Naveta copiilor din București spre școlile din Ilfov – nestingherită de scenariul roșu din Capitală. Prefectul de Ilfov: Sunt 3 școli în scenariul roșu, DSP nu a tras un semnal de alarmă / Orban: Va trebui să adoptăm o legislație referitoare la arealul metropolitan

1.704 vizualizări
Învățământul primar
Sursa: Pexels.com
Sute de elevi din București continuă să meargă în fiecare dimineață la școală sau la grădiniță, la cursuri față în față, deși în Capitală toate școlile sunt închise de marți, din cauza depășirii ratei de infectări cu coronavirus de 3 la mia de locuitori. Este vorba despre copii care fac naveta la școlile din Ilfov la care sunt înscriși, la care se adaugă și parte din personalul care lucrează acolo. Județul învecinat Bucureștiului are 62 de unități de învățământ private și 79 de stat, dintre care 3 sunt în scenariul roșu, la o incidență cumulată a cazurilor de COVID pe ultimele două săptămâni de 1,24 la mia de locuitori.

Contactat de Edupedu.ro, prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a declarat că “este nevoie de o abordare în ansamblu” pe zona metropolitană, dar că “nu putem să analizăm școlile care nu sunt în București, raportându-ne la indicența din București”. 

Daniel Tudorel Zamfir, prefectul județului Ilfov / Foto: if.prefectura.mai.gov.ro

Comitetul Județului Ilfov pentru Situații de Urgență s-a reunit marți în ședință, însă niciun reprezentant de instituție nu a ridicat discuția privind problemele care pot apărea din naveta elevilor între București și Ilfov, spune oficialul. “Nu putem să discutăm din punctul acesta de vedere, atâta timp cât nu există o analiză făcută de către cei de la Direcția de Sănătate Publică”, iar DSP nu a tras niciun un semnal, a declarat Zamfir.

“Atâta vreme cât noi nu avem cazuri pozitivate, nu putem închide școli. Sunt 3 școli unde s-au luat măsurile de trecere pe scenariul roșu”, a continuat oficialul. 

Prefectul de Ilfov a declarat pentru Edupedu.ro că “ne este teamă în permanență și trebuie să luăm măsurile legale în permanență, dar nu putem să luăm o hotărâre înainte să avem un motiv întemeiat. De ce să închidem o școală, dacă nu sunt cazuri în școala respectivă și localitatea nu se află într-un scenariu care să presupună închiderea școlii?”.

Ludovic Orban / Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a afirmat miercuri dimineață – întrebat dacă nu ar trebui “luate la pachet” Bucureștiul și Ilfovul în gestionarea pandemiei COVID-19, având în vedere că sunt foarte mulți oameni care circulă din Capitală în județul învecinat – că “ar trebui să apară o modificare legislativă privind arealul metropolitan, ca să putem aplica. Deocamdată, noi aplicăm legislația la unități administrativ teritoriale. Bucureștiul este unitate administrativ teritorială, care trebuie tratată distinct. Ilfovul este unitate administrativ teritorială care trebuie tratată distinct”. 

Din punctul meu de vedere, după alegerile parlamentare, sigur și în colaborare cu primarul general al Capitalei și cu conducerea aleasă a Consiliului Județean Ilfov, va trebui să adoptăm o legislație referitoare la arealul metropolitan, pentru că pe lângă faptul că sunt întrepătrunse și că funcționează ca și comunități care au nevoi comune, probleme comune, este nevoie și de o coordonare în tot ceea ce privește planurile urbanistice, rețelele de transport, toate rețelele de utilități și aceste lucruri vor trebui reglementate într-o lege care să vizeze arealul metropolitan și modul de administrare al arealului metropolitan”, a anunțat Orban. 

Prefectul de Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a precizat pentru Edupedu.ro că “în Ilfov sunt 79 de unități de învățământ (școli și grădinițe) cu personalitate juridică și 115 arondate acestora. În total, sunt 194 de unități și încă 62 care sunt structuri private” (școli și grădinițe particulare).

Acesta a declarat că joi “vor rămâne 3 unități în scenariul roșu, ca urmare a cazurilor de COVID înregistrate, dintre care una este școală privată. Au fost 6 pe roșu, dar în cazul a 3 perioada de funcționare pe scenariu roșu se termină astăzi”

Marți “a fost o ședință a Comitetului și s-au impus măsuri de trecere dintr-un scenariu în altul pentru 62 de unități de învățământ: doar treceri din scenariul verde în cel galben și din galben în verde, nefiind nicio trecere în roșu. S-a făcut în funcție de incidența cumulată la 14 zile”, a declarat pentru Edupedu.ro prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir. 

Oficialul a declarat că cele 62 de unități și-au schimbat marți scenariul nu pentru că ar fi avut cazuri de COVID în școală – asta ar fi însemnat trecerea direct în roșu la cumularea a cel puțin 3 cazuri de coronavirus – ci pentru că localitatea întreagă a schimbat scenariul ca urmare a numărului de cazuri cumulate în ultimele 14 zile sau pentru că așa a decis Consiliul de Administrație al școlii, din diverse motive. 

“Cu siguranță este nevoie de o abordare în ansamblu. Dar o să vedem care este cadrul legal care se va stabili. Nu știm care este forma, nu putem să facem supoziții pe ceva care nu s-a stabilit”, a declarat pentru Edupedu.ro prefectul județului Ilfov.


1 comentariu
  1. Haideti sa nu facem glume!
    Cum sa facem asa ceva in Ilfov cand acolo sunt grupate toate scolile private “relevante”?
    Viitorul acelor copii conteaza mult mai mult decat al celor “multi” si “fara insemnatate”, in concluzie ele raman deschise desi in marea lor majoritate cei care le frecventeaza sunt din Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Testarea aleatorie a populației, pe un eșantion reprezentativ, este esențială în combaterea pandemiei Covid-19 și protejarea societății și a economiei – profesori de la London School of Economics

Doi profesori de la London School of Economics (LSE) se alătură vocilor care insistă că testarea aleatorie a populației, pe un eșantion reprezentativ și indiferent de existența simptomelor, este sențială…
Vezi articolul

Ce lipsește din argumentația despre burse a ministrului Cîmpeanu? Adevărul: Scade cu 185 de mii numărul elevilor care au primit în acest an bursă de merit, după ridicarea pragului la 9,50 / Bugetul pentru bursele de merit este tăiat cu 35%

Numărul elevilor care iau burse de merit scade cu 185 de mii, iar bugetul pentru bursele de merit scade cu 35%, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza datelor oficiale…
Vezi articolul

Clasamentul universităților românești în funcție de predare, cercetare, venituri din industrie – potrivit rankingului universităților din țările emergente THE 2020, dominat de China și Rusia

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este instituția de învățământ superior din România cu cea mai înaltă poziție în clasamentul pe 2020 al universităților din țările cu economie emergentă și singura aflată…
Vezi articolul