OFICIAL Lista celor 475 de școli care pot aplica pentru 300.000 de euro pe proiect, pentru reducerea abandonului școlar, în apelul PNRAS runda a II-a, seria a II-a, publicată de Ministerul Educației

27.294 de vizualizări
Lista școlilor eligibile care pot aplica în PNRAS runda a II-a, seria a II-a / Foto: Captură document
Peste 450 de școli pot aplica pentru finanțare de maxim 300.000 de euro pe proiect, pentru reducerea abandonului școlar, în apelul PNRAS runda a II-a, seria a II-a, lansat de Ministerul Educației. Cererile de finanțare se depun până pe 12 ianuarie 2024.

Informații despre apelul pentru reducerea abandonului școlar PNRAS runda a II-a, seria a II-a, pe scurt:

  • Cererile de finanțare se depun până pe 12 ianuarie 2024 pe platforma online.
  • Valoarea maximă a unui proiect este de 300.000 de euro, fără TVA.
  • Fondurile totale au scăzut de la 150 de milioane de euro, când apelul a fost în consultare publica, la 130 de milioane de euro.
  • Implementarea investiției va fi finalizată până la 30 iunie 2026. 
Școlile care pot depune proiecte în apelul PNRAS runda a II-a, seria a II-a

Apelul SG PNRAS RUNDA a II-a (seria a II-a) se adresează școlilor care au o rată de abandon școlar ridicată și performanță școlară scăzută la nivel gimnazial.

Acestea au fost identificate în urma aplicării a cinci indicatori de vulnerabilitate:

  1. procentul profesorilor suplinitori raportat la numărul total al profesorilor din unitatea de învățământ;
  2. rata de absolvire a învățământului gimnazial, definită ca raportul dintre numărul de absolvenți ai clasei a VIII-a și numărul de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar;
  3. raportul dintre numărul elevilor repetenți și în abandon școlar și numărul total de elevi din învățământul gimnazial;
  4. rata de participare a absolvenților învățământului gimnazial la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, definită ca raportul dintre numărul absolvenților învățământului gimnazial care participă la examen și numărul total al absolvenților învățământului gimnazial
  5. procentul absolvenților de clasa a VIII-a care au obținut note sub 6 la Evaluarea Națională din total participanți la evaluare.
DOCUMENT DESCARCĂ Lista școlilor eligibile care pot aplica în PNRAS runda a II-a, seria a II-a:
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un proiect pentru a fi eligibil

Pentru a fi eligibil, proiectul trebuie:

  • să se încadreze în obiectivele specifice ale SG PNRAS, Runda a II-a (seria a II-a);
  • să realizeze activitățile obligatorii prevăzute în acest ghid;
  • să respecte durata maximă de implementare;
  • să prevadă o valoare minimă stabilită în funcție de încadrarea în zonă cu marginalizare medie (rural), zonă dezavantajată (urban), zonă cu marginalizare severă și peste medie (rural) sau zonă marginalizată (urban) și de numărul minim de elevi înmatriculați în unitatea de învățământ, cu mențiunea că în cadrul prezentului apel de proiecte, sunt eligibile unități de învățământ preuniversitar cu peste 50 de elevi. Cost disponibil/elev este prezentat în Tabelul 1 Capitolul 1.7 din Ghidul Solicitantului pe baza căruia se va calcula valoarea minimă a grantului.
  • să nu depășească valoarea maximă de 300.000 de euro pentru un proiect, indiferent de numărul de elevi.
  • valoarea maximă a cheltuielilor cu bunuri și servicii să reprezinte maximum 40% din valoarea totală a grantului;
  • valoarea maximă a cheltuielilor salariale să reprezinte maximum 25% din valoarea totală a grantului;
  • valoarea maximă a cheltuielilor pentru formare să reprezinte maximum 10% din valoarea totală a grantului;
  • valoarea maximă a cheltuielilor pentru mobilier și mici lucrări de amenajare să reprezinte maximum 10% din valoarea totală a grantului;
  • valoarea activităților de digitalizare să reprezinte minimum 20% – maximum 25% din valoarea totală a grantului;
  • valoarea maximă a cheltuielilor cu subvenții, ajutoare, premii să reprezinte maximum 10% din valoarea totală a grantului.

Valoarea maximă a finanțării alocate per proiect este de 300.000 de euro 

Alocarea financiară maximă pentru Schema de Granturi PNRAS runda a II-a (seria a II-a) este de 130 de milioane de euro fără TVA. Cursul RON/EUR utilizat în cadrul apelului de proiecte va fi cursul InforEuro din luna precedentă lunii elaborării ghidului, adică luna octombrie 2023, respectiv 4.9754 lei/euro.

În cadrul prezentului apel, valoarea maximală a granturilor se calculează în funcție de:

  • numărul elevilor de gimnaziu înscriși în anul școlar 2023-2024;
  • gradul de marginalizare al zonei în care este situată unitatea de învățământ

Pentru estimarea valorii maxime eligibile a unui proiect, Solicitantul va înmulți numărul elevilor de gimnaziu eligibili pentru prezentul apel cu costul disponibil/elev, corespunzător zonei în care este situată unitatea de învățământ.

Pentru a nu depăși alocarea financiară disponibilă în cadrul apelului de proiecte, o unitate de învățământ nu poate solicita mai mult de 300.000 de euro pentru un proiect, indiferent de numărul de elevi

Exemplu de calcul: Unei unități de învățământ eligibile, cu 90 de elevi din ciclul gimnazial, care se află într-o zonă cu marginalizare medie, îi corespunde un cost disponibil/ elev de 1800 euro. Astfel, unitatea de învățământ poate solicita un grant de maximum 162.000 de euro (90 x 1800 = 162.000 de euro).

Exemple de cheltuieli eligibile:
Durata proiectelor

Proiectele finanțate în runda a II-a a Schemei de granturi PNRAS (seria a II-a) vor începe la data intrării în vigoare a contractului de finanțare și se vor derula pe o perioadă de minimum 24 de luni și maximum 30 de luni, dar fără a depăși 30 iunie 2026.

Plățile către Beneficiar se efectuează în tranșe, în conformitate cu o alocare anuală care reflectă ritmul de implementare a activităților și în baza prevederilor din Normele Metodologice de aplicare a OUG 124/2021. 

Cronologia și cifrele Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS)

30.12.2021 – Cifrele inițiale ale programului, anunțate de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, la conferința de presă de la finalul ședinței de Guvern în care s-a aprobat Hotărârea de Guvern privind PNRAS:

PNRAS runda I

21.02.2022 –  Apel în consultare publică

02.03.2022 – Apel lansat 

  • 543 de milioane de euro disponibili pentru întreg programul PNRAS,
  • 500 de milioane de euro – alocarea financiară maximă pentru PNRAS runda a I,
  • maxim 200.000 de euro pentru un proiect.

18.04.2022 – 1415 de școli finanțate

PNRAS runda a II-a

21.03.2023 – Apel în consultare publică

15.05.2023 – Apel lansat 

  • 1203 școli eligibile,
  • 500 de milioane de euro disponibili pentru întreg programul PNRAS,
  • 265 de milioane de euro – alocarea financiară maximă pentru PNRAS runda a II-a,
  • maxim 300.000 de euro pentru un proiect.

26.10.2023 – 653 de școli finanțate

PNRAS runda a II-a (seria a II-a)

28.09.2023 – Apel în consultare publică

29.11.2023 – Apel lansat 

  • 475 de școli eligibile,
  • 500 milioane de euro – finanțare totală PNRAS,
  • 130 de milioane de euro – alocarea financiară maximă pentru Schema de Granturi PNRAS runda a II-a (seria a II-a) ,
  • Maxim 300.000 de euro pentru un proiect

Despre PNRAS

PNRAS urmărește atingerea următoarelor obiective generale:
a)  diminuarea riscului de abandon școlar în cel puțin 25% din unitățile de învățământ participante la program în perioada 2021- 2026, cu încadrarea unității de învățământ într-o categorie de risc mai mic;
b)  îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevi în cadrul evaluărilor naționale și creșterea procentului de elevi care finalizează învățământul gimnazial;
c)  creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și a ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior la învățământul secundar superior. 

Obiectivul final este reducerea părăsirii timpurii a școlii. Investiția se va realiza cu urmărirea următoarelor etape:

  1. alocarea de granturi de maximum 3 ani în 2 loturi pe parcursul anilor 2022 și 2023 unui număr minim de 2 500 de școli. Alocarea se va baza pe o listă restrânsă a instituțiilor cu risc de abandon școlar întocmită de Ministerul Educației.
  2. monitorizarea implementării prin intermediul a două obiective finale care prevăd o reducere de 25 % la nivel național a școlilor cu prioritate ridicată pe baza indicelui compozit de vulnerabilitate privind părăsirea timpurie a școlii la sfârșitul granturilor de maximum 3 ani (30 iunie 2026) și digitalizarea a 2 500 de școli incluse în programul privind abandonul școlar (31 decembrie 2023). Lista unităților școlare eligibile pentru finanțare în cadrul acestei runde va fi aprobata prin ordin al ministrului educației și publicată pe site-ul ME. 

Implementarea investiției va fi finalizată până la 30 iunie 2026. 

DOCUMENT Ghidul solicitantului pentru apelul PNRAS runda a II-a (seria a II-a):
DOCUMENT Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) a fost aprobat prin H.G. nr. 1309/2021:

3 comments
  1. Nici Edupedu nu mai știe limba română!? Ce e aia „pot aplica” ??? În limba română spunem „pot cere”, „pot solicita”, „pot candida pentru”, „se pot înscrie la” – avem o limbă așa de bogată, dar puțini care o cunosc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Monitor PNRR: Ministerul Educației a atins cele 2 jaloane de la finalul anului trecut și mai are peste 40 până în 2026, pentru reformele de 3,6 miliarde euro în Învățământ. A doua parte a programului de granturi pentru școlile cu abandon mare va fi cu burse pentru elevii din clasa a VIII-a, anunță Corina Atanasiu la lansarea proiectului de monitorizare

„Planul Național de Redresare și Reziliență dedică un capitol consistent educației (…), un capitol de 3.6 miliarde de euro. Acesta are 44 de jaloane și ținte care trebuie atinse până…
Vezi articolul

Documentele necesare pentru organizarea excursiilor și taberelor în anul școlar 2023-2024. Pentru „Școala altfel” și „Săptămâna verde”, activitățile nu trebuie avizate de inspectoratul școlar / Cele 6 obligații ale elevilor

Pentru programul „Școala altfel” și programul „Săptămâna verde”, excursiile/taberele/drumețiile nu trebuie avizate de inspectoratul școlar, doar de directorul unității de învățământ, informează Inspectoratul Școlar Județean Covasna. Vezi mai jos, în…
Vezi articolul

Rectorul Nicolae Istudor spune că Academia de Studii Economice, instituție care se declară “independentă față de religii”, este o “instituție credincioasă”. El anunță cenzurarea “comentariilor negative” – Reacție în controversa icoanelor date ca premiu pentru studenții de nota 10

Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din București spune că universitatea pe care o conduce este “o instituție credincioasă”, potrivit Euronews România. Totodată, el este citat vorbind despre o cenzurare…
Vezi articolul