Oamenii străvechi confecționau în mod deliberat obiecte sferice în urmă cu 1,4 milioane de ani – studiu / Scopul, greu de determinat

106 vizualizări
Foto: Leore Grossman / Royal Society Open Science
Oamenii străvechi apreciau geometria şi simetria şi confecționau deliberat obiecte sferice în urmă cu 1,4 milioane de ani, sunt concluziile analizei unor bile preistorice din piatră, informează DPA şi PA Media, potrivit Agerpres.

Experţi din cadrul Universităţii Ebraice din Israel au analizat 150 de sfere din calcar – sau sferoide – dezgropate în ‘Ubeidiya, un sit arheologic situat în Depresiunea tectonică a Israelului.

Echipa a reconstituit paşii necesari creării unor astfel de sferoide şi a descoperit că urmele de pe artefacte au fost create ca parte ”a unui obiectiv preconceput de a confecţiona o sferă”.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile lor, publicate în revista Royal Society Open Science, au contestat perspectiva potrivit căreia sferoidele au fost create ca produse derivate ale altor sarcini.

”Cea mai mare semnificaţie a descoperirilor este aceea că aceste sferoide din ‘Ubeidiya par să fie confecţionate cu intenţie, în scopul obţinerii unei sfere”, au spus cercetătorii.

”Acest lucru sugerează aprecierea geometriei şi simetriei de care dădeau dovadă hominizii în urmă cu 1,4 milioane de ani”, conform sursei citate.

Sferoidele străvechi făceau parte din viaţa cotidiană a oamenilor preistorici care au trăit acum două milioane de ani, dar scopul exact pentru care erau folosite a rămas un mister.

Pentru a înţelege mai multe despre aceste obiecte enigmatice, cercetătorii au folosit metode de analiză 3D, precum şi alte tehnologii inovatoare pentru a recrea modul în care erau confecţionate, pe baza urmelor şi a geometriei sferoidelor.

Echipa de cercetători crede că aceste obiecte au fost ”cioplite” cu intenţie cu o tehnică de modelare a pietrei prin lovire.

Cercetătorii spun că blocurile din calcar au fost ”micşorate” pentru a crea forme sferice.

Obţinerea unei sfere ideale necesita abilităţi excepţionale de cioplire şi un obiectiv clar prestabilit, a adăugat echipa, mai scrie Agerpres.

Cu toate acestea, utilitatea sferoidelor rămâne în continuare neclară.

”Tot nu ştim cu siguranţă la ce anume erau folosite”, a spus Muller. ”E necesară multă muncă pentru a restrânge eventualele lor funcţionalităţi”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Gabriel Bădescu: Este populară ideea de a diferenția cât mai rapid elevii pe trasee educaționale, unii cu matematica, alții cu poezia. Din PISA, știm că măsura aceasta nu crește performanța, în schimb, tinde să scadă echitatea și mai mult

„Este populară o idee în discursul public la noi, aceea de a diferenția cât mai rapid elevii pe trasee educaționale, unii cu matematica, alții cu poezia, de la nivel cât…
Vezi articolul

Cele mai mari 5 universități din România: Vom promova importanța vaccinării cadrelor didactice, a personalului, a studenților, astfel încât să putem decide revenirea în condiții sigure în amfiteatre, săli de seminar, cămine

Cele cinci mari universități românești care formează Consorțiul Universitaria au anunțat astăzi, într-un comunicat de presă, că „vor promova importanţa vaccinării cadrelor didactice, a studenţilor şi personalului didactic-auxiliar şi nedidactic…
Vezi articolul

Componența Consiliului Național al Cercetării Științifice, for ce stabilește standardele în cercetare, a fost actualizată: intră un membru nou, ies doi / 13 dintre cei 21 de membri desemnați în 2020 pentru un mandat de 4 ani rămân în funcție

Componența Consiliului Național al Cercetării Științifice a fost modificată printr-un ordin publicat, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial. Față de ultima componență valabilă, schimbările sunt limitate – numărul membrilor a fost…
Vezi articolul

Dublarea numărului de locuri în școlile de Poliție pentru acest an, aprobată de Guvern / Se va organiza școlarizarea în regim „suveică” / Bode: Aproape 30.000 de posturi nu sunt ocupate la nivelul MAI

Dublarea numărului de locuri în școlile de Poliție, Jandarmerie și Pompieri, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne a fost aprobată de Guvern în ședința de miercuri, conform unui comunicat de presă.…
Vezi articolul