O organizație a editorilor reclamă “prețurile de achiziție derizorii” aplicate de Ministerul Educației pentru manuale: “Nici o editură nu va avea posibilitatea de a retipări manualele”

298 de vizualizări
Foto: Pexels.com
O organizație a editorilor, Uniunea Editorilor din România (UER), protestează, marți, față de “lipsa totală de interes cu care Ministerul Educației tratează procesul de asigurare cu manuale școlare”. Organizația afirmă că ministerul oferă “prețuri de achiziție derizorii, atât pentru manualele noi, cât și pentru retipăriri”.

Potrivit unui comunicat UER, “în cadrul actualei achiziții de manuale școlare pentru clasa a V a, prețul mediu este de 8,30 lei/manual – care cuprinde atât varianta tipărită, cât și varianta digitală! Prețurile sunt mult mai mici decât cele oferite în urmă cu 5 ani, la precedenta achiziție pentru clasa a V a (unde prețul mediu era de 10,50 lei/manual), deși prețurile de producție actuale au crescut, pentru unele componente, de peste 10 ori”.

Uniunea afirmă că a solicitat în mod repetat Ministerului actualizarea prețurilor de achiziție, în vederea asigurării “unei calități corespunzătoare a conținuturilor”, dar “drept răspuns, Ministerul Educației a scăzut prețurile!”.

Organizația califică drept ridicolă situația în cazul retipăririlor, fiind oferite prețurile de acum 20 de ani (de maxim 3 lei/manual)”. Și apreciază că “Ministerul Educației face o indexare anuală de sub 1%, incluzând în calcul parametrul „indice de consum pentru postul de cheltuieli Cărți școlare”, comparând, practic, un preț cu el însuși, fără să țină cont de creșterile semnificative ale elementelor costurilor de producție. În prezent, prețul de producție este de 3 ori mai mare, drept urmare, nici o editură nu va avea posibilitatea de a retipări manualele”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

130 de elevi din Bistrița-Năsăud au rămas cu situația neîncheiată pentru că nu au mai venit la ore / Aproape jumătate sunt de la școli postliceale și au preferat să se angajeze sau să plece la muncă în străinătate, potrivit Inspectoratului școlar județean

La sfârşitul anului şcolar 2021-2022, numărul elevilor cu media finală neîncheiată era de 319, dar dintre aceştia 193 s-au reînscris pentru continuarea studiilor. Aceștia sunt în risc de abandon școlar:…
Vezi articolul

Universitatea din București, după amenda pentru cantină: Întreg aparatul administrativ al Universității servește zi de zi masa la cantină, inclusiv dl rector și prorectorii

Sănătatea studenților și a profesorilor care mănâncă la cantina Universității din București nu este pusă în pericol, anunță purtătorul de cuvânt al instituției de învățământ superior. Într-un răspuns la solicitarea…
Vezi articolul

Mesajul Ligiei Deca pentru profesorii și angajații din școli care vor ieși la protest marți, pe contrasens cu cel al Guvernului din care face parte: Îi respectăm, suntem alături de ei, ne dorim ca ei să aibă sprijinul financiar pentru a-și desfășura meseria așa cum vocația le-o cere și așa cum avem cu toții nevoie

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că este alături de profesorii și angajații care vor merge marți la protestul din Capitală, unde este programat un marș la care s-au anunțat…
Vezi articolul

LISTĂ 20 de proiecte admise pentru finanțare în apelul privind infrastructura universitară / Construirea unui cămin studențesc nou în Regie, proiectul cu cel mai mare punctaj

Lista cu cele 20 de proiecte admise pentru finanțare din apelul „Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului” a fost publicată de Ministerul Educației. Printre proiectele admise se numără…
Vezi articolul