O familie a cheltuit pentru Educație 17 lei pe lună, în medie, toamna trecută. Suma este dublă față de 2017

831 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Cheltuielile cu educația ale unei familii au ajuns la cel mai mare nivel lunar din 2016 încoace, atât ca sumă, cât și ca procent din totalul cheltuielilor de consum ale unei gospodării, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. În trimestrul 4 al anului 2018, suma cheltuită a fost de 17,43 de lei pe lună, reprezentând 0,7% din totalul cheltuielilor lunare de consum ale unei gospodării (2.424 lei).

În general, în al treilea trimestru al anului este perioada vacanțelor, iar cheltuielile cu Educația sunt cele mai reduse de pe parcursul anului. În trimestrul 4, în schimb, avem pentru prima dată cheltuieli atât de mari, atât ca valoare, cât și ca procent din totalul cheltuielilor lunare de consum.

Posibile cauze ale dublării sumei în T4 2018 față de T4 2017

  • Scumpirile. Inflația a fost de 4,7% în 2018, iar în ultimul trimestru a ajuns la 3,5% comparată cu cea de pe finalul anului 2017. Scumpirile nu au afectat însă în mod similar produsele – cele nealimentare și serviciile, având scumpiri diferite.
  • Creșterea veniturilor și a cheltuielilor în general. Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul IV 2018, 4.608 lei pe gospodărie şi 1.772 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul IV 2018, în medie, de 3.981 lei lunar pe gospodărie (1.531 lei pe persoană) şi au reprezentat 86,4% din nivelul veniturilor totale. În același trimestru din 2017 veniturile totale medii lunare au fost de 3.569 lei pe gospodărie şi 1.362 lei pe persoană, iar cheltuielile 3.061 lei lunar pe gospodărie (1.168 lei pe persoană) şi au reprezentat 85,8% din nivelul veniturilor totale.

Cheltuielile totale de consum înseamnă ansamblul cheltuielilor efectuate de populaţie pentru necesitățile
de consum curent (produse alimentare, mărfuri nealimentare, servicii) şi intrate în consum, plus contravaloarea consumului uman de produse agroalimentare din resursele proprii ale gospodăriei.

În privința cheltuielilor pentru Educație, experții INS precizează, într-o analiză mai amplă, că ”înregistrează un nivel scăzut, în special din cauza faptului că satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodăriilor se realizează în cea mai mare parte prin servicii publice de care aceştia beneficiază”.

Suma din statistica oficială este o medie pentru întreaga populație.

Situația este însă, diferită, în studiile făcute de organizații independente. Educația gratuită pentru copil îi costă pe părinți 3.093 de lei pe an, în medie. Asta este concluzia studiului organizației Salvați Copiii, publicat în septembrie 2018. Raportul arată valori mai mari în orașe faţă de rural (3.351 de lei, faţă de 2.757 de lei). Iar una dintre cele mai importante concluzii ar fi aceea că, de la penultimul studiu Salvaţi Copiii pe această temă, realizat în 2010, costul mediu pe copil s-a dublat.

Un alt studiu, ce data aceasta al fundației Friedrich Ebert Stiftung, arată că rechizitele, manualele, serbările și excursiile, plus cheltuiala cu after-school-ul înseamnă un buget lunar de 545,8 lei pentru un copil.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Document greşit pus în dezbatere de minister, corectat după 5 zile: Modificarea ajutoarelor pentru calculatoare acordate elevilor, confundată cu noile reguli pentru Agenția de Programe Comunitare

UPDATE După semnalarea problemei de către Edupedu.ro, Ministerul Educației a publicat în mod corect documentele puse în dezbatere publică. Un proiect de hotărâre de guvern pus greşit în dezbatere publică…
Vezi articolul
Concursul de directori la București

Aproape 190 de inspectori școlari și angajați ai inspectoratelor primesc sporuri de 50% mai mari din salariu, pentru că figurează în proiecte PNRR, în timp ce personalul din școli nu este plătit pentru managementul de proiect

Inspectori școlari și angajați ai inspectoratelor primesc salarii cu până la 50% mai mari, pentru că sunt implicați gestionarea investițiilor și/sau reformelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență…
Vezi articolul

Academia Română reacționează, prin două documente, la planurile anunțate de guvern pentru reducerea cheltuielilor: “Riscă să provoace o criză fără precedent și fără ieșire” în cercetare, cu efecte grave “pe termen scurt, mediu și lung”

Planurile guvernului de a reduce o serie de cheltuieli, inclusiv în domeniul cercetării, în care este vizată și comasarea unor institute neperformante, a stârnit reacția Academiei Române, prin două documente…
Vezi articolul