O direcție specială din cadrul ministerului Familiei se va ocupa de copiii neglijați de părinții plecați la muncă în străinătate. Peste 75.000 de copii aveau părinții plecați la muncă în străinătate în primele 6 luni din 2021

719 vizualizări
Foto: Gov.ro
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea, a anunțat într-o conferință de presă, după ședința de Guvern de miercuri, că există o nouă categorie de copii care au crescut până la un anumit număr de ani în familie și apoi au ajuns în centre de plasament, pentru că părinții au plecat la muncă în străinătate și nu s-au mai întors, dar nici nu le-au mai trimis bani pentru ca rudele care îi îngrijeau pe copii în țară, să le poată oferi.

Autoritatea Națională Pentru Protecția și Drepturile Copilului și Adopției a fost mutată de la ministerul muncii, la cel al familiei, tineretului și egalității de șanse, condus de Gabriela Firea. “Există o nouă categorie de copii care au crescut până la un anumit număr de ani în familie și apoi au ajuns în centre de plasament, în case familiale, pentru că părinții au plecat la muncă în străinătate și nu s-au mai întors. Au fost lăsați în grija bunicilor, rudelor în vârstă, care sunt și bolnavi și nu mai pot avea grijă de ei, așa că în ultimă instanță au ajuns la stat. Nu e o situație generalizată, cei mai multi părinți care muncesc în afara țării au grijă de copii în țară, le trimit bani, dar sunt și astfel de situații (n.red. în care părinții nu mai au grijă de copiii din țară) din ce în ce mai multe, de copii care ajung în centre de plasament, orfelinate, în case familiale. De aceea am înființat o Direcție specială care se va ocupa și de această categorie împreună cu autoritățile locale“, a subliniat ministrul familiei.

Gabriela Firea nu a precizat mai multe despre cum vor fi ajutați acești copii.

Conform Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, 75.803 de copii aveau părinții plecați la muncă în străinătate, în iunie 2021, din care 9.391 au ambii părinți plecați. Dintre ei, 235 sunt în grija asistenților maternali și în centre de plasament.

Situație la 30.06.2021 – Copii cu părinți plecați la muncă în străinătate – poate fi descărcată de aici.


2 comments
  1. Bună ziua. Felicitări Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse. Acești copii au nevoie de atenție deosebită,în primul rând au fost lipsiți de dragostea părintească și de asemenea și de o educație sănătoasă.Succes deplin!

  2. Jan. 7, 2022
    Vād “Nici un comentariu”. Ce sā comentezi? Cā îti îngheatä sîngle in vine la asemenea realitāti. Copii ce cresc fārā pārinti. De ce? Pārintii lucreazā in tāri strāine si nu pot griji de proprii lor copii. Ce scolarizare au acesti copii? Ce o sā se aleagā de ei cînd vor deveni adulti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Admiterea la liceu 2020

Rezultatele inițiale de la Bacalaureat 2023 din Republica Moldova au fost publicate luni. Rata de promovare – 68,3%, în creștere cu 3 puncte față de anul trecut / Timp de două zile candidații își pot vedea online lucrările corectate pe platforma ministerului și pot depune contestație apoi

Ministerul Educației de la Chișinău a anunțat că rezultatele preliminare ale examenului național de bacalaureat au fost afișate luni, 26 iunie 2023, în cele 93 de centre instituite în întreaga…
Vezi articolul