O organizație a editorilor reclamă “prețurile de achiziție derizorii” aplicate de Ministerul Educației pentru manuale: “Nici o editură nu va avea posibilitatea de a retipări manualele”

297 de vizualizări
Foto: Pexels.com
O organizație a editorilor, Uniunea Editorilor din România (UER), protestează, marți, față de “lipsa totală de interes cu care Ministerul Educației tratează procesul de asigurare cu manuale școlare”. Organizația afirmă că ministerul oferă “prețuri de achiziție derizorii, atât pentru manualele noi, cât și pentru retipăriri”.

Potrivit unui comunicat UER, “în cadrul actualei achiziții de manuale școlare pentru clasa a V a, prețul mediu este de 8,30 lei/manual – care cuprinde atât varianta tipărită, cât și varianta digitală! Prețurile sunt mult mai mici decât cele oferite în urmă cu 5 ani, la precedenta achiziție pentru clasa a V a (unde prețul mediu era de 10,50 lei/manual), deși prețurile de producție actuale au crescut, pentru unele componente, de peste 10 ori”.

Uniunea afirmă că a solicitat în mod repetat Ministerului actualizarea prețurilor de achiziție, în vederea asigurării “unei calități corespunzătoare a conținuturilor”, dar “drept răspuns, Ministerul Educației a scăzut prețurile!”.

Organizația califică drept ridicolă situația în cazul retipăririlor, fiind oferite prețurile de acum 20 de ani (de maxim 3 lei/manual)”. Și apreciază că “Ministerul Educației face o indexare anuală de sub 1%, incluzând în calcul parametrul „indice de consum pentru postul de cheltuieli Cărți școlare”, comparând, practic, un preț cu el însuși, fără să țină cont de creșterile semnificative ale elementelor costurilor de producție. În prezent, prețul de producție este de 3 ori mai mare, drept urmare, nici o editură nu va avea posibilitatea de a retipări manualele”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marilen Pirtea, despre acuzațiile de plagiat aduse lui Bode: Lucrurile cu cât trenează mai mult cu atât fac rău tuturor, inclusiv României în acest context legat de Schengen. Forurile abilitate să îşi facă datoria. Avem și în România acea legislaţie care spune că un om este nevinovat până când un for abilitat îi declară vinovăţia

Deputatul Marilen Pirtea (PNL), care este și rector al Universităţii de Vest din Timişoara, a declarat joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că lucrurile trebuie clarificate…
Vezi articolul