Protest în fața Inspectoratului Școlar din Botoșani pe fondul numirilor politice din pix a directorilor de școli: „Nu putem accepta directori înregimentați politic, străini de cultura organizațională a școlii, în locul actualilor manageri a căror activitate s-a dovedit a fi performantă în ultimii 10 ani”

7.361 de vizualizări
Sursă foto: monitorulbt.ro
Valul de proteste față de numirile politice din pix a directorilor de școli înaintea alegerilor interne din PNL continuă. 20 de profesori de la Colegiul „Laurian” din Botoșani s-au prezentat astăzi la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a depune un memoriu pentru susținerea directorului Mihaela Prăjinariu, după ce au aflat că ar urma să fie numit un profesor care nici măcar nu are ore la școala respectivă, Corneliu Furtună, scrie monitorulbt.ro.

Memoriul pentru păstrarea în funcție a directorului Prăjinariu a fost semnat de 42 de cadre didactice, iar cinci profesori și-au depus acordul pentru a fi numiți ei directori.

  • „Colectivul de cadre didactice de la Colegiul Naţional A.T. Laurian se opune categoric schimbării conducerii liceului nostru din motive politice. Această schimbare este, în opinia noastră, neîntemeiată şi abuzivă. Nu putem accepta directori înregimentaţi politic, străini de cultura organizaţională a şcolii, în locul actualilor manageri a căror activitate s-a dovedit a fi performantă în ultimii 10 ani. Conducerea noastră a contribuit major la dezvoltarea instituţiei în care ne desfăşurăm activitatea, atât ca manageri, cât şi ca dascăli”, se arată în memoriul protestatarilor.

Inspectorul şcolar general adjunct Ada Macovei a declarat ca toate cele cinci acorduri depuse de profesori vor fi analizate în cadrul ședinței de CA de la ora 14:00.

Profesorul Ionela Iacob a declarat pentru presa locală că profesorii din colegiu nu au primit o justificare oficială pentru decizia de înlocuire a directorilor: “Punctul nostru de vedere este că asta sună a măsură disciplinară pentru ceva ce noi nu ştim să se fi întâmplat în Laurian. Din istoria noastră, am 30 de ani de învăţământ, nu schimbi directorul plin dintr-o şcoală fără să justifici măcar această schimbare. Conform acestui memoriu depus de noi astăzi, toate datele din ultimii zece ani, nu ultimii cinci, arată un management eficient şi mai mult decât atât în Laurian”.

“Noi suntem sideraţi şi am venit cu un punct de vedere al majorităţii profesorilor din Laurian. Unii sunt plecaţi în vacanţă, dar 42 de semnături există aici. Ne susţinem actualii manageri, dar dacă nu se poate altfel, măcar să fie cineva din Laurian. Suntem 70 de profesori, colegiul este o şcoală complicată, grea, care merită să fie condusă de cineva din Laurian”, a precizat Ionela Iacob pentru monitorulbt.ro.

  • Amintim că tot astăzi, mai mult de 200 de părinți și profesori din Filiași, Dolj, au semnat un memoriu pentru ca directorul școlii gimnaziale să nu fie înlocuit. În memoriu se arată că Alin Modescu a fost ales director prin concurs în anul 2008 și reales tot în urma unui concurs în 2016, „confirmând de fiecare dată capacitățile manageriale necesare unui conducător de unitate școlară”. Numirile din pix vin în urma amânării concursului pentru directori de către ministrul Sorin Cîmpeanu, concurs care ar fi trebuit să aibă loc pe 27 iulie, înainte de expirarea mandatelor actuale, dar a fost amânat pentru 15 octombrie.

În completarea acestei decizii, președintele Klaus Iohannis a retrimis la Parlament o lege care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, majoritatea numiți la rândul lor pe criterii politice în funcție, ci de consiliul de administrație al școlii. Cererea de reexaminare a venit în condițiile în care, din luna august, toți directorii de școli au mandatele expirate, iar numirile vor fi făcute de actualii inspectori școlari județeni, majoritatea membri PNL, în contextul în care pe 25 septembrie au loc alegerile pentru șefia partidului.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara pe 16 august la B1 TV: „Pot să garantez că acest concurs (pentru directori de școli – n.r.) va fi exclusiv pe criterii de competență”. Întrebat pe 17 iunie de ce nu are loc acest concurs vara, înainte de expirarea manadelor directorilor din funcție, așa cum fusese stabilit inițial, Cîmpeanu a răspuns că cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate şi-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia şi în Bulgaria şi în alte ţări şi că nu pot participa în luna august”.

Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare, controlate în proporție covârșitoare de PNL, coordonează în prezent numirile directorilor interimari, în așteptarea concursurilor de directori. Detalii, mai jos.

Potrivit metodologiei de organizare a concursului de directori, comisia de evaluare a probei de interviu, pentru fiecare unitate de învățământ, este constituită prin decizie a inspectoratului școlar general. Din comisie, potrivit aceleiași metodologii, fac parte:

  1. Președinte – un inspector școlar
  2. Membri: doi reprezentanți ai unității de învățământ – profesori titulari; un reprezentant al consiliului localun reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în resurse umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional/educațional. 

Potrivit calendarului de concurs pentru directori, publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul și a bibliografiei se va face pe 14 septembrie 2021, cu doar o lună înaintea probei scrise, programată pe 15 octombrie.

Citește și:
Sute de profesori, părinți și reprezentanți ai comunității locale cer ca directorii Școlii Gimnaziale din Filiași să nu fie schimbați, după ce au apărut informații că vor fi dați afară pe criterii politice
DOCUMENT Directoriada a început. Inspectoratele, controlate 93% de PNL, se pregătesc să numească din pix 9.771 de directori și directori adjuncți, în condițiile în care Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea menită să depolitizeze managementul interimar al școlilor
Legea care prevedea ca directorii interimari să nu mai fie numiți de inspectorii școlari județeni, ci de consiliul de administrație al școlii, a fost retrimisă Parlamentului de președintele Iohannis / În august toți directorii din toate școlile vor fi numiți de inspectorii actuali, majoritatea membri PNL
Numirea politică în funcțiile de director de școală sau inspector școlar “garantez că nu va mai fi” realitate, spune ministrul Cîmpeanu. Argumentul lui: componența comisiei de interviu la concursul de directori
Grădinițele și școlile trebuie să angajeze până la începutul anului școlar 4.500 de educatori, profesori și consilieri școlari, prevede un proiect de hotărâre de Guvern
Reprezentanții elevilor cer Ministerului Educației prelungirea mandatelor directorilor în funcție, în loc de numirea unor interimari până la concurs
Iosifescu: Școlile private, scoase din metodologia națională de concurs pentru directori. Există vreun interes?
OFICIAL Metodologia pentru concursul de directori a fost publicată / Bibliografia pentru examen va fi anunțată cu o lună înaintea probei scrise
VIDEO Cîmpeanu, întrebat de ce nu a pus concursul de directori în vară: Cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate și-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia și în Bulgaria și în alte țări și că nu pot participa în luna august”
Ministerul Educației anunță că va propune demararea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori în școli după 13 septembrie și nu începând din 27 iulie
Concursul pentru directorii de școli 2021 va începe pe 14 septembrie, proba scrisă va fi pe 15 octombrie, numirile, înainte de Crăciun – anunță ministrul Educației

6 comments
  1. Și în Vaslui, au pus doar membri PNL, și au bătut joc de munca unor oameni doar pt ca ei pot. Rușine, PNL, rușine Johannis cu România ta educată cu tot, sunteți de tot râsul penalilor!

  2. Explicația este cat se poate simpla. Directorii capabili nu au pile. Doar cei incapabili cauta disperati in stânga si in dreapta o cunoștință, un var de departe, un partid, orice care i-ar putea plasa pe nedrept si fara niciun merit intr-o poziție de conducere. Nu contează daca vor conduce o școală, o ferma de porci sau o fabrica de chiloți. Totul e sa conducă ceva. Orice. Doar așa vor putea dormi liniștiți noaptea iar dimineața se vor admira in oglinda din baie si uitandu-se la propria imagine vor exclama fericiți : “Bravo prostule ! In fine ai reușit !” Știați ca in perioada comunista, directorul centralei nucleare de la Cernobal care a explodat si era sa arunce toată planeta in aer era un fost director de la o fabrica de resouri ? Acest director care mai avea puțin si ne făcea îngerași pe toți, a afirmat odată cu cinism ca intre un reșou si o centrala nucleara nu e nici o diferență !

  3. Culmea e ca aproape întotdeauna sunt schimbați cei mai capabili directori. Cei incapabili nu sunt schimbați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, întrebată despre o eventuală demisie în cazul în care legile educației vor fi modificate mult în Parlament: “Mă voi gândi la alte acțiuni” / Ce-și dorește ea, generic, să rămână în legi: “susținerea elevilor”, a carierei didactice și programele naționale

Ministrul Educației, Ligia Deca, a evitat un răspuns tranșant când, în conferința de presă de luni, a fost întrebată în mod repetat în legătură cu o eventuală demisie sau “linie…
Vezi articolul