Boicot al profesorilor față de Ministerul Educației. Un cadru didactic organizator de concurs CAEN refuză să aplice “adresa aberantă” dată de minister

32.423 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Mai mulți profesori din județul Teleorman refuză să modifice regulamentele concursurilor pe care le organizează în acest an școlar, după ce Ministerul Educației încearcă printr-o adresă să le interzică elevilor de ciclu primar să participe la etapa pe țară la aceste activități.

Într-un mesaj primit pe adresa redacției din partea unuia din profesorii care au trimis o adresă către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Teleorman, cadrul didactic susține că s-a adresat inspectorului de specialitate și scrie că “nu vreau să fiu părtaș la discriminarea elevilor din învățământul preuniversitar, ciclul primar”.

Reacția profesorilor vine după ce Edupedu.ro a scris de dimineață că Ministerul Educației încearcă printr-o adresă fără caracter de act normativ să interzică elevilor din clasele primare să treacă mai departe de etapa județeană sau regională la concursurile din cadrul proiectelor de educație extrașcolară (CPEENI), fostele CAEN.

 • Sunt peste 200 de astfel de concursuri la care până acum ajungeau la fazele naționale și elevi de clasele primare și pentru care regulamentul de bază aprobat prin OMECTS 3035/2012 nu interzice participarea elevilor din vreun ciclu de învățământ anume.

În adresa trimisă de Minister către inspectorii școlari, instituția le-a dat termen profesorilor să elaboreze regulamente pentru concursurile lor având în vedere calificarea la etapele naționale doar pentru elevii de gimnaziu și de liceu, după ce profesorii au pregătit documentația pentru concursurile lor încă din toamna anului trecut.

Revenind la textul profesorului adresat ISJ Teleorman marți, 13 februarie, cadrul didactic scrie că “până la renunțarea ministerului la această aberantă adresă, fără caracter măcar de ordin de ministru, refuz să modific regulamentul concursului (…). Dacă se impune, renunț la organizarea acestui concurs”.

 • Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere Ministerului Educației. Când vom primi răspunsul, îl vom publica.

Măsura ar veni în contextul în care pentru aceste concursuri, în anii trecuți cunoscute drept parte din CAEN – Calendarul Activităților Educative Naționale, acum numite Proiecte de Educație Extrașcolară Naționale și Internaționale (CPEENI), se acordă burse de merit pentru locurile I pe țară pentru elevi, conform metodologiei de acordare a burselor din septembrie 2023.

În acest fel, potrivit surselor Edupedu.ro, elevii de la ciclul primar nu vor putea primi burse școlare nici anul viitor pentru concursurile școlare sau extrașcolare, după ce oricum anul acesta au fost tăiați de la orice fel de bursă pentru rezultatele la concursurile de matematică, limba română sau artistice.

Citește și:
ULTIMA ORĂ Ministerul Educației încearcă să împiedice elevii de clasele primare să participe la peste 200 de etape pe țară ale concursurilor extrașcolare 2024. Profesorii organizatori au avut termen să modifice regulamentele – adresă trimisă școlilor
Concursuri extrașcolare 2024. Înscrierile elevilor și organizarea activităților educative la nivel de județ vor fi centralizate într-o „platformă” făcută de inspectorii școlari, până pe 23 februarie – adresă de la Ministerul Educației

8 comments
 1. Dureros este că cei care citesc articolul nu sesizează adevărata problemă. Nu interzicerea accesului la etapele naționale ale olimpiadelor de matematică, limba și literatura română, limba engleză ori, până la urmă primirea bursei reprezintă ceea ce produce reacțiile de revoltă ale cadrelor didactice, ci excluderea elevilor de ciclul primar din TOATE concursurile: sportive, de artă, de educatie rutieră, de prim ajutor etc., concursuri pe care nici nu le organizau învățătoarele, ci profesorii școlilor.
  Pentru cei mici este pierderea și pentru comunitate. În acest sens, vă mai spun doar atât: copilul meu de clasa a IV-a nu va mai putea participa la etapa națională de Educație rutieră-Educație pentru viață, dar poate face parte din echipajul care reprezintă România la etapa europeană. Acolo chiar se subliniază că vârsta elevilor trebuie să fie între 10 si 12 ani.
  Noroc că ne vom descoperi talentele, viitorii olimpici la “Românii au talent”. Măcar atât…

 2. Olimpiadele si concursurile sunt stimulative pentru elevii cu potential, iar bursa primita de cei cu locul I e o recompensa binemeritata pentru efortul si pregatirea elevilor! Munca invatatorilor este esentiala pentru viitorul generatiilor care trec prin scoala. Nu poti cladi nimic trainic, daca nu e o fundatie solida, chiar daca pui cladirii acoperis aurit…Asa ca ar fi rezonabil si de bun simt sa se recunoasca fiecaruia meritele, in toate etapele procesului de invatamant, pentru ca fiecare are rolul lui bine definit, de la educator, invatator, pana la profesor! Nu se pune problema “gloriei” sau “orgoliilor” invatatorilor, dar mi se pare absolut firesc sa fie o motivatie si o recompensa pentru competenta celor ce pregatesc elevii cu pasiune si daruire, care inca mai cred in rolul instructiei si educatiei de calitate! De asemenea, ideal ar fi ca scoala sa coopereze cu parintii in tot ce este benefic elevilor, sa se elimine toate presiunile si tensiunile artificial create de orgolii si de libertatea prost inteleasa de critica si de a fi ostili unii altora, cand scopul comun al scolii si parintilor este realizarea unui cadru propice de pregatire a elevilor, bazat pe incredere reciproca, pe respect si buna intelegere!

 3. Cred ca trebuie sa mai învățați putina gramatica, stimata doamna, cadru didactic inv primar, și apoi sa trimiteți adrese la ISJ și sa țintiti spre faza națională. ” ca urmare a solicitarii” ; ” sa modific regulamentul”. Și sa nu spuneți ca din cauza tastaturii nu v-a ieșit gramatica limbii romane.

 4. Furtună într-un pahar cu apă …
  Vor glorie învățătorii …
  Pe vremuri ,doar elevii de liceu participau la faza națională a olimpiadelor scolare si cu cap era facut acel regulament .
  Elevul muncea temeinic si atunci când progresa,avea un scop mai îndepărtat si avea până atunci timp sa se pregătească .
  Ulterior aveau drept de participare la etapa națională si elevii din clasele 7-8.
  Încă era oarecum normal
  Acum vor din fașă la olimpiade.. Nu elevii,ci trufașii lor părinți.

  1. aici nu va contrazic! Abunda dosarele de gradații de merit ale înv și educatorilor de tot soiul de diplome și premii de ale elevilor de pe la tot soiul de concursuri și concursulete…
   Un candidat are și două bibliorafturi:))

 5. Din ciclul:proză absurdă
  ” Noi vrem burse pentru mame adolescente, nu pentru eminente!”
  “Țara ne vrea proști, dar mulți…”
  ” Decât învățat, mai bine votant.”
  Ministerul Educației vrea să dea burse, dar nu pentru creiere.
  Bursele sunt:
  sociale, de reziliență, pentru mame, pentru……
  Ce nu înțelegeți?
  Prea multe concursuri. Ne cam încurcă elevii fruntași.
  Capul plecat sabia nu-l taie!!!

 6. Felicitări!

  Din păcate ceilalți organizatori NU îi vor urma exemplul.

  Notă!
  In ultima vreme Ministerul Educației se comportă ca un satrap. Nu mai ține cont nici măcar de propriile reguli si regulamente.

  In speranța ca prin poziția de forță si intimidare vor ,, convinge” oamenii să incalce legea.

  Așa cum o fac ei (vezi ARACIP, desființare ISJ, aplicarea unei legi abrogate, etc)

  Nu renunțați totuși dragi organizatori de concursuri.
  Uneori in iarna autoritarismului o floare poate face primăvară!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zece ONG-uri fac apel la PNL să ”condamne imediat”  cea mai recentă campanie de discreditare a Emiliei Șercan, care i-a acuzat de plagiat pe liberalii Sorin Câmpeanu, Lucian Bode și Nicolae Ciucă

La an de la declanșarea campaniei de hărțuire împotriva jurnalistei Emilia Șercan, 10 organizații internaționale și locale, care apără libertatea presei, fac un nou apel public, în sprijinul jurnalistei, către…
Vezi articolul

Streinu Cercel: Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut? Înseamnă că ai gripă, nu ai nevoie de niciun test. Moda asta să bombardăm camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie

Managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat miercuri că diagnosticul de gripă este unul “clar” şi că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecţiune, iar plimbatul…
Vezi articolul