Ministerul Educației va asigura „la cerere” fiecărui elev și profesor laptop sau tabletă pentru educația online, potrivit unei modificări a Legii Educației aprobate de Parlament. Actul merge la promulgare

6.032 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Legea care prevede dotarea elevilor și a profesorilor „la cerere”, de către Ministerul Educației, cu dispozitive electronice conectate la internet, a fost votată marți de Senat, în calitate de cameră decizională, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

„Senatul României a votat astăzi cu 103 voturi Pentru, 0 voturi împotrivă și 26 de abțineri propunerea legislativă inițiată de deputatul PSD Roxana Mînzatu prin care se introduce obligativitatea dotării elevilor vulnerabili și a profesorilor cu dispozitive electronice contectate la internet în vederea accesării platformelor de educație online”, se arată în comunicat.

Ce prevede actul normativ

”Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale,
Platformei școlare de eleaning și a altor platforme educaționale agreate,” prevede textul legii, amendamentul fiind scris de senatorii PSD Mihnea Costoiu și Ecaterina Andronescu, foști miniștri ai Educației și Cercetării.

Pe lângă dispozitivele pentru accearea platformelor, ministerul primește prin modificarea legii Educației și sarcina de a asigura „la cerere” profesorilor și elevilor care solicită astfel de dispozitive.

„Asigura, la cerere, fiecarui cadru didactic și fiecarui elev un dispozitiv – laptop sau tableta-, conectat la internet, pentru a putea participa la activitațiile de elearning,” prevede un alt articol introdus în Legea 1/2011.

„Aștept promulgarea urgentă a legii de către președintele țării și voi urmări aplicarea ei, atât acum, în acest an de criză, dar și în anii care vor urma. Este clar că pregătirea directă, la clasă, va fi tot mai mult completată de componenta educațională digitală” declară Roxana Mînzatu, inițiatoarea legii.

Legea adoptată a fost elaborată împreună cu implicarea activă a Consiliului Național al Elevilor, se mai arată în comunicatul primit.

Legea pleacă la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Ministerul Educației a lansat în luna mai, prin Oficiul Naționl de Achiziții Centralizate, de la Ministerul Finanțelor, o licitație de echipamente pentru școala online, tablete care ar trebui să ajungă la cei 250 de mii de elevi și profesori fără dispozitive, identificați de inspectorate. Dispozitivele vor intra în baza materială a școlilor și vor fi predate de elevi sau profesori la terminarea perioadei de folosire.

Foto: Pexels.com


6 comments
  1. Sperăm ca de la toamnă copiii noștri să se întoarcă efectiv la școală, profesorii să-i învețe, ca și până acum- pentru că nicio tabletă nu înlocuiește prezența unui profesor bun- și această doamnă se să bucure de tablete, măști, corturi, containere, fini și fine pe la DSP, până la adânci bătrâneți…Oricum la catedră trebuie să-i fi fost extrem de greu, dacă și la această vârstă face greșelile de exprimare pe care le face, mai bine-i stă în domeniul negoțului. Dealtfel pentru astfel de oameni și catedra e un negoț…

    1. Sunt cadru didactic si sunt de acord cu dumneavoastra, o mama oarecare. S-au facut ca brusc se iau cele mai multe note mari pe timp de pandemie ca sa-si justifice online-ul obligat fortat. Niste minciuni care dau bine doar in statistici si care cred ca ne sfideaza inteligenta. Nu suntem prosti. Sa inceapa normal scoala. Sa vad eu, profesorul cand elevul se mira, se intreaba, are nedumeriri si sa-i explic pe loc inca o data, asa cum imi fac meseria normal. Sa-i vad reactiile, daca e atent, daca ma intelege. Si sa-l ajut unde e nevoie. Vin fel de fel de neaveniti pe aici si improasca noroi in profesori ca suntem prosti, lenesi. Asa cum sunten noi, mereu ne facem meseria. Poate ca la oras or fi pretentiile mai mari, dar in rural, va spun eu ca se vine cu acuarele si foi de acasa la desen, se ia laptele nemancat de la colegi acasa si se invata cate 5-7 membri ai unei familii intr-o camera iarna, ca in casa “cea mare” de obicei la tara nu este soba. Si ies si asa copii buni, pentru ca lipsurile si dorinta de a se ridica la alt nivel sunt mult mai mari decat pentru cel care azi merge la inot, maine la dans modern si apoi la 7 meditatii. Aici singura meditatie e afara pe iarba cu vaca, cu calul sau la prasit. Dar doamna Anisie crede ca toata lumea nu are alta grija decat online-ul ei.

      1. Doamnă Anisie degeaba l-e dați elevilor laptop sau tabletă deoarece tot nu vor intra la cursurile online. La noi s-au dat pe la sfârșitul lunii mai-începutul lui iunie și tot nu au intrat. Au intrat de câteva ori și gata nu au mai intrat. Mulți vor și din toamnă online deoarece nu intră și doamna nu îi controlează și nici părinții nu se ocupă de ei. Nu puteți să băgați niște bani să le faceți toalete și grupuri sanitare. Lăsați tehnologia faceți ceva adevărat. Puteți face și prin rotație măcar copilul să se poată duce la școală. Cât stau ei acolo 1 oră 2,3,4 nu contează. Și în 30 de minute le poți explica ceva.

  2. Ne prefacem ca facem ceva .
    Acest ,,la cerere” se va transforma in norme de aplicare aberante de genul ,,cu condiția ca solicitantul sa nu depășească un venit minim brut de 300 lei per membru al familiei”
    Ni se tot spune ca Parlamentul e suveran. In realitate legile se poticnesc la promulgare sau se blochează folosind CCR.
    Toti au așteptat guvetnarea de dreapta ca pe un salvator. O mare dezamăgire.

  3. Si restul???? Daca nu sunt vulnerabili trebuie sa invete si predea din banii proprii? Uite ca nu vreau sa-mi cumpar tableta din banii de mancare. Statul este obligat sa-mi dea instrumente de predare si elevului de invatare. Daca tot suntem smecheri si obligam la invatare online, atunci sa asiguram ce trebuie. Sunt case fara curent si case cu datorii de mii de lei la curent electric. Crede cineva ca aceia, cu tot internetul si tableta lu’ Anisie vor renunta la mancarea pe 2 luni ca sa invete online? Aia vor trage sa economiseasca sa plateasca datoria, ca le taie de tot curentul. Ii doare in …stilou de Anisie. Intr-o tara in care ai economie, agricultura, trai de SUBZISTENTA tu vrei implementare obligatorie de invatamant online pe banii parintilor si profesorilor in invatamant obligatoriu!?! Serios??? Traim in dictatura?? Sa o scuture sau ciupeasca cineva pe Anisie sa se trezeasca. Tara asta e si asa daramata financiar: nicio familie nu va accepta sa ti faca tie ore online din banii proprii. Asta costa curent, iar pentru cei nevulnerabili costa: abonament de date, dispozitiv si accesorii. Si toti, ABSOLUT toti mananca…vulnerabili sau nevulnerabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației i-a convocat în ședință miercuri seara pe toți inspectorii generali școlari și contabilii șefi din țară, pe tema burselor neplătite elevilor nici la 10 zile de la termenul legal

Miercuri seară ministerul a convocat în regim de videoconferință toți inspectorii școlari din țară privind situația plății burselor către elevi, după ce Edupedu.ro a scris că elevii nu și-au primit…
Vezi articolul

Profesor anonim. Completarea și validarea dosarelor pentru definitivat: Umilința continuă, cel puțin pentru o parte dintre cadrele didactice care au beneficiat de „depunerea formularelor online la etajul doi”

Într-o societate dezvoltată, liderii coordonează și pun umărul la schimbare, stimulează gândirea critică și descentralizează cât mai mult cu putință. În România, în multe momente, mentalitatea celor care descurajează orice…
Vezi articolul