Moțiune simplă USR și Forța Dreptei împotriva ministrei Educației, după “rezultatele catastrofale” de la testele PISA. Ligia Deca este acuzată că a cenzurat raportările privind procentul de analfabetism funcţional înregistrat în România

1.595 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
USR și Forța Dreptei au depus luni, 11 decembrie, o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, care “nu a reușit să implementeze nicio reformă în învățământul românesc și îl menține într-o stare dezastruoasă, confirmată recent și de rezultatele extrem de slabe de la testele PISA”. Ligia Deca este acuzată că a cenzurat raportările privind procentul de analfabetism funcţional înregistrat în România, pentru a ascunde dezastrul educațional. Amintim,  Edupedu.ro a semnalat faptul că o serie de grafice relevante pentru rezultatele elevilor români la PISA 2022 fuseseră scoase din raportul de țară prezentat de Ministerul Educației.

“Ministra Ligia Deca nu a făcut altceva decât să ascundă problemele din învăţământ. De aceea, în urma acestei moţiuni, singurul demers corect, salvator şi reformist este plecarea de la conducerea educaţiei din România”, se precizează în comunicatul de presă semnat de USR și Forța Dreptei. În moțiunea de 9 pagini prezentată mai jos în articol, cele două partide din opoziție trec în revistă toate problemele semnalate din învățământ, pornind de la faptul că Minisiterul a scos din raportul de țară privind PISA 2022, o serie de grafice relevante pentru rezultatele elevilor români la PISA 2022.

Camera Deputaților solicită Guvernului prin prezenta moțiune:

  • să accelereze reformele din educație prevăzute în PNRR
  • să crească de îndată salariile profesorilor conform măsurilor adoptate prin OUG 57/2023: „salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic
  • să asigure derularea Programului Național Masă Sănătoasă pentru un milion de copii în anul școlar 2023-2024, așa cum este stabilit în legea învățământului preuniversitar
  • să ia act de incapacitatea ministrei Ligia Deca de a implementa reformele din educație.

Comunicatul de presă integral:

“USR și Forța Dreptei au depus astăzi o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, care nu a reușit să implementeze nicio reformă în învățământul românesc și îl menține într-o stare dezastruoasă, confirmată recent și de rezultatele extrem de slabe de la testele PISA.

În moțiune, Ligia Deca este acuzată că a cenzurat raportările privind procentul de analfabetism funcţional înregistrat în România, pentru a ascunde dezastrul educațional.

„Ligia Deca a ajuns să fie o piatră de moară pentru tot ceea ce se întâmplă în învățământul românesc. Ar fi trebuit să-și dea deja 3 demisii de la preluarea mandatului: o demisie pentru rezultatele catastrofale de la testele PISA și pentru încercarea de a le măslui. O a doua demisie pentru cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 18 ani, o grevă batjocorită de Guvern și urmată acum de minciuna creșterii salariilor din învățământ, care nu se face așa cum s-a promis inițial. O a treia demisie trebuie dată pentru legile educației, rezultatul proiectului „România Educată”, legi care nu sunt altceva decât maculatură. Ligia Deca i-a păcălit pe profesori cu salariile, i-a păcălit pe părinți că o să fie o educație mai bună, acum a încercat să păcălească și presa și pe reprezentanții OECD în privința testelor PISA. E momentul să plece acasă”, a declarat senatorul USR Ștefan Pălărie.

Ministrul Educației nu a făcut nimic pentru a stopa degradarea şcolii româneşti, din contră, a sporit inechitățile din sistem, prin introducerea examenului de admitere la liceu, în ciuda tuturor avertismentelor primite, și a continuat să scadă nivelul subiectelor de la Evaluarea Naţională, examen care a ajuns să nu mai însemne nimic.

USR și Forța Dreptei solicită Guvernului României să accelereze reformele din Educație prevăzute în PNRR, să crească de îndată salariile profesorilor conform măsurilor adoptate prin OUG 57/2023 și să asigure derularea Programului Național Masă Sănătoasă pentru un milion de copii în anul școlar 2023-2024, așa cum este stabilit în legea învățământului preuniversitar”.

Textul moțiunii simple împotriva ministrului Ligia Deca

Stire în curs de actualizare


6 comments
  1. Am vazut pe live facebook ca a fost o sarbatoare prezentarea rezultatelor… Ziceai ca am luat cel putin bronz… O mare gargara, au prezentat doar ce au vrut ei, au gasit scuze penibile pentru toate, nu au mintit ci au denaturat adevarul! Bravo USR si FD!

  2. Ca sa avem rezultate bune la Testele PISA trebuie sa schimbam din temeli sistemul. M-am uitat peste itemii dati la aceste teste. Sunt acolo intrebari al caror raspuns nu-l stiu nici eu. De exemplu de unde vine cuvantul salariu. Am aflat ca provine din latinescul salarium, derivat din sal, sare. „Plata pentru muncă sau serviciu prestat”, a desemnat inițial rația de sare oferită soldaților romani. Si sunt multe astfel de informatii.

    Cu alte cuvinte tarile fruntase la testul PISA isi pregatesc pentru viata copiii. Nu ii indoapa cu materie, de parca toti copiii la noi vor deveni genii.

    Ca o concluzie, acesta motiune de cenzura nu rezolva nimic. Sa nu zica ca iau banii degeaba in parlament. Ca acum, vine perioada de iernat a Parlamentului si ii mai vedem de-abia la primavara

  3. Se vehiculeaza iarasi ideea conform careia salariile profesorilor ar trebui sa creasca in functie de rezultatele scolare ale elevilor. Ma intreb ce vina au profesorii care predau exclusiv la clase cu elevi total dezinteresati?! Stim cu totii ca la cele mai bune clase predau uneori cadre didactice cu pile grele de partid, interesate de pregatiri in particular fara forme legale. Cu alte cuvinte, ideea salarizarii in functie de rezultate ii avantajeaza in primul rand pe profesorii corupti. Tipic pentru Romania zilelor noastre.

    1. Sa creasca in functie de progresul elevului. Se stabileste nivelul initial si cel final, in urma unor evaluari externe, ca doar nu dupa notele puse de profesor la clasa. Elevii sunt dezinteresati peste tot, chiar si la cele mai bune scoli.
      Adevarul e ca trebuie sa existe o forma de evaluare ptr toti profesorii nu doar ptr cei de mate si romana si cateva materii de bac. Pentru destui ” timpul trece, leafa merge”. Nu prea e ok ca unul de matematica sa aiba bac cu toata clasa, sa fie stresat cu simulari, ore suplimentare, sa dea explicatii ptr notele de la bac, iar unul de sport doar sa le zica sa alerge si in final sa aiba acelasi salariu! Ba ala de sport mai ia si elevi din ora de mate ca e nu stiu ce meci cu echipa scolii, pe care daca il castiga primeste si gradatie! Asa ceva nu mai poate continua!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion, îndemn către toți contabilii și secretarii din școli să plătească pe 14 aprilie toți banii pentru profesori pe OUG 48 și decizii ale instanțelor: Vrem să fim și alături de colegii noștri pentru ca de sărbătorile pascale să aibă un plus de buget

Contabilii și secretarii din școli să plătească în aprilie toți banii pentru profesori, obținuți prin hotărâri judecătorești, conform ordonanței de urgență (OUG) 48, le-a transmis secretarul de stat pentru Învățământ…
Vezi articolul

Kelemen Hunor: La legile educației nu ar trebui să avem amendamente, nici noi, nici colegii din coaliție, în Parlament. Eu de la bun început am spus să trecem legea prin asumare, cum am făcut în 2011 cu legea lui Funeriu, dar nu au fost de acord colegii

Vicepremierul Kelemen Hunor a spus că “UDMR nu are amendamente la legile Educației și nici colegii de coaliție nu ar trebui să aibă în Parlament”. Proiectele legilor Educației se află…
Vezi articolul

FOTO A treia zi de proteste în fața Ministerului Educației. Decanul Cristian Preda și-a șters numele de pe o carte a sa și l-a trecut autor pe Sorin Cîmpeanu: Chimiștii făceau cercetări și le semna Elena Ceaușescu. Pare că dl Cîmpeanu repetă acest model și am zis să-l ajutăm

A treia zi de proteste a început în fața Ministerului Educației, după ce ancheta jurnalistei Emilia Șercan a arătat că Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar și acum încearcă…
Vezi articolul