Ministerul Educației spune că așteaptă rectificarea bugetară pentru a putea asigura banii necesari majorărilor salariale în universitar / Diferențe salariale conform OUG 48 trebuie plătite în patru universități, afirmă instituția

9.240 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
„La rectificarea bugetară, Ministerul Educației va iniția demersurile necesare pentru includerea în buget a sumelor aferente majorărilor salariale” în mediul universitar, spune instituția într-un răspuns pentru Edupedu.ro. După ce Consorțiul Universitaria, ce reunește multe dintre cele mai mari universități românești, a atras atenția că e nevoie de mai mulți bani pentru a acoperi complet majorările salariale din învățământul superior, ministerul spune „toate salariile din universități sunt plătite la termenele legale” și că sunt sume alocate lunar în acest sens.

Edupedu.ro a întrebat, totodată, Ministerul care este situația întârzierilor la plata diferențelor salariale în mediul universitar, diferențe rezultate din aplicarea Ordonanței de Urgență 48/2022, după o serie de semnale primite de redacție, potrivit cărora aceste diferențe nu au fost acoperite în unele universități. În acest sens, ministerul spune că diferențe salariale conform OUG 48/2022 „se înregistrează doar în cazul a 4 instituții de învățământ superior”. Aceste instituții nu sunt precizate, dar ministerul spune că sumele necesare există, în prezent, în conturile de disponibilități ale universităților respective și că termenul de achitare a diferențelor este 30 iunie 2024 – detalii mai jos.

În ceea ce privește fondurile necesare majorărilor salariale din învățământul superior, pe 22 aprilie, în urma unei reuniuni desfășurate la Iași, Consorțiul Universitaria a semnalat că este nevoie de bani suplimentari de la bugetul de stat pentru a putea fi acoperite complet aceste majorări. Un comunicat de atunci preciza că „universitățile membre ale Consorțiului Universitaria au căzut de acord asupra necesității alocării de la bugetul de stat, la prima rectificare din anul 2024, pentru toate universitățile din România, a sumelor necesare pentru acoperirea completă a majorărilor salariale (…)”.

Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației să-și expună perspectiva în privința ssemnalului dat de Consorțiul Universitaria că nu sunt alocate sume suficiente pentru a acoperi complet majorările salariale. În răspunsul său, ME arată că situația legislativă este cunoscută de universități, că plțile sunt făcute cu sume alocate lunar și că va cere alocări pentru aceste cheltuieli la rectificarea bugetară.

Răspunsul ME: 

  • „Majorările salariale pentru anul 2024 au fost aprobate prin OUG 128/2023, după aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2024, în Parlament (altfel nu ar fi putut fi cuprinse în bugetul pe anul 2024): aceste aspecte sunt cunoscute de membrii Consorțiului Universitaria.
  • Lunar, Ministerul Educației alocă sumele către universități, în baza contractului instituțional, astfel încât să fie achitate toate salariile.De altfel, toate salariile din universități sunt plătite la termenele legale. La rectificarea bugetară, Ministerul Educației va iniția demersurile necesare pentru includerea în buget a sumelor aferente majorărilor salariale.”

Amintim că, în 2023, pentru a putea acoperi cheltuielile cu salariile din sistemul de învățământ și cu bursele, Ministerul Educației a fost nevoit să apeleze, prin memorandumuri, la bani din fondul de rezervă, soluție pentru care s-a optat în mod repetat, în cele din urmă, după ce rectificarea bugetară așteptată încă din vară nu a mai fost făcută.

Situația este similară și pentru învățământul preuniversitar: Ministerul Educației nu are suficienți bani în bugetul pe acest an pentru a cuprinde și majorarea de la 1 iunie a salariilor profesorilor și angajaților din școli, arată un memorandum aprobat de Executiv.

Diferențele salariale în baza OUG 48/2022

Pe de altă parte, Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației să explice care este situația plății, în mediul universitar, a diferențelor salariale conform OUG 48/2022, după ce pe adresa redacției au fost semnalate întârzieri în unele universități.

Ministerul nu spune care sunt universitățile afectate, dar spune că astfel de diferențe salariale „se înregistrează doar în cazul a 4 instituții de învățământ superior”. Iar plățile, precizează instituția, vor fi făcute până la termenul de iunie 2024, într-o singură tranșă.

Edupedu.ro a solicitat precizări cu privire la cazurile unde situația diferențelor salariale nu este rezolvată și care sunt procedurile care trebuie urmate la nivel instituțional, însă Ministerul Educației nu a oferit lămuriri în această privință.

Răspunsul Ministerului pe tema diferențelor salariale conform OUG 48/2022 în universități:

  • „Diferențe salariale se înregistrează doar în cazul a 4 instituții de învățământ superior.
  • În conturile de disponibilități ale instituțiilor de învățământ superior care trebuie să achite diferențe salariale există, la acest moment, sumele necesare pentru plata acestora (fonduri primite de la bugetul de stat prin finanțare instituțională). Conform OUG 48/2022, plata diferențelor salariale se face anual, într-o singură tranșă, până în data de 30 iunie 2024, termen până la care toate cele 4 universități vor achita diferențele salariale.
  • În cazul universităților care înregistrează sume restante (2), acestea vor fi plătite până la data de 30 iunie 2024, cumulat cu tranșa aferentă anului 2024.”
Citește și:
Universitățile din România au nevoie de mai mulți bani de la buget pentru a acoperi majorările salariale, atrage atenția Consorțiul Universitaria / Instituțiile membre cer „reforma modului de finanțare a universităților, care nu mai corespunde contextului actual”
De ce alocă Guvernul bani din fondul de rezervă pentru Ministerul Educației și evită rectificarea bugetară. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Au rămas fără buget pentru cheltuielile de personal și cheltuielile de funcționare

Foto: © Tero VesalainenDreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tanczos Barna, interimar la Ministerul Cercetării. Florin Cîțu a acceptat miercuri demisiile miniștrilor USR-PLUS, printre care și cea a lui Ciprian Teleman / UPDATE: Iohannis a semnat demisiile și numirea interimarilor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), este noul ministru interimar de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, după ce marți miniștrii USR-PLUS și-au dat demisia în bloc din Guvern, iar președintele…
Vezi articolul