O școală din România decide ca doar unul dintre copiii unei familii să primească bursă socială, deși ambii se încadrează. Ministerul Educației spune că departajarea nu este legală

14.393 de vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
În septembrie 2022, un părinte dintr-un sat din România a depus dosarele pentru bursă socială pentru venituri mici pe numele ambilor copii, elevi la gimnaziu. „Școala a decis ca doar unul dintre copii să primească bursă”, spune mama. „Dacă ambii elevi se califică pentru bursa respectivă, ambii o vor primi. Departajarea nu este legală”, transmite oficial Ministerul Educației la solicitarea Edupedu.ro. Mai mult, la ora publicării acestui articol, copilul nu a primit niciun ban pentru bursa din acest an școlar, potrivit părintelui. Am ales să protejăm identitatea sursei în acest caz, astfel că nu vom menționa nici localitatea și nici școala la care se întâmplă această situație, pentru a nu exista repercusiuni asupra copiilor și așa afectați de ceea ce se întâmplă. Update 4 ianuarie 2023: Ambii copii au primit bursa socială pe anul școlar 2022-2023, în ultima săptămână din decembrie 2022.

„Când mi s-a dat doar pentru un copil, am zis că mai bine pentru unul decât nimic. Când s-a întârziat, am zis mai bine mai târziu decât niciodată, dar suntem în decembrie si nu am primit încă niciun ban pentru anul acesta școlar. Mă simt ca o cerșetoare care cere în fiecare săptămână explicații de la școală. De ce nu primește copilul meu banii? Este dreptul lui”, spune părintele, care a dorit să rămână anonim. „Eu pot să sun, să cer explicații, să lupt pentru drepturile lor, dar nu vreau să îi afecteze pe copii pe viitor la școală. Dacă directorul decide să le scadă nota la purtare sau altceva?!”.

În decembrie 2021 a fost pentru prima dată când a părintele a depus dosare pentru bursa sociala pentru ambii copii, elevi în clasele V-VIII și tot atunci a aflat că nu va primi bursă, pentru că nu mai sunt locuri. Școala a revenit asupra deciziei și i-a comunicat mamei că mai este un loc suplimentar și unul dintre copii va primi bursă socială. 

Cum a decis școala care dintre copii să primească bursă rămâne un mister. Părintele a primit totuși următoarea explicație: „sunt locuri limitate de bursă, doar 22 de copii iau bursa garantat. Ce mai este până la 30 de copii sunt locuri suplimentare. Ca să înțelegeți, e ca și cum aceste burse s-ar da din bunăvoința lor”, spune părintele copiilor. În semestrul doi din anul școlar 2021-2022 a reînnoit dosarul pentru copilul care primea bursa.

În septembrie 2022, situația s-a repetat, potrivit mamei: „Am completat iar hârtii pentru ambii copii, însă directorul școlii ne-a spus că este aceeași situație, doar un copil va primi bursa.  Am văzut că în septembrie am primit o tranșă de bani. De la școală mi s-a spus că sunt bani din urmă, sumele restante”. Copilul al cărui dosar de bursa fusese aprobat în anul școlar trecut nu mai primise banii din ianuarie 2021. 

„Vă spun sincer, la mine banii nu merg băuturi și țigări. Mă axez strict pe cheltuielile copiilor, mâncarea la școală și ore suplimentare, merg săptămânal cu copiii la pregătire. Închipuiți-vă dumneavoastră că dintr-un singur salariu, având și probleme de sănătate cronice, trebuie să fac față atât de multor cerințe. Sincer, vă zic, chiar mi-ar fi prins bine să îmi dea și mie bănuții ăștia”, spune părintele. 

Ministerul Educației a transmis o clarificare oficială, la solicitarea Edupedu.ro:

„Departajarea menționată nu este legală. Dacă ambii elevi se califică pentru bursa respectivă, ambii o vor primi. Nu se pot face departajări de acest tip, ordinul de ministru care aprobă criteriile de acordare a burselor nu le include și nici nu au fost trimise instrucțiuni sau adrese post-aprobare din care să rezulte aplicarea prevederilor în acel sens.

Părinții trebuie să se adreseze inspectoratului școlar și să solicite remedierea situației.”

Criteriile pentru bursa de ajutor social – venituri mici:

Bursele de ajutor social se calculează pe baza unui prag al veniturilor. Un venit cel mult egal cu salariul minim net pe economie, pe membru de familie, la stabilirea căruia se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația complementară pentru copii, cu excepția burselor școlare și universitare, potrivit Ordinului ME 5.379 2022, publicat în Monitorul Oficial pe 12 septembrie 2022.

Bursele de ajutor social – venituri mici se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în următoarea situație:

  • elevi proveniți din familii care nu realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie. La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația familială complementară și alocația pentru copii. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;

Bursele de ajutor social se acordă și pe perioada vacantelor școlare pentru elevi. 

Citește și: 
DOCUMENT Model de cerere pentru bursă socială / Cererile pot fi depuse până la finalul lunii septembrie

1 comment
  1. bună,situația e următoarea, am doi copii la școală, unul clasa a 5 a ,unul a 3a ,pot sa iau pt amândoi. menționez ca tatăl copiilor nu mai locuiește cu noi ,iar de la școală mi sa spus ca s-ar putea sa nu iau pt ca el e plecat .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel pentru adoptarea legii privind protecţia cadrului didactic, făcut public de FSLI, după cazurile recente de violențe ale elevilor: Este alarmant cum spaţiul şcolii devine atât de uşor un spaţiu al fricii / Lipseşte coerenţa unei strategii clare de intervenţie / Dacă vom submina tot timpul autoritatea cadrului didactic, școala nu va mai fi un spațiu al respectului reciproc

Sistemul de educaţie din România îşi arată din nou vulnerabilitatea în faţa cazurilor de violenţă şi abuz, scrie Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ într-un comunicat de presă. Organizația sindicală atrage…
Vezi articolul

Olimpiade școlare 2023. Etapele naționale la Matematică, Fizică și Chimie, stabilite în documente de inspectoratele școlare din țară, chiar și în vacanța din februarie / Încă n-au apărut calendarele oficiale de la Ministerul Educației

Mai multe inspectorate școlare județene din țară au publicat pe site-urile proprii sau au trimis școlilor adrese prin care stabilesc datele sau intervalele de zile în care se organizează etapele…
Vezi articolul

Ministrul Educației anunță revizuirea tuturor hârtiilor și procedurilor cerute de ARACIP în școli: Degeaba am inițiat debirocratizarea, dacă activitatea unităților de învățământ e blocată de niște decizii și cutume ale Agenției de asigurare a calității în învățământul preuniversitar

„Am hotărât să revizuiesc toate procedurile Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) care îngreunează activitatea în cadrul unităților de învățământ. Degeaba am inițiat procesul de debirocratizare…
Vezi articolul