Ministrul Educației, despre elevii care primesc tablete: Este vorba despre cei din medii defavorizate care nu au un laptop sau o tabletă proprii, ale copilului, nu ale părinților

13.798 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației a declarat că elevii din familiile defavorizate care primesc tabletele din programul “Școala de acasă” sunt cei care nu au acasă un laptop sau o tabletă, chiar dacă au telefon mobil inteligent. Declarațiile au fost făcute la Inspectoratul Școlar București și au fost transmise live de Edupedu.ro.

Întrebată ce se întâmplă în acele familii în care există mai mulți elevi și un singur telefon, având în vedere că este vorba despre un dispozitiv conectat la internet, iar în declarația pe propria răspundere din cadrul acestui program, pot primi tablete doar elevii care nu au în familie niciun dispozitiv conectat la internet, ministrul Monica Anisie a venit cu clarificări:

“La dispozitiv (n.red. contractul de comodat și declarația pe propria răspundere) nu se referă la un telefon, ci la un laptop sau o tabletă. În ordinul de ministru este prevăzut foarte clar că se acordă tableta acolo unde nu există un dispozitiv propriu, al copilului, nu al părintelui”.

Edupedu.ro a scris din luna august despre faptul că Programul Național Școala de acasă este pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și secundar, forma de învățământ de zi și cu frecvență (clasa pregătitoare, clasele I-XII, școala profesională) înmatriculați, la început de an școlar, în unități de învățământ preuniversitar de stat; elevii care provin din medii defavorizate; elevii care în familie nu dețin nici un dispozitiv electronic cu conexiune la internet, precum și pentru elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet”, potrivit declarației pe propria răspundere pe care trebuie să o semneze părinții.

Cum se împart tabletele – se mai înființează o comisie

Ordinul respectiv prevede că în toate cele 41 de inspectorate școlare județene, plus în cele din București “se constituie o comisie de implementare a programului formată din 3-5 membri, desemnați prin decizia inspectorului școlar general”

Această comisie face și ea o procedură de lucru prin care se stabilesc detaliile selecției beneficiarilor programului, modalitățile de distribuire și gestionare.

Comisia predă școlilor tabletele “pe baza unui proces verbal de predare-primire”, iar dispozitivele vor fi înregistrate în inventarul unității de învățământ.

Ce documente trebuie să depună părinții/elevii la școală

Părintele sau tutorele copilului va depune la școală o cerere pentru a primi tableta, precum și o declarație pe propria răspundere. Aceste documente pot fi depuse chiar de elev, dacă e major. În declarația pe proprie răspundere trebuie persoana declară că “familia sau potențialul beneficiar al programului, după caz, nu deține niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet“.

Cu alte cuvinte, dacă familia are un telefon mobil care poate accesa internetul, dar este unul singur pentru mai mulți copii și adulți, atunci copiii nu pot primi tabletă de la școală.

Dacă sunt îndeplinite aceste condiții atunci școala dă tableta pe baza unui contract de comodat pe durata unui an școlar, “cu posibilitatea prelungirii acesteia până la finalizarea studiilor în unitatea de învățământ respectivă”.

Obligațiile pe care le au cei care semnează contractul de comodat și iau tabletele:

Familia care ia tableta trebuie să se “îngrijească de conservarea bunului dat în folosință gratuită ca un bun proprietar”, potrivit art. 2.148 din Codul Civil.

Comodatarul nu poate folosi bunul împrumutat decât în conformitate cu destinația acestuia determinată prin contract ori, în lipsă, după natura bunului. El nu poate permite unui terț să îl folosească decât cu aprobarea prealabilă a comodantului.

Comodatarul nu răspunde pentru pierderea ori deteriorarea bunului rezultată numai din folosința în scopul căreia bunul i-a fost împrumutat, potrivit art 2.149 din Codul Civil.

Dacă însă comodatarul folosește bunul cu altă destinație decât aceea pentru care i-a fost împrumutat sau dacă prelungește folosința după scadența restituirii, comodatarul răspunde de pieirea sau deteriorarea bunului, chiar dacă aceasta se datorează unei forțe majore, afară de cazul când dovedește că bunul ar fi pierit ori s-ar fi deteriorat oricum din cauza acelei forțe majore.

Modelul contractului de comodat a fost publicat ca anexă la Ordinul de Ministru și poate fi descărcat de aici.


7 comments
  1. Ministrul Educatiei ar trebui sa ia masuri si sa faca tot posibilul ca toti copii care nu au access la tableta/laptop personal sa il poata avea ca sa invete de acasa , daca tot baga-ti orasele in carantina.
    Ministrul Monica Anisie daca nu e capabila sa isi faca treaba pe care e platita , sa isi dea demisia , oricum este degeaba pe locul ala , doar sa dea declaratii de presa si sa promita .

  2. Dispozitive trebuie date la toți elevii indiferent de situația materiala,mie una nu îmi convine sa folosesc dispozitivul personal, după 3 ore de cursuri online copilul trebuie sa stea următoarele 3 ore cu telefonul la încărcat.

  3. Bună ziua,
    Cum este posibil ca într – o unitate de invatamant din sectorul 6 formata din școală primara, gimnaziala și liceu, sa se acorde doar 30 de tablete? Ceilalți care au solicitat și nu au primit, ce vor face?

  4. Cand in primavara s-a cerut evidenta copiilor fara mijloace IT, intrebarea a fost daca dispun de calculator / laptop/ tableta/ smartphone IN FAMILIE, NU IN FOLOSINTA EXCLUSIVA! Asa s-a ajuns la numai 300.000 de copii fara dotari, cifra foarte departe de adevar (fata de ce se spune acum)! Din evaluarea mea, o cifra cel putin tripla ar reflecta numarul copiilor fara dispozitive functionale care sa le apartina exclusiv! S-au cerut merele in statistica, dar ni se vand drept rodii!

  5. Pentru copii de pana la clasa a IV doamna ministru se poate gândi ca au dispozitive proprii copii,și apoi ce scoala on line poate face un copil de clasa pregătitoare sau clasa I?
    In perioada alegerilor pentru copilul meu de clasa pregătitoare am primit cateva teme de făcut gen fise sau cv de colorat, pentru ca atat se poate ,ce sa facă doamna on line cu ei? Dar noi părinții suntem terminați am rămas fără slujbe ….nici un patron nu accepta ca tu sa stai acasă cu ,copii 2 săptămâni el are nevoie de om la munca.

  6. Invatamantul este gratuit atat prin constitutie cat si prin legea invatamantului. Ceea ce face statul roman cu tabletele este hotie, pe langa faptul ca le cumpara la preturi exagerate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Lotul olimpic al României la Olimpiada internațională de limba germană, elevele Ilinca Marcu și Caterina Cioineag: Important este să nu îți fie frică să greșești / Ce spun profesoara Octavia Popescu și inspectorul Sorin Giurumescu

Creativitate, inspirație și abilități de viață – asta presupune Olimpiada de limba germană, după cum au explicat într-un interviu acordat Edupedu.ro cele două eleve care alcătuiesc Lotul olimpic național al…
Vezi articolul

Majorarea salariilor directorilor de școli, creșe și grădinițe cu 1.500 de lei brut, avizată în comisia de învățământ / Inițial, președinta comisiei, deputata PSD Gliga Dumitrița, a vrut să amâne discuția pentru că nu există fundamentare fiscală. Deputatul UDMR Szabo Odon: Mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani

Majorarea salariilor directorilor de școli a fost avizată miercuri în ședința comisiei de învățământ. Este vorba despre un amendament inițiat de UDMR și PNL la Ordonanța de urgență 57/2003 și…
Vezi articolul

Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul, unde susține că a absolvit Politehnica. UPB București: Nu a finalizat studiile

Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul, spunând că a absolvit Facultatea de Electrotehnică din cadrul Universității Politehnica București. Universitatea Politehnica din București a răspuns, pentru Edupedu.ro, următoarele: “Persoana menționată de dumneavoastră…
Vezi articolul