Dezbaterea Edupedu.ro – UiPath Foundation - Brio.ro

VIDEO Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman: Până în 2025 vom garanta o viteză mare de conectivitate pe 90% din teritoriul țării de care va beneficia și Educația

1.440 de vizualizări
Investițiile în digitalizare prin PNRR vor fi de 80 de milioane de euro pentru extinderea rețelei broadband, iar Ministerul Cercetării și Dezvoltării își propune să asigure conexiune la internet de mare viteză pe 90% din suprafața țării, unul din principalii beneficiari urmând să fie sistemul de învățământ, a spus ministrul Cercetării, Cirpian Teleman, la Dezbaterea online Reforma digitală a Educației organizată de Edupedu.ro, UiPath Foundation și Brio.ro, transmisă live pe 8 iunie.

Mai jos, declarațiile ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării:

„În existența unora dintre noi, a apărut acea perioadă a liceelor industriale, când o parte din programa școlară a fost suplimentată cu diverse discipline (electromecanică, electrotehnică), ce aveau ca scop pregătirea forței de muncă sau pentru a direcționa copiii mai talentați către învățământul superior tehnic.

Cred că în momentul de față, lăcătușeria, electronica și electrotehnica vor fi înlocuite de alte discipline legate de domeniul digital. Susținem, din partea Ministerului Cercetării, demersurile industriei. Asociația Națională a Investitorilor în Industria de Software a făcut propuneri pentru creșterea numărului de ore în programele școlare, de informatică și de digital, începând de la școala primară.

Industria din sfera digitală va crește, aș îndrăzni să spun exponențial dacă ne uităm la anumite segmente, spre exemplu Internet of things, senzorii din jurul nostru vor crește exponențiali. Acestea vor presupune îndemânare tehnică. Momentan, aceste lucruri nu sunt în programele școlare. La fel, securitatea cibernetică – a trăi într-o lume digitală va însemna a învăța să ne protejăm, atât în fața atacurilor soft, cât și împotriva atacurile hard care ne invadează instrumentele digitale pe acre le avem, Acestea vor trebui să intre în bagajul minim.

Avem angajamente față de UE pe care trebuie să le respectăm privind conectivitatea de mare viteză și Educația va fi unul dintre beneficiari. Ministerul Digitalizării are responsabilitatea ca până în 2025 să garanteze o viteză mare pe 90% din teritoriul țării. Prin PNRR avem investiții considerabile, aproximativ 80 de milioane de euro pentru extinderea rețelei broadband, iar zonele unde nu se poate face educație online din cauza lipsei de conexiune vor fi o prioritate.

Vineri, la Luxemburg, a fost anunțat un nou instrument standard – portofelul electronic. Acesta, voluntar – nu va fi impus – va asigura accesul deținătorului la anumite tipuri de informații: printre acestea ar putea fi datele de identitate personală. A doua măsură – cetățenia electronică europeană, ce va duce la recunoașterea identității unui cetățean membru pe întreg teritoriul UE. Sunt date precum identitatea, foaia matricolă, care pot fi depozitate și accesibile în condiții de siguranță. Sunt tipuri de dată care pot face parte din structura cloud-ului guvernamental.

În ceea ce privește accesul unor persoane vulnerabile la lucruri primejdioase, aici este nevoie de rețele sigure din acest punct de vedere și avem un buget consistent, pentru ca, în timp ce construim o casă foarte modernă, să îi construim și sisteme de protecție pe măsură.

Platforma de evaluare a competențelor digitale ar putea fi folosită atât de funcționarii din administrație, e important și pentru stat să măsoare rezultatul. Când unii profesori, de exemplu, sunt puși să-și testeze competențele digitale, nu sunt neapărat fericiți. E o sugestie către dl Cîmpeanu, îi propun o discuție pe subiect, ar fi bine să cheltuim banii într-un singur loc. (Sorin Cîmpeanu: “Acord în direct!”).”

Declarațiile, în video-ul de mai jos:


3 comments
  1. Sa speram ca pana in 2025 veti fi o trista amintire, pt ca ati dezamagit prea multi oameni si nu suntem chiar toti idioti….

  2. Este un adevăr că mulți profesori când sunt puși să-și testeze competențele digitale ” nu sunt prea fericiți”. Poate ar trebui alocate fonduri pentru organizarea de cursuri în acest domeniu. Sunt sigur că profesorii ar fi deosebit de interesați!

  3. Eu zic sa o lasam mai moale cu digitalul.Cine vrea digital se poate specializa după aceea.Nu cred ca e nevoie ca un copil ,care are creierul în dezvoltare sa stea cât mai mult în fața ecranului.Acum am stat cu toții de nevoie dar omul este fiinta socială care se dezvolta prin relațiile interumane,asa s-a dezvoltat mii si mii de ani.Nu mai visati la storsul vieții din noi ca noi nu avem în plan asta!După ce trece pandemia mama mare mai sta pe dispozitivele astea care atrofiaza creierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Experiențe negative din copilărie, precum abuzul sau neglijarea, se asociază cu multiple probleme de sănătate mintală și fizică pe parcursul vieții / Asocierea poate fi influențată și de criza Covid – studiu al cercetătorilor UBB

Adversitățile din copilărie – experiențe negative precum abuzul sau neglijarea – se asociază cu multiple probleme de sănătate mintală și fizică pe tot parcursul vieții, potrivit autorilor români ai unui…
Vezi articolul

Cazul directorului Colegiului Gojdu, demis de inspectorat – Peste 100 de elevi din patru licee mari din Oradea au protestat față de decizie / Fostul director: Inspectorul a trimis o inspectoare la școală ca să o preseze pe directoarea interimară să facă orele de 50 de minute. Dar nu inspectorul școlar general conduce școala

Peste 100 de elevi din patru licee mari din Oradea au protestat față de decizia inspectoratului școlar de a-l demite pe directorul Colegiului Național “Emanuil Gojdu”, luată vinerea trecută. protestul…
Vezi articolul
Munca de acasă și îngrijirea copiilor

DOCUMENT Zile libere și indemnizații pentru părinții care stau acasă cu copiii în școala online, aprobate de Guvern. Suma zilnică e de maximum 150 de lei, din care statul va cere impozit și contribuții

Guvernul a aprobat sâmbătă Ordonanța de Urgență privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2, pe care ministrul Muncii, Raluca Turcan,…
Vezi articolul