O organizație a editorilor reclamă “prețurile de achiziție derizorii” aplicate de Ministerul Educației pentru manuale: “Nici o editură nu va avea posibilitatea de a retipări manualele”

305 vizualizări
Foto: Pexels.com
O organizație a editorilor, Uniunea Editorilor din România (UER), protestează, marți, față de “lipsa totală de interes cu care Ministerul Educației tratează procesul de asigurare cu manuale școlare”. Organizația afirmă că ministerul oferă “prețuri de achiziție derizorii, atât pentru manualele noi, cât și pentru retipăriri”.

Potrivit unui comunicat UER, “în cadrul actualei achiziții de manuale școlare pentru clasa a V a, prețul mediu este de 8,30 lei/manual – care cuprinde atât varianta tipărită, cât și varianta digitală! Prețurile sunt mult mai mici decât cele oferite în urmă cu 5 ani, la precedenta achiziție pentru clasa a V a (unde prețul mediu era de 10,50 lei/manual), deși prețurile de producție actuale au crescut, pentru unele componente, de peste 10 ori”.

Uniunea afirmă că a solicitat în mod repetat Ministerului actualizarea prețurilor de achiziție, în vederea asigurării “unei calități corespunzătoare a conținuturilor”, dar “drept răspuns, Ministerul Educației a scăzut prețurile!”.

Organizația califică drept ridicolă situația în cazul retipăririlor, fiind oferite prețurile de acum 20 de ani (de maxim 3 lei/manual)”. Și apreciază că “Ministerul Educației face o indexare anuală de sub 1%, incluzând în calcul parametrul „indice de consum pentru postul de cheltuieli Cărți școlare”, comparând, practic, un preț cu el însuși, fără să țină cont de creșterile semnificative ale elementelor costurilor de producție. În prezent, prețul de producție este de 3 ori mai mare, drept urmare, nici o editură nu va avea posibilitatea de a retipări manualele”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La Matematică și Științe ale naturii, elevii trebuie implicați direct în procesul de învățare, nu prin simpla observare a experimentelor efectuate de învățător sau prin observare de imagini – scrisoare metodică pentru învățători

La Matematică și Științe ale naturii, învățarea trebuie să fie abordată din perspectiva implicării directe a elevului, potrivit unui document publicat de Inspectoratul Școlar Județean Brașov. Este vorba despre recomandările pentru dezvoltarea…
Vezi articolul

Motivarea absențelor de către diriginte se face în ziua prezentării actelor justificative. Care sunt actele medicale necesare pentru motivarea absențelor, potrivit ROFUIP 2024

Motivarea absențelor se face de către educator, învățător sau profesorul diriginte în ziua prezentării actelor justificative, potrivit ROFUIP 2024. Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar…
Vezi articolul

Când începe școala în 2023, una dintre cele mai căutate informații, pe internet, la începutul noului an. Calendarul anului școlar cu vacanța de schi din februarie, pentru fiecare județ – descarcă

Una dintre cele mai căutate informații, pe internet, în primele zile ale anului este „când începe școala în 2023”, potrivit Google Trends. Motorul de căutare a remarcat creșteri cu peste…
Vezi articolul