OFICIAL Perioada pentru susținerea atestatului de către elevii de clasa a XII-a a fost prelungită până pe 23 iunie

5.760 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Elevii de clasa a XII-a care sunt în clase de bilingv/intensiv se pot înscrie și susține examenul pentru obținerea atestatului de competență lingvistică în perioada 1 mai-23 iunie, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Inițial, acestea se desfășurau în perioada 1-31 mai. Pentru liceenii de la matematică-informatică, examenul de atestare a competențelor profesionale se prelungește până la data de 23 iunie.

Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 4.323 din 29 mai 2023. Acesta Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.460/2020 privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului pentru obținerea atestatului de competență lingvistică pentru absolvenții claselor cu studiu intensiv și bilingv al unei limbi moderne și pentru absolvenții claselor cu predare în limbile minorităților, precum și a atestatului pentru predarea unei limbi moderne la grupe/clase din învățământul preșcolar și primar de către absolvenții claselor cu profil pedagogic, specializarea învățător-educatoare.

„Art. 2^1. — În anul școlar 2022—2023, înscrierea candidaților și susținerea examenului pentru obținerea atestatului de competență lingvistică de către elevii claselor a XII-a cu studiu intensiv și bilingv al unei limbi moderne și de către elevii claselor a XII-a cu predare în limbile minorităților, precum și a atestatului pentru predarea unei limbi moderne la grupe/clase din învățământul preșcolar și primar de către elevii claselor a XII-a cu profil pedagogic, specializarea învățător-educatoare, proveniți din învățământul liceal de stat și particular, se desfășoară în perioada 1 mai—23 iunie 2023”, prevede ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Sunt modificări și în privința absolvenților claselor de matematică-informatică, intensiv informatică. Concret, examenul de atestare a competențelor profesionale se prelungește până la data de 23 iunie, conform ordinului ministrului educației nr. 4.338 din 30 mai 2023.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică și completează Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de atestare a competențelor profesionale ale absolvenților claselor de matematică-informatică și matematică-informatică, intensiv informatică, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării și inovării nr. 4.843/2009.

1. La articolul 11, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:

„(1^1) Pentru anul școlar 2022—2023, perioada de desfășurare a examenului se prelungește de la data de 30 mai până la data de 23 iunie 2023. Comisia de examen din fiecare unitate școlară va elabora/modifica graficul propriu de desfășurare a examenului de atestare a competențelor profesionale.”

2. La articolul 11, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:

„(2^1) În anul școlar 2022—2023, pentru cazuri speciale (cazuri medicale, participarea la loturi naționale etc.) semnalate de comisia de examinare comisiei județene/a municipiului București, până la data de 23 iunie, comisia județeană/a municipiului București propune o comisie de examinare, numită prin decizie a inspectorului general, care să evalueze candidații respectivi până la data de 3 iulie, într-un centru unic la nivelul județului/municipiului București.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PISA 2022 Elevii care au avut profesori care i-au susținut au obținut un scor mai mare cu 20 de puncte, ceea ce înseamnă un an școlar, spune Andreas Schleicher, expert OECD / „Când ai 15 ani, ultimul loc în care ești fericit este școala, deși acolo ca elev petreci cel mai mult timp”

Relația profesorului cu elevul este extrem de importantă asupra rezultatelor învățării, reiese din rezultatele PISA 2022. “Elevii care au profesori care îi susțin, pe care îi simt aproape, că le…
Vezi articolul

Școlile rămân închise, însă autoritățile permit organizarea de cursuri sau workshop-uri la interior cu maximum 25 de persoane, prevede hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Școlile rămân în scenariul roșu, însă autoritățile permit organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți cu participarea unui număr de maximum 25 de persoane în interior, conform Hotărârii…
Vezi articolul

“Burse pentru elevii de 7 şi 8, soluţia Buzăului pentru educaţie” – proiect de campanie lansat de PSD: Dacă până acum au fost premiaţi elevii care fac excelenţă, purtând şi riscul de a deveni fideli ţărilor de adopţie, primarul municipiului Buzău aduce în atenţie elevul de nivel mediu

Un material electoral editat de echipa de campanie a PSD Buzău anunţă că, de anul viitor, în municipiul reşedinţă de judeţ ar putea primi burse de studiu şi elevii cu…
Vezi articolul