Nu se modifică structura anului școlar. Pierderile mari din Educație trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță – răspunsul ministrului Cîmpeanu pentru cei 130.000 de semnatari ai unei petiții care cerea vacanță până pe 10 ianuarie

23.795 de vizualizări
colegiile universitare la care se intră fără BAC
Sorin Cîmpeanu / Foto: Gov.ro
Pierderile mari din Educație trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță, acesta este răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dat unei petiții semnate de peste 130 de mii de persoane, prin care era solicitată prelungirea pentru toți elevii a vacanței de iarnă.

Răspunsul ministrului este următorul:

„Am luat act de unele solicitări de extindere a vacanței. Răspunsul asumat este următorul:

  1. Avem un grafic de învățământ/structură a anului școlar aprobată prin OM 5549/5 nov. 2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților, și ai profesorilor.
  2. Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Națională și BAC)
  3. Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în educație.
  4. Avem recunoașterea faptului ca în educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”.

Ministrul a atașat acestui mesaj oferit jurnaliștilor acreditați la Ministerul Educației și ordinul de ministru care modifică structura anului școlar, cel din 5 noiembrie 2021.

După vacanța de iarnă, cursurile încep și continuă în felul următor:

  • Vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 2 ianuarie 2022, vacanță pentru toate clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal
  • Vineri, 24 decembrie 2021 — duminică, 9 ianuarie 2022, vacanță pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar.
  • Luni, 3 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, cursuri pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal
  • Luni, 10 ianuarie 2022 — vineri, 14 ianuarie 2022, cursuri pentru grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar.
Semestrul al II-lea
  • Luni, 17 ianuarie 2022 — joi, 14 aprilie 2022 – cursuri
  • Vineri, 15 aprilie 2022 — duminică, 1 mai 2022 – vacanța de Paște (primăvară)
  • Luni, 2 mai 2022 — vineri, 10 iunie 2022 – cursuri
  • Sâmbătă, 11 iunie 2022 — data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022—2023 – vacanța de vară

Petiția poate fi citită aici:

Articolul este în curs de actualizare


25 comments
  1. Nu credeti ca ar trebui sa va readaptati materialul conform noilor realitati pe care le traiesc elevii? Si ei sunt afectati de pandemia asta la nivel destul de grav. Unii au avut si morti in familie de Covid, altii sunt terorizati cu mesaje alarmiste non stop ca daca se imbolnavesc pot sa vinca cu Covidul sa il dea bunicilor si parintilor care vor muri si ei vor ramane orfani.
    Pentru minister exista realitatea asta ca traim toti sub un asediu constant de negativitate cu Covidul asta. Iar copiii sunt cei mai afectati. Generatia asta si-a inceput viata in perioada de criza sanitara plus economica si sunt fortati sa fie mai maturi de la cele mai mici varste.
    Alo, la minister ati auzit ca si copiii au un psihic au un suflet? Bine ca va dati palme pe spate la simpozioane cat sunteti voi de empatici si cate cuvinte scrieti despre respectul elevilor si confortul psihic al lor si cand vine vorba de pus in practica. Se aud greierii.

    Am si eu o intrebare?

    Ce activitati s-au facut in scoala online in perioada pandemiei de s-a ajuns la obligativitatea de a se recupera cu orice pret acele ore unde nu s-a predat nimic?

    Nu ar trebui trasi la raspundere anumiti angajati care doar au pontat ore si nu au facut nimic?

    A crescut un creier suplimentar elevilor in perioada asta? Vorbesc in cunostinta de cauza, am un elev care are teme mult mai multe de facut, are norma de lucru ca la fabrica pentru ca aveti voi de recuperat nu stiu ce nu ati predat. Intrebarea la clasa intotdeuna e de ce nu ai facut toate exercitiile nu ce nu ai inteles si unde nu ai inteles si hai sa iti mai arat o data la tabla.

    Doar munca la norma, elevul are de lucrat cel putin patru ore pe zi dupa orele de scoala, uneori chiar si opt, are de studiat si individual pentru ca profesorul nu avea timp sa predea, sa ii clarifice parintii orice neclaritati pentru ca profesorul de la clasa nu mai repeta notiunile ca nu are timp domne, are de recuperat orele ca sa demonstreze ca e in grafic la minister ca la fabrica, norma a fost indeplinita. Nu trebuie sa inteleaga toti elevii totul, important e ca s-au bifat toate orele pentru minister.

    Timpul trece leafa merge, noi ne facem ca muncim! Unde e cresterea calitatii actului de predare? Unde este scaderea analfabetismului stiintific?

    Voi la scoala doar evaluati, nu mai predati nu mai corectati nu mai instruiti.

    Daca noi parintii am ajuns super pregatiti pentru toate materiile predate la scoala, de ce nu ne angajati cu norma intreaga? Pai daca eu stiu totul si pot sa predau corect si complet toate materiile din programa scolara atunci sunt pregatit sa sustin toate orele de la scoala si vreau si salariul cuvenit pentru toate orele de la scoala.

    Ati uitat rolul scolii, mai si scrie prin legea aia a invatamantului ca trebuie respectate niste principii
    ART. 3
    Principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior, precum şi învăţarea pe tot parcursul vieţii din România sunt:
    b) principiul calităţii – în baza căruia activităţile de învăţământ se raportează la standarde de referinţă şi la bune practici naţionale şi internaţionale;
    c) principiul relevanţei – în baza căruia educaţia răspunde nevoilor de dezvoltare personală şi social-economice;
    d) principiul eficienţei – în baza căruia se urmăreşte obţinerea de rezultate educaţionale maxime, prin gestionarea resurselor existente;

    Bine la noi legile au ajuns un fel de retete dintr-o carte de bucate, le citesti si poti sa respecti ce scrie acolo sau sa ai o interpretare proprie a ceea ce ai citit. Primii care le incalca dupa ce le scriu sunt fix politicienii si acest efect e propagat in societate in valuri din ce in ce mai mari.

  2. Rușine. Un buget Pentru 2022 penibil. Ați organizat concurs pt directori de tot râsul lumii în plină pandemie. Normal ar trebui să vină demisia, dar nu aveți bunul simț.

  3. Așa dom’ rector/ministru. Copiii aștia n-au niciun motiv să sadă în vacanță. Ce ar putea face în vacanță? Zăpadă nu prea este, despre Crăciun ne-a povestit o vrăbiuță de pe la Comisia Europeană. Așa că, ce-ar face ei în vacanță?
    Să muncească non-stop, ca niște roboței. De fapt, de ce-și permit cele 5 zile de vacanță? N-ar fi fost mai bine să aibă niște activități extraordinare în această perioadă? De exemplu, școală altfel, s-ar fi potrivit foarte bine. Ar fi fost iarna altfel, vacanța altfel.
    Se putea chiar și mai bine: toate tezele să fi fost planificate între Crăciun și Anul Nou.
    Ehehe! Se poate și mai bine, dom’ ministru/rector. Nu-i așa ca iarna viitoare vedem tezele din Decembrie?

  4. De ce nu se renunta la Săptămână altfel, în favoarea reinceperii cursurilor pe 10 ianuarie?!? Oricum, în condiții de pandemie, este o săptămână compromisă!!!

      1. Si atunci de ce nu mai avem nici vacanta intersemestriala? Daca se recupereaza cele doua saptamani prin vacanta de iarna, respectiv saptamana altfel, de ce ni s-a tăiat și aceasta vacanta?

  5. Da da, stie tovarasu’ ca virusul asta bate de Sarbatorile Crestine (Craciun si Paste). De ce sa nu strice bucuria copiilor si sa-i obisnuiasca treptat cu “noua normalitate”. Aroganta nu este o scuza. Trebuia sa faca o dezbatere publica daca voia sa schimbe structura anului scolar (vezi vacanta anterioara prelungita cu 1 saptamana). Nici Ceausescu nu a indraznit asta. Insa uite ca are curaj “crestinul” Cimpeanu. Tovarasu’, tu esti acolo sa administrezi, nu sa-ti bati joc de copiii nostri.
    Oare te mai rabda pamantul!???

  6. Nici nu se merita a spune o vorba sau o idee omeneasca acestui robot, acestui împietrit. Nu are nimic de cadru didactic sau de parinte in el. E o eroare grosolana ca este mentinut ca ministru al Educatiei, sa isi bata joc de elevi si de profesori.

  7. Ce crede el ca mai vor recupera elevii? Mamă,ce l as da afara din parlament…In suturi si l as da pe mana populatiei,sa faca ce vrea cu el.Cu aceasta sluga,DA,E UN SLUGOI ORDINAR!!!Sa se stie.

  8. In primul rand,acest…specimen X a luat 3 săptămâni in loc de doua.In al doilea rand,ar trebui facuta o revolta,ca nimeni(niciun elev)sa nu mearga la scoala in săptămâna 3-7 ianuarie,doar ca sa vada si mucea ăsta ca populatia nu e “slaba” cum o crede el.Atat am avut de zis.

  9. De ce joi 23 decembrie ai dat, mobile ministru, vacanta de facto, bagandu-te după boschetul autonomiei deciziei respective la nivelul fiecărei școli. De ce iti bați joc de testarea cu teste pe baza de analiză pe care profesorii trebuie sa le ambaleze singuri, apoi sa le împartă elevilor, care pot foarte bine sa nu le facă deloc!
    Ești un mincinos, ai spus la desemnare că vei solicita 4% buget, ce a ieșit? Ți-ai dat demisia?

  10. Este absolut ilogic si chiar riscant ca intoarcerea sa se faca pe 3 ianuarie dupa mese in familie, petreceri la munte, iesiri si intalniri cu prietenii. Vom trimite copiii in focare de infectie care in maxim doua saptamani vor urca Romania suuus pe valul 5 . Si apoi ne vom plange o luna ca stam on line. De 2 ani toate deciziile in educatie au fost proaste si perdante, atat pentru copii, cat si pentru profesori.

    1. Moartea sta in online. Nu mai fac o ora online pe banii mei..nu am cu ce acoperi cheltuielile cu caldura si curentul din cacatul de salariu dat de Campeanu. Facem greva. Gata cu vrajeala. Nu suntem prostii lui Campeanu legati de glie.

  11. Teatru ce sa faca cu noi. Ministrul asta se joaca cu noi. Ce il intereseaza pe el de noi. El vrea numai cum vrea el. Nu-i pasa de noi. Si se mai mira de ce nu mai au chef sa invete elevii. In locul sau daca as fi dat aceea decizie cu vacanta fortata as fi luat sapatamana altfel si o saptamana de vacanta din vacanta de paste.

  12. Grinch a furat vacanta de Craciun…

    “Pierderile mari din Educație trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”… Hai pe bune, domnule Sinistru! “Pierderile mari din educatie” provin in primul datorita unor incompetenti ca Dvs, care s-au cocotat in varful ministerului si care de 30 de ani nu sunt in stare sa reformeze invatamintul din Romania, perpetuand mediocritatea si coruptia in sistem….

  13. Am crezut că mai rău decât sub regimul Andronescu nu poate fi . M-am înșelat. Până pe 10 noiembrie, vor lipsi o mulțime de copii. Mulți părinți și-au luat concediu până după Sf. Ion așa că profesorii sunt constrânși să predea unor clase înjumătățite. Cel mai batjocoritor ministru al Educației!Măsuri absurde, dictatoriale. A dat vacanță în noiembrie când nu-și putea lua nimeni concediu, iar copiii au stat în casă, dar acum, când se pot bucura de zăpadă, de întâlnirile cu rudele lor, cu ocazia sfintelor sărbători, acum merg la școală. Un ministru cinic, crud, aruncat într-o misiune în care eșuează lamentabil.

  14. Nu înțeleg de ce nu se putea recupera acea săptămână în vară? De ce ar trebui să ne ia din această vacanță de iarnă? Mulți nu vor putea deloc să se bucure de ea(de exemplu, eu am teste și ascultări planificate începând inclusiv de pe 3 ianuarie, deci în loc să stau cu familia de Crăciun și Revelion, va trebui să stau în cameră, să învăț, stresantă). Oare chiar așa nimănui nu i pasă cât de stresați suntem? Cât de mult vom fi afectați psihic din cauza asta? Oare se mai poate numi evaluare corectă când efectiv copilul nu mai poate asimila și învața anumite lucruri din cauza epuizării? Oare chiar nu poate exista vreodată înțelegere din partea autorităților? Înțeleg că orele alea trebuiesc recuperate(să nu mai zic că nici măcar n am avut vreun cuvânt de spus când a fost făcută decizia asta, la fel ca în alte cazuri când elevii, profesorii și părinții sunt ignorați complet), dar când se recuperează în batjorcora, oare mai are rost? În opinia mea, dacă se voia o recuperare optimă a orelor, nu se recupera doar cu gândul, ci se recupera cum trebuie. Pe lângă că pandemia care ne a afectat mult psihic, emoțional, acum mai există și acest stres numit școală în prostie, pentru această școală în care se obosește elevul până la epuizare, nu e școală! Frumos, încă un lucru minunat oferit de autoritățile “foarte competente” din România. Oare mai are rost acest mesaj? Nu, asta e clar. Atâta timp cât se iau decizii peste noapte fără consultarea reprezentaților elevilor, părinților și a profesorilor, este clar că acest mesaj este egal cu 0.

  15. Dacă tot se vrea “recuperarea” orelor atunci să se facă în vară acea săptămână, nu acum. Și să nu vină cu scuza că dau examen a 12 a și a 8 a pentru că se poate proceda ca anul trecut(dacă nu mă înșel și anul trecut a fost o vacanță forțată și s a recuperat în vară).
    Oricum, sunt mari șanse să se dea pentru că altfel va suferi mult turismul, părinții copiilor și elevii majori fiind nevoiți să se întoarcă din vacanță mult mai devreme, asta însemnând mulți bani pierduți și multe anulari.
    Ministrul, în general ministerul acesta al educației din România, nu se gândește deloc la soluții bune și coerente ci doar solicită excesiv profesorii și elevii în mod prostesc. Ce odihnă am putea noi să mai avem când pe 1 e revelionul și pe 3 ne întoarcem la școală? Cum ne putem bucura de sărbători când(eu cel puțin) ne au fost deja planificate ascultări, teste inclusiv pe 3 ianuarie? Următoarea vacanță e peste câteva luni, cum putem să nu cedăm fizic și psihic până atunci în modul ăsta?

  16. “Pierderile din educație trebuie recuperate prin cursuri, nu prin vacanțe” zise unul care n-a trecut o secundă în ultimele doua săptămâni prin sălile de clasă. Elevii sunt obosiți, livizi de la atâtea teste și teze susținute din 6 decembrie încoace. Cadrele didactice sunt obosite de la atâta elaborat de subiecte care să verifice “competențele” dobândite dar să nici nu streseze elevii.
    Pur și simplu, personajul confundă resursa umană din școli cu tractoarele în care zice-se c-ar fi specialist.

  17. Eu inteleg un singur lucru, copiii platesc pentru incompetenta celor “mari”. Daca s-ar fi luat masurile corespunzatoare inca din vara trecuta, cand se astepta clar un val, nu ar fi fost nevoie de aceea vacanta fortata. Si chiar si asa se putea face onlne, iar copiii s-ar fi bucurat si relaxat in vacanta de iarna. In al doilea rand, pentru faptul ca aceeasi incompetenti refuza sa mareasca salariile in invatamant, tot copiii vor plati prin neincheierea situatiei scolare pe sem I. Deci ei sunt mereu “ostaticii” pentru negocieri, plata a greselilor altora etc. Copiii mei au invatat si in pandemie si nu au lipsuri, ba chiar sunt obositi, tensionati, ametiti de atatea regulamente schimbate peste noapte. Si dascalii lor au facut eforturi supraomenesti sa recupereze, sa nu existe lacune, au gasit mereu solutii, chiar si in vacanta fortata. Nu ma intereseaza de structura anului schimbata in timpul anului. Sper sa fie si parintii la fel de uniti ca profesorii si sa nu aduca copiii la scoala pana pe 10 ian. Anul trecut am asteptat repartizarea la licee pana pe 28 iulie, cei de a 8 a au avut o singura luna de vacanta propriu zisa, luna august. Asa ca s-a cam umplut paharul.

    1. Recuperare????Copil de cls 11 Buzău a recuperat ziua libera din decembrie stand 5 zile timp de 7 ore la școală…după cursurile de 6 ore ,s-a mai stat 1 ora în plus(deh,sa recupereze)Erau plini de recuperare,ce sa vă spun.. Credeti ca ii pasa cuiva de copii,de curba de efort,de ceva???Un tâmpit mai mare ca acest om ,eu nu am văzut.Recuperari în detrimentul copiilor,asta face.

  18. asa e cand esti stapan absolut… daca vrea muschiul tau vacanta… se da vacanta… daca vrei scoala…de ce sa tii cont si de parerile altora?…
    predictibilitate mi-as dori si eu… si tocmai ca incepand scoala pe 3 ianuarie… nu prea am parte…

  19. Acest individ este total lipsit de orice empatie, de orice picatura de umanitate! Un politruc traseist care calca pe cadavre si nu ar da nimic inapoi din prostia sa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orașele Ploiești, Oravița și Vaslui au intrat în finala pentru titlul de Capitala Tineretului din România 2024 / Echipa câștigătoare primește 50.000 de euro pentru dezvoltarea de programe tematice pentru tineri

Municipiile Ploieşti şi Vaslui şi oraşul Oraviţa au intrat în finala competiţiei pentru titlul de Capitala Tineretului din România 2024, anunţă, marţi, Consiliul Tineretului din România, scrie Agerpres. Conform sursei…
Vezi articolul

Palatele și cluburile copiilor nu se desființează, ci se descentralizează, susține ministrul Educației: În termen de doi ani de la intrarea în vigoare a legii, ministerul va iniția actele normative pentru reglementarea transferului de competențe și de patrimoniu

Ministrul Educației reacționează după îngrijorările profesorilor din cluburile și palatele copiilor. Sorin Cîmpeanu scrie într-o declarație trimisă presei că „palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează”…
Vezi articolul

Ludovic Orban, după ce lockdown-ul anunțat de alte state a lăsat școlile neatinse: Nu există un model european. Facem evaluări permanente cu privire la închiderea școlilor când se atinge incidența de 3 la mie

Premierul Ludovic Orban susține că “nu există un model european” de gestionare a școlilor și a educației, în pandemia COVID-19. Întrebat de ce România închide școlile și grădinițele atunci când…
Vezi articolul
Noi condiții de angajare în UE

Noi condiții de angajare în UE pentru lucrătorii cu înaltă calificare din statele din afara Uniunii/ Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns la un acord provizoriu privind îmbunătățirea sistemului „Cartea Albastră”

Noi condiții de angajare în UE. Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns, marți, la un acord provizoriu în privința condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească persoanele…
Vezi articolul