Numărul elevilor dintr-o clasă va putea crește cu doi elevi cu acordul Direcției Județene și peste doi doar cu aprobarea Ministerului Educației – amendament votat în Senat. În actuala lege maximul este de trei elevi în plus într-o clasă

2.173 de vizualizări
Foto: © Koba Samurkasov | Dreamstime.com
Comisia de învăţământ a Senatului a adoptat un amendament la proiectul legii învăţământului preuniversitar care prevede că numărul de elevi dintr-o clasă poate crește cu doi, cu aprobarea Direcției Județene și tot ce este peste doi elevi va fi aprobat de Ministerul Educației pe baza unei metodologii. Pentru învăţământul primar maximul de elevi dintr-o clasă este 22 de elevi, iar pentru gimnaziu și liceu este de 26 de elevi, potrivit proiectului de lege.

Situația expusă de președinta comisiei de învățământ din Senat, Monica Anisie, care a propus amendamentul în numele grupului parlamentar PNL: „Dacă sunteți părinte și vă întoarceți din străinătate ce faceți cu copilul școala dacă școala nu îl primește pentru că legea nu-i permite să se depășească numărul maxim de elevi dintr-o clasă?” 

S-a propus modificarea alin.6, art 23, aprobat de Camera deputaților în următoarea formă: 

„În situații excepționale, formațiunile de antepreșcolari, preșcolari sau de elevi pot funcționa sub efectivul minim sau peste efectivul maxim prevăzut la alin. (1), după caz, cu aprobarea Ministerului Educației la propunerea DJIP/DMBIP pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ care solicită exceptarea de la prevederile alin. (1). Efectivul maxim nu poate fi depășit cu mai mult de 2 beneficiari primari”.

Propunerea de amendament a fost următoarea: 

„În situații excepționale, formațiunile de antepreșcolari, preșcolari sau de elevi pot funcționa cu cel mult doi beneficiari sub efectivul minim sau peste efectivul maxim prevăzut la alineatul unu, după caz, cu aprobarea direcției județene de învățământ preuniversitar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administrație al unității de învățământ care solicită exceptarea de la prevederile alineatului unu. Pentru cazurile în care se solicită însă depășirea cu doi a numărului maxim, aprobarea va fi dată de către Ministerul Educației pe baza unei metodologii aprobate de ministrul educației”. 

Mai exact, Monica Anisie a declarat că toate acele cazuri speciale să fie prevăzute de către Ministerul Educației printr-un regulament, printr-o metodologie în care să stipuleze toate cazurile acestea speciale care ar putea să apară chiar și în timpul anului școlar. 

„Modificarea este următoarea: pentru cei doi în plus să dea acordul Direcția Județeană, fostul Inspectorat Scolar. Pentru cazurile în care un copil ar veni peste cei doi, Ministerul Educației să reglementeze printr-o metodologie cum se face acest lucru și Ministerul Educației să ia decizia”. 

Modificarea amendamentului a fost susținută și de Ministerul Educației prin secretarul de stat Sorin Ion, care a declarat că amendamentul va împiedica abuzurile la nivel local:

„Logica amendamentului este să duci nivelul de decizie cât mai sus pentru a nu da posibilitatea abuzurilor de la nivel local. În momentul de față legea este doar cu trei plus, nu mai ai nicio posibilitate după cei trei, la niciun nivel de decizie. E în lege, e bătut în cuie, dar aici, dacă duci decizia în sus, nu ne imaginăm că Ministerul va da aprobări pentru zeci de mii de de situații de excepție. Adică acelea chiar vor fi excepție. Așa cum a spus dna. președinte, se întoarce copilul din străinătate, nu-l poți ține pe drumuri, pentru că în același timp legea spune că învățământul e obligatoriu gratuit și că acel copil are dreptul la un loc în școală”. 

Numărul minim și maxim al unei clase de elevi, prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar

Constituirea formațiunilor de studiu/grupelor/claselor

„Art. 23. – (1) În învățământul preuniversitar, formațiunile de studiu cuprind grupe sau clase, după cum urmează:

a) învățământul timpuriu antepreșcolar:

(i) grupa mică cuprinde, în medie, 7 copii, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9;

(ii) grupa mijlocie cuprinde, în medie, 10 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 12;

(iii) grupa mare cuprinde, în medie, 12 copii, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 16;

b) învățământul timpuriu preșcolar: grupa cuprinde, în medie, 15 preșcolari, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20;

c) învățământul primar: clasa cuprinde, în medie, 16 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22;

d) învățământul gimnazial: clasa cuprinde, în medie, 18 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26;

e) învățământul sportiv și de artă: clasa cuprinde, în medie, 16 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 24 și pot fi constituite din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde, în medie, 7 elevi, dar nu mai puțin de 4 și nu mai mult de 10;

f) învățământul liceal, inclusiv dual: clasa cuprinde, în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 26;

g) instruirea practică și pregătirea de specialitate se desfășoară pe grupe de minimum 8 elevi și maximum 15 elevi;

h) clasele din învățământul liceal tehnologic pot fi constituite din maximum 3 grupe cu calificări diferite;

i) învățământul postliceal: clasa cuprinde, în medie, 22 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 28;

j) învățământul special:

(i) pentru antepreșcolari cu sprijin de nivel I-II: grupa de sprijin

special cuprinde, în medie, 6 copii, dar nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 7;

(ii) pentru beneficiarii primari cu sprijin special de nivel I-II:

grupa/clasa de sprijin special cuprinde în medie 7 elevi, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 8 elevi;

(iii) pentru antepreșcolari cu deficiențe grave de dezvoltare și preșcolari cu sprijin special de nivel III-IV: grupa/clasa cuprinde, în medie, 4 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 5;

(iv) învățământul special pentru beneficiarii primari cu sprijin special de nivel III-IV: grupa/clasa cuprinde, în medie, 5 elevi, dar nu mai puțin de 4 și nu mai mult de 6;

k) prin excepție de la lit. j), în învățământul tehnologic special pentru elevi cu deficiențe ușoare și/sau moderate: clasa cuprinde în medie 10 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 12”.

Foto: © Koba Samurkasov | Dreamstime.com | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Minciuni. In gimnaziu, tot 30 elevi sunt intr-o clasa. Ia luati la puricat toate scolile. Legea e numai pe hartie. In realitate, tot clase suprasaturate.

  2. Limitarea trebuie impusa de la pregatitoare, nu pe parcurs, cum e legea acum.
    Foarte bine ca se gandesc sa creeze si exceptii. Este situatia claselor care termina acum a IV-a, sunt 30 intr-o clasa si nu pot merge toti, impreuna, in aceeasi clasa, intr-a V-a.
    Cum decizi ce copil sa plece? Cum il desparti de restul colegilor lui? Pe ce criterii?

  3. Reduceți numărul de elevi la clasă, faceți clase mai multe, dar nu veniți cu asemenea aberații care dăunează în primul rând copiilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Combaterea hărțuirii în școli. Franța propune ca elevii agresori să fie mutați în altă unitate, nu doar victimele să schimbe școala / Autoritățile vor sancțiuni pentru bullyingul online petrecut între elevi din școli diferite

Răspunsul autorităților din Educație în fața fenomenului de hărțuire din școli trebuie să fie „de neînduplecat”, declară noul ministru al Educației din Franța, Gabriel Attal, potrivit FranceInfo. Oficialul a anunțat,…
Vezi articolul

Calendarul activităților educative pentru elevii și profesorii din București, publicat de Inspectoratul școlar. Sunt peste 270 de concursuri organizate de școlile din Capitală – document

Lista activităților educative pentru elevii și profesorii din București, cu datele de desfășurare a acestora, a fost publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Majoritatea concursurilor desfășurate de școli,…
Vezi articolul

Creierul uman este afectat de lipsa gravitației și îi trebuie trei ani pentru recuperare completă după călătorii în spațiu – studiu finanțat de NASA, pe 30 de astronauți

Spaţiul poate fi un loc neprietenos pentru corpul uman, întrucât condiţiile de microgravitaţie şi alţi factori afectează fiziologia noastră, inclusiv la nivelul creierului, informează Reuters, potrivit Agerpres. Un nou studiu…
Vezi articolul