Nu o substanță sau un individ este de vină pentru că elevii consumă droguri în școli. Politicile publice și felul în care statul și noi ne raportăm la consumator generează dezastre, spune criminologul Vlad Zaha

1.070 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
„Tot ce face statul român acum este să ducă un război împotriva consumatorilor de droguri. Exact acest război determină sau creează toate dezastrele sociale și medicale, pentru că nu o substanță sau un individ este de vină pentru că elevii sau copiii consumă droguri în școli sau pentru că cineva moare de supradoză. Politicile publice în domeniul drogurilor și felul în care statul și noi ne raportăm la consumator generează dezastre”, a declarat Vlad Zaha, criminolog și specialist în politica drogurilor, pentru Euronews România

Dacă recurgem la bâtă, însemnând DIICOT, poliție, Agenția Națională Antidrog, teste antidrog în școli, percheziționări, exmatriculări, totul devine mai rău. Aceasta este realitatea criminologică demonstrată și susținută de Comisia globală pentru politica drogurilor, de Organizația Mondială a Sănătății”, adaugă Vlad Zaha. 

 Excluderea elevului consumator de droguri din colectiv nu este o soluție

„Practic, avem exemplul perfect cu situația de la colegiul Caragiale. Când vorbim de tineri și copii consumatori de droguri, doamna directoare zice că în momentul în care un elev este dovedit că ar fi dealer sau consumator să fie scos într-un fel sau altul oficial și legal din colectivul acelei școli. Să termine liceul la seral. Adică, în viziunea dânsei, problema este că elevul rămâne în grupul de copii. Dar ce înseamnă asta, de fapt? Înseamnă excludere separare, marginalizare, pedepsire și pur și simplu scoaterea în afara colectivului. Cu alte cuvinte, te droghezi riști să îți distrugi viața? Lasă că ți-o distrugem noi școala, statul și îți dăm noi motive să bagi droguri”, spune Vlad Zaha. 

„Patologizarea sau pur și simplu îngrădirea acestui elev pericol este falsă la nivel statistic”, susține Vlad Zaha, care prezintă statistici legate de consumul de droguri în rândul tinerilor din România. „Pe statisticile Agenției Naționale Antidrog, unul din zece elevi de 16 ani a consumat droguri cel puțin o dată. Avem cel mai mare studiu realizat vreodată în România în 2020, pe 10.000 de tineri români cu vârste între 16 și 25 de ani, de psihologul și cercetătorul Mihai Copăceanu, care relevă că 45% dintre toți tinerii români au consumat canabis cel puțin o dată, adică aproape unul din doi. Și atunci ce facem? Îi dăm afară? Trimitem la seral un milion de tineri?”.

Cele mai bune campanii de prevenire a consumului și traficului de droguri în rândul elevilor și copiilor nici măcar nu discută despre droguri, discută despre problemele care îl pot duce pe acel elev în zona psihologică de a risca, în situația de a vinde droguri sau de a consuma droguri”, spune Vlad Zaha, citându-l pe psihiatrul Eugen Hriscu. 

Citește și:
Noi le zicem părinților despre consumul de droguri în liceu, ei ne spun că nu sunt probleme, au reacții agresive, spune directoarea Colegiului Caragiale din București, Andreia Bodea

3 comments
  1. Opiniile lui Vlad Zaha sunt bizare și sprijină prin subînțelesuri consumul de droguri. Da. Consumatorii sunt vinovați și trebuie pedepsiți. Mai avem puțin și în în loc să pedepsim șoferul criminal, încarcerăm mașina. Faptul că este criminolog nu înseamnă că are dreptate. Tind să cred că a gustat destule la viața lui și că a rămas cu oarece pofte neostoite

  2. Cum au apărut apologeții de ,, școală nouă ”

    E perfect. Ar fi bine să le dăm și niște premii că erau buni antreprenori, beizadelele.

    Nu mai deturnați atenția.
    Cei doi elevi erau DEALERI.
    Traficanți efectiv.
    Care își ademeneau colegii la petreceri unde să își dezvolte ei afacerile.

    Consumatorul nu trebuie pedepsit, dacă nu folosește substanțele la școală, dar este esențial în a începe colaborarea pentru a destructura o rețea.

    Toate aceste mângâieri pe creștet îi încurajează să continue.

    Vorba ceea. ,,Am facut 300.000 euro”
    50.000 îi dăm la avocat și luam un control judiciar sau cu suspendare și rămânem cu un sfert de milion”

    Asta e gândirea lor. Așa distrug vieți, sănătatea sau structura sănătoasă a unei societăți!

    Nu poate exista toleranță pentru traficanții de stupefiante indiferent de vârstă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dragoș Iliescu, autorul Raportului Național de Literație: Cu datele acestea nu ai ce politică publică să faci / Eșantionul a fost unul de conveniență, „nu zicem nicăieri că este reprezentativ”

Raportul prezentat în cadrul unui eveniment al organizației Alfabetar, care reunește mai multe asociații și companii private, raport numit „Raportul Național de Literație” este făcut pe un eșantion care nu…
Vezi articolul

Eleva de 16 ani care a murit la Piatra Neamț urma să participe la activități organizate numai de elevi, în Colegiul „Petru Rareș”, fără știrea și aprobarea Inspectoratului școlar / Nimeni nu s-a asigurat că minorii veniți singuri ajung la cazări

O elevă de 16 ani din București a murit la Piatra Neamț, unde venise pentru a participa la conferințe organizate independent de elevi, după model internațional, la Colegiul Național „Petru…
Vezi articolul

Modele de clase inteligente și metode inovatoare de predare pentru o educație eficientă și durabilă, soluții concrete și personalizate pentru o școala digitală: SMARTEdu 2023 Oradea, evenimentul anului în educația digitală (P)

Școlile din România au acum o ocazie unică de a obține, prin PNRR, finanțări pentru dotarea sălilor de clasă din școli cu echipamente digitale. Numai în prima parte a acestui an, au…
Vezi articolul