Ministrul Educației: Dorim ca tezele să fie susținute cu prezență fizică în acest an, pentru a fi relevante. Vă garantez că Bacalaureatul și Evaluarea Națională vor fi susținute, indiferent de condiții, cu prezență fizică

9.339 de vizualizări
Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com
Examenele naționale și tezele vor fi susținute în acest an cu prezență fizică, potrivit declarației ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute la Digi24. Acesta a precizat că „ne menținem dorința de a avea școlile cât mai aproape de normal, inclusiv din perspectiva tezelor”.

Tezele sunt evaluări scrise semestriale a căror notă are o pondere mai mare (25%) față de o notă normală, în calcului mediei.

„Tezele nu au fost anulate în acest an, chiar și în această situație în care avem o creștere accentuată a ratei de infectare ne menținem dorința de a avea școlile cât mai aproape de normal, inclusiv din perspectiva tezelor. Dorim ca ele să fie susținute, dorim ca ele să fie relevante și susținute cu prezență fizică pentru a fi relevante. Pentru a nu mai avea acele rezultate complet deformate”, a declarat Cîmpeanu.

 • În anul școlar trecut, 2020-2021, și în semestrul II al anului școlar 2019-2020, tezele au fost anulate, elevii având și reguli mai puțin stricte pentru notare sau încheierea mediilor.

Întrebat ce se întâmplă cu examenele naționale, cel de Bacalaureat, pentru elevii care termină clasele a XII-a și a XIII-a, și cel de Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a, Cîmpeanu a spus că „garantează” că vor fi susținute fizic, „în orice condiții”.

„Examenul de Evaluare Națională se va susține exact la fel cum a fost susținut și în vara aceasta, după același tipic: combinație între subiecte de tip grilă și… pe modelul testelor PISA, de asemenea cu prezență fizică. Examenul de Bacalaureat exact la fel. Vă garantez că vor fi susținute, indiferent de condiții, cu prezență fizică”, a spus Cîmpeanu.

Reamintim că, potrivit calendarului de examen, elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie. Înscrierea candidaților la Evaluarea Națională 2022 se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 30 mai – 3 iunie. Probele scrise au următorul calendar:

 • 14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă
 • 16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă
 • 17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă

Elevii de clasa a XII-a și cei din clasele a XIII-a termină cursurile pe 27 mai, iar perioada de înscriere pentru sesiunea de vară a Bacalaureatului 2022 începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.

 • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. Pentru școli, elevi și studenți Dreamstime.com oferă 50% reducere la toate planurile, până la sfârșitul lunii septembrie


4 comments
 1. Cum adica “garanteaza” ca vor fi sustinute fizic “in orice conditii”? Si daca e razboi, oamenii mor pe strada, copiii merg la scoala sa sustina tezele? Cred ca domnul ministru a fost prea mult timp politician si a uitat sensul cuvintelor. Garantie nu exista, mai ales in ziua de astazi. Cum sa garantezi ceva pentru decembrie-ianuarie, cand tu nu stii ce va fi saptamana viitoare? Pardon, de fapt stim…probabil 15-20.000 cazuri pe zi, daca nu vor mai imputina testele…

  1. Campeanu garanteaza ca nu gandeste, ci doar executa niste ordine, ca orice tovarashel ajuns pe un post pentru care nu are calificare. Se vede clar ca nu are copii de scoala si ca de copiii romanilor oricum nu ii pasa!

 2. Țara geme de covid, elevii se imbolnavesc pe capete, Bucurestiul este coplesit de mii de cazuri, se moare in spitale din cauza asta.
  Iar ministrul Câmpeanu, denota boala sufleteasca, insistand cu obsesiile dumnealui.

 3. Citez “Tezele sunt lucrări scrise semestriale de evaluare care au o pondere mai mare în media semestrială a elevilor.”
  Cred că e o eroare … ?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea Națională 2023 la Matematică. Sfaturi pentru elevi de la profesoara Florentina Pavăl: Ai voie să simplifici, ai voie să completezi un desen, ai voie să faci altul dacă-l consideri necesar în rezolvare

Pentru proba de matematică de la Evaluarea Națională, elevii pot simplifica pe fracțiile de pe foaia de examen, să completeze cu creionul desene sau să facă altele dacă sunt relevante,…
Vezi articolul

Salt spectaculos la Matematică, pentru elevii din județul Iași, la Evaluarea Națională 2023. Creștere cu 80% a notelor peste 5, față de testarea inițială de acum 5 luni. Inspectoratul anunță într-un raport măsurile care ar fi avut efect: peste 2 milioane de lei investiți în pregătire intensivă, CampioMate și testări

Procentul elevilor absolvenți de clasa a VIII-a, care au luat peste 5 la Matematică în județul Iași, a crescut în 5 luni de la 42,15%, la testarea inițială din ianuarie…
Vezi articolul