Ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloș: Trebuie revizuit numărul de bugetari

701 de vizualizări
Foto: Gov.ro
Numărul de bugetari trebuie revizuit, susține Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), potrivit Antena3. Declarațiile au loc în contextul în care coaliția de guvernare discută reduceri de cheltuieli la stat.

O primă variantă, referitoare la tăierea salariilor bugetarilor, a fost respinsă deja de coaliția de guvernare, potrivit sursei citate.

“Scenariul doi constă în revizuirea numărului de bugetari. Acest scenariu trebuie asumat politic, este o decizie de coaliție. Va trebui să fie o reducere semnificativă a indicatorului legat de cheltuielile cu salariile. Nu vreau să bulversez pe cei din sectorul public, dar e o realitate reforma, e scrisă negru pe alb în PNRR”, a declarat Marcel Boloș, conform aceleiași surse.

Amintim că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, la Congresul UDMR, că este nevoie de „un aparat bugetar mai suplu”, ceea ce nu înseamnă că vor fi dați oameni afară, ci că în administrație trebuie să rămână „oameni buni”, scrie G4Media.ro. Marcel Ciolacu a spus că împreună cu Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor trebuie să se așeze la masă și să vorbească despre secretarii de stat.

  • La Ministerul Educației sunt 6 secretari de stat și doi subsecretari de stat, iar în toată administrația centrală sunt peste 200 de secretari de stat, directori sau membri în consiliile de administrație cu rang de secretar de stat, ori persoane din conducerea serviciilor de informații care au și ele rang de secretar de stat, conform EuropaLibera.ro.

Context. La finele săptămânii trecute, un proiect de OUG pentru economii la buget, obținut în exclusivitate de G4Media, arăta că, printre alte, vor fi oprite angajările la stat, vor fi înghețate salariile, achizițiile de mașini și mobilă vor fi interzise, team-buildinguri vor fi oprite.

Sâmbăta trecută, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” scriau, într-un comunicat, că acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare, ca urmare prevederilor proiectului de ordonanță de urgență. De menționat este că în comunicatul de pe 22 aprilie nu a fost vreo referire la posibilitatea de a nu se mai organiza concursul de titularizare.

Ligia Deca a declarat că Ministerul Educației lucrează la observaţiile care să fie înaintate Ministerului Finanţelor:

“În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Citește și:
Ciolacu către Ciucă și Kelemen: Oameni buni, ne trebuie un aparat bugetar mai suplu. Nu înseamnă că vom da oameni afară, înseamnă că în administrație trebuie să rămână oameni buni / Să vorbim despre secretarii de stat

5 comments
  1. In administratie vor fi tot mai multi angajati si se vor taia posturile cu adevarat necesare din spitale, din scoli, din politia de proximitate.
    In loc sa automatizeze, se intorc la dosarul cu sina. Chiar luna trecuta am sunat la ANAF s6 si mi-a zis ca nu mai lucreaza online, pentru orice problema sa ma duc la ghiseu. La fel si la primarie in provincie, nu se mai uita nimeni pe mailuri/cereri online, trebuie adresat direct la functionar la sediu.

  2. Uni bugetari sunt stat in stat: la concursuri 2023 aracip al ministerului invatamantului, sunt scoase pentru urmatoarea perioada la concurs 15 posturi. Ori nu stie stanga ce face dreapta, ori ministra spune lui Ciuca ca nu are posturi de taiat dar a doua zi scoate cateva la concurs.
    4579 in 24.04.2023

  3. Ha, ha, ha. Vreau sa vad ce se intampla acolo unde se va alege pensia si nu salariul. Si se vor ingheta angajarile. Ce-or sa faca? Or sa lase clasele fara profesori? Primariile fara referenti? Institutiile fara casieri, contabili? Mai mare aberatie nu am auzit. Sa reduca din o mie de secretari si subsecretari pusi pe pile, sa reduca 7 mii de angajati prin alte institutii care plimba 2 foi ca sa aiba ruda nu stiu cui serviciu.

    1. In educatie nu cumuleaza nimeni pensia cu salariul, cei care sunt la pensie au plata cu ora. Cateva sute de lei atunci cand este perioada de predare.

      1. Am participat la o etapa de mobilitate care in aceeasi zi era cu etapa de cumul pensionari. Cum adica nu exista cumul daca asa se numra etapa??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Înlocuirea alocării a 6% din PIB pentru Educație cu 15% din cheltuielile din Bugetul General Consolidat reprezintă, în esență, o scădere a angajamentului finanțării educației – Salvați Copiii

Înlocuirea alocării a 6% din PIB pentru Educație cu 15% din cheltuielile din Bugetul General Consolidat reprezintă, în esență, o scădere a angajamentului finanțării educației, susține organizația Salvați Copiii România,…
Vezi articolul

Într-o clasă de liceu vor fi maximum 26 de elevi. Președintele Federației Părinților susține că ministrul Educației i-a anunțat că se face recalibrarea cifrelor de școlarizare pentru filiera teoretică, după apariția criticilor privind desființarea claselor

În clasele de liceu, pe filiera teoretică, numărul maxim de elevi într-o clasă va scădea de la 28 la 26, conform asigurărilor pe care Iulian Cristache, președintele Federației părinților, spune…
Vezi articolul

DOCUMENT Iohannis a decorat-o pe Daniela Vișoianu, controversata consilieră de la Ministerul Educației. Ea are contracte în derulare cu ministerul și Cumpănașu. Legăturile cu băieții deștepți din energie

Președintele Klaus Iohannis i-a acordat astăzi Danielei Vișoianu ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Cotroceni. Distincția i-a fost decernată la 4…
Vezi articolul