Monica Anisie: Probele de Bacalaureat și Evaluarea Națională se vor desfășura cu măsuri de siguranță, elevii vor avea culoare speciale. Săptămâna viitoare vom anunța calendarele examenelor

24.980 de vizualizări
Monica Anisie / Foto: gov.ro
Probele de Bacalaureat și Evaluarea Națională se vor desfășura cu măsuri de siguranță, a anunțat Monica Anisie într-o intervenție la Digi 24. Aceasta a explicat că săptămâna viitoare vor fi anunțate calendarele de examene.

Redăm declarația ministrului:

Monica Anisie: ”Trebuie să ne gândim însă că trebuie să luăm măsurile de siguranță și să nu expunem pe elevi. Această perioadă de 22 iunie, în care încep probele de bacalaureat, considerăm că o reprezintă perioada cea mai bună pentru elevi.

La momentul acesta calendarele sunt în lucru și vor fi prezentate publicului săptămâna viitoare.

Probele se vor desfășura cu măsuri de siguranță și Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății a realizat un ordin comun în care sunt prevăzute măsurile de siguranță și îi asigur pe elevi că trebuie să privească cu încredere la aceste examene pentru că ele reprezintă momentul în care finalizează un ciclu de învățământ.

Noi, în cadrul Ministerului, am pus la dispoziția elevilor teste de antrenament de pregătire în toată această perioadă, am luat măsura ca programa pentru examen să se oprească la conținuturile învățate până la semestrul I, deci nu au de ce să se îngrijoreze cu privire aceste teme pe care le-ar putea primi la examen și în același timp am organizat cursuri de pregătire la tele școală, în parteneriat cu televiziunea română .

Moderator: Dați-ne detalii despre aceste măsuri de siguranță. Câți copii vor fi într-o clasă, dacă vor purta măști, mănuși, cum vor putea scrie cu mănușile în mâini, la probele orale se vor face circuite, ca în spitale, astfel încât să nu mai stea elevii și părinții în fața unei săli de clasă?

Monica Anisie: Diferit va fi exact ceea ce veți spune dumneavoastră. Și anume că vom lua măsuri de siguranță. Așa cum am anunțat public vor fi maximum 10 elevi într-o sală de curs, o sală care în prealabil va fi dezinfectată, elevii vor parcurge un circuit pe care trebuie să-l respecte până la intrarea în sală și vor purta măști.

Moderator: Inclusiv la probele orale?

Monica Anisie: Pentru probele orale tocmai de aceea am încercat să schimbăm calendarul tocmai pentru a identifica și altfel în care putem da aceste probe de competențe. Deci la probele de competențe, fie la limba română, fie la limbă străină sau competențe TIC.

Moderator: Cum adică alte variante?

Monica Anisie: Tocmai pentru că sunt mai multe variante o să le prezinte specialiștii în momentul în care sunt gata în cadrul Ministerului”

Reamintim că ministrul Educației a anunțat că examenul de Bacalaureat va începe cu probele scrise pe 22 iunie, iar cel de Evaluarea Națională va începe pe data de 15 iunie.

FOTO: gov.ro


17 comments
  1. Felicitari elev de cls 8! De la mine si nota 10 pentru cum ai pus problema dnei ministru. BRAVO!

  2. In calitate de elev în an terminal(clasa a 8 a) doresc prin a lăsa un comentariu. de ce faceți gafe doamna ministru? de ce doriți susținerea examenelor în asemenea condiții? oricare ar fi măsurile de distanțare și de protecție se pot cauza infectări! nu poți purta o mască mai mult de o oră. se acumulează milioane de bacterii care sunt inhalate în corp. nu este indicat! dar se pare că aveți o problemă serioasă cu asta. dumneavoastră musai doriți susținerea lor. care ar fi problema dacă mulți ar lua la liceu și nu numai? dumneavoastră susțineți că vă gândiți la sănătatea noastră dar tot dumneavoastră ne puneți în pericol prin venirea în la școală pentru pregătire și examene. tot stresul acumulat în această perioadă ne va afecta foarte mult. cine credeți că mai e în stare să învețe când peste tot se vorbește de acest virus? este jostnic! când veți vedea ce ați făcut o să fie prea târziu. la revedere!

  3. Oare doamna ministru poate sa sa concentreze 3 ore cu masca pe figura. Sunt elevi alergici, asmaticii din start acestia sunt exclusi. Se face o mare discriminare.

    1. Cu decizia pe care ati luat-o puneti in pericol vietiile copiilor si ale profesorilo i suceava orele online nu se prea sustin . Copii care nu acces la ore online cum au putut sa invete pentru evaluare .ar terebui sa luam exemplul angliei
      .oincontinuare sun multe cazuri de covid.
      Si in ceke 2 spatamini ce pot recapitula copii .
      Ei orcu nu pastreaza distanta .
      Nimeni nu e deacord cu decizia pe care ati luat-o !.

  4. Bună seara,
    Nimeni până acum nu s-a confruntat cu asemenea problemă. De aceea, ca mamă și nu numai, Dna ministru mă adresez dvs pentru a vă gandi la o altă variantă de desfășurare a evaluării naționale și a examenului de BAC. Nu cred că trebui să stricăm viitorul unor copii sau și mai rău să riscam îmbolnăvirea lor pentru a demonstra ce? Dacă dvs.. ați fi avut un copil în această situație fără îndoială că ați fi făcut totul pentru siguranța lui. Și apoi trebuie să avem în vedere că și ei sunt afectați din punct de vedere psihic de această nebuloasa care ne-a invadiat viata. Haideti să nu stricăm viața unor copii ! Dacă state mai avanasate ca noi au găsit alte variante și noi am putea găsi. Nu cred că puteți duce o asemenea povară. Mai este timp pentru a reevalua situația.
    Cu stimă și speranță că într-adevăr le doriți binele copiilor noștri.

  5. Mie mi se pare ca ar fi corect sa amanati examenele pana in iulie deoarece la școli nu se preda ca lumea si toti copii fac meditatii ca la scoala nu vine nimeni sa le explice dc este asta aici si dc o aplicăm si la cursurile online nu se face nimic profesorul face teste singur el vorbește el raspunde

  6. Dar despre ce culoare viseaza? Vom construi cladiri noi pana in iunie? Si de ce nu poate spune concret daca vom fi obligati sa purtam si manusi? Spune orice numai sa nu trebuie sa dea raspunsuri concrete la intrebari…

  7. Nu exista baza materiala pentru a organiza examene naționale. Culoarele speciale sunt povesti, imposibil de pus in practica. Nimeni nu s-a gândit la profesorii supraveghetori, imposibil de distanțat. Contacless -ul este o utopie! Franța a anulat tot și a prelungit starea de urgență. Pariez că și noi vom face la fel.

  8. Nu, doamna ministru nu știe pe ce lume trăiește! . O interesează foarte mult siguranță elevilor dar ii cheamă la școală pentru pregătire și examen, însă nu-și asumă nimic! Părinții să stabilească dacă pot veni copiii la școală!!!!!
    Asemenea caracter, asemenea lașitate în fruntea ministerului educației???

  9. Chiar este posibil așa ceva!? Bacalaureat cu mască? România nu este Las Fierbinți! Dna ministru se tine de șotii!

  10. Nu doar frica de contaminare va avea un impact negativ asupra rezultatelor examenelor pe care le vor susține elevii, ci și stresul acumulat în această perioadă. Așa cum universitățile au decis să organizeze sesiunile online, așa cum alte țări europene au decis anularea examenelor de Bacalaureat și a Evaluărilor Naționale, așa cum ministerul a decis suspendarea Evaluării Psihosomatice a Preșcolarilor – oare de ce nu se gândesc la astfel de variante și pentru acești elevi care nu au nicio vină pentru situația de urgență în care se află țara noastră?! De ce trebuie să-i sacrificăm, nu se gândește nimeni că stresul psiho-emoțional are un impact destul de puternic asupra rezultatelor intelectuale?! De altfel, doamna Oana Moraru, în interviul pe care l-a acordat pe data de 1 mai postului de televiziune PRO TV, recunoștea că impactul emoțional este destul de puternic, el neputând fi recuperat prea ușor în această perioadă, partea de impact psiho-emoțional asupra copiilor și părinților se va regăsi în calitatea lucrărilor elevilor. Motivul pentru care copiii prosperă la școală este de fapt calitatea vieții sociale. Acești copii au beneficiat de o viață socială de calitate pe perioada stărilor de urgență care au fost instituite?

  11. Clase si clase. Unele au 40 plus metri patrati altele cat o sufragerie de 16- 20 mp si sunt ai 2 supraveghetori sau evaluatori. Unul sta lipit de primul rând al doilea lângă o bancă din spate. Distanta socială minima de cca 1,5m intre randuri ptr fiecare persoana da un calcul…de cel putin 22mp la 9 elevi si 2 profesori. Face cineva la minister simulări si normali? Iar in momentul cand se împart foi, etichete, subiecte, verificat documente ce distanta se respecta? Ptotul se realizeaza printre acele spații de 1,5m dintre elevi?

    1. Acele etichete se pot pune la final, la catedră. De asemenea, foile de examen se pot pune pe bănci înaintea venirii elevilor în clasă. Am făcut o simulare în clasă, se pot așeza băncile pe 3 rânduri cu distanța de 1,5 metri intre bănci. Intră chiar 12 bănci.

      1. Cine le pune, etichetele, in final, la catedră?? “Se pun” ele, asa, de la sine?? Cine ia prin mâna zeci de lucrări, sa le semneze si sa lipească? Cum vor putea profesorii supraveghetori sa urmareasca elevii ca ei sa-si completeze corect datele, sa semneze când predau lucrările, de la distanța de 1,5 metri?

  12. Acele teste de antrenament la matematica pentru evaluarea nationala(setul 2 si 3) sunt o bataie de joc. Subiecte sunt mult mai dificile la geometrie decat in anii precedenti, in situatia in care elevii nu si-au mai putut continua pregatirea la fel de temeinic. Acest lucru nu a facut decat sa sporeasca stresul elevilor, parintilor si profesorilor. De ce la matematica nu se pot face subiecte”normale”, asa cum se intampla la limba si literatura romana?Asa ca ” multumim” inca o data doamnei ministru.

  13. Din pacate nu se discuta deloc despre sanatatea profesorilor. Personal am in familie apartinatori cu care locuiesc, cu comorbiditati, pe care le-as expune daca m-as duce la scoala si as contracta virusul de la un coleg sau copil purtator asimptomatic. Cu toate masurile de siguranta, stim ca este posibila contaminarea oricarui participant la un examen face-to – face. Ca profesor, consider ca este posibil ca examenele sa fie tot online, daca tot facem invatamant online. Trebuie sa incercam sa ne salvam oamenii dragi pana la descoperirea unui vaccin/ tratament. Un examen sustinut sub imperiul fricii de moarte nu va avea un rezultat pozitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare județeană pentru Evaluarea Națională și BAC 2024, organizată de ISJ Covasna, în ianuarie. Nu vor fi suspendate orele la celelalte clase neimplicate în simularea județeană, anunță inspectoratul școlar

Elevii de clasa a VIII-a din județul Covasna vor susține simularea județeană a Evaluării Naționale 2024 în perioada 22-25 ianuarie, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Covasna. Simularea județeană a examenului de…
Vezi articolul