O familie de români susține că s-a întors din Suedia din cauza unei cărți / ”Copiii căpșunarilor” l-ar fi determinat pe fiul lor să amenințe că se sinucide dacă nu revine în România exasperat de bullyingul colegilor de școală

13.656 de vizualizări
Copiii căpșunarilor
Sursă foto: captură youtube
O carte apărută în urmă cu doi ani în Suedia, intitulată Copiii căpșunarilor, provoacă dezbateri intense, după ce o familie de români susține că a fost nevoită să revină în țară deoarce băiatul lor ar fi refuzat să mai meargă la școală din cauza bullying-ului și ar fi amenințat că se sinucide dacă nu se întoarce în România, se arată într-o serie de reportaje publicate de Prima TV și Libertatea.ro

Cartea „Copiii căpsușarilor”, scrisă de Sara Olausson, s-a bucurat de succes în Suedia, și prezintă viața grea a acestor copii, care au nume românești, iar părinții lor sunt prezentați drept cerșetori care pretind că au plecat la cules de căpșuni. În 2019, „Copiii căpșunarilor” a fost nominalizată la categoria de cea mai bună carte pentru copii în Suedia.

Potrivit Libertatea.ro, Ștefania Stătescu afirmă că familia a revenit în țară pe data de 17 ianuarie din cauză că fiul lor le-ar fi spus că se simte „ca ultimul om” după ce a citit cartea și i-ar fi mărturisit că nu vrea să mai meargă la școală în Suedia.

„Mario vrea să fie polițist, dar în România, nu în Suedia. Simte că românii sunt jigniți, sunt considerați niște cerșetori. Am ajuns pentru politică să ne nenorocim copiii (…) în carte noi suntem hoți, trăim în cocioabe fără geamuri, avem copii subnutriți, care merg în picioarele goale”, mai spune mama băiatului, citată de Libertatea.ro

Citește mai mult pe G4Media.ro.


6 comments
  1. Cartea! Cat pricepe romanu’ dintr-o carte. ,,Capsunara” din Suedia cum a aflat din dezbaterea publica despre carte (ca doar n-a citit-o, se intelege, evident ca nu deaia a mers in Suedia) si-a adunat toate lucrurile in doua plase de rafie si-a luat ,,panicatul posibil sinucigas” si s-a intors la matca cu ,,ambitia” sa-si sprijine ,,vlastarul emotiv” sa se faca …. politist. E la misto sau ce se intampla in capul unora care plecaca ,,afara”? Sa starpeasca viitorul ,,politist” coruptia si hotia (una dintre cele mai mari din ue) sau sa se dea pe brazda ca majoritatea celor in randul carora va intra si sa bage-n duba ,,saitul de cultura”? Asta-i intrebarea care-o macina pe ,,suedeza neaosa” inca inainde de a-i reusi vlastarul la una dintre cele mai ,,grele” scoli autohtone (,,fabrica” de politisti). S-a intors ,,acasa” pentru a purta masca zilnic, de dimineata pana seara, conform indicatiilor, pt. ca-n Suedia nu s-a simtit in largul ei cu suedezii uitandu-se ciudat la ,,familia de romani” panicati si mascati non-stop. Nu si-au dat seama suedejii dar au pierdut o plus valoare cand ,,capsunarii romani revoltati” le-au parasit tara. Sigur ca nu s-a prins ,,suedeza noastra” ca poate cartea a fost inca un instrument cu care incearca sa opreasca valul de emigranti ,,romani” spre tara lor. Acum, pe bune! Cum sa-ti faci un copil, sa-i dai nume de ,,italian” (Mario) si sa pleci ,,la capsuni” … in Suedia?

  2. Nici macar titlul nu este tradus bine ! Nu e “copii căpșunarilor” ci Copii căpșuna . Sunt multe de spus dar documentativa și veți înțelege singuri. E doar un balamuc făcut de aceea familie. Dacă copilul lor a fost victima bullyng-ului la scoala trebuia sa ia măsuri .In Suedia drepturile copiilor sunt respectate !

  3. Așa se văd lucrurile din direcția lor, cu certitudine. Și noi i-am numit căpșunari înainte de a-i numi diaspora. Unui suedez i se pare, probabil, curată cerșetorie viața acestor români.
    Cartea aceasta de mare succes în Suedia nu a avut,cred, intenția de a-i denigra pe români, așa pare din scurta prezentare din articol.
    Oricum, e bine că au părăsit un loc în care nu se puteau simți acasă.

  4. Educaţia nu a devenit după alegeri prioritate naţională. Va trece pandemia şi tot nu vom permanentiza un TVR Didactic, pentru egalitate de şanse în RO, accesibil şi pe net oriunde în Diasporă, copiii români să nu-şi uite limba, istoria şi ţara de origine.

    1. Nu am nicio nadejde ca in patru ani, in aceasta guvernare se va schimba ceva in educatie si intreg sistemul de invatamsnt. Carpaci am avut tot timpul in ultimii 31 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primele manuale câștigătoare la licitația din 2023 a Ministerului Educației / Horia Corcheș, profesor, autor: Manualul de Limba și literatura română clasa a VI-a a primit punctaj maxim, am pus accent pe dezvoltarea gândirii critice, sarcini care încurajează elevii să analizeze diferite situații de comunicare și să-și formuleze propriile opinii (P)

Profesorii își pot alege deja manuale pentru anul școlar 2023-2024. Ministerul Educației a încheiat licitația pentru o parte dintre acestea, urmează să fie și altele anunțate. Din 11 iulie se…
Vezi articolul

Educația cade pe locul 2 între elementele care creează sentimentul de comunitate între europeni, în opinia românilor – sondaj Eurobarometru / România, pe ultimul loc la valorizarea drepturilor fundamentale și democrației

Educația este pe locul doi între elementele care creează sentimentul de comunitate între cetățenii țărilor din Uniunea Europeană, potrivit ierarhizării făcute de români la finalul anului 2020. Pe primul loc…
Vezi articolul
Agenția Națională Antidrog

UPDATE Doi profesori din Buzău, de economie, respectiv psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz, suspectați de trafic de droguri – surse/ Percheziții DIICOT și audieri în mai multe județe, legate de vânzarea de droguri către elevi

Doi profesori din orașul Buzău, unul de economie, respectiv un cadru didactic psihopedagog la Liceul pentru Deficienți de Auz, sunt suspectați de procurorii DIICOT că făceau trafic de droguri, au…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Nicio sancțiune pentru profesorul Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, acuzat de către unii studenți de “comportament abuziv”. Comisia de Etică îi cere o “reevaluare și corectare” a comunicării cu studenții

Analiza situației profesorului Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București, acuzat de către un grup de studenți de “comportament abuziv”, a avut…
Vezi articolul