LISTĂ Care sunt concursurile și olimpiadele școlare din anul școlar 2021-2022. Nu apar cea de engleză și cea de limba și literatura română. Se va organiza la limba maghiară / Noutate: competiții de robotică, de creație digitală

55.740 de vizualizări
Foto: © Fotostraveller | Dreamstime.com
Concursurile și olimpiadele școlare se reiau în acest an școlar, după ce au fost suspendate doi ani, din martie 2020, a anunțat aseară ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ministerul Educației a publicat listele complete ale concursurilor și olimpiadelor școlare 2021-2022, naționale, internaționale, competiții sportive în țară și străinătate, recunoscute de minister. Poți descărca listele de mai jos.

“Ca elemente de noutate, în listele aprobate se regăsesc, pe lângă olimpiadele și concursurile pe discipline școlare – matematică, fizică, biologie, chimie, astronomie, geografie, filozofie, informatică, lingvistică, limbi moderne etc., și competiții interdisciplinare de tipul concursurilor de robotică, de creativitate, de inovare și creație digitală”, se arată în informarea ministerului de pe edu.ro.

Lipsește olimpiada națională de limba engleză. Olimpiada de limba și literatura română lipsește și ea de pe listă, în schimb sunt cea de lectură și cea de limbă și literatură maghiară

Nu apare pe listă olimpiada națională de limba engleză. Și nici cea de istorie.

Olimpiada de limba și literatura română lipsește de pe lista competițiilor școlare naționale, după cum scrie în listă. În schimb, în aria “Limbă și comunicare”, este prezentă OLAV – Olimpiada Națională de Lectură (Lectura ca abilitate de viață) pentru elevii de liceu, fără menționarea claselor de gimnaziu. Alături, mai sunt olimpiada de lingvistică, cea de neogreacă, de limbi clasice, de franceză, germană, rusă maternă, rusă modernă, concursurile “Arpino” și “Ovidianum”, olimpiada “Tinerii dezbat”. Se desfășoară Olimpiada Națională de Limbă Maghiară.

  • Potrivit surselor EduPedu.ro, în acest an școlar au fost selectate olimpiadele care au, mai departe, fază internațională, însă “Listele pot fi completate și cu alte competiții internaționale și naționale pe discipline școlare și proiecte educative, cu avizul Ministerului Educației”, se arată în informarea oficială de pe edu.ro.
LISTĂ Competițiile școlare naționale:

Olimpiada națională de limba franceză, după cum se arată în listă, este doar pentru elevii de liceu, de asemenea și cea națională de biologie, pentru clasele IX-XII, cu toate că au existat etape naționale la franceză, în trecut, la gimnaziu (clasele 7-8) și, la biologie, la clasele 5-8.

LISTĂ Competițiile școlare internaționale:

Ministerul Educației susține și recunoaște participarea elevilor români la 76 de competiții internaționale, ce vor avea loc în România și în străinătate, precum și organizarea și desfășurarea unui număr de 34 de competiții naționale pe discipline școlare și proiecte educative prin care se va asigura selecția elevilor care vor participa la competițiile internaționale. Ministerul Educației va organiza și activitățile de pregătire și selecție a 36 de loturi naționale în vederea participării la competițiile internaționale“, se mai arată pe portalul ministerului.

LISTĂ Activitățile de pregătire a loturilor naționale:

„Am semnat, în această seară, Ordinul de ministru prin care se vor relua olimpiadele și concursurile naționale, după o perioadă de întrerupere de doi ani”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la conferința de presă de la finalul ședinței de Guvern de joi, în care a fost aprobat Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. El a adăugat că Ministerul Educației are „în vedere și posibilitatea de organizare a acestor olimpiade și concursuri în format online, dacă situația o va impune”.

Concursurile și olimpiadele școlare, anulate doi ani școlari la rând din cauza pandemiei de Covid-19
  • Anul școlar trecut (2020-2021), secretarul de stat de la acea vreme pentru învățământ preuniversitar din ministerul Educației, Luminița Barcari, declara că “În anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda”. Decizia de a organiza doar anumite olimpiade online ar crea discriminare, a argumentat la acea vreme oficialul.

Ordinul de ministru prin care se aprobă listele cu olimpiade și concursuri școlare în anul școlar 2021-2022 (5.992/29.12.2021) – disponibil aici.

Foto: © Fotostraveller | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Recent – Olimpiadele și concursurile naționale, oficial reluate după o pauză de doi ani. Cîmpeanu: Le vom organiza și online dacă situația o va impune / VIDEO
noiembrie 2020: Se suspendă olimpiadele școlare, în anul 2020-2021. Secretar de stat: decizia de a organiza doar anumite olimpiade online ar crea discriminare
martie 2020: BREAKING Ministerul Educației a suspendat toate olimpiadele școlare județene și competițiile sportive

13 comments
  1. Buna ziua,
    Unde putem vedea datele la care se tin olimpiadele cu toate fazele lor – locala, judeteana, nationala? Cum se fac inscrierile la olimpiada? Ar fi bine sa existe transparenta pentru toate partile interesate. Multumesc!

  2. “George Soros investește un miliard de dolari într-o rețea de universități pentru a combate naționalismul și a promova o societate deschisă” – este titlul unui articol publicat aici, pe Edupedu. Oare sa nu aiba nicio legatura? 🤔
    In fine, ar fi multe de spus in legatura cu raspunsul dumneavoastra, domnule sau doamna Soros & company, dar, ….cel mai destept cedeaza….😁

  3. Ordinul care l-a semnat ministrul explica pe deplin intreaga sa viziune despre o Romanie care se doreste a fi educata, fara competitii serioase cu legatura la limba romana sau istorie sau limba engleza.
    Mai sunt parinti in aceasta tara care nu-si doresc pentru copii lor sa ajunga ministri precum actualul.
    Pentru parintii care nu-si doresc sa ajunga astfel de ministrii ai invatamantului copii lor, va rugam sa includeti olimpiadele de la limba romana, istorie si limba engleza.

    Pentru parintii care isi doresc ca acesti copii sa ajunga sa-si scrie singuri tezele de doctorat si sa nu plagieze pe unul sau altul, va rugam sa lasati olimpiadele sa existe pentru a le putea oferi copiilor un obiectiv, o motivatie, o dorinta de a face parte din elite si pe bune.
    Nu toti parintii aspira sa isi educe copii dupa cum se educa beizadelele domniilor voastre.

  4. Hai că da. Scoateți olimpiadele la istorie, engleză și română, văd că și TIC (materii care sunt și de bac sau competențe) și lăsați olimpiade nu prea importante cum ar fi maghiara, greaca, filozofia, rusa, etc. Nu zic de informatică, franceză și alte concursuri de română, matematică, etc. Dar istoria, engleza, româna și TIC-ul sunt mai importante decât multe olimpiade și concursuri din această listă. Și o zic ca și elev în clasa a 12-a.

  5. Buna seara!
    Asa cum rezulta din anexe, OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ȘTIINȚE SOCIO-UMANE, se sustine doar la filosofie ?

  6. Suntem multe cadre didactice care nu ne mai obosim sa trimitem elevii la olimpiade. Au fost cazuri de profesori care au primit mail cu subiectele, cu o seara inainte de examen. Chiar nu are rost. Rezultatele la aceste concursuri vor fi reale abia atunci cand inspectorii de la judet nu vor mai avea acces atat de usor la subiecte.

  7. Olimpiadele de română, istorie și engleză trebuie introduse în lista si ordinul refacut. Ce se intampla cu ONSS? La matematică vor fi două olimpiade? Cea organizată de SSMR si cea organizată de Ministerul Educației? Concluzia este ca ordinul trebuie corectat.
    Un an nou cu sanatate si reușite! La multi ani!

  8. La multi ani cu sanatate!
    Si ne bucuram ca ati avut si dvs un Craciun ca în povesti!
    Acum suntem cu sarmaua in gat si ne culcam la loc dupa petrecerea Revelionului in familie.
    Dar promitem ca salvam articolul si il vom citi dupa data de 10 ianuarie, cand ar fi trebuit in mod normal si omenesc sa reinceapa scoala.
    Sa castige cei mai buni!

  9. Ilustrul ministru al educatiei nu s-a gandit deloc la elevii din gimnaziu. E aberant sa organizezi in ROMANIA olimpiada la maghiara, dar la romana nu. Sau poate in Ungaria e organizata doar olimpiada de romana in urma unui “schimb de experienta”. Sau Soros, care pompeaza bani in universitatile romanesti doar pt a combate nationalismul si pt promovarea unei societati deschise i-a impus dlui Tampeanu, pardon, Campeanu sa anuleze olimpiada la romana, ca de,’ e dovada de nationalism si nu se cade… Oricare varianta, RUSINE, dle ministru!!!!

    1. Adina, dragã, lasã naționalismul şi teatrul ieftin. Soros nu are nicio legãturã cu olimpiadele, precum nici societatea nu devine mai deschisã ìn urma unei olimpiade. Societatea trebuie sã evolueze, viitoarelor generații sã li se deschidã orizonturi noi, nu sã batã pasul pe loc.
      La urma urmei, fie cã se numeste Olimpiada la Lb românâ, ori lectura, candidații va trebui sã şi demonstreze cunoştințele la Lb.română. Mult mai utile ar fi nişte concursuri la Lb. Românã nu neaparat olimpiadã.Lectura duce nivelul de cunostinte la Lb. Românã la un alt nivel, mai ales dacã privim din prisma evaluãrilor internaționale, care aratã un analfabetism funcțional.
      De loc de neglijat este faptul cã mulți considerã aceste olimpiade inutile. Ele împovãreazã elevul, iar majoritatea cadrelor didactice participã doar ptr a şi adãuga o altã hârtie la dosarul personal.

      1. …oare vad bine?
        … ce argumente pentru a justifica faptul ca nu se va organiza Olimpiada de lb. romana !!! Alo!!! Noi stim ca traim in Romania… da’ bine ca vorbim de “analfabetism functional” … si, in acest mod o sa-l reducem… nemaiorganizand olimpiada de lb. romana….si nu numai atat au “disparut” din CAEN…. ONSS, festivaluri/concursuri de dans si inca multe altele…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Surse: Proiectele legilor Educației – Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Superior – vor fi publicate miercuri, 13 iulie / Institutul pentru Științele Educației va fi reînființat

Proiectele de legi pentru învățământul preuniversitar și cel superior vor fi făcute publice pe data de 13 iulie 2022, potrivit surselor Edupedu.ro. Vor fi două legi separate, nu una singură…
Vezi articolul

Asociația cercetătorilor Ad Astra propune un Pact Național pentru Cercetare: evaluări transparente, finanțare predictibilă și bazată pe meritocrație, mai mulți cercetători

Evaluarea transparentă a performanței științifice, alocări bugetare care să crească anual, o schemă de finanțare bazată pe meritocrație, mai mulți cercetători și o finanțare predictibilă pentru competiții – acestea sunt…
Vezi articolul

SNSPA, prima universitate care reacționează la acuzația de plagiat adusă lui Sorin Cîmpeanu: Implicațiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim de credibilitatea și de performanța spațiului academic românesc

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) condamnă ferm orice practică asociată plagiatului: „Plagiatul există în sistemul educațional din România, iar implicațiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim…
Vezi articolul