O galaxie alimentată de o gaură neagră care crește încontinuu, confirmată de astronomi drept cel mai strălucitor obiect cosmic din Universul cunoscut – studiu

412 vizualizări
Foto: anu.edu.au
O galaxie alimentată de gaura neagră cu cea mai rapidă creştere înregistrată vreodată este cel mai strălucitor obiect cosmic din Universul cunoscut, a constatat un studiu la care au colaborat mai multe echipe de cercetători, informează Xinhua, potrivit Agerpres.

O echipă condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Australia (ANU) a detaliat descoperirea din 2022 a acelei găuri negre, care devorează echivalentul unui Soare în fiecare zi, precum şi descoperirea ulterioară a faptului că galaxia pe care o alimentează este cel mai strălucitor obiect din Universul cunoscut.

Gaura neagră, care a fost detectată pentru prima dată în 2022, există într-un quasar – nucleul unei galaxii îndepărtate alimentat de o gaură neagră supermasivă care atrage material cosmic – şi are o masă de aproximativ 17 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Studiul publicat luni a confirmat că acesta este cel mai strălucitor obiect cunoscut din Univers, potrivit Agerpres.

Cercetătorii au declarat că a fost o surpriză pentru ei faptul că gaura neagră a rămas nedetectată atât de mult timp.

“Rata sa incredibilă de creştere înseamnă, de asemenea, o eliberare uriaşă de lumină şi de căldură”, a declarat Christian Wolf, autorul principal al studiului şi cercetător la ANU, într-un comunicat de presă.

“Aşadar, acesta este, de asemenea, cel mai luminos obiect cunoscut din Univers. Este de 200 de trilioane de ori mai strălucitor decât Soarele nostru”, a adăugat el.

Lumina provenită de la acea gaură neagră a călătorit 12 miliarde de ani-lumină pentru a ajunge pe Pământ.

Cercetătorii au descoperit că discul de acreţie din jurul găurii negre are un diametru de 7 ani-lumină – fiind cu 50% mai mare decât distanţa dintre sistemul nostru solar şi cea mai apropiată stea din galaxia noastră (Calea Lactee), conform sursei citate.

Christian Wolf a descris discul ca fiind un model de păstrare a materialului cosmic ce aşteaptă să fie devorat de gaura neagră, unde temperaturile depăşesc 10.000 de grade Celsius.

Acest studiu a fost realizat în colaborare cu Universitatea din Melbourne, European Southern Observatory şi Universitatea Sorbona din Franţa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ

Reprezentanții profesorilor, mințiți în față de reprezentanții Ministerului Educației că aplicația de salarizare EduSal ar fi permis mereu plata sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă / Luna trecută, Tribunalul Hunedoara a obligat Ministerul Educației să actualizeze aplicația exact pentru ca acest spor să poată fi calculat

Reprezentanții Ministerului Educației au transmis sindicatelor profesorilor că aplicația de salarizare a personalului din Învățământ „a permis și permite și la momentul actual plata” sporului pentru condiţii de muncă periculoase…
Vezi articolul

Alexandru Rafila, despre redeschiderea școlilor: Am propus să înceapă întâi cu studenții și elevii de liceu / E bine să nu depășim grupuri de 15 elevi într-o clasă, să fie decalate pauzele

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ ar putea fi făcută “gradual”, potrivit G4Media.ro. Acesta a declarat că a propus, împreună…
Vezi articolul

BREAKING Bacalaureat unic pentru toți liceenii, cu subiecte transdisciplinare pe model PISA, pe care îl pot susține și elevii de la școala profesională – prevedere a noului proiect “România Educată” care va fi aprobat de Guvern, anunță consilierul prezidențial Ligia Deca

Înlocuirea Bacalaureatului actual cu un BAC unic pentru toți absolvenții de liceu, pe care sa îl poată susține și elevii de la școlile profesionale sau liceele tehnologice, este una dintre…
Vezi articolul

VIDEO „Credeți-mă, nu voi insista să terminăm repede. Repede este ultimul criteriu“, spunea Klaus Iohannis, în 2018, despre aprobarea legilor România educată, despre care Ligia Deca a anunțat joi că vor fi trecute prin Parlament în procedură de urgență, ca să fie aplicate „în cel mai scurt timp posibil“

Proiectele legilor Educației vor trece prin Parlament într-o procedură de urgență, dezbătute într-o comisie comună, conform declarației ministrei Educației Ligia Deca, fost consilier prezidențial la Cotroceni. „În cel mai scurt…
Vezi articolul