Olimpiade școlare 2023. Etapele naționale la Matematică, Fizică și Chimie, stabilite în documente de inspectoratele școlare din țară, chiar și în vacanța din februarie / Încă n-au apărut calendarele oficiale de la Ministerul Educației

45.166 de vizualizări
Foto: © Inna Getmanec | Dreamstime.com
Mai multe inspectorate școlare județene din țară au publicat pe site-urile proprii sau au trimis școlilor adrese prin care stabilesc datele sau intervalele de zile în care se organizează etapele locale, județene sau chiar naționale ale unor olimpiade școlare naționale în anul școlar 2022-2023. Este vorba, de exemplu, de etapa națională a olimpiadei de chimie, ar urma să aibă loc între 22 și 26 februarie 2023, potrivit unui document de pe site-ul ISJ Bihor. Naționala de Matematică s-ar ține în trei orașe diferite pentru clasele V-VI, VII-VIII și IX-XI în perioada 10-14 aprilie, scrie într-un calendar al ISJ Mureș. Detalii, mai jos.

Ministerul Educației (ME) nu a anunțat până acum, pe site-ul său, edu.ro, listele și calendarele oficiale pentru olimpiadele, concursurile și competițiile sportive naționale cu desfășurare în 2023. Dacă etapele județene se organizează la nivel de județ în termene stabilite de ME, data fazelor naționale se stabilește exclusiv de către Minister.

De exemplu, potrivit unei postări de pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bihor, unde se regăsește un document Excel “draft” cu olimpiade de științe și desfășurarea lor în anul școlar 2022-2023, etapa națională a Olimpiadei Naționale de Fizică ar urma să aibă loc în 10-14 aprilie 2023 (în vacanța de Paști) la Oradea, iar pentru Olimpiada Națională de Chimie ar fi între 22 și 26 februarie. Orașul nu este precizat.

Săptămâna în care ar urma să se desfășoare faza națională a olimpiadei de chimie a fost aleasă drept vacanța “mobilă” din luna februarie de către 29 de județe și Municipiul București.

În județul Bihor, județeana de chimie ar urma să aibă loc pe 28 ianuarie 2023, iar la fizică pe 4 martie, se mai arată în tabel.

De obicei, potrivit informațiilor EduPedu.ro de la școli, în luna februarie se fixează etapele pe școală și locale, nu naționale, iar în martie etapele județene, apoi urmând faza pe țară, legată sau nu de perioada vacanței de Paști.

Foto: captură – document ISJ Bihor

Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică s-ar ține între 5 și 9 iulie anul viitor, conform tabelului de la inspectoratul școlar bihorean, iar cea de Științe pentru Juniori ar fi în 24-28 iulie 2023, potrivit tabelului din document. Acestea două au fost ținute, anul acesta, în perioade similare.

Conform unui alt document asemănător, dar publicat de ISJ Arad de data aceasta, pe pagina dedicată informațiilor despre fizică, chimie și biologie din județ, este inclusă și Olimpiada Națională de Biologie în “draft”, cu etapa pe țară între 10 și 14 aprilie 2023:

Foto: captură – document ISJ Arad / fizchimarad.ro
Etapa națională a olimpiadei Matematică ar fi între 10 și 14 aprilie, în trei orașe diferite, pe niveluri

Și pentru Olimpiada Națională de Matematică există calendare stabilite, cel puțin potrivit unui document al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, numit “Calendarul concursurilor interjudețene/ naționale de matematică desfășurate în județul Mureș pentru anul școlar 2022-2023). În acest calendar de două pagini, aprobat de inspectorul școlar general Sabin-Gavril Pășcan, etapa națională a olimpiadei de matematică ar fi stabilită în intervalul 10-14 aprilie 2023, cu desfășurare separată, pe niveluri, astfel:

  • în județul Ialomița (nu este precizat orașul) – clasele V-VI
  • în județul Gorj (nu este precizat orașul) – clasele VII-VIII
  • în Craiova – elevii olimpici de liceu (IX-XII)

În județul Mureș, etapa locală a Olimpiadei Naționale de Matematică ar fi pe 11 februarie, iar faza județeană o lună mai târziu – pe 11 martie 2023, conform documentului.

În ceea ce privește aceeași olimpiadă națională, cea de matematică, dar pentru școlile sau secțiile cu predare în limba maghiară, județeana ar fi în județul Mureș sâmbătă, 28 ianuarie. Naționala este prevăzută cu desfășurare între 20 și 23 februarie 2023 la Arad, se arată în același document. Perioada coincide cu vacanța de sporturi pe care o au copiii și profesorii din județul Arad între modulul al 3-lea și al 4-lea (20-27 februarie).

Foto: captură – document ISJ Mureș
Foto: captură – document ISJ Mureș

DOCUMENT Calendarul ISJ Mureș – concursuri de matematică în 2022-2023, în pdf:

Tot ISJ Mureș a transmis și o adresă școlilor (foto mai jos), pe 21 decembrie, prin care le informează că etapa pe școală a Olimpiadei Naționale de Istorie se organizează în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023. “Etapa locală (comună, oraș, municipiu) se poate organiza în perioada ianuarie-februarie 2023, urmând ca în luna martie 2023 să fie organizată etapa județeană a Olimpiadei de istorie, la Liceul Teoretic “Gheorghe Marinescu” Târgu-Mureş”, scrie în adresa ISJ Mureș.

În document se mai precizează și că regulamentul în vigoare este cel de anul trecut, aprobat cu nr. 25879/23.02.2022, fără elementele care vizează anul școlar 2021-2022.

Foto: document – edums.ro

DOCUMENT Adresa ISJ Mureș – Olimpiada de Istorie 2023, în pdf:

Calendare aprobate pentru Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONSS), în București și județele Dolj, Iași, Vrancea

De asemenea, mai multe inspectorate au publicat în ultimele săptămâni calendare pentru Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONSS) la care școlile au avut date limite de înscriere a elevilor până în octombrie-noiembrie. Iată câteva exemple:

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a publicat pe ismb.edu.ro acest calendar aprobat în noiembrie 2022:

Inspectoratul școlar din județul Dolj a publicat pe isjdolj.ro acest calendar la finalul lunii octombrie:

ISJ Iași a aprobat acest calendar în octombrie (document de pe site-ul școlii gimnaziale “Alecu Russo” din Iași):

ISJ Vrancea a postat pe isjvrancea.ro acest calendar în octombrie:

Foto: © Inna Getmanec | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

GRAFIC Nivelul digitalizării în România, „sub nivelul mării” – analiză a cercetătorilor de la Universitatea Babeș-Bolyai: Țara noastră are cel mai redus ritm de creștere al indicelui economiei și societății digitale din ultimii șapte ani / Doar o reformă fundamentală poate schimba perspectiva

România rămâne pe ultimul loc în UE în 2022 în privința valorii indicelui economiei și societății digitale (DESI) și în acest an, arătau în urmă cu câteva zile datele Comisiei…
Vezi articolul

Petiție online cu peste 1.000 de semnături pentru menținerea bursei pentru performanța în activități artistice și sportive pentru elevii de ciclu primar. Autorii acuză o “potențială discriminare”

O petiție online care a strâns, într-o zi, peste 1.000 de semnături reclamă o posibilă “discriminare în acordarea burselor conform Metodologiei-cadru de acordare a burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar…
Vezi articolul

Pălarie, USR: Redeschiderea şcolilor în format fizic, condiţionată de gradul de vaccinare în localitate / Integrarea datelor din SIIIR cu platforma de vaccinare, pentru a putea calcula rata de vaccinare a colectivităţii şcolare adulte – adăugând aici şi părinţii

Redeschiderea şcolilor în format fizic trebuie condiţionată de gradul de vaccinare în unitatea administrativ teritorială (UAT) şi nu de vaccinarea personalului din şcoală, pentru că acest ultim criteriu riscă fie…
Vezi articolul

STUDIU DE CAZ Județul Cluj – primul la Evaluarea Națională, BAC, Titularizare și Definitivat, dar exemplul este trecut cu vederea de autoritățile centrale. Printre soluțiile clujene, explicate de inspectorul general Marinela Marc: 36 de inspecții tematice în toate școlile din județ și sute de inspecții într-un singur an, la fiecare disciplină

Cea mai ridicată rată de promovare la Bacalaureat 2022, cele mai multe medii peste 5 la Evaluarea Națională 2022, dar și cele mai multe note peste 7 la Titularizare 2021…
Vezi articolul