OFICIAL Evaluare psihiatrică obligatorie, la 4 ani, pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități / Lista cu afecțiunile care constituie contraindicații pentru funcțiile din învățământul superior

39.839 de vizualizări
Menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior este condiționată de evaluarea medicală la un interval de 4 ani, care va include, în mod obligatoriu, și evaluarea capacității psihice, conform unui ordin comun ministerului Educației și ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial. În proiectul pus în consultare publică examenul clinic general și psihiatric pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități erau anuale.

Mai exact este vorba de Ordinul nr. 4.060/1.502/2024, privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor didactice de predare sau didactice auxiliare și a modelului de certificat medical pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior. 

Refuzul personalului didactic sau didactic auxiliar de a se prezenta la controlul medical constituie abatere disciplinară și poate duce la desfacerea contractului individual de muncă, conform Art. 8.

Ordinul conține și lista cu afecțiunile care constituie contraindicații pentru funcția didactică de predare sau didactică auxiliară din din universități.

Avizul psihiatric e obligatoriu și la înscrierea la concursul de ocupare a unui post didactic de predare sau didactic auxiliar în învățământul superior. 

Înscrierea la concursul de ocupare a unui post didactic de predare sau didactic auxiliar în învățământul superior este condiționată de prezentarea certificatului medical eliberat de către medicul specialist de medicina muncii în baza avizului medical emis de către medicul specialist psihiatru și a adeverinței medicale eliberate de către medicul de familie, conform Art. 1.

Modelul de certificat medical eliberat de către medicul specialist de medicina muncii pe formular specific, necesar pentru înscrierea la concursul de ocupare a unui post didactic de predare sau didactic auxiliar în învățământul superior.

Modelul de aviz medical eliberat de către medicul specialist psihiatru pe formular specific.

Dacă medicul specialist de medicina muncii observă modificări ale stării de sănătate la controlul anual poate solicita o examinare medicală de specialitate suplimentară, în baza unei scrisori medicale.

Model scrisoare medicală

Baremul medical cu afecțiunile care constituie contraindicații pentru funcția didactică de predare sau didactică auxiliară, în baza căruia urmează a fi eliberat certificatul medical de către medicul specialist de medicina muncii, care dovedesc îndeplinirea condiției de a fi apt din punct de vedere medical.

Menținerea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară este condiționată de:

a) confirmarea anuală a aptitudinii în muncă de către medicul specialist de medicina muncii, care asigură servicii medicale de medicina muncii instituției de învățământ superior, prin eliberarea Fișei de aptitudine, conform prevederilor pct. 2 lit. c) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, cu modificările și completările ulterioare;

b) evaluarea medicală la un interval de 4 ani în condițiile prezentului ordin, care va include, în mod obligatoriu, și evaluarea capacității psihice, conform Art. 5.

Universitatea poate solicita un nou examen medical prin hotărâre a consiliului de administrație, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional

În situația în care se constată modificări psihocomportamentale la personalul angajat într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară dintr-o instituție de învățământ superior, instituția poate solicita un nou examen medical, prin hotărâre a consiliului de administrație, la sesizarea oricărui factor implicat în procesul educațional, conform Art. 6.

Cum se realizează evaluarea psihiatrică

Evaluarea capacității psihice a cadrelor didactice de predare sau didactice auxiliare se realizează în centrele de sănătate mintală teritoriale, la solicitarea medicului specialist de medicina muncii.

Cadrele didactice de predare sau didactice auxiliare se adresează centrelor de sănătate mintală teritoriale pentru consult de specialitate, în baza scrisorii medicale.

Rezultatul evaluării capacității psihice se consemnează în fișa prevăzută în anexa nr. 5 care face parte integrantă din prezentul ordin, cu care cadrul didactic de predare sau didactic auxiliar se prezintă, în termenul stabilit, la medicul specialist de medicina muncii care a solicitat examinarea.

Personalul didactic de predare sau didactic auxiliar care se consideră nedreptățit de rezultatul evaluării psihice nefavorabil exercitării profesiei poate solicita o expertiză a capacității de muncă în domeniul educației, cu anunțarea medicului specialist de medicina muncii, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii rezultatului evaluării capacității psihice consemnat în fișa de evaluare a capacității psihice prevăzută în anexa nr. 5.

Expertiza capacității de muncă, prin care se analizează și se stabilesc situațiile de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, se realizează de către o comisie formată din 3—5 membri, medici primari/specialiști psihiatri, constituită la nivelul centrului universitar de medicină și farmacie la care este arondată instituția/unitatea de învățământ superior, în baza unui protocol comun care se încheie între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Personalul didactic de predare sau didactic auxiliar va suporta costurile generate de realizarea expertizei capacității de muncă în domeniul educației de către comisie.

Ce se întâmplă dacă se constată o tulburare psihică

În cazul în care, în urma evaluării psihice efectuate, se constată o tulburare psihică, medicul de medicina muncii are obligația să recomande măsuri suplimentare de protejare a sănătății personalului angajat într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară și de adaptare a sarcinilor profesionale la locul de muncă, conform Art. 7.

Monitorizarea tratamentului de specialitate se efectuează de către medici psihiatri, în unitățile sanitare publice sau private. 

Personalul angajat într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară diagnosticat cu tulburări psihice are următoarele obligații:

  • să informeze medicul de medicina muncii privind diagnosticul, starea sa de sănătate și tratamentul de specialitate prescris;
  • să se prezinte la examinările medicale de specialitate conform programării;
  • să respecte tratamentul de specialitate prescris de medicul specialist psihiatru;
  • să respecte recomandările medicului de medicina muncii. 

În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, Ministerul Educației și Ministerului Sănătății vor elabora protocolul privind constituirea la nivelul centrelor universitare a comisiilor de expertiză a capacității de muncă în domeniul educației, privind stabilirea situațiilor de inaptitudine psihocomportamentală a personalului didactic de predare și didactic auxiliar, conform Art. 9.

DOCUMENT Ordinul nr. 4.060/1.502/2024, privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea funcțiilor didactice de predare sau didactice auxiliare și a modelului de certificat medical pentru încadrarea într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară din învățământul superior. 

Citește și:
DOCUMENT Examen clinic general și psihiatric, obligatorii pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități / Modelul de certificat medical pe care trebuie să îl obțină anual – proiect

20 comments
  1. Sunt unele chiar inofensive! Deficiențele senzoriale nu afectează cu nimic comparativ cu celelalte tulburări descrise. Numiți voi inapți fiindcă nu sunteți în stare să oferiți accesibilitate! Ce lucruri mai bune să învețe elevii cu deficiențe senzoriale dacă nu direct de la persoanele cu aceleași deficiențe???? Trebuiau consultate asociații de persoane cu astfel de dizabilități înainte de emiterea unei prostii de Decizie!

  2. Unele afectiuni sunt inofensive pentru lucrul cu studenti sau elevi, nu vad de ce ar fi inapta o persoana care are depresie (sa fim seriosi, cazurile nediagnosticate de depresie sunt mult mai numeroase decat se crede, o afirma multi specialisti). In practica, multe persoane depresive au nevoie de detasarea de propriile probleme pe care o ofera serviciul.
    Aceasta masura nu va face decat sa sporeasca numarul celor care nu vor incerca sa trateze afectiuni care sunt de-a dreptul comune in ziua de azi, de teama de a nu putea fi angajati sau de a nu ramane fara slujba, ceea ce poate duce la o acutizare a problemelor, în lipsa tratamentului.
    Ca sa nu mai vorbim de stigmatizare… Din nou, nu vorbesc de tulburari de personalitate care influenteaza lucrul cu elevii sau studentii, ci de acele afectiuni foarte des intalnite.

  3. Bună ziua, învățământul universitar uman în localitățile din provincie e deja ridicol (din 20 de studenți vin maxim 5). Abandonul școlar o să crească și mai mult, ținând cont că pe domeniile umane chiar nu ai ce lucra, in afara de profesor. Vă mulțumim că ați distrus educația, aștept să plec din țară după terminarea facultății.

    cu drag, un student

  4. Evaluarea psihologică anuală se face de mult la universitate. Introducerea evaluării psihiatrice în mediul universitar este discutabilă. Deschide ușa multor abuzuri.

  5. Cred că era mult mai necesară și mai urgentă această măsură în învățământul preuniversitar! Acolo se petrec adevăratele orori…Când discutăm de mediul universitar,acolo copiii deja sunt majori și se pot apăra mai bine decât, să zicem, un preșcolar de grupă mică!

  6. Bine că acest Aviz Psihiatric s- a introdus.Insa Tulburările obsesiv – compulsive Moderate era bine a fi incluse pe lângă Episoadele Maniacale,Paranoia,și alte afecțiuni psihice INCOMPATIBILE cu Procesul Educativ Formativ al copiilor,Adolescenților…!BINE AR FI SA FIE O EVALUARE CORECTA NU FORMALĂ!!!

  7. Mult mai necesar in învățământul primar, gimnaziu, liceu, decât în cel universitar. Un copil peste 18 ani gestionează cumva relația cu un profesor cu probleme. Copiii sub 18 sunt fără apărare. Am avut experiențe traumatizante cu o învățătoare “eminentă”, “ultima generatie inainte de pensie”, mai multe mame am rămas cu sechele după 4 ani de chin si toxicitate, si bineinteles si copiii. Nu generalizam, alta învățătoare, la fel la ultima generație, a fost o binecuvântare. Da, este necesară testarea! Cine nu trece poate deveni personal ajutător, ca in alte țări, indiferent de dosarul doldora de hârtii.

  8. La politicieni oare cand se vor impune ceva abilitati inainte de a avea voie sa candideze pentru diferite functii publice sau europarlamentera. De exemplu domnul primministru oare este normal sa nu stie nici nacar o limba straina?! Toti prostovanii au voie sa candideze in orice functie. Cat despre testele psihologice, va garantez ca nu au nicio valoare pentru ca nu sunt facute cum trebuie. Daca ar fi facute cum trebuie nu am vedea politisti care se sonucid cu arma din dotare.

  9. Asteptam si la cadrele didactice din invatamantul primar, gimnazial si liceai si la intregul personal din gradinite. Cu cat mai curand, cu atat mai bine. Aaa…si niste psihoeducatie facuta “pe bune”…

  10. de ce nu se mentioneaza de evaluările psihologice cu instrumente acreditate specifice pentru depistarea tulburărilor psihice?
    medicul Psihiatru doar cu psihologul în echipa poate evalua deoarece singur nu dispune de instrumentele necesare!
    legea spune …după caz! dar normal ar fi ca toată lumea sa fie supusa evaluării pentru orice încadrare pe post sau muncă!

    1. cum adică singur nu dispune psihiatrul de instrumentele pt evaluare? După 6 ani de facultate și 5 de rezudentiat normal că poți evalua statusul mintal al unui om. Sigur că ideal e și cu teste psihologice și cu un psiholog.
      Dar să spui că un psihiatru nu poate singur e cel puțin jignitor.

  11. În învățământul primar și gimnazial de ce nu? Sunt cazuri de persoane care nu au ce căuta în învățământ și nu se poate lua nicio măsură pentru a fi excluse, având în vedere că își bat joc de copii, de colegi etc.

  12. Nici la îngrijitoarele din grădinițe nu le ar strica(chiar ar fi necesar),pe lângă educatoare, suferă destul copiii și părinții (unii desigur)🙏

  13. când asta și la educatori, polițiști ,medici , judecători , piloți ? tot cu oameni si destinele lor lucrează și ei !

    1. La medici se fac de mult. Ca să nu mai spun că si atunci când te înscrii la examenul de admitere la facultate trebuie să ai adeverință de la psihiatru.

    2. toți cei enumerați de dvs fac testare psihologica in fiecare an …
      asta cu evaluarea psihiatrica e discutabilă și va pica așa cum au picat și camerele video montate fără acord in scoli….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulile de începere a școlii în Israel, țara cu număr record de vaccinați, dar unde numărul cazurilor Covid a crescut vertiginos: în orașele “roșii”, clasele de liceu cu rată de vaccinare sub 70% trec online

Școlile israeliene vor putea să administreze vaccinuri împotriva Covid-19 în timpul programului, iar în orașele cu incidență ridicată clasele unde mai puțin de 70% dintre elevi s-au vaccinat vor trece…
Vezi articolul

DOCUMENT Avocatul Poporului, despre admiterea separată la colegii, din proiectul de lege a învățământului: Discriminează copiii din familiile fără posibilități financiare, încurajează abandonul școlar și creează avantaje celor din familii care pot asigura meditații copiilor / Solicită un cadru de prevenire a faptelor de corupție în elaborarea subiectelor și organizarea examenului

Avocatul Poporului solicită „reanalizarea” articolului care prevede admiterea separată la colegii, potrivit listei modificărilor și completărilor la proiectul de lege a învățământului preuniversitar, trimisă Ministerului Educației în perioada de consultare…
Vezi articolul