O galaxie alimentată de o gaură neagră care crește încontinuu, confirmată de astronomi drept cel mai strălucitor obiect cosmic din Universul cunoscut – studiu

403 vizualizări
Foto: anu.edu.au
O galaxie alimentată de gaura neagră cu cea mai rapidă creştere înregistrată vreodată este cel mai strălucitor obiect cosmic din Universul cunoscut, a constatat un studiu la care au colaborat mai multe echipe de cercetători, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

O echipă condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Australia (ANU) a detaliat descoperirea din 2022 a acelei găuri negre, care devorează echivalentul unui Soare în fiecare zi, precum şi descoperirea ulterioară a faptului că galaxia pe care o alimentează este cel mai strălucitor obiect din Universul cunoscut.

Gaura neagră, care a fost detectată pentru prima dată în 2022, există într-un quasar – nucleul unei galaxii îndepărtate alimentat de o gaură neagră supermasivă care atrage material cosmic – şi are o masă de aproximativ 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Studiul publicat luni a confirmat că acesta este cel mai strălucitor obiect cunoscut din Univers, potrivit Agerpres.

Cercetătorii au declarat că a fost o surpriză pentru ei faptul că gaura neagră a rămas nedetectată atât de mult timp.

“Rata sa incredibilă de creştere înseamnă, de asemenea, o eliberare uriaşă de lumină şi de căldură”, a declarat Christian Wolf, autorul principal al studiului şi cercetător la ANU, într-un comunicat de presă.

“Aşadar, acesta este, de asemenea, cel mai luminos obiect cunoscut din Univers. Este de 200 de trilioane de ori mai strălucitor decât Soarele nostru”, a adăugat el.

Lumina provenită de la acea gaură neagră a călătorit 12 miliarde de ani-lumină pentru a ajunge pe Pământ.

Cercetătorii au descoperit că discul de acreţie din jurul găurii negre are un diametru de 7 ani-lumină – fiind cu 50% mai mare decât distanţa dintre sistemul nostru solar şi cea mai apropiată stea din galaxia noastră (Calea Lactee), conform sursei citate.

Christian Wolf a descris discul ca fiind un model de păstrare a materialului cosmic ce aşteaptă să fie devorat de gaura neagră, unde temperaturile depăşesc 10.000 de grade Celsius.

Acest studiu a fost realizat în colaborare cu Universitatea din Melbourne, European Southern Observatory şi Universitatea Sorbona din Franţa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum calculează școlile care sunt elevii care primesc bursă de merit – primii 30% dintr-o clasă – explicațiile Ministerului Educației trimise directorilor / Nu trebuie să ceară adeverință de venit părinților și nici acte legalizate la notar

Mai multe precizări despre calcularea procentului de primii 30% elevi dintr-o clasă care vor primi bursă de merit indiferent de media acestora, despre extragerea informațiilor despre veniturile familiilor de către…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu este contrazisă de reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor: Am discutat despre eliminarea notelor de la Educație fizică, Desen, Religie și Muzică, nu înţelegem de ce spune că sunt minciuni

Reprezentanții organizațiilor care au fost la discuții la minister în februarie, pe tema unei reforme educaționale, spun că s-a discutat eliminarea notelor de la Educație fizică, Desen, Religie și Muzică…
Vezi articolul

Desființarea CNATDCU este o tentativă de mușamalizare a oricărei fraude. Este aberant mecanismul care trimite o decizie de plagiat dată de experții Consiliului la decizia justiției – declară matematicianul Vasile Brînzănescu, membru în conducerea instituției-cheie în soluționarea plagiatelor

Propunerea de desființare a CNATDCU și de transferare către universități și justiție a rolului de soluționare a plagiatelor din doctorate “este o tentativă de mușamalizare a oricărei încercări de fraudă”,…
Vezi articolul

Exod masiv spre centrele universitare și străinătate, conturat de cercetări. Doar 17% dintre elevii de clasele VIII-XII, care au participat la un amplu studiu, ar vrea să locuiască și să lucreze în orașul în care au terminat școala

Scopul studiului a fost să analizeze încotro doresc să se îndrepte tinerii la sfârşitul unui ciclu de învăţământ, dacă intenţionează să-şi continue studiile, să rămână în ţară sau să plece…
Vezi articolul