Ministerul Educației deschide către tineri concursul pentru directorii de școli. Care sunt noile condiții de participare la examenul din 27 iulie

51.048 de vizualizări
Foto: © Seventyfourimages | Dreamstime.com
Concursul pentru directorii de școală și pentru directorii adjuncți de unități de învățământ 2021 va avea următoarele condiții de participare, după ce Guvernul a respins desființarea Corpului național de experți în management educațional: profesorii trebuie fie să facă parte din acest Corp al experților, fie să fie titulari cu definitivatul luat și cu cel puțin 5 ani vechime, a declarat ministrul Educației, pentru Edupedu.ro. Ocolirea condiției exclusive de apartenență la acest corp al experților deschide către tineri concursul pentru posturile de directori.

O altă condiție pentru cei care rămân în concurs după examenul scris, pentru participarea la proba de interviu, este să obțină minimum nota 7 la proba scrisă pentru directori din 27 iulie 2021, spune ministrul Educației.

În ceea ce privește concursul pentru ocuparea funcțiilor de îndrumare și control din inspectoratele școlare, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie membri ai acestui Corp național de experți în management educațional (CNEME) sau, dacă nu fac parte din acest organism, să fie titulare și să aibă gradul I sau II, a afirmat Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro.

Profesorii care vor să participe la concursul pentru ocuparea posturilor de inspectori generali și directori de Case ale Corpului Didactic (CCD) trebuie să fie membri CNEME sau să fie titulare și să aibă gradul I sau doctorat, a precizat Cîmpeanu.

Potrivit oficialului, condiția obținerii cel puțin a notei 7 la proba scrisă se păstrează în toate concursurile de anul acesta. În cazul inspectorilor și a directorilor de CCD-uri, concursul nu va fi organizat pe 27 iulie.

De precizat că aceste noi condiții se regăsesc într-un proiect de Ordonanță de Urgență care modifică Legea educației naționale nr. 1/2011, proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educației astăzi, 25 mai 2021. Prin aceste noi modificări este eliminată condiția din lege ca orice candidat pentru o funcție de conducere în școli, inspectorate sau CCD-uri să fie membru al Corpului Național al Experților în Management Educațional. Proiectul de OUG poate fi consultat aici.

Noile condiții pentru participarea la concursul de directori de școli 2021, prevăzute de proiectul de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației:
Foto: edu.ro
Foto: edu.ro

Amintim că Ministerul Educației organizează pe 27 iulie 2021 examenul național pentru ocuparea posturilor de directori de școli. Planurile anunțate inițial de Cîmpeanu erau de a elimina total Corpul experților în management educațional dintre condițiile participării la examen, însă Guvernul a respins pe 19 mai 2021 desființarea acestui Corp.

Ce înseamnă Corpul național de experți în management educațional (CNEME)

Pentru a fi membru în acest Corp național, profesorii trebuie să aibă o formare în domeniul managementului educațional de minimum 60 de credite (circa 170 de ore).

În prezent sunt peste 33.300 de profesori în acest organism, iar lista lor poate fi consultată aici.

Până acum, pe baza unei metodologii aprobate anual de minister, profesorii care ar fi vrut să candideze pentru o funcție de conducere în școli și inspectorate sau case ale corpului didactic erau obligați să se înscrie în acest Corp național.

Foto: © Seventyfourimages | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
SURSE: Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli, concepute de Universitatea din București / Cîmpeanu: Mulțumesc domnului rector Marian Preda pentru colectivul de profesori care își vor aduce o contribuție esențială la relevanța acestui concurs
DOCUMENT Directorii interimari nu vor mai fi numiți de inspectori, ci aleși prin vot secret de consiliul de administrație al școlii – inițiativă legislativă a USR-PLUS. Senatorul Ștefan Pălărie: Trebuie să regândim definitiv interimatul în privința Educației / Legea are toate șansele să fie adoptată în această sesiune
Guvernul a respins desființarea Corpului național de experți în management educațional / Concursul pentru directori de școli nu se va putea organiza pe 27 iulie, dacă regulile de examen nu sunt publicate până pe 27 mai
Cîmpeanu, concursul de directori de școli: Vor fi întrebări logice și care vor verifica abilitățile cognitive / Competențele digitale, evaluate la interviu / Specialiști în resurse umane din companii sau rectori și decani, posibil în comisia de recrutare

20 comments
  1. Nu cred in acest demers de transparenta! Cat despre ocuparea posturilor in regim de interimat,o aberatie. Scenariul este urmatorul: se prezinta la concurs actualii directori si,daca nu obtin pumctajul,raman interimari,pentru ca CA este contituit cu grija,sa convina,membri sunt oamenii conducerii,deci ii vor numi pe aceeasi…sau nu se prezinta,ca si pana acum,si vor fi tot ei,interimari,din inertie,pe principiul ca nu s-a prezentat nimeni,nu se baga nimeni….Si asa ramanem cu aceeasi comunisti,obrdienti si de neclintit din functii.Dir de la noi din scoala sunt acceasi de 25 ani.Fac doar rocada….cand plin,cand adjunct. La fel si CA ul…raman tot aia…Si au mereu,la cincinal,si gradatii de merit! Si nu isi fac nici macar orele,fiind mereu ocupati cu probleme manageriale/directorale! Ministrul Campeanu trebuie sa stie toate astea si sa reconsidere criteriile de participare! Astfel,performanta va fi atinsa,cu siguranta!

    1. Foarte corect scris , CA cu profesori care nu își țin orele și își amenință colegii că dacă nu fac ce le spun nu le vor aproba cererile, adică le încalcă drepturile

  2. Sunt multe comentarii de la persoane carora, le tremura scaunul sub fund… Sunt multi tineri care vor sa se implice si care nu functioneaza dupa ,, pe mine sa nu ma invete nimeni..” sau ,, lasa ca stiu eu ..”
    Va e frica de concurenta..?
    N-ar trebui.. asta daca sunteti buni gospodari si va implicati in activitatea Dvs. si nu functionati doar din inertie si datorita radacinilor adanc infipte..
    O zi frumoasa!

    1. La fel este cu oamenii din Ministerul educației aflați acolo de 30 ani cum este Corina Marin, Daniela Bogdan, Constantin Trăistaru, Alexandru Szepesi s.a.m.d. acolo nu este nevoie de oameni tineri care să nu mai aranjeze în interesul unor grupuri ( profesori cu diplome la fabricile de diplome și nu numai care lipsesc și nu predau doar condiționează actul de predare, aranjează concursuri și examene) și nicidecum în interesul elevilor și profesorilor care predau!?

  3. Ordinul sau ordonanța bate legea organiza. Rușine, ministru PNL! De fapt, poate apărați niste oameni de bine, cum a fost și Ponta, nu?

  4. Eu nu stiu de ce sunteti asa suparati!In definitiv ,ministrul nu a spus ca va umple tara cu directori tineri ci ca le da sansa sa mearga la cocurs.Daca sunteti asa experti in management,nu trebuie sa va temeti de cei tineri.Veti lua concursul fara probleme.

  5. Un ordin de ministru sau o ordonanta de urgenta nu pot modifica, intro tara normala, o lege organica! Legile organice trec prin dezbatere parlamentara sau prin asumare, in cel mai rau cad, nu prin ordonanta de urgenta.
    Acesta e aspectul legal!
    Din punct de vedere profesional, un profesor du definitivat si 5 ani vechime este la inceputul carierei didactice! Lumea se intoarce cu susul in jos, numim pe incepatori sa ii invete, sa ii verifice, sa ii sanctioneze pe cei cu experienta!
    Accesul in CNEME s-a realizat prin munca, prin efort. Daca exista cazuri contrare, ele se elimina prin verificari, aidoma placiatelor in cadul doctoratelor. Altfel ar trebui , prin extrapolare sa fie tuturor retras titlul de doctor, deoarece o parte au plagiat!
    Doar membrii CNEME au in acest moment dreptul legal sa ocupe posturi de conducere in invatamant!

    1. Foarte corect. Un ocupant de functie inalta trebuie sa aiba studiile la nivelul cel mai inalt. Ocupantul fotoliului de director trebuie sa aia cel putin egal sau mai mult in materie de maximul de studii in invatamant. Adica sa aiba gradul 1 sau doctorat, studii in management, peste 10 -15 ani vechime.

  6. Mâine ,27 mai, se împlinesc 421 ani de la Prima Mare Unire .Ce acțiuni de sărbătorire ați pregătit, Domnule Ministru ?

  7. Mariti varsta de pensionare si vreti promovarea tinerilor , sunteti batuti in cap rau de tot , tipic acestei coalitii,

  8. Condiția ,,minim gradul II” a fost impusă tot de ministrul Câmpeanu pe când era numit în funcție de PSD.

  9. Pentru a intra in asa-zs=isul “SISTEM AL INVATAMANTULUI”. pe un post didactic auxiliar, ai nevoie de facultati de management, studii economice, etc.
    In calitate de persoana apartinatoare a didacticului auxiliar, esti un fel de functionar din linia a doua. Asa am fost si pe veci asa se ramane, se pare.
    Intrebarea mea este urmatoarea: Daca nu esti profesor, ai studii de management, poate si ceva experienta in spate, de ce DOAR PROFESORII pot candida la aceste functii de conducere? Noua ni se taie din start macaroana si nici nu se poate pune problema ca un didactic auxiliar cu aceleasi sau mai multe studii decat un profesor sa poata candida la o functie de conducere?!
    Asta nu este un fel de discriminare????

  10. Bine “gândit”.
    Tinerii sunt fără experienta la oameni (în Educatie este de baza sa citești caractere, intenții, dincolo de ceea ce afișează fiecare) și fără experienta în management (un om care nu a condus ca șef de catedra sau de arie curriculara, îl pui sa conducă o scoala/un liceu?).
    Dar… Tineretul e ușor manevrabil de către inspectorate și de către ministere.
    Asta e intenția.
    Și dacă sunt ascultători, le da ceva fonduri pentru școsla, sa creadă lumea ca sunt capabili.

  11. Inspectorii școlari de ce nu dau concurs tot pe 27 iulie? Sunt clientela partidului si nu pot fi deranjați! Vorbiți de concursul acesta de parca ar fi numiți pe viață. Nu faceti nimic pt.educatie, mereu la tv.si vorbiți doar de acest concurs pentru directori!

  12. Cum poate face o inspecție de calitate un director cu cinci ani vechime și definitivat. Trebuie lucrat încă la ordonanță.

  13. Ar trebui adăugată condiția de a avea cele 90 de credite obligatorii din cursurile de formare.
    Apare de la sine întrebarea :un director doar cu definitivatul va inspecta un profesor cu gradul întâi sau cu doctorat?

  14. Curat murdar!
    Legea educației naționale, art. 246, alin (3):
    “Pot ocupa funcţii de conducere, de îndrumare şi de control în unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare NUMAI cadrele didactice membre ale corpului naţional de experţi în management educaţional.”
    Nu există nicio derogare de la această cerință a legii și nu știu, întreb și eu: Ordonanța de Urgență marca PNL poate fi mai presus de lege?
    Domnul ministru a intrat în criză de timp și forțează în fel și chip litera legii, doar, doar, înduplecă guvernul.
    Condiția definitivat+titularizare+5 ani vechime are singurul scop de a impune în funcțiile de conducere fetițe lipitoare de afișe, așa cum s-a procedat la liceul din Nehoiu, jud. Buzău. Domnul ministru PNL putea la fel de bine să nu mai impună nicio condiție, ci să spună foarte simplu că orice cetățean român cu vârsta peste 18 ani poate ocupa funcția de director, dacă știe să citească și să numere până la 10. Mie îmi este din ce în ce mai clar că vom asista la un simulacru de concurs.
    În concluzie, Ordonanța de urgență “bate” Legea?
    Îi aduc la cunoștință dlui Cîmpeanu că, în conformitate cu prevederile Art. 2 lit. b) din Metodologia aprobată prin OMECTS Nr. 5549/2011, poate dobândi calitatea de expert în management educațional “tânărul” care, citez din lege:
    “este titular în învățământ și are CEL PUȚIN GRADUL DIDACTIC II sau titlul științific de doctor”
    Deci, cum poate trece dl. ministru (și) peste această obligativitate impusă de lege, înlocuind “cel puțin gradul didactic II” cu “au promovat examenul de definitivat”?
    Oricum, pe mine m-a înduioșat dl. ministru cu grija dumnealui pentru tinerii din PNL care au și ei, micuții, nevoie de funcții…

  15. Câți tineri titulari ați avea? Minciunile sfruntate pot fi combătute cu alte minciuni sfruntate. Să nu auzim discuții pe tema asta. Câmpeanu de când e la minister nu ştie decât titulari în sus şi titulari în sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Cătălin Ciupală, către președintele Iohannis: Cum îndrăznește cineva să pună în pericol viitorul unei țări, punând oameni incompetenți în fruntea țării? / M-am simțit jignit

„Cum îndrăznește cineva să pună în pericol viitorul unei țări, punând oameni incompetenți în fruntea țării”?, a declarat profesorul Cătălin Ciupală, pentru Edupedu.ro, când a fost întrebat cum reacționează la…
Vezi articolul

DOCUMENT Măsurile cerute de mediul de business și societatea civilă pentru viitoarea lege a educației / Aceste obiective „vor fi transpuse în legea educației prin norme imperative” – susține Alianța „O voce pentru educație”

Un document de 100 de propuneri de „politici”, care vizează toate capitolele de reformă stabilite de proiectul România educată, a fost lansat joi de alianța „O voce pentru educație”. Potrivit…
Vezi articolul