Banii de burse să fie virați elevilor direct de către școli sau inspectorate, fără să mai treacă pe la consiliul local – propunere făcută de Federația Părinților Edupart celor de la Ministerul Educației, pentru eliminarea blocajelor

25.764 de vizualizări
Iulian Cristache, Federația Părinților / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
„Federația părinților a propus Ministerului Educației ca, începând cu anul următor, acolo unde bursele nu sunt mai mari decât cuantumul minim, banii sa fie virați direct către ISJ-uri, respectiv școli. Să nu mai stăm cu mâna întinsă după HCL-uri”, a scris Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart, pe pagina de Facebook.

„Cuantumul burselor este mărit, în raport cu ultimii 3-4 ani, și faptul că banii vin de la Bugetul General Consolidat (sunt garantați) a mărit numărul dosarelor duse la secretariat. Eligibile erau și înainte (dosarele), doar că… atunci nu avem un cuantum minim bun sau, mai rău, știm foarte bine că nu se dădeau, cel puțin în mediul rural. Acum, cu data fixă de 15 ale lunii, munca este de 8 ori mai multă, timpul nu este aliatul școlilor și Consiliul local”, potrivit lui Iulian Cristache.

Pentru a se evita întârzierea plăților burselor, pentru situațiile în care cuantumul minim nu este majorat, banii să ajungă prin inspectorate școlare (ISJ-uri / ISMB) direct la școli. Sau diferența de bani să fie virată de către consiliile locale direct către elevi, pentru a nu se aștepta hotărârea consiliului local, propune președintele federației asociațiilor de părinți.

„Având în vedere că sunt consilii locale care nu au majorat deloc acest cuantum – este fix treaba lor -, am propus Ministerul Educației ca, începând cu anul următor, acolo unde bursele nu sunt mai mari decât cuantumul minim, banii sa fie virați direct către ISJ-uri, respectiv școli. 

Să nu mai stăm cu mâna întinsă după hotărâri de Consilii locale. Dacă cuantumul este majorat de către consiliul local, atunci nu avem ce face, trebuie să așteptăm. Sau, dar e vorba de încă o muncă în plus, diferența de bani să fie virată de către consiliul local direct către elevi. Și… terminăm și cu această nouă telenovelă. Rămâne de văzut dacă Ministerul Educației va subscrie la ce am propus”, încheie Iulian Cristache.

Reamintim că Edupedu.ro a scris pe 2 noiembrie 2022 despre faptul că alocarea directă a banilor de la Finanțe la școli – pentru că este vorba despre un cuantum minim garantat, plătit de bugetul de stat – ar asigura previzibil plata la timp și onorarea drepturilor elevilor, garantate prin lege, după ce mai mulți părinți au sesizat situațiile și spuneau că există restanțe la plata burselor din anul școlar 2021-2022.

Momentan traseul burselor este următorul:

  1. Părintele depune actele necesare la școală – primul pas.
  2. Bursa este aprobată de școală, dacă toate documentele sunt la dosar și dacă criteriile de eligibilitate sunt îndeplinite.
  3. Școala trimite lista cu numărul bursierilor pe categorii de burse – de performanță, de merit, de studiu și sociale, plus suma necesară la Consiliul Local și la Inspectoratul Școlar Județean. Două liste cu bugetele necesare pentru aceste drepturi ale elevilor.
  4. Lista care ajunge la Inspectoratul Școlar Județean pleacă apoi la Ministerul Educației, după ce are loc la ISJ o centralizare a situației din tot județul.
  5. Ministerul Educației centralizează sumele necesare pentru burse de la toate inspectoratele și după încă un set de verificări face solicitarea de buget către Ministerul Finanțelor.
  6. Ministerul Finanțelor este cel care alocă bugetul respectiv prin Legea Bugetului de stat sau Ordonanțe de Urgență pentru rectificări bugetare.
  7. Inspectoratul Școlar intră din nou în scenă după aprobarea de către Finanțele centrale a bugetului – ISJ-urile trimit listele cu sumele necesare pentru fiecare localitate/unitate de învățământ în parte către Direcția Finanțelor Publice din fiecare județ.
  8. De la Finanțele județene, banii nu pleacă automat spre bugetele localităților, ci apare o complicație: pasul 9
  9. Consiliul local trebuie să se reunească în fiecare oraș și comună din țară și să emită o hotărâre, pe baza listei primite de la școală și a sumelor aprobate și repartizate de la Finanțe. În hotărârea de Consiliul Local apare atât numărul elevilor beneficiari, cât și cuantumul lunar pe fiecare categorie de bursă pentru anul școlar în curs, cu respectarea cuantumului minim garantat prin hotărâre de guvern – adică 500 de lei pentru performanță, 200 de lei pentru bursele de merit și ajutor social, 150 de lei pentru studiu.
  10. De-abia după ce hotărârea Consiliului Local este aprobată, Direcția de Finanțe Publice a județului transmite banii către primărie.
  11. În final banii ajung la școală și în conturile elevilor. 
Citește și:
Probleme la plata burselor de performanță, merit, studiu și ajutor social, deși termenul limită, prevăzut de lege, este data de 15 a lunii / Ministerul Educației nu știe dacă data a fost respectată și spune că Ministerul de Finanțe virează banii
Când intră bursele și de ce nu ajung banii la elevi, pas cu pas. Demontarea mecanismului birocratic care face ca drepturile financiare ale copiilor să fie încălcate de autorități cu lunile
Elevii nu au primit bursele școlare pe 15 noiembrie în cel puțin zeci de localități din țară, potrivit răspunsurilor primite de la ei sau de la părinți / Data plății obligatorii a burselor este de 15 a lunii, pentru luna anterioară

24 comments
  1. Cum e posibil să spuneți că învățământul e gratuit?
    Vă bateți joc de elevi, nici abonamentele de transport nu le decontați plus că ați mai scos și bursa rurală!!!
    Să vă fie rușine că luați dreptul elevilor de a învăța.Sunt părinți care de chinuiesc să-și țină copii la școală, sunt nevoiți să scoată lunar din buzunar câte 500 de lei doar pentru transport ,pe lângă astea toate mai sunt și alte cheltuieli!! Așa să vă ajute și vouă Dumnezeu la fel cum vă bateți joc și luați șansa copiilor la învățământ!! Rușine, nici bursele restante nu le-ați plătit

  2. nu va supărați și eu am depus actele pentru bursa și nimic cu legea în mina și apropo cu acele carduri de 500 lei promise unde sunt vrem un răspuns și cineva sa plătească pentru nerespectarea legii

  3. Da, am avut o problemă cu bursele care până la urmă s-a rezolvat,, dar la email-ul pe care l-am trimis la inspectorat mi s-a răspuns că ei nu au nici o legătură cu bursele, dacă am o problema, să mă adresez primăriei. Nu mi se pare normal, din moment ce e lege, primarul să decidă cine primește și cine nu.

  4. pentru ca in octombrie, copiii au invatat doar 15 zile, au avut o saptamana vacanta. Normal intr-o luna sunt 22 de zile de scoala, si in functie de cate zile invata atati bani iau. asa ni s-a spus noua.

  5. La școală din Ghermanesti Vaslui copii au luat 65lei bursa sociala nu mi se pare corecți mam uitat pe internet și sunt localități care au luat mai mult dar 65 lei sunt batjocoriți copii

  6. Bani pentru tichetele sociale când ajung la copii am alergat pentru a face dosarele acum ce faceți nu mai dați macar anunțați părinți pentru a nu mai pierde timpul.

  7. In Comuna Moșna Jud Sibiu când se da bursele vin de la primărie și iau bursele la copinptr impozitul ce îl are părinții de platit așa cv nu se poate este dreptul copiilor copii mai impozite este bursa lor.

  8. 400 pe luna abonamentul……..Partidele stiu…………daca ai 3 copii ,,,,,,,,,mai vin la lic ? va racpunda Ciolacu si Ciuca daca ar fi de la tara ………….sanse egale ??????????si Iohanis cu meditatiile …….doarme bine ………. ? O sa fie fericit …………. ramane cu casele…..

  9. La școala nr.23 Constantin Brâncoveanu Constanța copilul a luat bursa de merit în valoare de 115 lei lunar. Cât este bursa de merit până la urmă? M

  10. Oameni buni în dr tr severin MH își bat joc sunam la școală nu au bani sunam la primărie ei spun sa sunam la școală ca au banii sunt restante din luna septembrie

  11. A-și dori sa știu pe ce criterii se dau bursele de studiu? Dacă copilul meu ia bursă de merit, de ce spun cei din școală ca nu se încadrează și la ce-a de studiu dacă se da de la media 7,50! Va mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.

    1. Nu se cumuleaza mai multe burse.Se ia ori cea de studiu,ori cea de merit.Singura cu care se cumuleaza este cea sociala.Adica poate lua bursa sociala+ studiu sau merit.

  12. bună seara. este bine venita aceasta propunere. și anume. ca bursele sa nu mai fie aprobat de eu mai stau eu cine. sa dea bursele direct Secretariatul scolii pe baza de tabel. foarte bine ce au făcut cei care au venit cu aceasta propunere. am 3 copii la sc. 47. sector 3. București. Daniel Craciun, Marya Crăciun și Ioan Cosmin Alexandru Crăciun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cazul elevului din Alba care a primit nota 8,75 la limba română la Bac și după contestație a obținut 10: Șeful ISJ Alba: “Este prea mult. Nota 10 poți să o dai numai atunci când nu poți să-i găsești absolut nimic” / În țară, peste 5.500 de lucrări au primit peste un punct după contestații

După publicarea rezultatelor finale de la Bac 2023, Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba, Cornel Sandu, a fost întrebat într-o conferință de presă cum își explică mărirea unei note a unui…
Vezi articolul

Ce sunt competențele digitale și cum le evaluează la elevii din clasele I-XII noul sistem gratuit realizat de Brio.ro și UiPath Foundation. Dragoș Iliescu, specialist în psihometrie: Avem un parteneriat strategic pentru construirea unui sistem de testare care să poată fi aplicat gratuit de orice copil, profesor, părinte, școală, Minister VIDEO

“E o provocare serioasă să dezvoltăm un astfel de test – constructul este foarte vast și, în plus, pentru că dorim să dezvoltăm aceste competențe de la clasa I până…
Vezi articolul

În școlile din rural, unde elevii sunt mai puțini, se poate vorbi despre predarea la școală. Autoritățile trebuie să înceapă acum dezbateri, așa încât școlile să devină mai autonome – George Roman, Salvați Copiii

“Școala online nu a fost școală, depindea foarte mult de părinți. Dintre cele trei scenarii, ținând cont și de evoluția pandemiei (1000 de cazuri ieri), singurul scenariu care se prefigurează…
Vezi articolul

DOCUMENTE Modificări de reguli în timpul apelurilor deschise pentru dotarea școlilor cu smart lab-uri și cu mobilier. Primăriile și școlile trebuie să depună proiectele pe platforma UEFISCDI / Noile calendare, ghiduri și anexe

Apelurile pentru dotarea școlilor cu smart laburi și dotarea laboratoarelor de informatică, a cabinetelor școlare și a claselor cu mobilier au fost schimbate de Ministerul Educației prin doua ordine de…
Vezi articolul