Norma didactică a profesorilor cu peste 15 ani vechime în învățământ și gradul didactic I poate fi redusă cu două ore, fără ca salariul să fie afectat, prevede noua lege a Educației

44.319 vizualizări
Inspecția specială
Foto: Pexels.com
Norma didactică de predare a profesorilor cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului, potrivit noii Legi a învățământului preuniversitar. În acest sens, cadrele didactice vor face o solicitare adresată directorului de școală.
 • Săptămâna trecută, legile Educației au fost publicate în Monitorul Oficial și intră în vigoare la 60 de zile, adică pe 2 septembrie, după începerea anului școlar 2023-2024. Nu este clar dacă prevederea se poate aplica din anul școlar 2023-2024 sau din 2024-2025.
 • Ministrul Educației, Ligia Deca, vorbea la TVR Info despre legislația secundară: „Conform legii, există un timp până la care să se poată construi legislația secundară. Primul pas este să elaborăm un calendar de implementare, iar acest lucru se va face, se va formaliza printr-un ordin de ministru, în așa fel încât să fie cunoscute toate elementele de legislație secundară care rămân în vigoare o perioadă și elementele care se schimbă.”

Este vorba despre cadrele didactice din învățământul gimnazial, liceal, profesional, profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, precum și cei din învățământului special.

Art. 207- „(11) Norma didactică de predare-învățare-evaluare prevăzută la alin. (4) lit. d), f) și h) pentru personalul didactic de predare și de instruire practică cu o vechime în învățământ de peste 15 ani și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere, fără diminuarea salariului.

(12) Norma didactică a personalului prevăzut la alin. (11) se poate reduce ca urmare a solicitării cadrului didactic, adresată directorului unității de învățământ preuniversitar.”

Alin. 4 de la articolul 207 precizează cum se stabilește norma didactică de predare pentru profesorii menționați mai sus:

„d) 18 ore pe săptămână pentru profesorii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, pentru profesorii din unitățile și clasele cu program integrat și suplimentar de artă și sportiv, precum și din unitățile de educație extrașcolară, care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;”

„f) 24 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, pentru cei care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;”

„h) pentru personalul didactic de predare din învățământul special, norma didactică se stabilește astfel: învățători, profesori la predare, profesori care efectuează terapiile specifice — 16 ore pe săptămână; învățător-educator, institutor-educator, profesor-educator, profesor preparator (nevăzător), maistru-instructor și profesor pentru instruire practică — 20 de ore pe săptămână.”

Despre norma didactică în noua lege a Educației

Art. 207. — (1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână, și cuprinde:

a) activități didactice de predare-învățare-evaluare și de instruire practică și examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învățământ, de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și de învățare remedială;

b) activități de pregătire metodico-științifică, activități de dezvoltare a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, în acord cu nevoile elevilor;

c) activități de educație, mentorat și alte activități complementare procesului de învățământ;

d) activități de management al clasei;

e) activități specifice elaborării, implementării și evaluării proiectelor educaționale;

f) activități de sprijin pentru persoanele care ocupă funcția didactică de profesor itinerant și sprijin în cadrul CJRAE/CMBRAE.”

Legea 1/2011modificată în 2019, prevede o reducere de normă doar pentru personalul cu peste 25 de ani vechime și grad didactic I: „(4) Norma didactică de predare-învăţare-evaluare prevăzută la alin. (3) lit. c), d) şi e) pentru personalul didactic de predare şi de instruire practică cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, şi cel din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului.”

Profesorii nu lucrează doar 18 ore, respectiv 24 de ore pe săptămână, ci au un program normat de 8 ore pe zi, conform Codului Muncii. În restul timpului în care nu au ore la clasă, adică cele incluse în norma didactică, profesorii fac activități în școală.

În aprilie 2023, Ministerul Educației lăsa de înțeles că profesorilor cu gradul I și care au peste 15 ani vechime nu le place la catedră și anunța că le pregătește o recompensă – reducerea normei didactice.

În aprilie 2022, ministrul Educației de atunci, Sorin Cîmpeanu, spunea că norma didactică a profesorilor cu gradul I ar putea fi redusă în noua lege a Educației.

Citește și:
ULTIMA ORĂ Legile educației au fost publicate în Monitorul Oficial și intră în vigoare la 60 de zile, adică pe 2 septembrie, după începerea anului școlar 2023-2024
Ligia Deca, despre noile legi ale Educației: Anul școlar 2023-2024 va începe pe o nouă bază legală. Oficialul vorbește despre predictibilitate, dar nu știe când va fi pilotat examenul separat de admitere la liceu și când vor fi transformate inspectoratele școlare în direcții județene de învățământ preuniversitar

16 comments
 1. Pentru cei invidiosi,
  In învățământ e o maaare nevoie de profesori! Ce mai aștepți? Daca e ada de bine, da-ti examenul de titulaturizare si beneficiati de toate acestea!!! Care e problema??? Nu cred ca nu va simțiți in stare să treceți acest examen!!!

 2. Profesorii au norma de 16-18 ore pe săptămână ,stau în școală 2-3 ore pe zi,mai mult stau când merg la piata ,ce să mai zicem de hipermarket sau mall.Elevii au orar de 20 ore la primar ,30–35 ore la gimnazial și liceal ,in medie stau 4-7 ore pe zi la școală.Ce sa mai zic de educatoare care stau 2 ore cu copii in rest pauze de cafea și tigari.Sa nu incepeti dragi profesori , in comentarii cat munciți după cursuri,că dacă ați munci după cursuri procentul de analfabeți funcționali ar fi 10%.Bani multi ,iar munca și răspundere ioc.

 3. Profesorii au norma de 16-18 ore pe săptămână ,stau în școală 2-3 ore pe zi,mai mult stau când merg la piata ,ce să mai zicem de hipermarket sau mall.Elevii au orar de 20 ore la primar ,30–35 ore la gimnazial și liceal ,in medie stau 4-7 ore pe zi la școală.Ce sa mai zic de educatoare care stau 2 ore cu copii in rest pauze de cafea și tigari.Sa nu incepeti dragi profesori , in comentarii cat munciți după cursuri,că dacă ați munci după cursuri procentul de analfabeți funcționali ar fi 10%.

  1. Unde lucrati doamnă, pe ce planetă? Suntem in România si nu mai împroșcați cu asemenea cuvinte jignitoare la adresa cadrelor didactice!
   Mai bine v-ați educa și d-voastră copiii, să fie respectoși, să asculte, sa fie atenți la ce spune profesorul în clasa, să învețe ce se predă, și când e ascultat să răspundă, nu să se ia în gura cu profesorul sau să deranjeze non stop cu te miri ce remarci sau manifestări-mulți copii sunt deranjați de unii”smecheri” la ore, le râd profesorilor în nas că tata e ” interlop” sau mare om de afaceri! Ce caută în învățământul de stat dacă sunt asa griozavi, să meargă la școli înalte, pe măsura averii, influenței, funcțiilor părinților și sa-i lase pe amârâții de copii normali să invețe, nu să râdă de ei, să-i batjocorească și să se dea mari cu ce au” bunuri de tot felul, care mai de care de firmă”, ce învățătură! Și mai comentați de cadrele didactice ? Sunt cadre care duc de acasă obiecte, folosesc telefoanele personale în interesul instituției, , laptopuri, calculatoare, cumpără ce le trebuie când nu au ceva…din buzunarul lor! Sunt și persoane care nu-si fac cum trebuie meseria, dar intra în categoria” pădure fără uscături, nu există” și dacă există asemenea cadre sunt pentru că multe cadre de calitate au părăsit sistemul , datorită proastei salarizări, muncă multă fizică și psihică si răspundere mare, iar alții nu-și mai dau interesul din aceste motive și din cauza ” materialului uman-copiii, părinții “cu care trebuie să lucreze și care au pretenții, dar obligații nu! Respectul a disdispărut, motivatia la fel, determinare nu mai există, există telefoane smart, parada modei și contul parintilor care dictează cadrelor didactice, le sugerează chiar cum ar trebui sa-si desfasoare munca de educator…. Să vă faceti voi ăștia “smecheri” profesori, învățători, educatori să vedeti cum e! E ușor să comentezi , măcar faceti un comentariu pertinent, cu obiectivitate și in cunostința de cauză …. vorba aia cu cei 7 ani de-acasă e totuși valabilă oarecum ( acum sunt 6)….

 4. Mai bine sa facă online , ca nu cumva sa își mai mute fundul de pe canapeaua de acasa. Ce rost mai are sa vina la scoala? Sa stea în nesimțirea lor acasa și sa cerșească bani și respect.
  La sapa cu voi!

  1. Doamne , Laura , cat poti fi de impertinenta !!! Fara niciun dubiu , numai cei care au urat SCOALA pot emite asemenea elucubratii … Saracutii !!! Sunt demni de mila …

 5. Motivul? Să se creeze “discuții” între cadrul solicitant și director fiindcă… n- o să se prea poată reduce numărul de ore. Cine să le facă? Aceasta ar presupune ori crearea de noi posturi( pt. cine preia acele ore), ori modificarea planului de învățământ.
  De fapt este o “pisică” aruncată în curtea școlii. Nimic nou, doar vorbe spuse fraierilor în scopul dezbinării volectivelor de cade didactice.
  Și apoi, de ce după 15 ani de activitate? Adică, la vârstele de 35 ani (un învățător cu liceul pedagogic) sau 38 ani (un profesor) nu mai ai capacitatea de a preda 3-4 ore într- o zi? Chiar atât de ramolit să fii?
  Tâmpenii electorale!

 6. Această măsură exista și până acum pentru profesorii cu gradul I și peste 25 de ani vechime. Problema este că nu se poate pune în aplicare la toate materiile din cauza numărului de ore alocat disciplinelor și încadrării.

 7. In Germania un prof lucreaza intre 38 si 46 ore / saptamana, cf. cercetarilor facute. In general profii in Germania fac ore suplimentare (neplatite).

  Ei nu au activitati metodico-stiintifice (de inspiratie sovietico-maoista) ci:
  – predare
  – pregatire pentru predare
  – activitati specifice functiei
  – comunicare (la noi lipseste cu desavarsire sau se fac doar consilii), cum ar fi sa comunice si sa se coordoneze profii de mate, fizica si chimie? inimaginabil in tara dulapului esuat
  – organizarea muncii
  – formare continua
  – excursii / evenimente
  – alte activitati

  1. În mare ești pe lângă. Se vede că nu ești cadru didactic (sau ești dar nu înțelegi sistemul educațional în ansamblul lui ori ai un complex de inferioritate tipic multor “civilizați” care din start consideră că dacă ceva e din Germania, sigur e mai bun ca la noi).
   “Dacă tăceai, filosof rămâneai.”

  2. Profii în Germania fac ore suplimentare neplătite, același lucru și în România. Ce salariu are un prof în Germania, totuși??

 8. >> se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere
  Care o fi scopul acestei idiotenii??
  O fi un model inspirat de lenea dulapului de la Cotroceni :)).

  1. și cei de la învățământ preșcolar au norma didactică de 25 ore pe săptămână plus cele mai multe hârtii de completat, educatoarele sunt cele care pregătesc viitori școlari de la spalat pe mâini, ținut creionul în mână, vorbit etc ,ele nu au dreptul la reducerea normei de predare .TRIST

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 50% dintre elevii din România ar trebui să aibă burse de merit în acest semestru, „au medii peste 8.50”, potrivit ministrului Educației / Ministerul susține că ar fi de fapt doar 532 de mii

Peste 50% dintre elevii din România ar trebui să aibă burse de merit în acest semestru fiindcă „au medii peste 8,50”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la videoconferinţa „Educaţie:…
Vezi articolul