Nu desființați Institutul de Istorie a Religiilor – apel către Academia Română și Guvern lansat de directorul institutului, Eugen Ciurtin / Acesta va organiza marți o conferință în care va prezenta stadiul „campaniei de salvgardare a unicității și integrității acestei instituții”

850 de vizualizări
Eugen Ciurtin / Foto: Arhiva personala
Cercetătorul Eugen Ciurtin, directorul Institutului de Istorie a Religiilor din subordinea Academiei Române, lansează un apel public către conducerea Academiei și Guvern de a nu desființa institutul. Ciurtin anunță că va organiza marți, 3 decembrie, de la ora 10:00 la ora 15:00, o zi a porților deschise la Institutul de Istorie a Religiilor, în cadrul căreia va prezenta colecțiile de manuscrise și arhivă și va susține o conferință de presă.

„50 de exemplare din volume colective editate sub egida Institutului vor fi oferite gratuit tinerilor până în 25 de ani interesați de Istoria religiilor”, se arată într-un comunicat intitulat „Nu desființați Institutul de Istorie a Religiilor”.

Institutul de Istorie a Religiilor

La ora 10:00, directorul Institutului va prezenta în cadrul unei conferințe de presă „stadiul concret al campaniei de salvgardare a unicității și integrității acestei instituții de cercetare”.

„Cum ajungeți la noi vizită? Ne găsiți în 𝐂𝐚𝐥𝐞𝐚 𝟏𝟑 𝐒𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝐧𝐫. 𝟏𝟑, cod 050711 București, intrarea mare a Casei Academiei (scările cu covorul verde). La intrare, conform noilor norme în vigoare, va trebui să prezentați un document de identitate, dacă nu sunteți cercetători care își desfășoară activitatea în clădire. Apoi: 𝐀𝐫𝐢𝐩𝐚 𝐕𝐞𝐬𝐭 (e în stânga), apoi 𝑙𝑖𝑓𝑡 𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑙𝑎 𝑒𝑡𝑎𝑗𝑢𝑙 𝐼𝐼𝐼, unde veți recunoaște o plăcuță cu numele Institutului: e culoarul din dreapta cum ieșiți din lift”, anunță Institutul.

Informații de background

Conducerea Academiei Române a decis în urmă cu o lună reorganizarea institutelor și centrelor de cercetare pe care le are în subordine, hotărâre care pentru a fi aplicată are nevoie de aprobarea Guvernului României.

Potrivit planurilor de reorganizare adoptate de Adunarea Generală a Academiei, publicate în exclusivitate de Edupedu.ro, Institutul de Istorie a Religiilor ar urma să își piardă personalitatea juridică și să treacă în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene din București. Atât Institutul de Istorie a Religiilor, cât și Institutul de Studii Sud-Est Europene din București sunt evaluate în categoria a II-a din trei categorii valorice. Evaluarea a fost realizată de către Consiliul de Coordonare a Cercetării Științifice din Academia Română (CCCȘ), evaluare a cercetării științifice aplicată pe baza criteriilor Ministerului Cercetării.

Institutul de Istorie a Religiilor a reacționat vehement la propunerea Academiei Române de reorganizare a acestei instituții. „Nu există nici un alt institut similar de cercetare în sistemul public de cercetare din România; nu a existat niciodată un institut similar de cercetare în istoria României”, a afirmat directorul Institutului de Istorie a Religiilor, cercetătorul Eugen Ciurtin, într-o poziție oficială remisă Edupedu.ro.

Un semnal de alarmă cu privire la desființarea Institutului a venit și din partea scriitorului și profesorului Radu Vancu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS). Vancu a criticat măsura, pe care o consideră o amputare a unei instituții care funcționează și contribuie semnificativ la cultura română. „Mă exasperează voința asta stranie, pe care am tot văzut-o la lucru în ultimele decenii, de a distruge exact puținele instituții care funcționează. Și care au fost construite cu eforturi pe care uneori nici nu le putem intui de către oameni îndrăgostiți profesionist de domeniul lor”, a afirmat Vancu, referindu-se la echipa condusă de cercetătorul Eugen Ciurtin la IHR. Printre contribuțiile institutului, Radu Vancu menționează prima ediție critică în limba română a lucrării „Yoga” de Mircea Eliade, proiect realizat după opt decenii de la apariția originalului: „N-am fi avut-o fără Ciurtin și fără IHR”.

Reorganizarea institutelor Academiei Române vine în contextul în care guvernarea PSD-PNL a inițiat, în 2023, un proces de restrângere a cheltuielilor prin comasarea institutelor neperformante. În august 2023, Academia condusă de Ioan Aurel Pop contesta măsura, afirmând că reducerile de cheltuieli și de personal în această direcție „riscă să provoace o criză fără precedent și fără ieșire a sectorului cercetare-dezvoltare-inovare” (sursa și detalii). Regulile reorganizării institutelor, așa cum erau anunțate acum un an, erau confuze, prevăzând finalizarea comasărilor până la jumătatea acestui an, în condițiile în care evaluarea lor avea ca termen finalul anului (detalii aici). Procedurile au suferit, însă, modificări pe parcurs (detalii aici).

Schimbările din mediul institutelor de cercetare au la bază Legea 25/2023, care stabilește integrarea voluntară a organizațiilor de cercetare, dezvoltare și inovare din România. Ea prevede, în vederea acestor integrări, ca organizațiile de profil să fie evaluate din punct de vedere al performanței lor. Potrivit aceleiași legi, ele trebuie încadrate în 3 clase de performanță, iar cele unde se constată performanța cea mai scăzută (clasa a III-a)  urmează să fie „transformate”, adică să treacă prin proces de fuziuni sau să se desființeze.

Citește și:
Profesorul și scriitorul Radu Vancu, reacție la propunerea Academiei Române de a desființa Institutul de Istorie a Religiilor: E pur și simplu exasperant că trăim într-o cultură care-și amputează toate instituțiile funcționale pe care, cu chiu și vai, le generează
Institutul de Istorie a Religiilor, reacție dură la propunerea Academiei Române de reorganizare: Nu a existat niciodată un institut similar în istoria României / Tocmai acest Institut organizează Congresul Internațional de Istorie a Religiilor, în 2026
EXCLUSIV Noua configurație a institutelor de cercetare din subordinea Academiei Române: 20 de institute și centre din secțiile de filologie, științe economice, juridice și sociale, științe istorice și arheologie își pierd personalitatea juridică / Lărgire a secției de științe agricole și silvice a Academiei
BREAKING Academia Română propune Guvernului reorganizarea institutelor de cercetare din subordine. 20 de institute rămân fără personalitate juridică. Ioan Aurel Pop: Academia are 70 de institute și centre și am vrea să rămânem 50 / Semnal de alarmă cu privire la salariile cercetătorilor: Nu sunt sigur că vom primi rectificarea cu banii pe ultimele luni ale anului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Una dintre cele mai vechi ființe vii de pe Terra”, o plantă care trăiește de peste 60.000 de ani în Carpați – descoperită de o echipă internațională de cercetători, inclusiv un profesor al Universității Babeș-Bolyai

O specie extrem de rară, Andryala laevitomentosa, ar putea fi „cel mai vechi organism viu de tip plantă de pe Pământ”, anunță Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceasta anunță că planta…
Vezi articolul

EXCLUSIV G4Media.ro: Dumitru Prunariu, sancționat pentru conflict de interese. Nu mai are acces la fonduri publice pentru cercetări și nu mai poate ocupa posturi de conducere timp de 3 ani / Reacția singurului cosmonaut român: O situație abuzivă

Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării l-a sancționat, în august 2023, pentru conflict de interese, pe Dumitru Dorin Prunariu (71 de ani), scrie G4Media.ro. Decizia…
Vezi articolul

Cum s-au format galaxiile? Și cum observă oamenii de știință spațiul? Cercetătorul Mark McCaughrean vine la Bucharest Science Festival pe 27 septembrie – programul evenimentului cu experimente și vizite în laboratoare

Experimente științifice, vizite în laboratoare și răspunsuri la întrebări despre de la cercetătorul Mark McCaughrean sunt câteva activități din programul Bucharest Science Festival, care începe pe 25 septembrie în Capitală,…
Vezi articolul