Ministrul Teleman: Creditul fiscal și facilitatea “patent box” ar putea stimula cercetarea / Doi noi consilieri în minister – Oana Craioveanu și Cătălin Rizea / Discuții alături de secretarul de stat Dragoș Ciuparu pe tema cercetării în PNRR

1.736 de vizualizări
Ciprian Teleman / Foto: Facebook.com
Creditul fiscal și facilitatea de tip “patent box – crearea de facilități pentru firmele care utilizează patente” au fost menționate săptămâna trecută, ca posibile măsuri de stimulare a cercetării, de noul ministru al cercetării și digitalizării, Ciprian Teleman, în discuții cu reprezentanți AmCham, după cum a anunțat Teleman într-un sumar al activității din ultima săptămână, publicat duminică noapte. În același sumar, el a anunțat membri noi în echipa ministerului: Oana Craioveanu de la Impact Hub și Cătălin Rizea, până acum director în mai multe companii.

Ministrul a mai spus că “împreună cu colegul meu, secretarul de stat Dragoș Ciuparu” a discutat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene despre cercetare și digitalizare în perspectiva Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Luni, 8 februarie, Dragoș Ciuparu, secretar de stat pentru cercetare în Ministerul Educației și Cercetării din precedentul guvern, este singurul secretar de stat care figurează pe pagina echipei de conducere a noului minister.

În sumarul său, Ciprian Teleman a făcut trimitere la cel mai recent Index Bloomberg privind Inovarea. Acesta, dominat de Coreea de Sud, Singapore, Elveția și Germania, include România pe locul 32, din totalul de 60 de țări luate în calcul. România este, însă, aproape de coada clasamentului (locul 57) la capitolul cercetare și dezvoltare și pe locul 50 la capitolul “Researcher concentration”, fiind trasă în sus de productivitate și folosirea înaltelor tehnologii.

În acest context, ministrul a introdus-o pe Oana Craioveanu, cofondatoare Impact Hub din București, care devine consilier în noul minister, având în sarcină inclusiv atragerea mai multor fonduri din noul program european Horizon Europe. Un alt consilier, care va fi șef de cabinet, este Cătălin Rizea, ex-Connex/Vodafone, Telekom, Porsche.

Ciprian Teleman, principalele declarații pe tema cercetării: 
  • Săptămâna aceasta am avut o întâlnire cu membri din conducerea AmCham. O întâlnire foarte plăcută, în care am discutat despre sprijinul pe care AmCham îl poate oferi ministerului pe reforma digitală, dar și pe partea de cercetare. În acest sens am discutat despre măsuri care ar putea stimula cercetarea, cum ar fi, de exemplu, creditul fiscal sau facilitatea de tip patent box, care înseamnă crearea de facilități pentru firmele care utilizează patente. Aceasta ar fi o măsură fiscală bună, e folosită în multe țări.
  • În recent publicatul clasament Bloomberg – Indexul Inovării, din 60 de țări România este pe locul 32 în general, dar e pe locul 57 ca nivel al investițiilor în cercetare-inovare. Suntem pe locul 22 ca dotări tehnologice, dar pe locul 40 ca indicator al conversiei cercetării în patente. Deci avem nevoie de o conversie mult mai ridicată.
  • Din echipa de consilieri va face parte Oana Craioveanu, binecunoscută în lumea antreprenoriatului  pentru dedicarea ei în ultimii mulți ani în zona start-up-urilor și a inovării și al cărei mandat va fi tocmai creșterea acestui indicator, de conversie a cercetării și inovării în valoare.
  • Anunț încă un nume, al lui Cătălin Rizea, care va ocupa funcția de șef de cabinet, cu atribuții de consilier pe zona de comunicații. Nu vorbim despre soțul Addei de la Asia Express, ci de nașul Connex Vox, pentru cei cu experiență în telefonia mobilă. 
  • O altă arie cheie pentru Oana Craioveanu va fi să atragem [prin noul program Horizon Europe] mai mulți bani decât am făcut-o prin Horizon 2020.
  • La discuțiile organizate de Ministerul Investițiilor pentru redactarea PNRR, am prezentat împreună cu colegul meu, secretarul de stat Dragoș Ciuparu direcțiile de reformă în cercetare și digitalizare. Perspectiva ministerului a fost bine primită.

Sumarul ministrului – complet:


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO „Un profesor care schimbă un destin face diferența!” – mesajul emoționant al președintei Moldovei, Maia Sandu, a avut Educația în prim-plan / Președintele României, profesorul Klaus Iohannis, nu a pomenit nimic despre Educație în mesajul său de 1 minut de Anul Nou

Profesorii, rezultatele din educație și olimpicii școlari, menționați în discursul emoționant al Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, rostit de Anul Nou. În mesajul care a durat peste 8 minute, aceasta…
Vezi articolul

Studiu CRPE. Doar 10% dintre elevii români au acces la experiențe de învățare practică, prin comparație cu media de 61% din Uniunea Europeană. România alocă cei mai puțini bani per elev în învățământul profesional și tehnic

România alocă cei mai puțini bani pe cap de elev care studiază în învățământul profesional și tehnologic (IPT), de peste 10 ori mai puțin decât media europeană, potrivit raportului „De…
Vezi articolul

244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ, confirmați Covid-19 de la începutul școlii. Ministerul Educației: Incidența cumulată e mult mai redusă decât în rândul populației generale

244 de elevi și 329 de angajați ai unităților de învățământ au fost confirmați cu noul coronavirus în primele 4 zile de la redeschiderea școlilor, arată Ministerul Educației într-un comunicat…
Vezi articolul

Primele date ale recensământului: Aproximativ 19 milioane de locuitori pe teritoriul României, cu un milion mai puțin decât în 2011 / Președintele Statisticii: “În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore”

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) a prezentat joi câteva date rezultate din recensământul general al populației. El a spus că ”aproximativ 19 milioane e populația aflată pe…
Vezi articolul

Sindicaliștii din Iași, despre vizitele ministrului Educației la școlile din Ialomița: Dacă facem abstracție de tonul mai ridicat în fața copiilor, doamna învățătoare era la oră și își facea datoria

“Vizita din 14 ianuarie 2020 a Doamnei Ministru Monica Anisie la două școli din județul Ialomița nu poate rezolva gravele probleme din învățământul preuniversitar românesc”, spun sindicaliștii din Iași, într-o…
Vezi articolul

DOCUMENT Peste 1.700 de școli ar putea primi până la 200.000 de euro, în prima rundă a programului de combatere a abandonului școlar, cu aproape 700 mai multe decât în estimarea inițială. Depunerea de proiecte a început și durează până pe 13 martie

A început sesiunea de depunere de proiecte pentru școlile care vor granturi prin care să reducă abandonul școlar. Ghidul solicitantului – condiții specifice de accesare a Schemei de Granturi –…
Vezi articolul