Ministrul interimar al Educaţiei: Am vizitat Cimitirul Vesel de la Săpânţa din patrimoniul mondial UNESCO. Cimitirul Vesel nu este pe lista UNESCO

1.123 de vizualizări
Ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, a publicat pe Facebook un mesaj în care scrie ca în calitate de ministru al Culturii a vizitat Cimitirul Vesel de la Săpânţa şi că “acesta face parte, în prezent, din obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO”. Potrivit listei UNESCO a Patrimoniului Mondial, Cimitirul Vesel nu este inclus pe aceasta.

În mesajul ministrului acesta scrie, alături de câteva fotografii în care apare şi Toni Greblă, Secretarul General al Guvernului, că “am participat astăzi, 14 septembrie, în calitate de Ministru al Culturii și Identității Naționale, la o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai sectorului cultural din județul Maramureș. În cadrul deplasării, am efectuat vizite la instituții de cultură, monumente istorice dar și la “Cimitirul Vesel” de la Săpânţa, pe care il consider a fi un monument de artă populară de o valoare incomensurabila, lucru certificat si de faptul că acesta face parte, în prezent, din obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO”. 

Potrivit Ministerului Culturii, cel al cărui ministru este Daniel Breaz, Lista Patrimoniului mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural și a fost continuată apoi cu înscrierea de situri culturale: Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mânăstirea Hurezi (1993), Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (1999), Centrul Istoric Sighișoara (1999), Biserici de lemn din Maramureș (1999).
Aceste monumente sunt protejate în România atât în baza Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cât și conform Legii nr. 564/2001 pentru aprobarea OG nr. 47/2000 privind stabilirea unor măsuri de protecție a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial, cu modificările și completările ulterioare.

Situri culturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO:

Situri naturale înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO:

Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, alcătuită oficial în 2008, potrivit Convenției (astăzi este recunoscută drept Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității), conține în prezent un număr de 391 de elemente, înscrise prin decizie a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

România este prezentă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu 5 elemente: Ritualul Călușului (proclamat inițial drept capodoperă a patrimoniului oral și imaterial al umanității în data de 25 noiembrie 2005, pentru ca în anul 2008 să fie înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității), Doina (2 octombrie 2009), Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu (6 decembrie 2012), Colindatul de ceată bărbătească (5 decembrie 2013) și Jocul fecioresc (2 decembrie 2015).

FOTO: Facebook.com/Daniel Breaz


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO „Am putea redeschide şcoala în siguranţă la sfârşitul lui martie – începutul lui aprilie”, a declarat Dr. Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19

Redeschiderea școlilor, adică revenirea la scenariul verde, s-ar putea face abia în urma vaccinării cadrelor didactice şi persoanelor din categoriile vulnerabile, ceea ce ar însemna undeva la finalul lunii martie,…
Vezi articolul

BREAKING Ministerul Educației a retras proiectul de ordonanță de urgență care dădea posibilitatea universităților să înființeze societăți comerciale și consorții de învățământ dual

Ministerul Educației a retras proiectul de ordonanță de urgență în care erau prevederi prin care universitățile puteau înființa societăți comerciale și prin care se puteau înființa consorții de învățământ dual.…
Vezi articolul