Naveta copiilor din București spre școlile din Ilfov – nestingherită de scenariul roșu din Capitală. Prefectul de Ilfov: Sunt 3 școli în scenariul roșu, DSP nu a tras un semnal de alarmă / Orban: Va trebui să adoptăm o legislație referitoare la arealul metropolitan

1.639 de vizualizări
Sursa: pexels.com
Sute de elevi din București continuă să meargă în fiecare dimineață la școală sau la grădiniță, la cursuri față în față, deși în Capitală toate școlile sunt închise de marți, din cauza depășirii ratei de infectări cu coronavirus de 3 la mia de locuitori. Este vorba despre copii care fac naveta la școlile din Ilfov la care sunt înscriși, la care se adaugă și parte din personalul care lucrează acolo. Județul învecinat Bucureștiului are 62 de unități de învățământ private și 79 de stat, dintre care 3 sunt în scenariul roșu, la o incidență cumulată a cazurilor de COVID pe ultimele două săptămâni de 1,24 la mia de locuitori.

Contactat de Edupedu.ro, prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a declarat că “este nevoie de o abordare în ansamblu” pe zona metropolitană, dar că “nu putem să analizăm școlile care nu sunt în București, raportându-ne la indicența din București”. 

Daniel Tudorel Zamfir, prefectul județului Ilfov / Foto: if.prefectura.mai.gov.ro

Comitetul Județului Ilfov pentru Situații de Urgență s-a reunit marți în ședință, însă niciun reprezentant de instituție nu a ridicat discuția privind problemele care pot apărea din naveta elevilor între București și Ilfov, spune oficialul. “Nu putem să discutăm din punctul acesta de vedere, atâta timp cât nu există o analiză făcută de către cei de la Direcția de Sănătate Publică”, iar DSP nu a tras niciun un semnal, a declarat Zamfir.

“Atâta vreme cât noi nu avem cazuri pozitivate, nu putem închide școli. Sunt 3 școli unde s-au luat măsurile de trecere pe scenariul roșu”, a continuat oficialul. 

Prefectul de Ilfov a declarat pentru Edupedu.ro că “ne este teamă în permanență și trebuie să luăm măsurile legale în permanență, dar nu putem să luăm o hotărâre înainte să avem un motiv întemeiat. De ce să închidem o școală, dacă nu sunt cazuri în școala respectivă și localitatea nu se află într-un scenariu care să presupună închiderea școlii?”.

Ludovic Orban / Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a afirmat miercuri dimineață – întrebat dacă nu ar trebui “luate la pachet” Bucureștiul și Ilfovul în gestionarea pandemiei COVID-19, având în vedere că sunt foarte mulți oameni care circulă din Capitală în județul învecinat – că “ar trebui să apară o modificare legislativă privind arealul metropolitan, ca să putem aplica. Deocamdată, noi aplicăm legislația la unități administrativ teritoriale. Bucureștiul este unitate administrativ teritorială, care trebuie tratată distinct. Ilfovul este unitate administrativ teritorială care trebuie tratată distinct”. 

Din punctul meu de vedere, după alegerile parlamentare, sigur și în colaborare cu primarul general al Capitalei și cu conducerea aleasă a Consiliului Județean Ilfov, va trebui să adoptăm o legislație referitoare la arealul metropolitan, pentru că pe lângă faptul că sunt întrepătrunse și că funcționează ca și comunități care au nevoi comune, probleme comune, este nevoie și de o coordonare în tot ceea ce privește planurile urbanistice, rețelele de transport, toate rețelele de utilități și aceste lucruri vor trebui reglementate într-o lege care să vizeze arealul metropolitan și modul de administrare al arealului metropolitan”, a anunțat Orban. 

Prefectul de Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a precizat pentru Edupedu.ro că “în Ilfov sunt 79 de unități de învățământ (școli și grădinițe) cu personalitate juridică și 115 arondate acestora. În total, sunt 194 de unități și încă 62 care sunt structuri private” (școli și grădinițe particulare).

Acesta a declarat că joi “vor rămâne 3 unități în scenariul roșu, ca urmare a cazurilor de COVID înregistrate, dintre care una este școală privată. Au fost 6 pe roșu, dar în cazul a 3 perioada de funcționare pe scenariu roșu se termină astăzi”

Marți “a fost o ședință a Comitetului și s-au impus măsuri de trecere dintr-un scenariu în altul pentru 62 de unități de învățământ: doar treceri din scenariul verde în cel galben și din galben în verde, nefiind nicio trecere în roșu. S-a făcut în funcție de incidența cumulată la 14 zile”, a declarat pentru Edupedu.ro prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir. 

Oficialul a declarat că cele 62 de unități și-au schimbat marți scenariul nu pentru că ar fi avut cazuri de COVID în școală – asta ar fi însemnat trecerea direct în roșu la cumularea a cel puțin 3 cazuri de coronavirus – ci pentru că localitatea întreagă a schimbat scenariul ca urmare a numărului de cazuri cumulate în ultimele 14 zile sau pentru că așa a decis Consiliul de Administrație al școlii, din diverse motive. 

“Cu siguranță este nevoie de o abordare în ansamblu. Dar o să vedem care este cadrul legal care se va stabili. Nu știm care este forma, nu putem să facem supoziții pe ceva care nu s-a stabilit”, a declarat pentru Edupedu.ro prefectul județului Ilfov.

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Haideti sa nu facem glume!
    Cum sa facem asa ceva in Ilfov cand acolo sunt grupate toate scolile private “relevante”?
    Viitorul acelor copii conteaza mult mai mult decat al celor “multi” si “fara insemnatate”, in concluzie ele raman deschise desi in marea lor majoritate cei care le frecventeaza sunt din Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
predare bilingvă

Profesorii trebuie sprijiniți să colaboreze, pentru elevi, pentru ei înșiși și pentru a face față greutăților pandemiei – Raport OECD / România este spre coada clasamentului în privința schimburilor dintre profesorii de gimnaziu

Colaborarea între profesori, capitol unde România stă bine la nivel de formă, dar mai are mult de lucru pe fond, este absolut necesară pentru a întări educația în circumstanțe dificile,…
Vezi articolul
Curriculumul pentru grădiniță

Se vor închide și after school-urile și școlile private, după intrarea Bucureștiului în roșu? Ministrul Educației: Toate școlile și grădinițele vor rămâne închise pentru 14 zile, cu ore în online, indiferent dacă sunt de stat sau private

Odată ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va constata depășirea pragului de infectări de 3 la mie pentru București, interdicția de a veni fizic la școală sau grădiniță li…
Vezi articolul

Restricțiile care intră în vigoare la depășirea ratei de infectare de 3 la mie: Masca obligatorie în toate spațiile deschise, se închid restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc / Școlile ar putea trece la predarea exclusiv online

O serie de restricții intră automat în vigoare odată ce într-un județ sau într-o localitate se depășește incidența cumulată a cazurilor de infectare cu coronavirus de 3 la mia de…
Vezi articolul