ULTIMA ORĂ Ministerul Educației încearcă să împiedice elevii de clasele primare să participe la peste 200 de etape pe țară ale concursurilor extrașcolare 2024. Profesorii organizatori au avut termen să modifice regulamentele – adresă trimisă școlilor

49.843 de vizualizări
Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com
Elevii din clasele primare nu pot trece mai departe de fazele pe județ sau regionale ale concursurilor școlare din cadrul proiectelor educative 2024 (CPEENI, fostele CAEN), transmite Ministerul Educației școlilor. Într-o adresă către acestea, obținută de Edupedu.ro, Ministerul a dat termen profesorilor care organizează peste 200 de concursuri naționale extrașcolare să elaboreze regulamente care prevăd ca doar elevii de gimnaziu și liceu să participe la etapele pe țară ale concursurilor respective.

Profesorii care organizează astfel de concursuri trimit încă de la începutul anului școlar documentația, printre care și regulamentele, către Ministerul Educației, potrivit surselor Edupedu.ro, iar acum ar urma să modifice regulamentele de organizare ale proiectelor extrașcolare. De centralizarea documentelor se vor ocupa apoi inspectorii școlari responsabili cu proiectele educative, potrivit adresei, care vor avea de făcut o „platformă” în care să centralizeze informațiile privind desfășurarea acestor activități la nivel de județ.

  • Încă din septembrie profesorii au avut de trimis propunerile de concursuri naționale extrașcolare, potrivit art. 6 alin. 1 al regulamentului (anexa 2) aprobat prin ordin de ministru 3.035 din 2012. Același act normativ nu interzice participarea elevilor de la ciclul primar la vreo etapă anume din desfășurarea concursurilor respective.

Măsura vine în contextul în care pentru aceste concursuri, în anii trecuți cunoscute drept parte din CAEN – Calendarul Activităților Educative Naționale, acum numite Proiecte de Educație Extrașcolară Naționale și Internaționale (CPEENI), se acordă burse de merit pentru locurile I pe țară pentru elevi, conform metodologiei de acordare a burselor din septembrie 2023.

În acest fel, potrivit surselor Edupedu.ro, elevii de la ciclul primar nu vor putea primi burse școlare nici anul viitor pentru concursurile școlare sau extrașcolare, după ce oricum anul acesta au fost tăiați de la orice fel de bursă pentru rezultatele la concursurile de matematică, limba română sau artistice.

Vă solicităm următoarele: transmiterea regulamentelor tuturor proiectelor de educație extrașcolară naționale și internaționale cuprinse în calendarele Proiectelor de Educație Extrașcolară Naționale și Internaționale (CPEENI) cu și fără finanțare din partea Ministerului Educației, semnată de inspectorii școlar general și scanate, pentru a fi încărcate pe pagina web a Ministerului Educației www.edu.ro. Precizăm că la etapa națională a acestor concursuri participă elevi de gimnaziu și liceu, prin urmare regulamentele trebuie elaborate în acest sens.

Regulamentul va conține minimum următoarele elemente: titlul proiectului, argument/context, condiții de participare, calendar de desfășurare, probe, criterii și proces de evaluare, mediatizarea concursului, certificare, fișa de înscriere ca anexă (dacă este cazul). Fiecare organizator va specifica explicit termenul limită de înscriere la etapa națională, astfel încât se poate fi programate etapele intermediare în timp util. Termen limită pentru transmiterea regulamentelor: 12 februarie 2024”, scrie în adresa obținută de Edupedu.ro, care poate fi consultată mai jos în articol.

Sunt peste 200 de concursuri – proiecte de educație extrașcolară naționale și internaționale (CPEENI) în anul școlar 2023-2024, cu și fără finanțare din partea Ministerului Educației, potrivit listelor acestora. Edupedu.ro a scris despre calendarele de organizare ale CPEENI aici.

  • Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere Ministerului Educației. Când vom primi răspunsul, îl vom publica.

De asemenea, pentru că bursele se acordă pentru rezultatele din anul școlar precedent, anul viitor nici elevii de clasa a V-a nu vor putea primi vreo bursă pentru concursuri sau olimpiade. Cum clasele III-IV nu mai apar nici la vreo olimpiadă școlară, pentru că în anii trecuți era cazul celor de la Olimpiada de Muzică de exemplu, elevii care vor fi în clasa a V-a în toamna anului 2024 ar putea primi doar burse de merit – denumite astfel acum -, exclusiv pentru rezultatele școlare, potrivit surselor Edupedu.ro.

  • Ar rămâne însă premiile I de la concursurile școlare naționale, etapa națională, pentru o bursă în acest sens, dar dacă metodologia de acordare a burselor va mai menționa un asemenea criteriu.

FOTO DOCUMENT Adresa ME din 07.02.2024:

Amintim că peste 40 de concursuri școlare naționale au fost eliminate de o comisie a Ministerului Educației din listele și calendarele competiționale pentru anul școlar 2023-2024, față de anul școlar trecut, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza listelor și calendarelor publicate de Ministerul Educației luni, 29 ianuarie.

Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Concursuri școlare 2024. Calendarele de desfășurare pentru activitățile educative regionale, naționale și internaționale au fost publicate de Ministerul Educației / Sunt peste 2.000 de concursuri
Concursuri școlare 2024. Listele activităților educative interjudețene, regionale, naționale și internaționale, publicate de Ministerul Educației – descarcă
Elevii care sunt în clasa a V-a și care în clasa a IV-a au câștigat premii la concursurile naționale vor primi în acest an școlar bursă de merit de 450 de lei pe lună
Elevii din clasele primare nu pot primi niciun fel de bursă în acest an școlar pentru premiile de la concursuri, potrivit legii. Copiii din clasele Pregătitoare – a IV-a au dreptul doar la burse sociale, după caz

16 comments
  1. Părinți, de ce nu protestați pentru evaluare la clasa a 4a ? Asta nu e prea devreme ? Într-adevăr pentru clasele de la învățământ vocațional s-ar potrivi concursul pentru specialități, căci aici e vorba de aptitudine . Aptitudinea recunoscută trebuie însoțită de exercițiu.

  2. în sporturi de performanță exista cadeți, juniori, seniori. Nu este obligatoriu sa participi. Dar dacă vrei, ce faci? Aștepți până îți trece. Până îți trece vârstă. Și poate și cheful….și te apuci de altceva, adică de nimic.
    Cei competitivi deranjează. Au mai rămas puțini, se scăpa repede de ei.
    Tara ii vrea prosti. Câți or mai rămâne… dar sa fie

  3. De fapt, ministerul nu se gândește la copii, la cum poate interioriza succesul sau insuccesul! Se gândește la bani, să nu ia și cei mici bursă, în caz că ar câștiga!
    Neasumare, neclaritate, dezbinare!

  4. De acord! Interzise în clasele primare! Sunt mici, emotivi, nu concursurile îi călesc! Lăsați copiii să exerseze, să asimileze baza, să viziteze muzee, de la 12 ani pot participa!

      1. Ca sa nu mai dea burse, guvernul asta slab și pervers, plin de analfabeți la guvernare, începând cu psihopatul ala de Johannis, care nu a fost bun nicăieri, a ajuns dracu știe cum președintele tarii, continuând cu ceilalți Colacu, și toți ceilalți. Taie aripile unor copii, care vor sa învețe, sa își pregătească viitorul. Toți acești copii, tineri, vor pleca afară, unde sunt apreciați și locurile de muncă nu se iau pe pile ci pe merit. La noi, totul e pe pile, nepotism,relații. Lasati copiii sa învețe, sa fie competitivi, guvern nenorocit.. Nu le fac rău, le antrenează creierul, care e în formare prin studiu, analiză critică.. Statul nu are bani pentru copiii țării, pentru nimeni, doar pentru buzunarele lor. Ce fac cei de sus pentru salariile lor extravagante, serios?

  5. Trompetele si politrucii deveniți peste noapte rotițe in sistemul de propagandă pentru orice aberații susține Ministerul.

    Cine îi obligă pe copiii din învățământul primar să participe dacă nu vor?
    Nimeni.

    Așadar dacă nu va exista interes automat secțiunile respective sd anulează de drept.

    Să dăm cărțile pe față.
    Ministerul subliminal da semnal că urăște performanța si meritocrația.

    Sub Deca, sefă de partid la sector, Ministerul preferă bursele sociale și meritul corigenților bursieri.

  6. Sunt de acord cu intentia / hotararea ministerului. Ii expunem de mici la prea multe competitii, concursuri. Unii sunt obligati de parinti, altii de ”directia”clasei, a scolii. Timp sa se mai joace cand mai au?!

    1. Exact, sa foloseasca timpul acesta liber pentru a juca cat mai multe jocuri pe device-uri!

      ps. Eu zic ca mai bine sa isi vada fiecare de odrasla lui. Daca dvs considerati ca nu e bine sa mearga copilul dvs la concursuri, sa nu mearga. Exista si copii supradotati si exista si copii care vor sa cunoasca mai mult, vorba aia, si copii care doresc sa participe la concursuri! Acestia ce ar trebui sa faca?

  7. Foarte bine. Cum Dumnezeu să duci elevi la clasa 1-a a 2-a a olimpiade? Ce fel de părinte ești? Unii îi pun meditații încă de la clasa a 2-a. măsura e bună, eu as veni cu ceva concursuri de echipă 5-10 elevi să gândească împreună la soluții. Să simtă bucuria de a fi parte a unei echipe.

  8. Pentru rezultatele la concursurile extrașcolare ar trebui să se revină la bursele de performanță. Sunt copii care fac eforturi suplimentare și chiar dacă nu le fac pentru o bursă, în contextul actual al abandonului școlar și rezultate proaste la teste internaționale, poate ca ar fi un pas inainte sa sa aprecieze performanta și rezultatele bune la astfel de concursuri, indiferent de clasa în care se afla elevul. Asta ar însemna pentru mulți o recunoaștere a rezultatelor și o încurajare să se pregătească și pe viitor. Pe scurt pentru iubiții noștri guvernanți, ar fi o investitie în viitorul României. Mai importantă decât niște borduri și cifre goale cum ar fi “masa caldă”….desi masa caldă este așteptată de la începutul anului școlar. Mai avem puțin și începe următorul, ce să ne mai batem capul cu anul asta. Și în următorul an va fi la fel, ca doar acum e campanie electorală ☹️

  9. Discriminare crasă, mai ales pentru disciplinele vocaționale- muzică,arte vizuale,dans ,teatru. Asta este România educată? Să faceți economie la bursele de merit, blocând elanul creativ de la vârste fragede. Ministerul a auzit de psihopedagogie ?

  10. Sunt învățătoare și apreciez hotărârea ministerului. Sunt prea mici, vor avea parte toată viata de concursuri și dacă tot preluam despre ce fac cei din alte zări, pana la 10 ani, nu exista competiție, în Japonia!

    1. Sunt si copii talentati in anumite directii sau copii supradotati pe care nivelul din scoala pur si simplu ii plictiseste, ii exasperaza si ii descurajeaza. Acestia se pierd pe drum fara competitie, fara nici o stimulare. Nu toti copiii au aceeasi dezvoltare , iar ministerul nu face nimic nici pentru cei foarte buni, nici pentru cei ramasi in urma. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nivelul mediu e foarte scazut ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marius Nistor, FSE, replică pentru Ligia Deca, după adoptarea în Guvern a deciziei care ar „răspunde cerinței sindicatelor”: Nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru profesori. O țară care nu găsește bani pentru a-și plăti dascălii, nu are niciun fel de viitor

„Nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru ei (angajații din Învățământ – n.red). Nu poate stabili niciun premier dacă ceea ce apare în memorandumul respectiv se ridică la…
Vezi articolul

Profesorii aleg manualele pentru anul școlar 2023-2024, inclusiv dintre cele 11 ale Editurii Booklet / Profesoara Andreea Coroian Goldiș, coordonatoarea manualului de Limba și literatura română, clasa a VI-a: Pentru niciun profesor nu e ușor să aleagă un manual, este vorba de un sprijin pentru tot anul școlar (P)

Anul școlar 2023-2024 începe cu manuale noi! Editura Booklet s-a numărat printre cei 22 de participanți la licitația publică pentru manuale organizată de Ministerul Educației. Toate cele 11 manuale Booklet…
Vezi articolul

Matematica redevine obligatorie la liceu în Franța, din 2023, după schimbările succesive din ultimii trei ani. “Trebuie promovată egalitatea fete-băieți” în științe, susține Ministerul Educației de la Paris

Toți elevii de liceu din Franța vor face obligatoriu matematică la liceele teoretice (generale) din septembrie 2023, a anunțat duminică, 13 noiembrie, ministrul Educației din Republică, Pap Ndiaye, după cum…
Vezi articolul