Ministrul Cercetării susține că sunt directori de institute de cercetare care au spor de muncă grea. Hurduc propune plafonarea la 12.000 de lei net a salariilor pentru șefi, după ce tot el le aprobase bugete scandaloase

1.501 de vizualizări
Nicolae Hurduc / Foto: gov.ro
După scandalul bugetelor de salarii foarte mari pentru șefii câtorva institute de cercetare românești, aflate în coordonarea Ministerului Cercetării, ministrul susține că a descoperit cazuri în care directorii aveau spor de muncă grea, potrivit stirileprotv.ro. Nicolae Hurduc susține că ar putea plafona atât sporurile, cât și salariile acestora până la limita salariului de ministru, adică aproximativ 12.000 de lei net pe lună. Reacția vine după ce trei cercetători au scris pe blogul comun, Doi Mici și un Anc, despre bugetele de salarii pe anul în curs, publicate în Monitorul Oficial, ale mai multor directori de institute de cercetare-dezvoltare din România. Ordinul cu bugetele respective este semnat de Nicolae Hurduc. În replică, reprezentanții institutelor susțin că salariile propuse în buget au fost mai întâi aprobate de minister și sunt prevăzute în contractele de muncă.

Conducerea Institutului de Cercetare în Silvicultură “Marin Drăcea” din Voluntari, Ilfov, figurează cu drepturi salariale de 1,9 milioane de lei în acest an, conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial. Situaţia a fost semnalată de cercetătorii autori ai blogului Doi Mici şi un Anc. Ministrul Nicolae Hurduc a cerut corpului de control să verifice toate cele 48 de institute de cercetare aflate în coordonarea ministerului Cercetării.

Iată câteva dintre cele mai mari bugete de salarizare pentru directorii Institutelor de cercetare:

  • Directorul general al Institutului de Cercetări în Silvicultură „Marin Drăcea” are prevăzute drepturi salariale pentru anul 2019 de 1.943.000 lei. 
  • Directorul general al Institutul Turbomotoare Comoti Bucureşti are prevăzute drepturi salariale pentru anul 2019 de 868.000 lei, adică aproximativ 42.000 lei net/lună,
  • Directorul general al Institutului pentru Securitate Minieră INSEMEX PETROSANI are prevăzute drepturi salariale pentru anul 2019 de 811.000 mii lei, adică aproximativ 39.500 lei net/lună,
  • Directorul general al Institutului de Cercătări “Delta Dunării” TULCEA are prevăzute drepturi salariale pentru anul 2019 de 661.000 lei, adică aproximativ 32.000 lei net/lună,
  • Directorul general al Institutului pentru Ecologie Industrială ECOIND are prevăzute drepturi salariale pentru anul 2019 de 580.000 lei, adică aproximativ 28.000lei net/lună.

Câştigul mediu net în luna mai 2019 pentru sectorul de cercetare-dezvoltare a fost de 4.589 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Cercetarea a primit în 2019 o finanţare de 0,18% din PIB, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Anexele publicate în Monitorul Oficial cu bugetele acestor instituţii poate fi descărcată de aici.

Directorul Institutului de Cercetări în Silvicultură, Ovidiu Badea, a explicat pentru ştirileprotv.ro că fostul director, Romică Tomescu, pensionat în martie, ar fi primit 10 salarii conform contractului colectiv de muncă, bani prevăzuţi în bugetul respectiv. Alte 12 salarii i-au fost prevăzute drept recompensă pentru performanţe extraordinare, sume negociate în contractul de management, potrivit detaliilor cuprinse în explicaţiile scrise ale instituţiei. Salariul brut lunar al directorului ICAS Ovidiu Badea este de 49.000 de lei.

Finanţarea acestor institute este parţial de la buget, ea fiind făcută mai ales din activităţi proprii. De exemplu, pentru anul 2017 ICAS nota că cei mai importanţi “parteneri” pentru care a prestat diverse servicii au fost Romsilva, Ministerul Cercetării şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, potrivit bilanţului institutului.

În replică ministrul Hurduc susţine că în contractele de management care ajung la Minister directorii figurează cu salarii de 15-16.000 de lei pe lună brut, adică cel mult 9000 de lei net, potrivit sursei citate.

“Înainte să ajungă în Monitorul Oficial al României, aceste drepturi salariale au fost văzute de către Consiliile de Administrație ale INCD-urilor, cel puțin un director de direcție din minister, ceva secretar de stat, probabil, și de ministrul cercetării însuși, care le-a aprobat prin Ordin. Și desigur nimănui nu i s-a părut nimic suspect, nu s-au sesizat oamenii prin fața cărora au trecut, respectiv nu au luat nicio măsură”, potrivit cercetătorilor care au semnalat cazurile.

FOTO: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Daniel Funeriu, despre rezultatele PISA 2022: Care e rolul școlii? Să transmită cunoaștere solidă sau soft skills, chestii care servesc în viață? Învățați copiii să discearnă ce este esențial și ce este periferic

“Decizii fundamentale privind educația nu mai există acum în sistem”, în noua legea, spune Daniel Funeriu, în cadrul dezbaterii organizate de Edupedu.ro și World Vision România cu privire la rezultatele…
Vezi articolul

Elevii din Statele Unite au înregistrat regrese istorice în procesul de învățare în pandemie, arată rezultatele la matematică și la lectură care au scăzut până la cele mai joase niveluri de dinainte de pandemia de COVID-19 / Ministrul Educației din SUA: Rezultatele testelor sunt îngrozitoare, trebuie să ajutăm copiii să recupereze

În Statele Unite, rezultatele la matematică şi la lectură au ajuns la cele mai joase niveluri de dinainte de pandemia de COVID-19, potrivit rezultatelor naţionale a progresului educaţional, publicate luni.…
Vezi articolul

UPDATE Profesorii de Limba română dezbat noille provocări ale învățării și evaluării din școli pe 13-14 aprilie, într-o serie de colocvii la care participă și Liviu Papadima, Rodica Zafiu, Florentina Sîmihăian

Profesorii de Limba și literatura română din țară pot urmări gratuit online seria de întâlniri dedicată didacticii limbii române și organizată de Asociația Națională a Profesorilor de Limba română „Ioana…
Vezi articolul