OFICIAL Profesorii trebuie să obțină 15 credite transferabile europene – ECTS la fiecare 5 ani școlari. Programele de formare au cel mult 75-125 de ore și cel puțin două treimi sunt activități practice

27.285 de vizualizări
elaborarea curriculumului de liceu
Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com
Profesorii din învățământul preuniversitar vor fi obligați, începând cu anul școlar 2025-2026, să acumuleze minimum 15 credite ECTS la fiecare 5 ani școlari de activitate la catedră, potrivit noii metodologii-cadru adoptate prin Ordinul ministrului Educației și Cercetării (OMEC) nr. 3.986/2025. Noile reguli vizează modul în care se desfășoară formarea profesională continuă și introduc un sistem standardizat de creditare a programelor de formare, aliniat cu normele europene.
  • Noile reguli pentru profesori și furnizorii de programe de formare intră în vigoare din anul școlar viitor. Pe 1 septembrie 2025, fostul ordin care reglementa aceste aspecte, 4.224/2022, va fi abrogat, conform noului OMEC.

„Art. 33. — Raportul de echivalare a creditelor profesionale transferabile (CPT), prevăzute la art. 245 alin. (6) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, cu creditele ECTS prevăzute la art. 188 alin. (3) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, este de 6 CPT : 1 credit ECTS”, scrie în OMEC 3.986/2025.

Programele de formare vor fi organizate în trei categorii: programe de specialitate, programe complementare și programe de abilitare funcțională. Primele două vor fi acreditate și vor genera credite ECTS recunoscute oficial. Condiția de formare este clară: fiecare profesor va trebui să demonstreze că a participat la programe relevante care i-au adus cel puțin 15 credite în fiecare ciclu de 5 ani. Sunt recunoscute și alte forme de dezvoltare profesională, cum ar fi obținerea gradelor didactice sau a unei noi specializări, la facultate.

Durata programelor este limitată, pentru a nu suprasolicita profesorii, potrivit ordinului, care poate fi descărcat mai jos din articol: programele de specialitate pot avea între 25 și 125 de ore, iar cele complementare între 25 și 75 de ore. Orele de formare vor fi organizate în multipli de 25, iar structura programului trebuie să aloce minimum două treimi pentru activități practice și maximum o treime pentru partea teoretică. Practica poate include proiecte aplicative, activități didactice simulate, instrumente digitale, cercetări educaționale sau activități de tip mentorat.

Formarea se va putea desfășura în format față-în-față, online sau blended-learning, dar fiecare format are cerințe clare. De exemplu, în sistemul online, cel puțin 60% din orele de formare trebuie să fie sincron (live), iar în sistemul mixt (blended), cel puțin 60% din ore trebuie să fie față-în-față. Activitățile nu pot avea loc în lunile august, în vacanțele de iarnă și Paște, în weekenduri sau în zilele de sărbători legale. Grupele vor fi formate din maximum 25 de participanți (sau 35 în cazul programelor cu finanțare externă).

Evaluarea finală a profesorilor se face pe baza unui portofoliu individual, care va conține activitățile și temele realizate pe parcursul programului. În urma evaluării, fiecare cadru didactic va primi un certificat de formare continuă, emis în termen de maximum 30 de zile de la promovare, însoțit de fișa competențelor dobândite. Toate aceste date vor fi centralizate anual de către comisia CFDCD de la nivelul școlii și vor fi incluse într-o bază de date oficială.

Furnizorii de formare – universități, case ale corpului didactic, ONG-uri acreditate și alte entități recunoscute – vor fi obligați să respecte noul cadru legal și să înscrie programele în Registrul unic al programelor acreditate (RUPA), care va fi publicat pe site-ul Ministerului Educației. În caz contrar, pot pierde acreditarea, conform aceleiași surse.

Ce prevede legea educației 198/2023 despre formarea continuă a personalului didactic

Articolul 188 – (1) Pentru personalul didactic, formarea continuă este un drept și o obligație.

(2) Tipul programelor pentru dezvoltare în cariera didactică, asigurarea calității programelor și sistemul de acumulare a creditelor se reglementează prin metodologie aprobată prin ordin al ministrului educației, la propunerea CNFDCD.(3) Distribuția numărului de credite ECTS obținut, începând cu numărul minim, va respecta următoarele criterii:

a) minimum 5 credite ECTS vor respecta competențele prioritare prevăzute în planul național de formare continuă în cariera didactică. Acestea sunt finanțate prin programe naționale, din bugetul CCD sau, după caz, din finanțarea specială a unităților de învățământ pentru cheltuieli privind perfecționarea pregătirii profesionale a personalului didactic și didactic auxiliar, pentru implementarea politicilor și strategiilor Ministerului Educației;

b) minimum 5 credite ECTS vor respecta prioritățile la nivel școlar sau, după caz, local, în conformitate cu cartografierea periodică a nevoilor de formare la nivelul județului, realizată de CCD, sau, după caz, în funcție de nevoile de formare continuă ale personalului didactic identificate la nivelul CFDCD. Acestea sunt finanțate din bugetul CCD sau, după caz, din finanțarea de bază a unităților de învățământ pentru cheltuieli cu pregătirea profesională, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale;

c) maximum 5 credite ECTS vor fi la decizia cadrului didactic. Acestea pot fi finanțate din bugetul CCD sau, după caz, din finanțarea de bază a unităților de învățământ pentru cheltuieli cu formarea continuă, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale.

(4) Evaluarea rezultatelor învățării programelor de formare continuă și procedura-cadru de finanțare se stabilesc prin metodologie, aprobată prin ordin al ministrului educației, la propunerea CNFDCD.

(5) Obținerea prin studiile corespunzătoare a unei noi specializări didactice, diferite de specializarea curentă, se consideră formare continuă.

(6) Pe lângă una sau mai multe specializări, cadrele didactice pot dobândi competențe didactice, pentru disciplinele din același domeniu fundamental cu domeniul licenței, prin programe de formare a adulților.

(7) Personalul didactic din învățământul preuniversitar este obligat să participe cel puțin o dată la 2 ani la cel puțin un program de formare continuă acreditat, conform unui plan stabilit la nivelul unității de învățământ, pe baza analizei nevoilor de formare elaborată de CNFDCD.

(8) Programele de conversie profesională postuniversitare pentru cadre didactice sunt organizate de instituțiile de învățământ superior. Acestea se desfășoară în baza unor norme metodologice specifice, adoptate prin ordin al ministrului educației.

(9) Cheltuielile pentru formarea continuă a personalului didactic de predare din învățământ preuniversitar sunt suportate de către angajator, din sume alocate de la bugetul de stat sau din alte surse de finanțare, conform legii, cel puțin pentru obținerea numărului minim de credite ECTS prevăzut la alin. (2).

(10) Unitățile de învățământ, pe baza unui regulament aprobat de consiliul de administrație, pot susține stagii de dezvoltare profesională pentru obținerea gradelor didactice II și I de către personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar.

(11) Pentru personalul din învățământul preuniversitar, formarea continuă va include, în mod obligatoriu și periodic, un curs de prim ajutor”.

Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
PROIECT Profesorii trebuie să obțină cel puțin 15 credite transferabile europene în 4 ani școlari, programele de formare continuă au minimum 25 de ore și nu se pot organiza în vacanțe – metodologie
Învățător: Sunt foarte multe cazuri în care cadrele didactice plătesc cursurile de formare din banii proprii / Cheltuielile pentru formarea continuă a profesorilor, cel puțin pentru obținerea numărului minim de credite transferabile, sunt suportate de angajator, potrivit cadrului legal
Regulamentul pentru acordarea creditelor transferabile, publicat în Monitorul Oficial / În învățământul superior, un credit cuprinde 14-15 ore de pregătire individuală și tot atâtea ore didactice
Minimum 15 credite transferabile obținute prin cursuri de formare continuă o dată la 5 ani, condiție pentru profesori în proiectul legii Deca. Impactul formărilor va fi monitorizat la clasă, anunță ministra
SURSE Tăiere masivă a numărului de credite obligatorii pentru formarea continuă a profesorilor. Proiectul legii Deca prevede cel puțin 15 credite profesionale transferabile, față de 90 în prezent

10 comments
  1. ce se mai aude de creșterile salariale aprobate prin lege?
    de ce nu se respecta legile ?
    de ce sporul de doctorat nu se acorda in conformitate cu legea?

  2. Pai daca sunt credite ECTS, acestea pot proveni de oriunde din spatiul European.
    Inclusiv prin anumite tipuri de programe Erasmus+.

    Ar fi aiurea sa spui ca-s ECTS, dar se pot obtine doar prin anumite programe de casa ale ministerului.

    Si, daca-s programe care furnizeaza credite ECTS, acestea vor trebui deschise si cetatenilor din alte tari ale spatiului European. Din acelasi motiv: pentru ca sunt ECTS 😀

  3. Cine vrea mai multi bani sa le faca, nu sa alerge dupa gradatii cat altii le tin orele. Vrei bani in plus, formeaza-te, nu umbla lerla prin Erasmus si prostii sa tina orele.

    1. nu,stimate domn! Cursuri să facă toți! unii n aui făcut nimic de când au terminat facultatea! Erasmus e altceva!

    2. Foarte bine punctat, dar nimeni nu ia atitudine la faptul ca unii profesori se plimba prin Erasmus în timpul anului scolar, dar sunt plătiți și ptr orele de curs pe care nu le fac (ca nu au cum sa fie in 2 locuri deodata).

  4. Aceași Mărie cu altă pălărie!
    Doar ca se vor înghesui toate in perioada concediilor (care se pot lua doar in vacanță)

  5. este,bine venit ,dar desfășurarea sa se faca pe perioada vacanței mari ,sau sambata si Sau duminică, ptr a putea ,efectiv participa !Multumim !

  6. legea a prevăzut mereu formări….unii le au făcut….alții,nu …cei care Nu, au trăit fericiți cu gradații….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reducerea amânată de Guvern a normei didactice pentru profesorii cu vechime mai mare de 15 ani încurcă reducerea normei pentru profesorii cu vechime de peste 25 de ani, din legea anterioară. Sindicatele cer Ministerului Educației să clarifice baza legală pentru fiecare categorie

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat Ministerului Educației și Cercetării (MEC) să clarifice urgent categoriile de profesori care pot beneficia de…
Vezi articolul