China și SUA domină Olimpiada Internațională de Matematică 2019, unde România a obținut o medalie de aur, 2 de argint și 3 de bronz, cu care ne plasăm pe locul 17
Olimpiada Internațională de Matematică 2019 a adus României o medalie de aur, 2 de argint și 3 de bronz, cu una dintre cele mai “tinere” echipe de elevi olimpici din istorie, anunță Societatea de Științe Matematice din România. China și SUA ocupă la egalitate primul loc la Olimpiadă, în timp ce România este pe poziția 17 din 112 țări. Amintim că în urmă cu un an România înregistra cel mai slab rezultat din istoria participării la olimpiadă – locul 33 din 107.
România a inițiat și a organizat prima Olimpiadă Internațională de Matematică din istorie, în 1959. Țara noastră a fost gazda competiției și anul trecut
621 de elevi de liceu din 112 țări au concurat în Olimpiada Internațională de Matematică 2019. Anul acesta, olimpiada a împlinit 60 de ani și s-a desfășurat la Bath, în Marea Britanie. În clasamentul pe țări, înaintea României sunt următoarele țări: China, SUA, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Thailanda, Rusia, Vietnam, Singapore, Serbia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Japonia, Indonezia, India, Israel.
Elevul cu Medalie de aur la Olimpiada Internațională de Matematică 2019:
Edis Memiș – Liceul Internațional de Informatică Constanța. “Un rezultat excelent cu care se clasează în primii 15 copii ai lumii”, precizează Societatea de Științe Matematice din România
Elevii cu Medalii de argint la Olimpiada Internațională de Matematică 2019:
Sergiu-Ionuț Novac – elev la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” Lugoj, județul Timiș
Sebastian-Mihai Șimon – elev la Liceul Internațional de Informatică București
Elevii cu Medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Matematică 2019:
Tudor-Darius Cardaș – elev la Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoșani
Andrei-Theodore Mărginean – elev la Liceul Internațional de Informatică București
Nguyen Tran-Bach – elev la Liceul Internațional de Informatică București
Rezultate Olimpiada Internațională de Matematică 2019 – Topul pe țări:
Rezultate Olimpiada Internationala de Matematica 2019 / Foto: www.imo-official.org
Delegația României a fost condusă de profesorulCătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (Leader) și a fost însoțită profesorii Mihai Chiș de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universitații de Vest din Timișoara (Deputy Leader), Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România (Observator și membru al Consiliului de Conducere al Olimpiadei Internaționale de Matematică), Lucian Țurea, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, (Observator).
Țările care au participat la Olimpiada Internațională de Matematică 2019 (în ordinea clasamentului):
China, SUA, Coreea de Sud, Coreea de Nord, Thailanda, Rusia, Vietnam, Singapore, Serbia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Japonia, Indonezia, India, Israel, România, Australia, Bulgaria, Marea Britanie, Taiwan, Kzahstan, Iran, Canada, Franța, Mongolia, Italia, Peru, Brazilia, Turcia, Filipine, Germania, Arabia Saudită, Norvegia, Belarus, Estonia, Hong Kong, Olanda, Slovacia, Grecia, Mexic, Croația, Spania, Slovenia, Georgia, Cehia, Africa de Sud, Danemarca, Armenia, Moldova, Azerbaidjan, Lituania, Argentina, Portugalia, Macao, Suedia, Siria, Noua Zeelandă, Elveția, Uzbekistan, Austria, Bosnia și Hertegovina, Tadjikistan, Maroc, Finlanda, Columbia, Banglades, Belgia, Sri Lanka, Malaezia, Irlanda, Letonia, Turkmenistan, Tunisia, Cipru, Macedonia de Nord, Algeria, El Salvador, Kosovo, Albania, Islanda, Panama, Costa Rica, Pakistan, Trinidad Tobago, Muntenegru, Ecuador, Uruguay, Cuba, Chile, Kirgizstan, Paraguay, Irak, Nepal, Nicaragua, Egipt, Ghana, Myanmar, Cambodgia, Bolivia, Luxemburg, Republica Dominicană, Uganda, Guatemala, Honduras, Puerto Rico, Tanzania, Venezuela, Botswana, Angola, Kenya și Emiratele Arabe Unite.
Despre Societatea de Științe Matematice
România a fost gazda Olimpiadei Internaţionale de Matematică din 2018. Prima Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc în România, în anul 1959, fiind inițiată de Societatea de Științe Matematice din România. De asemenea, România a mai fost gazda OIM în 1960, 1969, 1978, 1999.
Societatea de Ştiinţe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizaţii profesionale din România şi una din cele mai vechi societăţi de matematică din Europa. Scopurile Societăţii sunt promovarea şi răspândirea cunoştinţelor matematice, îndrumarea şi sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de ştiinţă, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.
Trei din patru studenți înscriși la licență în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative și peste 90% dintre cei înscriși la master optează pentru cursurile online, întrebați fiind…
Tribunalul Prahova a amânat pentru a şaptea oară decizia în dosarul în care un tânăr a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor după ce, în ianuarie 2019, a…
Aproape 10.000 dintr-un total de 35.000 de studenți români care studiază în afara țării se află în Marea Britanie, care rămâne destinație preferată de studii în pofida Brexit, potrivit datelor…
“Misiunea familiilor în parentaj e de două ori mai grea” astăzi, decât acum 3 decenii, când “funcționau pentru toți frica și rușinea socială”, scrie Oana Moraru, pedagog cu 20 de ani…
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a declarat joi, la Digi 24, că guvernul nu ia în calcul scenariul tăierii de salarii sau pensii, în contextul crizei economice care se întrevede. De asemenea,…
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, a calificat, duminică seară, experiența școlii online drept un “dezastru”. Oficialul și-a exprimat în mod constant, de la începutul mandatului său, nemulțumirea față de predarea online…