Monica Anisie, fost secretar de stat: Elevii nu au nicio informație despre locurile la liceu pe care vor candida într-o lună. Elevi cu media sub 7,84 vor merge la școala profesională

12.808 vizualizări
Monica Anisie / Foto: Facebook
Elevi cu media sub 7,84 vor merge la școala profesională, în București, și nu pentru că își doresc, ci pentru că nu vor fi locuri la liceu, spune fostul secretar de stat din Ministerul Educației Monica Anisie. În prezent coordonator al comisiei de educație pentru învățământ preuniversitar din PNL, Anisie avertizează că elevii nu au nici până la această oră numărul de locuri la liceu pe care vor candida în aproximativ o lună, pentru că Ministerul nu a transmis repartizarea cifrelor de școlarizare pe licee și școli profesionale.

În loc să atragă copiii către profesional prin promovarea beneficiilor acestei rute de școlarizare, a burselor pe care le iau lunar toți elevii de la profesional și a condițiilor de studiu, ministrul vrea să crească participarea în școlile profesionale prin simpla reducere a locurilor de la liceu și creșterea lor la profesional, avertizează Anisie.

  • Amintim că sindicatele au avertizat că tăierea locurilor de la liceu și alocarea lor către profesională va fi comunicată “abia după alegeri”. De altfel, Ecaterina Andronescu a încercat să acopere întârzierea repartizării cifrelor de școlarizare prin modificarea ordinului de ministru care stabilește admiterea la liceu 2019. În urma scandalului public pe care l-a declanșat intenția sa de a modifica datele de susținere a probelor de aptitudini și de limbi pentru admiterea la liceu 2019, dar și a termenului pentru tipărirea broșurii cu locurile la licee și școli profesionale, Andronescu a renunțat la modificări, dar a rămas cu încălcarea unui ordin de ministru – care statuează că pe 13 mai 2019 liceele și școlile profesionale trebuie să tipărească broșurile cu numărul de locuri și de clase.

Elevi cu media sub 7,84 vor merge la școala profesională. Aceasta este concluzia analizei pe care am realizat-o, pornind de la procentul de 47% alocat învățământului profesional din Municipiul București pe baza rezultatelor obținute în anul școlar anterior“, avertizează Monica Anisie, fost secretar de stat în Ministerul Educației.

Aceasta a precizat, pentru Edupedu.ro, că “anul trecut ultima medie de intrare la liceu în București a fost 2,03, procentul elevilor care au intrat la liceu cu medii sub 5 fiind unul mic, aproximativ 6%”. “Elevii, în momentul acesta, nu au nicio informație referitoare la locurile la liceu pe care vor candida în aproximativ o lună, singurul reper fiind locurile din anul anterior. Estimăm că, pe de o parte, rata abandonului va crește foarte mult, pe de altă parte elevii cu posibilități se vor îndrepta către școli private“, a declarat Anisie pentru Edupedu.ro.

Monica Anisie, care astăzi este membru PNL, a adresat public următoarele ministrului Ecaterina Andronescu “și reprezentanților PSD care girează jocul acesta cu viitorul copiilor noștri” :

  • 1. De ce se amână nejustificat transmiterea planului de școlarizare cu încălcarea legislației?
  • 2. Sunteți conștienți de traumele emoționale la care îi supuneți pe absolvenții clasei a VIII-a?
  • 3. Aveți realizat un studiu care să stea la baza fundamentarii alocării in acest mod a cifrei de școlarizare
  • 4. Există și o strategie de dezvoltare sustenabilă a învățământului profesional și niște instrumente care să o susțină, altele decât pixul dumneavoastră?”
Informații de background
  • Amintim că Guvernul a aprobat anul acesta cea mai mare scădere a cifrei de școlarizare pentru liceu, din ultimii 10 ani, fără să dea nicio explicație cu privire la motivele pentru care a tăiat 30.000 de locuri pentru clasa a IX-a.
  • Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE Spiru Haret) a avertizat că “170 de clase de învățământ teoretic vor fi transformate în clase de profesională. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care părinții nu sunt informați, elevii nu știu absolut nimic, iar planul de școlarizare, din informațiile pe care le avem, va fi comunicat abia după alegerile europarlamentare“.
  • De menționat că Ecaterina Andronescu încearcă în mod constant să șteargă din biografia sa faptul că a desființat școala profesională de scurtă durată în 2009, când le-a dat 0 cifră de școlarizare școlilor de arte și meserii, fără a anunța acel lucru nici măcar în ședința de guvern de atunci
  • Pe de altă parte, sindicatele au fost unele dintre marile frâne în dezvoltarea școlilor profesionale duale: promovarea unui învățământ de 3 ani, cât au școlile acestea profesionale, înseamnă reduceri de catedre, având în vedere că liceele tehnologice sunt de 4 ani

 

Citește și:

3 comments
  1. (1) afirmația referitoare la intrarea cu 7,84 la profesională este (A) incorectă (B) transmite un mesaj greșit:

    A: a existat anul trecut un exces, de circa 30.000 locuri, la liceu. Anul acesta nu există informații că ar fi crescut numărul de candidați, ci dimpotrivă. Se taie locuri fără elevi pe ele anul trecut, așadar NU apar elevi în plus pentru profesională.

    Dimpotrivă, rezultatul va fi NIMICITOR pentru liceele tehnice, întrucât -din câte se prefigurează- de la ele se vor tăia clase, și anume clase care anul trecut s-au format 100% și care le-au permis să reziste, ca instituții. Misterul „tăiem de la liceu dar nu rămân elevi pe dinafară” este simplu: anul trecut nu s-au ocupat FRAGMENTE de clase. 5 locuri libere la o protecția mediului, 8 locuri libere la o clasă cu profil mecanic, 6 locuri libere la o clasă cu profil construcții etc. Anul acesta, aceste „goluri” nu vor mai rămâne, va fi elevul și locul, dar tot sunt 100% locuri la liceu pentru 100% absolvenți de clasa a VIII-a, deci clasele de profesională, „oferite” liceelor tehnice drept „compensație” pentru clasele de liceu tăiate … sunt fantome, fără elevi pentru ele, efectul unor socoteli intenționat (?) făcute de minister, ca s-o (mai) saboteze un pic pe d-na ministru Ecaterina Andronescu, căreia „se dorește” să i se atribuie și „a desființat învățământul tehnic liceal”, într-o campanie mai veche.

    B: „Unii” (ministerul, în primul rând) vor să facă uitată calitatea reală a învățământului profesional. Se dorește uitarea faptului că la învățământul profesional se intra doar cu medie mare, nota minimă, de 5, fiind obligatorie. Prin urmare, note de 7, 8 și 9, la intrarea la profesională, nu erau excepții…
    Doar grupul „Teorie cu orice preț”, din Minister, dorește să prezinte, obsesiv, învățământul tehnic, și pe cel profesional în special, ca un învățământ pentru elevii de 1 și 2.
    Istoric, cu 1, 2, sau cu 4,98, intrai la Școala de ucenici, de doi ani, nu aveai nici măcar dreptul să te apropii de Profesională!

    (2) este adevărat că nu s-a comunicat planul de școlarizare.
    Asta nu schimbă -deocamdată- nimic, elevii au învățat, mai învață, vor da toți același examen, abia la repartizarea computerizată va fi nevoie de coduri și locuri.
    Ori, înțelepciunea cere să afli ÎNTÂI câți elevi merg la profesională, câte din clasele „generos” propuse apar cu adevărat, abia apoi să decizi DACĂ mai tai din clasele de liceu. Tăiere care, cum am explicat, riscă să taie complet licee de pe listă, cu efectul pierderii ireparabile a bazei materiale, a bazei umane și a know-how-ului…

  2. Daca este adevarat, antreneaza si o redesenare a materiilor, implicit reducerea orelor de pe filiera teoretica. adica reduceri de catedre si profesori ramasi pe dinafara.
    In aceste conditii, nesimtita va astepta sa treaca europarlamentarele chiar daca evaluarea bate la usa.
    Scolile profesionale, pe care tot ea le-a facut praf, sunt absolut necesare, dar nu poti sa faci iar totul de mantuiala.
    Depinde ce dorim: sa pregatim un meserias capabil sau sa bifam un obiectiv.
    Pentru a scoate profesionisti, iti trebuie baza materiala, ateliere dotate, profesori /instructori ( nu stiu exact cine preda in aceste scoli) care sa te invete.
    Altfel, pierdere de vreme. Ca stai intr-o scoala profesionala si nu inveti nimic sau intr-un liceu si nu iei bacul, tot aia, oricum nu te alegi cu nimic.

  3. Mai intai distrugem profesionalele, apoi liceele, facem universitati in orase cu 40.000 de locuitori si pentru toate aste, cine stie, poate mai primim un mandat de ministru, ca de, cine e ca Androneasca?
    Asta ar merita niste puscarie pentru cat dezastru a produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Casa Rusă din București anunță că a “sponsorizat” Olimpiada Națională de Limba Rusă din România și spune că a promovat burse „fără interviu” la universități din Rusia pentru copiii români, publicând fotografii cu aceștia. Organizatorii din Ministerul Educației spun că nu știu nimic de vreo „sponsorizare” sau de burse, ci doar că „s-au dat niște cărți” / Anunțul instituției rusești a fost șters

Casa Rusă din București, instituție controlată de guvernul rus și care promovează discursul Moscovei în mediile românești, a anunțat pe Facebook, într-un mesaj șters ulterior, faptul că a fost sponsor…
Vezi articolul

Încă 150 de milioane de euro pentru școlile care vor să combată abandonul școlar prin PNRAS. Ministerul Educației anunță că redeschide runda a doua, după ce 40 de școli au fost declarate neeligibile la cel mai recent apel de proiecte

Cel puțin 50 de școli vor putea să obțină fonduri prin Programul Național de Reducere Abandonului Școlar (PNRAS) – runda a doua, de până la câte 300.000 de euro, după…
Vezi articolul