Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat joi seară, 8 mai, că va trimite vineri în școli o serie de instrucțiuni privind organizarea săptămânilor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, în urma numeroaselor feedbackuri primite din sistem. Oficialul a precizat într-o transmisiune live pe Facebook că aceste perioade nu ar trebui privite ca o pauză de la procesul educațional, ci ca o oportunitate de a aborda disciplinele într-o altă logică, mai aplicată și legată de viața reală, inclusiv prin integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în toate materiile, nu doar în biologie sau ecologie.
„Mâine voi semna o serie de instrucțiuni, fiindcă am primit o mulțime de feedback-uri. Lumea iarăși s-a polarizat cu privire la cele două săptămâni „Școala altfel” și „Săptămâna verde”. Unii îmi scriu mereu că încurcă procesul educațional și că ar trebui să le scoatem. Alții spun că sunt lucruri bune care modernizează școala. Și eu cred că sunt lucruri bune care modernizează școala, dar trebuie să le facem altfel. Dacă le vedem că o pauză în procesul educațional, nu înțelegem esența lor. Noi când vorbim – sau în mintea mea când vorbesc – despre „Școala altfel”, asta nu înseamnă că trebuie neapărat să ieșim din unitatea școlară”, a declarat Daniel David joi seară.
„Școala altfel, de exemplu, ar putea însemna că la fiecare disciplină în săptămâna respectivă, când predăm, predăm într-o altă logică, într-o logică în care, de exemplu, accentuăm ceea ce sugerează testele PISA, adică utilizarea cunoștințelor în viața de zi cu zi. Dar ora poate să rămână de matematică, de chimie, de fizică, de biologie. Nu trebuie să oprim procesul educațional”, a mai spus oficialul.
„Acesta este spiritul „Săptămânii verzi” sau „Școlii altfel”. În ceea ce privește „Săptămâna verde”, exact aceeași idee: nu înseamnă că iarăși trebuie să mergem în excursii neapărat. Putem să o și facem dacă are o componentă educațională, dar „Săptămâna verde” se poate face și în unitatea școlară”, a continuat ministrul Educației și Cercetării (MEC).
„Ce-i foarte important: că la diverse discipline, nu nu doar biologie, și fizică, și chimie, și psihologie și psociologie sau alte discipline, de exemplu, să legi conținuturile pe care le predai copiilor de scopurile pentru dezvoltare durabilă, de țintele pe care le avem în dezvoltare durabilă. Sunt cele 17 și totdeauna găsești ceva relevant pentru diverse discipline. Încurajez să fim creativi și să vedem aceste două săptămâni ca parte – și sunt și prin norme, dar vă rog să și credem lucrul ăsta, să le implementăm în această logică – importantă din procesul educațional. Ele nu reprezintă o pauză din procesul educațional și voi da aceste instrucțiuni mâine”, a adăugat Daniel David.
Informații de context
Programul „Săptămâna Verde” a apărut în anul școlar, 2022-2023, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis, și a fost pus în practică fără niciun studiu sau comentariu de la fostul ministru Sorin Cîmpeanu.
- De remarcat că Guvernul a susținut financiar numai programul introdus în legea învățământului de către președintele Klaus Iohannis, deși școlile din România au două săptămâni în care profesorii și elevii trebuie să realizeze activități extracurriculare: Săptămâna „Școala altfel”, introdusă de Legea Miclea-Funeriu în 2011 și „Săptămâna Verde”, introdusă anul trecut de președintele Klaus Iohannis.
Săptămâna Verde a fost introdusă de președinție și de Ministerul Educației condus de fosta consilieră a lui Klaus Iohannis, Ligia Deca, fără a prelungi anul școlar cu cel puțin 5 zile, atât cât le-a fost eliminat profesorilor din predarea curriculumului obligatoriu menținut nemodificat. Asta în condițiile în care România se clasează constant în rândul țărilor europene cu cele mai puține zile de școală. În anul școlar 2023-2024, România a fost în top 5 țări din Europa cu cele mai multe zile fără școală: elevii au 8 perioade de vacanță, care înseamnă 120 de zile libere – potrivit raportului european Eurydice.
Într-o analiză cu experți, părinți, profesori și elevi, Edupedu.ro a scris despre școala ciuruită de zile libere, punți, săptămâni altfel și verzi, module cu multe vacanțe. În mai 2023, când am publicat analiza, experții așteptau răspunsurile acestui studiu privind impactul împărțirii anului școlar pe module.
Peste 900 de profesori și directori de școală propun renunțarea la unul dintre programele Școala Altfel și Săptămâna Verde sau chiar la ambele, arată un raport al Ministerului Educației.
11 comments
Orice organism e cu atât mai complex cu cât petrece mai mult timp în medii diferite. Copiii se mișcau, vedeau lucruri noi – diferite de cei patru pereți, evitau scaunele pe care erau forțați să stea și mesele unde își rodeau coatele. Era un lucru bun! Plimbatul nu era convenabil pentru unii profesori dar ieșitul din incintă era ceva ce nici un AI nu putea face. Așa (cu statul în cușcă) profesorii vor putea fi înlocuiți foarte ușor de computere fiindcă ei nu mai fac activități cu valoare adăugată mare, nu fac mai nimic ce nu poate fi făcut de un computer… Educația și sănătatea – supraorganizari vetuste, asemenea celei bisericești…
Ok, da’ scoala-scoala cand se mai face…?
Nu de alta, dar e plin de punti, de sfinti, de mini-vacante, de stat acasa pt ca nu-stiu-ce clase au evaluari….
Chiar nimeni nu realizeaza ca aceste noi, mega-avansate, dar si ultra-relaxate metode didactice nu au produs pana acum decat si mai multi analfabeti functionali…?
problema e că în Prahova spre exemplu, școală altfel și școala verde (pe toată perioada acestora de o săptămână), profesorii nu se obosesc foarte tare cu predare, ci au in cap doar excursii. Dacă nu credeți, faceți o expediție pe la firmele de transport. Multe dintre acestea primesc bani pentru prestări servicii de transport chiar de la minister. Deci dacă școală altfel înseamnă plimbări și nu școală, înseamnă că avem diferențe clar de opinii. Apoi ne mirăm cu toții de analfabetismul funcțional.
Școala Verde și Altfel NU sunt săptămâni de predare, ci de activități extracurriculare (care includ și excursii).
Doar că nu există finanțare, ministerul bagă din top teme care n-au nicio treabă cu disciplinele (cel mult cu dirigenția/consilierea) și după aceea ne cere să facem de toate pentru toți, o mare varză.
Iar elevii, pentru care am făcut activități interesante în primul an – când era ceva nou – s-au plictisit de mult de aceste săptămâni. Poate-ar fi cazul să le facă doar la clasele de început iar pe restul să-i lase să-și vadă de învățătură, că au alte probleme.
Profesorii destepti deja fac astfel de lucruri,domnul ministru e unul dintre ei!
da, mulțumim că ați evidențiat faptul că deja am luat atitudine în direcția asta.
Foarte bine, sa avem zile incarcate si mai putine zile de scoala. Sa se extinda ideile astea geniale, altfel si verzi in toate scolile europene. Sa se adauge si alte culori, roz, albastru etc.
Sa fie adusa inapoi Deca si puturosul de la Cotroceni ca sa ne inpire.
Sa se faca sedinte luni la ora 10 pentru toti profii! Uraaaaaa!
Demisia domnule David
ori ore ori școală verde, decideți va
Am rămas fără lămâi.
D-le David. Școala Altfel și Școala Verde au niște obiective stabilite. Mai nou, de vreo trei ani încoace, au și niște teme obligatorii (care nu au întotdeauna legătură cu obiectivele anunțate la introducerea lor în deraierea anului școlar).
Matematică, fizică, dar TOATĂ LUMEA trebuie să vorbească despre prevenție antidrog și anti-violență și anti-consum de alcool și țigări și anti orice își mai aduce aminte ministerul în anul respectiv. Educație rutieră, protecție civilă (când au fost cutremurele în Gorj), toată lumea trebuie să facă educație financiară când cere ministerul, mai nou e nevoie de concursuri pe teme rutiere în ultima săptămână din mai în FIECARE an (?!!). AN DE AN. Dacă are ghinion, un elev deja a participat la astfel de acțiuni IDENTICE trei ani la rând. La fiecare disciplină, că nimeni nu vrea să-și asume doar el toate aberațiile astea. Nimeni nu e pregătit în nimic din ce e înșirat de minister în doleanțe.
Ca să nu mai vorbim că nimic nu e finanțat. Anul trecut au dat 17 de lei de elev participant prin martie, când mare parte din școli deja nu mai puteau solicita finanțare sau trecuseră deja prin cele două săptămâni de pierdere de vreme. Anul ăsta nimic. Anul viitor, nimic în buget. Hai să facem pancarte – a mia oară – hai să mai vedem alt filmuleț pe youtube, hai să învățăm să trecem strada în siguranță IAR. În Școala Verde, cică n-avem voie să organizăm excursii (ISJ dixit), că nu se fac astfel de activități pentru că trebuie plătite de părinți ceea ce e interzis și școala trebuie să facă proiect și să ceară bani de la ISJ (dar NU sunt fonduri, și chiar dac-ar fi, vreau să văd unde ajungi cu 17 lei de elev. Oare ajungi la vreo 40 de km de punctul de pornire? Și de întors… nu mai vorbim.)
O școală mare poate avea mii de elevi și zeci/sute de profesori, de la nivel primar la nivel liceal. NU poți face ce vrea d-l ministru. Nu fără fonduri, nu fără personal auxiliar care să se ocupe de organizare, etc.
Tocmai am decis că de anul viitor voi preda în continuare disciplina mea, cu vagi referiri la temele impuse ca obligatorii de minister (în special la ora de consiliere/dirigenție). Nici nu voi menționa o posibilă excursie. Nu voi sugera nimic dincolo de disciplina mea, iar ora va fi oră. Și sper să terminăm cu ipocrizia ministerială.
👍 in sfârșit, .
…dar, …interesant de ce “altfel ” pt școala “actuala” nu a însemnat nimic ….decât blank (orbire) totala ca atitudine despre auto- schimbare ( și milioane de ședințe cu părinții……cu subiectul cvasi exclusiv despre excursii ….și alea, făcute că sa fie făcute, pe repede înainte, nerelevante….)…