OFICIAL Utilizarea resurselor electronice în predare, de către profesori, introdusă în fișa de inspecție pentru toate disciplinele

14.335 de vizualizări
Foto: © Petro | Dreamstime.com
A fost modificată „Fișa de observare a lecției” la Regulamentul de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar și a fost introdusă utilizarea resurselor electronice de către profesori, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Concret, acest ordin modifică anexa nr. 5 de la Regulamentul de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin ordinul Ministrului Educației nr. 6.106/2020.

La evaluarea activității cadrului didactic, pe lângă elementele de creativitate în selectarea strategiilor și metodelor didactice, au fost incluse și „mijloacele digitale”.

De menționat este că profesorii vor fi evaluați și în privința modului în care integrează activitatea didactică, inclusiv în mediul virtual, dar și diferitele resurse în format electronic. Aici pot să fie incluse platforme educaționale.

Potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial, strategia didactică este compusă din:

  • metode și procedee didactice utilizate
  • activități de învățare;
  • forme de organizare a activităților elevilor, inclusiv în mediul virtual;
  • mijloace de învățământ și auxiliarele didactice utilizate, inclusiv modul de integrare a TIC (diferite resurse în format electronic / digital, utilizarea de platforme educaționale, resurse educaționale deschise etc.)

În Fișa de observație amintită anterior apare la secțiunea „Evaluarea activității elevilor” și învățarea online: „gradul de utilizare a cunoștințelor, deprinderilor și atitudinilor în contexte noi de învățare, inclusiv în învățarea online”.

În privința mediului educațional, au fost incluse resursele electronice în fișă:

  • Locul de desfășurare la unitatea de învățământ a lecției;
  • Dispunerea mobilierului în funcție de activitate;
  • Dotarea, resursele materiale și auxiliarele curriculare utilizate în lecție, inclusiv resurse TIC (diferite resurse în format electronic / digital, utilizarea de platforme educaționale, resurse educaționale deschise etc);
  • Expunerea materialelor/lucrărilor elevilor;
  • Atmosfera generală în clasă;

Foto: © Petro | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


10 comments
  1. Laptopuri pentru profesori,licente pt programele windows,softuri educationale,samd,eventual tablete nu prevede actul normativ?
    Toate acestea trebuie sa ni le achizitionam din banii nostri.Doar directorii am vazut ca primesc laptop uri gratis,ca deh..,au salarii mici,saracii!

  2. Jigodiilor!!! Ati format vreun om pentru ce cereti acolo? O sa aveti procese cu carul. Eu unul intentionez sa-mi apar drepturile si nu accept sa mai fac voluntariat ca profesor. Dacama atragea aceasta directie ma inscriam in Crucea Rosie sau Profesori fara frontiere.

  3. Care o fi diferenta intre planificare si proiectare? lol

    Cred ca suntem singura tara in care se vorbeste de metode si procedee. In practica diferenta este lipsita de valoare.

    Lipseste din fisa asta costul pentru profesor: propriul laptop, hartia cumparata de el, etc. plus sucul (natural), pateurile, fursecurile si cafeaua pentru inspector. Doar n-o sa observe inspectorul cu burta goala?

    Dupa aia se mai simte si directorul ala, pune si el un ban acolo sa aiba un pateu, ceva, in birou, nu? Daca i se face sete sau foame dnei / dlui inspector?

  4. Atâta timp cât nu am în sala de clasă dispozitivele necesare, proiectarea mea didactică conform noilor reguli va fi inutilă. Am făcut cursul CRED, ne-au instruit să nu mai facem planuri de lecții ca pe vremea dinozaurilor, adică material didactic clasic: cărți, cretă, tablă. Dar școala mea arată tot ca pe vremea dinozaurilor. Pentru resurse online eu și copiii deschidem telefoanele. Și o parte dintre ei intră pe tik tok în secunda doi. Că doar nu o fi mai atractiv studiul decât tik tok-ul! Sau declară că li s-a descărcat telefonul. Sau spun că nu îl au la ei. Și, deși e foarte puțin probabil să fie așa, nu am nicio soluție, că nu sunt obligați să folosească telefoanele proprii la școală. Așa că renunț la lecția mea modernă ( nu pot să las 3-4 copii să se uite pe pereți pentru că nu au dispozitive) și trec la cărți, tablă și cretă, ca un dinozaur ce sunt.
    E ca și cum mă forțezi să dau examen de permis, dar eu nu am mașină.

  5. Scopul este sa fie treziti elevii in timpul orelor de curs.
    Mai o tableta, mai un filmuleț, mai o tabla interactiva…

  6. Habar nu am sa tin o lectie asa cum se cere acolo pentru ca nimeni nu ne-a format. Telescoala, singurul curs gratuit despre predarea online ne-a aratat doar cum sa folosim 2 platforme. Nimic altceva.Tot ce am aplicat in predarea online am invatat singuri si am aplicat cum ne-a dus capul. Daca in alte judete au mai organizat CCD-urile ceva, dar tot diferite platforme, in marea majoritate din tara nimic. Oare nu e penibil sa bagi in fisa de evaluare si cea de inspectie niste cerinte cata vreme tu, ministerul, angajatorul, ma formezi la locul de munca pentru ceva ce nu am fost pregatit in facultate fara sa ne oferi un curs sau un dispozitiv?? Nu va este rusine?

  7. Este obligată și școala să ofere profesorului dotările hardware necesare pentru a folosi aceste mijloace de învățământ?

    Cele 17.000 de table inteligente s-au evaporat din discursul pseudoministrului Cârpeanu…

  8. Imi place unicitatea fișei de observație pentru toate disciplinele. Sunt iunteresat cum au gândit „gânditorii” din minister cum se va aplica la educație fizică și sport, educație muzicală și educație plastică.

    1. Predau Educație plastică, acești birocrați doar impun nu ne și pregatesc prin cursuri, normal gratuite, nu plătite de noi, și să dispună de baza materială: filme, albume de artă, cărți de istoria artei, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiadă de matematică cu probleme, la clasele a V-a și a VI-a. Părinții acuză umflarea notelor în anumite județe. Radu Gologan: Am cerut copii ale lucrărilor notate cu peste 25 de puncte

Olimpiadă cu probleme, anul acesta, la matematică. Ecaterina Andronescu a modificat regulamentul de organizare a olimpiadei județene și în locul numărului fix de “câștigători” pe fiecare clasă care se calificau…
Vezi articolul

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea tuturor profesorilor: Un astfel de termen nu poate fi stabilit / Nu putem avea rată de acoperire vaccinală de 100% în orice segment populațional. Cîțu: Putem discuta despre revenirea tuturor elevilor la școală după vaccinarea integrală a personalului din învățământ

Un termen pentru vaccinarea tuturor profesorilor „nu poate fi stabilit” fiindcă „depinde foarte mult de dorința de vaccinare”, astfel că „nu putem avea rată de acoperire vaccinală de 100% în…
Vezi articolul

Un corp profesionist de profesori evaluatori pentru BAC și Evaluarea Națională – cerut de profesorul Liviu Papadima / Selecția evaluatorilor de la BAC să fie mai eficientă și cu expertiză pentru examene naționale – susține directorul Liceului Jean Louis Calderon din Timișoara

Profesorul universitar al Facultății de Litere, din Universitatea București, Liviu Papadima, a cerut constituirea unui corp profesionist de evaluatori pentru examenul de Bacalaureat, în emisiunea Info Edu de miercuri 20 martie.…
Vezi articolul

LISTA Cele 55 de universități și filiale care organizează în anul universitar 2022-2023 programe de formare psihopedagogică / Pot fi școlarizați aproape 27 de mii de studenți

Lista universităților care organizează în anul universitar 2022-2023 Programul de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică (nivelurile I și II) a fost publicată în Monitorul Oficial. Este…
Vezi articolul