Mutarea claselor profesionale la sat, soluție pentru reducerea abandonului școlar. Propunerea ministrului pentru primari

3.871 de vizualizări
Învățământul profesional devine obligatoriu , Exodul creierelor
Exodul creierelor din România. Foto: Pexels.com
Ecaterina Andronescu le-a transmis primarilor de comune să sprijine Ministerul în înființarea de clase profesionale la sat. “Acolo unde dvs. considerați că cei care pleacă din sat spre clasa a IX-a într-o școală profesională sau într-un liceu la oraș ar putea să rămână în sat – să luăm o clasă profesională de la oraș și o aducem acolo și o lipim de școala generală pe care o avem în satele noastre. În felul acesta profesionalizăm local acești copii pe care dvs. să îi aveți acolo”, a declarat ministrul Educației.

Declarația a fost făcută la Adunarea generală a Asociației Comunelor din România.

Într-un discurs susținut în fața primarilor, Ecaterina Andronescu a declarat: “Dacă tot vorbim de școlile din mediul rural, vă adresez rugămintea să ne sprijiniți să reducem abandonul școlar. Și acolo unde dvs. considerați că cei care pleacă din sat spre clasa a IX-a într-o școală profesională sau într-un liceu la oraș ar putea să rămână în sat – să luăm o clasă profesională de la oraș și o aducem acolo și o lipim de școala generală pe care o avem în satele noastre. În felul acesta profesionalizăm local acești copii pe care dvs. să îi aveți acolo și cred că este foarte important lucrul acesta”.

Amintim că fostul ministru al Educației Adrian Curaj atrăgea atenția în 2016 că aproape 25% dintre copii renunță la școală după clasa a VIII-a și amintea că o posibilă soluție este ca învățământul obligatoriu să se termine la clasa a IX-a, relata la acea vreme HotNews.ro.

Legea Funeriu-Miclea a stabilit, în 2011, trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu. Prevederea a apărut prima oară în raportul pe educație al comisiei prezidențiale conduse de Mircea Miclea. Însă în 2013 Guvernul Ponta cu Remus Pricopie ministru al Educației a modificat legea, după ce sindicatele au anunțat că nu susțin mutarea clasei a IX-a la gimnaziu (sursa).

Daniel Funeriu a explicat pe blogul său că legea 1/2011 a prevăzut mutarea primei clase de liceu la gimnaziu, având ca exemplu modelul polonez: “În 1999, Polonia a trecut prima clasă de liceu la gimnaziu și a scurtat durata liceului de la 4 la 3 ani. (…) După această reformă, între 2000 și 2009 rezultatele la testele PISA arată că Polonia a avut cea mai spectaculoasă creștere a scorului PISA din Europa”.

Fostul ministru al Educației a declarat că avantajele trecerii clasei a IX-a la gimnaziu sunt reducerea abandonului școlar la finalul clasei a VIII-a, sincronizarea la 16 ani a învățământului profesional. Sursa: HotNews.ro

 


5 comments
  1. Înființarea lor si la sat e o soluție dar nu inseamna ca trebuie renunțat complet la infrastructura de la oraș care are la dispoziție mai mult decât “experiență “

  2. alta zi..alta idee nastrusnica. Mutam la sat invatamantul profesional. Nu exista dotare corespunzatoare la oras…ce o sa fie la sat?? Cine o sa predea partea teoretica? Agenti economici unde gasim?O sa trimita la oras elevii in zilele de practica?
    mai bine ..pleaca si lasa-ne in pace!!

  3. O scoala profesionala moderna presupune dotari complexe, ateliere, utilaje automatizate, puncte de lucru pentru fiecare elev in parte. Domnii si doamnele de la minister sunt total rupti de realitate ! In Germania invatamantul profesional este baza, dar elevii de acolo au o baza materiala excelenta, profesori si instructori profesionisti, angajarea asigurata la sfarsitul scolii !
    Invatamantul profesional presupune costuri mai mari decat un invatamant liceal teoretic insa absolventii se pot angaja imediat (daca exista intreprinderi) si investitia se intoarce rapid in economie !
    De unde le vin in cap toate traznaile ? Arunca in derizoriu tocmai partea din invatamant care ar asigura o crestere economica solida !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iohannis, pe 7 iulie 2021, cu 230 de zile în urmă: În cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să implementeze proiectul România Educată / Cronologia promisiunilor și amânărilor

În urmă cu 230 de zile, Klaus Iohannis lansa, cu mare pompă, proiectul România Educată, pentru care, „în cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic…
Vezi articolul

Elevii de gimnaziu și liceu se pot înscrie la concursul FAN-Chimie, până pe 21 noiembrie / Să vină la chimie, pentru că sunt foarte multe oportunități. Sunt foarte multe companii care caută chimiști, apoi să faci cercetare este o activitate extrem de frumoasă – Marius Matache, cercetător și organizator al competiției

Elevii claselor a VII-a și a VIII-a, cât și cei de liceu, din Sectorul 3 al Capitalei, se pot înscrie la concursul FAN-Chimie până pe 21 noiembrie 2021. Organizată de…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

DOCUMENT Structura sistemului de educație propusă de președinție în “România Educată”: Bacalaureat “cu trunchi comun” pentru toate tipurile de liceu, Evaluare Națională opțională pentru elevii admiși prin examen la liceu, transferul de la profesional la teoretic, colegiile terțiare nonuniversitare

Liceele vor fi, ca și până acum, de trei feluri, dar vor avea un trunchi comun care va fi folosit ca fundament pentru un “bacalaureat unitar”, bazat pe competențe. Transferul…
Vezi articolul

Decontarea reală a serviciilor psihologice pentru persoanele cu autism și monitorizarea integrării școlare, cerute de Federația pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist

Monitorizarea incluziunii copiilor cu autism în învățământul de masă, precum și decontarea reală a serviciilor psihologice “care, în contextul specialităților medicale psihiatrie și neurologie, constituie tratamente esențiale și obligatorii”, se…
Vezi articolul

Ministrul Educației: Decizia a fost luată. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor susține. În învățământul profesional, vocațional și postliceal examenele de competențe vor fi numai pe bază de proiect

Ministrul Educației a anunțat că decizia a fost luată și că examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională se vor susține. Monica Anisie a răspuns astfel la Digi 24, celor care…
Vezi articolul

BREAKING Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat în Monitorul Oficial / Numărul comisiilor permanente din școală a fost redus la 5, diriginții au atribuții suplimentare

Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial miercuri. Documentul modifică fostul regulament cadru, adoptat în 2016. A fost redus numărul comisiilor…
Vezi articolul