În mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă la Congresul Pedagogic European, o întâlnire desfășurată luni la Parlament, se vorbește despre “datoria statului de a investi în formarea inițială și continuă a profesorilor (…) cu atât mai mult în ceea ce îi privește pe profesorii debutanți”. Asta în condițiile în care Guvernul, prin ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat în urmă cu câteva luni că sindicatele au agreat să fie scoasă din legile Educației prevederea care lega salariul profesorului debutant de salariul mediu brut pe economie. Însă, reprezentanții sindicatelor au contrazis-o pe ministra Educației, susținând că nu au agreat această eliminare și, dacă prevederea nu se va regăsi în noua lege a salarizării, profesorii amenință cu perturbarea examenelor naționale.
- Pe 10 mai, sindicatele au anunțat un marș de protest, fiind nemulțumiți de salarii
- Luni, premierul Ciucă a spus că angajările la stat vor fi înghețate, cu excepția sistemului de Educație și Sănătate
- Noua lege a salarizării este acum în redactare, la Ministerul Muncii, potrivit anunțurilor publice. Ministra Educației, Ligia Deca, spunea că imediat după Paște s-a agreat un nou grup de lucru privind noua lege a salarizării.
Premierul Ciucă nu a fost prezent la Congresul Pedagogic European, dar a transmis un mesaj prin consilierul de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului Mihnea Drumea: „Calitatea învăţământului este strâns legată de calitatea profesorilor şi de capacitatea lor de a-şi îndeplini responsabilităţile cu succes. Cadrele didactice sunt farul care călăuzeşte spre viitor tânăra generaţie şi este de datoria statului să investească în formarea iniţială şi continuă a profesorilor, precum şi în instrumente de motivare şi sprijinirea acestora, cu atât mai mult în ceea ce îi priveşte pe profesorii debutanţi aflaţi la început de drum în cariera didactică”, a afirmat Ciucă, în mesajul prezentat, în cadrul congresului, de consilierul de stat în cadrul cancelariei prim-ministrului Mihnea Claudiu Drumea.
Amintim, pe 29 martie, cu doar câteva ore înainte de a aproba legile educației în Guvern, a fost scoasă prevederea din legile Educației prin care salarizarea profesorilor, era legată de salariul mediu brut pe economie, cu promisiunea că există sprijinul coaliției pentru a fi inclusă în oua lege a salarizării.
Asta deși, ministra Educației, Ligia Deca, anunțase cu 20 de zile înainte că susține salarizarea profesorilor în legea Educației.
Articolul eliminat este Articolul 129, alineatul 2:
”Art. 129 – (2) În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.
Păstrarea salarizării cadrelor didactice în proiectul legii ar fi însemnat o creștere cu circa 60% a salariilor debutanților, iar impactul financial al măsurii era estimat la circa 8 miliarde de lei pe an.
Informații de context
Pe 29 martie, când ministra Ligia Deca a anunțat scoaterea prevederii privind salarizarea din legile educației, ea a spus că ar fi fost agreată de către reprezentanții sindicatelor din învățământ.
„Este vorba despre articolul care vorbea despre grila de salarizare care a pornit de la nivelul salariului mediu pe economie. S-a agreat în discuția cu reprezentanții sindicatelor, care a precedat ședința de Guvern, ca această garanție să fie introdusă în legea salarizării. Angajamentul politic există în continuare, din partea coaliției, ca debutanții în învățământ să plece de la salariul mediu pe economie ca nivel minim pentru a fi stimulați și pentru avea cei mai buni profesori la clasă”, a declarat ministra Educației la briefingul de presă de la Palatul Victoria.
Deca a mai spus că „această decizie s-a luat pentru a exista o unitate legislativă, pentru a nu avea o prevedere care să vizeze direct grila salarială într-o lege specială, ideea ar fi ca legea salarizării unitare să includă toate elementele necesare pentru ca în cazul nostru, personalul din învățământ, să fie motivați financiar. Rămâne, așa cum am spus, angajamentul politic că pentru debutanții din învățământ salariul va pleca de la nivelul salariului mediu brut pe economie”.
Sindicatele din educație au contrazis-o pe Ligia Deca, spunând că doar li s-a prezentat înaintea ședinței de Guvern din 29 martie când s-au votat legile Educației, faptul că ar fi neconstituțional să existe această prevedere în legile educației.
“Ni s-a comunicat că după consultările pe care le-au avut Ministerul de Finanțe, Ministerul Justiției și Ministerul Muncii, a rezultat că sunt probleme deosebite din punct de vedere al tehnicilor legislative și al constituționalității. (…) Nu este vorba de a agrea, este vorba de exprimare a unei poziții din partea Guvernului. (…) Eu am spus foarte clar că din punctul meu de vedere susțin în continuare menținerea acelui articol în proiectul legii învățământului preuniversitar”, explica președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, pentru Edupedu.ro.
La rândul său, liderul FSLI, Simion Hancescu a amenințat că vor fi perturbate serios examenele naționale dacă în noua lege a salarizării nu se va regăsi prevederea legată de salarizarea profesorului debutant.
Despre când anume ar urma să fie crescute salariile debutanților, Deca spunea în aprilie, că după Paște se formează un grup de lucru.
„Noi am avut o serie de discuție cu federațiile sindicale, am înaintat deja către Ministerul Muncii, vizavi de cum ar trebui să arate salarizarea, plecând de la acest principiu că pleacă de la salariul mediu pe economie, s-a agreat o discuție între reprezentanții federațiilor sindicale, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor imediat după sărbătorile de Paște. Practic avem un grup de lucru…”, a spus Ligia Deca.
Luni, premierul Nicolae Ciucă a spus că vor îngheța salariile de la stat cu excepția salariilor din Educație și Sănătate.
Amintim că miercuri, pe 10 mai, sindicatele vor organiza un amplu marș de protest, ca urmare a proiectului de ordonanță de urgență, publicat în premieră de G4Media în urmă cu două săptămâni. Printre deciziile anunțate de Ciucă se numără înghețarea angajărilor la stat cu excepția sănătății și educației, reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor, stoparea achizițiilor de automobile și mobilier, înjumătățirea numărului de consilieri ai demnitarilor, scrie G4Media.ro. O analiză realizată de Economedia arată că planul guvernului de a face economii de 20 de miliarde de lei pentru a respecta ținta de deficit bugetar nu va genera rezultatele dorite.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” scriau, într-un comunicat, că acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare, ca urmare prevederilor proiectului de ordonanță de urgență. În aceeași zi, ministra Ligia Deca declara că Ministerul Educației lucrează la observaţiile care să fie înaintate Ministerului Finanţelor:
“În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca, potrivit Agerpres.
Sindicatele din educație vor organiza miercuri, 10 mai, un marș de protest în București, după protestele de marți și miercuri, 25 și 26 aprilie 2023, au anunțat recent acestea. Ar urma să participe în jur de 15.000 de oameni, susțin sindicatele.
Reprezentanții angajaților din învățământ au următoarele revendicări:
„a) rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege;
b) identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului din învățământ;
c) adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998;
d) aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri;
e) în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă net superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate;
f) remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție;
g) instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației;
h) plata suplimentară a personalului din unitățile/instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile;
i) plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic”.
6 comments
“Calitatea profesorilor” este direct proportionala cu salariile de “mahari” pe care le avem.
Așa e, domnule Ciucă. Este farul care călăuzește! La dvs se spărsese farul, nu? Ați mers așa, pe întuneric și uite ce departe ați ajuns! Cui îi trebuie far?
…,,calitatea invatamantului este strans legata de calitatea profesorilor”, zise un ,,doctor” marca UNAp.
A mai auzit cineva de “Congresul Pedagogic European”? Bineinteles in afara de Ciuca Plagiatorul, Daniel Trafalete si Tintoreto de Pretutindeni?
Si-au mai organizat somitatile lor cu doctorat si studii la Spiru Haret inca o intalnire ca manace un pateu si sa bea un suc natural lol.
Sa vezi morti si raniti la gura profesorilor in urma acestor afirmatii.Si pe buna dreptate. Au ajuns saracii bataia de joc a ministerului. Orice se intampla rau e din vina lor.
Una declaram, alta facem!