OPINIE Am dat Bacul în 1995. Cât de mult (nu) s-a schimbat școala în 30 de ani de postcomunism 

4.734 de vizualizări
Costin Ionescu / Foto din 1995 – Arhiva personală
„Și eu acum ce vă mai învăț?” Aceasta a fost prima întrebare pe care a pus-o profesorul de istorie de clasa a VII-a când am revenit la școală, la începutul lui 1990, după vacanța de iarnă și de revoluție. Cinci ani și jumătate mai târziu, când am dat Bacalaureatul, eram lămurit că fiecare dintre profesorii mei funcționaseră, în acest răstimp, după cum și-au răspuns, fiecare în parte și fără niciun ajutor, la aceeași întrebare. 30 de ani au trecut de când am dat eu Bacalaureatul – dar și de la prima „reformă” postcomunistă din Educație. Iar elevii care dau acum același examen au avut, ca multe generații dinaintea lor, profesori care și-au pus până săptămâna trecută aceeași întrebare, în condițiile blocajului planurilor-cadru pentru liceu: „Și eu, acum, ce vă mai învăț?”

Profesorul de istorie menționat mai sus era un profesor simpatic, de care totuși elevii se temeau – mai târziu aveam să-l revăd periodic, zâmbind singur cu o bere în față, pe o terasă din apropierea școlii, dar și să aflu că a fost un mare securist despre care s-a spus că ar fi turnat în cazuri celebre. Era o școală bună din Capitală, prezența securiștilor nu ar fi trebuit să surprindă pe nimeni. 

După 30 de ani, Bacalaureatul este încă o oglindă a reformelor ratate – iar generațiile se schimbă, dar întrebarea profesorului rămâne aceeași, la fel ca blocajele de sistem.

  • Surprinde, însă, de fiecare dată, la fel cum, în prezent, surprinde când aflăm cum, la Gorj sau Iași sau în alte părți ale „sistemului”, rezistă în zona decizională personaje certate cu bunul simț, cu șefii administrativi, cu legea, dar bine înfipte politic – deși nu ar fi trebuit să surprindă pe nimeni, în condițiile politizării până la firul ierbii, în școlile țării, după modelul „noi suntem mai sistem ca alții”. 

Liceul pe care l-am urmat a fost tot un liceu de primă mână din București, care mai târziu a căpătat statut de colegiu național. Nu am luat nicio meditație pentru admitere, care a presupus examene la „materiile principale”. Am urmat, însă, ceea ce acum se cheamă „remediale”. S-a întâmplat când eram în clasa a IX-a, pentru că în gimnaziul urmat nu contaseră decât acele „materii principale”, iar fizica și chimia nu au existat, practic, în program și au lovit în plex când le-a venit vremea. La fel cum mă lovea când întâlneam, prin oraș, câte un profesor care își întregea veniturile fie ca taximetrist în timpul liber, fie, aplecat peste o masă din Cișmigiu, ca pseudonim în reviste deocheate.

  • Mai bine de trei decenii de atunci, o parte consistentă dintre profesori își întregesc altfel veniturile: meditațiile sunt regula. Admiterea la liceu se face tot după două „materii principale”, șocul educațional la trecerea dintr-a VIII-a într-a IX-a este la fel de mare. Iar ministrul în exercițiu susține revenirea la examene de admitere, dincolo de dorința deocamdată doar verbalizată de diversificare a evaluărilor la materiile din gimnaziu.

În liceul pe care l-am urmat între 1991-1995, singurele „manuale” văzute erau niște cotoare cu câteva foi atârnânde, pe care liceul trebuia să le dea, dar pe care nimeni nu avea cum să le folosească. Am prins chiar unul în care, printre cele 20 și ceva de pagini rămase, prima (copertă nu mai exista) era chipul lui Ceaușescu. Am făcut parte din ultima generație de copii care au învățat după modelul comunist: prima lege a învățământului apărută post-1989 a fost tot în anul Bacalaureatului meu, dar a apărut în iulie: nimeni nu se grăbise să o adopte, așa cum nu s-a grăbit nici să facă vreo schimbare reală în sistem.

  • Situația în licee, în 2025, este aceeași: generația care dă Bacalaureatul anul acesta nici măcar nu este ultima care trebuie să urmeze planuri-cadru ce preced vechea lege a educației din 2011, ce preced orice evoluție tehnologică și orice revoluție din comunicare prin care trece omenirea trăgând România după ea – inclusiv cu Tiktok-urile și fake-urile și manipulările și abuzurile la adresa gândirii critice pe care nici foarte mulți dintre părinții liceenilor de acum nu știu cum să le administreze. Dacă, în urmă cu 30 de ani, trăiam schimbarea orânduirii sociale fără ca școala să manifeste, la nivel de șefi și sistem, vreo dorință de schimbare, în 2025 schimbarea este cu totul alta, dar la fel de abruptă, iar întârzierile școlii se măsoară, deja, în cincinale.

Prima reformă a învățământului, cea din 1995, a fost făcută de Liviu Maior, care păstrează recordul de cel mai lung mandat ca ministru al Educației: 1992-1996, cât la guvern a fost Nicolae Văcăroiu. Un om din prima ligă PDSR (pre-PSD), Liviu Maior era un istoric provenit – asemenea actualului ministru Daniel David – din spațiul Babeș-Bolyai și tatăl unui viitor șef al SRI, George Maior. Un profesor căruia actualul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, îi închina nu cu mulți ani în urmă un material omagial, dar care reușește performanța de a nu avea niciun CV imediat accesibil online, care să îi prezinte activitatea pre-1989. Un istoric născut în 1940, deci care s-a format academic în anii duri ai comunismului naționalist, a produs acea primă lege a învățământului postcomunist, într-o perioadă în care, în noua orânduire, începea să se apropie de UNESCO, Banca Mondială și Canada.

  • Nimic din profilul lui Liviu Maior nu se regăsește în profilul lui Daniel David. Doar că amândoi au început schimbări pornind de la mediul universitar – Liviu Maior cu o lege dedicată acestor studii, în 1993, iar Daniel David cu „mica reformă” din universitar, legată de misiunea instituțiilor de învățământ superior. Dar e notabil cum cineva din „vechiul sistem” și-a rezervat 3 ani să schimbe de formă un sistem de educație după șocul unei schimbări de regim, iar 30 de ani mai târziu se lucrează cu o lege produsă tot de formă, de către oameni (Klaus Iohannis) dintr-o generație școlită de generația lui Liviu Maior, dar și de acoliții lor din generațiile mai tinere. Pentru care cei 3 ani din zorii tranziției postcomuniste echivalează cu 10 ani de pregătiri „România educată”, cu care ministrul din ultima jumătate de an, Daniel David, se arată mulțumit să lucreze. Cu mici schimbări, pe ici pe colo, căci și tranziția trebuie să înainteze cumva.

În 1995, într-un mare liceu din București, nimeni nu-și punea problema să nu ia Bacul. Nu existau camere de luat vederi, nu existau pârghii de control și date publice ori analize statistice. Acum există. Dar cu o școală ce funcționează fără schimbări fundamentale față de acum 30 de ani, tot mai mulți elevi nu intră în Bacalaureat, iar datele publice și analizele statistice există doar de formă. În Legea 84 din 1995 la articolul 2 scria pentru prima dată „În România învăţământul constituie prioritate naţionala” – la 30 de ani de atunci, în actuala lege scrie la articolul 1 că „În România, învățământul preuniversitar constituie prioritate națională.” Iar elevii care dau acum examenul vor vedea acum miracolul pe care l-au ratat cum am „ratat” eu legea din 1995: niște planuri-cadru aduse cât de cât la zi, pe care alte generații le vor folosi fără ca profesorii lor să-și ia din cele „măcar 8 ore” de școală pe zi pentru întrebarea: „Și eu acum ce vă mai învăț?”


3 comments
  1. Sincer, nu am inteles nimic din aceste insailari. Fara cap si fara coada!
    Toata lumea critica, nimeni nu vine cu solutii. Tipic romanesc. Oricum, daca vii cu solutii, esti un ciudat! Nimeni nu vrea sa spuna clar si raspicat: scoala fara bani NU exista!!! Pt. preuniversitar propun:
    1.Clase de max. 24 elevi la liceu, 22 la gimnaziu, la clasele primare 20.
    2.CES -ul fara copii integrati, ”incluzionati”in scolile ”normale”, o imensa prostie!!!
    Aici trebuie tot mai multi bani!
    3. Problema elevilor rromi. Habar nu am cum, in acest caz, dar regii rromilor si capeteniile rrome ar trebui sa se implice fara sa se mai vitimizeze.
    4. Cresterea relevantei unor discipline precum istoria si geografia (suntem un popor care ne desconsideram tot, dar ne urlam patriotismul pe stadion, prin acordarea unui numar usor mai mare decat cel ce este acum in planurile cadru!
    5. Dotarea in mai mare masura a scolilor cu toate consumabilele necesare, cu laptopuri pt. fiecare elev , in fiecare clasa, cat mai mult posibil, fara neglijarea folosirii caietului si creionului.
    6. Sprijinirea familiilor cu copii care performeaza (nu stiu cuantumul, dar sa fie).
    7. Reinfiintarea internatelor acolo unde au fost inchise! Multe!
    8. Dotarea scolilor cu laboratoare. Azi, in multe scoli gomnaziale nu mai exista laboratoare/cabinete de fizica, biologie, chimie, geografie.
    9. Educatia tehnologica sa dispuna de ateliere, dotate corespunzator, nu predare teoretica. Copiii trebuie sa aiba minime deprinderi mestesugaresti.
    10. Dotarea cu sali de sport, terenuri de sport!
    11. D E B I R O C R A T I Z A R E A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Pt. universitar, nu am competente, dar as vrea ca sa nu mai fie enorm de multe absente in randul cadrelor didactice care predau in universitati! Foarte multe, Apropo, domnul ministru a aflat ca i se plang studentii ca nu l-au vazut la cursuri? Inainte de a fi rector sau ministru….

  2. regretabil momentul 1990. nu am avut filmul acesta. profii s-au reorientat si resetat imediat. cabacul nu s-a schimbat prea mult (in sistemul lui de 3-5-6 materii fixe) este una, ca s-a ajuns , timp de vreo 15-16 de ani sa se //ia// bacul fara stress, pana la camerele lui Funeriu..este alta treaba. ca iar ne uitam la programe //depasite// o veche prostie. Nu programele sunt problema ci motivatia elevilor de a invata. Atata vreme cat societatea este plina de modele de //succes// (adica bani de bemveu, de distractie, de bilete la orice festival posibil, timp de live-uri pe retele sociale si orice altceva in afara unui angajament serios pe munca zi de zi) care sustin ca //scoala vietii este cea care conteaza// și care isi cumpara permisul auto pe la unul din judetele in care se practica fabrica de permise auto, evident ca liceenii de azi nu sunt prea interesati de carte. aaa…daca ANAF ar lua la mana toti posesorii de bemvee si mertane si i-ar intreba //de unde aveti banii? // si , in lipsa unei declaratii serioase de venit, le-ar confisca masina si tot ce au pe ei (lanturi de aur, vile, conturi, carduri etc) sa vedeti cum s-ar rezolva rapid problema scolii. Daca Politia Rutiera ar conditiona intrarea la examenul pentru permis categoria B, de minim 12 clase absolvite, precum si un test scris la limba romana, ca la Bac – dar cu subiecte rutiere, inclusiv un eseu despre importanta condusului preventiv, pentru obtinerea/recuperarea permisului auto, sa vedeti cum ar scadea si numarul de accidente si ar creste si interesul pentru carte. sunt doua exemple care ar reseta interesul pentru carte. caci aici este problema invatamantului. INteresul pentrur carte si legatura dintre carte si viata cotidiana. Pe care 90% dintre elevi nu o vad. Ei spun in clasa, in gura mare : //pentru ce sa invat, sa ajung profesor ca dumneavoastra? sa imi mananc nervii pentru un salariu mic?//

  3. Am urmat liceul fix între 91-95, la o clasă de mate-fizică de la un grup școlar industrial din Banat. Am dat concurs de admitere, am ratat de-aproape examenul de treaptă (clasa anterioară a dat, ultima dată), am avut toți manuale, profesorii știau ce să ne predea și nu-și puneau întrebări tâmpite, am luat toți bacalaureatul (fără meditații și fără să copiem), am dat, majoritatea, concurs de admitere la facultate, și am intrat. Tot fără meditații sau alte ajutoare.

    Disciplinele generale – cu excepția istoriei și într-o oarecare măsură, a geografiei, mai mult ca organizare a statelor în spațiu – nu s-au schimbat de-atunci. 2×2 fac tot 4, legea lui Pascal e aceeași, reacțiile redox nu s-au schimbat doar pentru că nu mai e comunism.

    Ia s-o mai tăiem pe aia cu modernitatea, științele în special nu au cum să se schimbe pentru că s-a schimbat regimul politic. Ce se schimbă e finanțarea, sau mai bine zis, lipsa cronică a finanțării. Acum 40 de ani vedeam experimente în laboratorul de fizică în liceu, acum trebuie să ne mulțumim cu ”laboratoare virtuale”, că nu-s bani nici de calorimetre.

    Și s-a mai schimbat mult apetitul pentru învățare. Curiozitatea nativă e suptă de social-media, nu mai e destul și pentru școală, mai nou ni se cere să prezentăm școală pe tiktok, de parcă totul se reduce la distracție fără efort.

    Ce mă calmează pe mine, totuși, e faptul că mă apropii de mijlocul vieții, n-am să mai trăiesc în lumea asta pe care v-o creați insistent din ideile altora, fără aplicabilitate în România (în special din lipsă de bani), din apucături heirupiste, distrugând înainte de a gândi ce puneți în loc, și dintr-un dispreț profund față de munca generațiilor anterioare (de la ”dinozaurii” care v-au fost vouă profesori până la cei care încă se zbat să salveze ce se mai poate salva). Când va veni scadența pentru toate astea, cele mai mari șanse sunt să nu mai fiu prezent aici să le văd, și asta mă bucură. Nu pentru că sunt doomer – încă sper să mai fie o șansă de întoarcere, că speranța moare ultima. Ci pentru că sunt realist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Sondaj IRES: Guvernul și Ministerul Sănătății sunt pe ultimul loc în topul încrederii părinților în instituții cu privire la deciziile de începere a cursurilor. 80% din părinți vor să fie implicați direct în discuțiile locale

Guvernul este pe ultimul loc în clasamentul încrederii cetățenilor în instituții, atunci când vine vorba despre deciziile cu privire la desfășurarea anului școlar 2020 – 2021. Concret, 48% dintre părinții…
Vezi articolul

Simulare Bacalaureat 2025. Subiectele și baremele primite de elevii de clasele a XII-a și a XIII-a la Limba română, Matematică și Istorie, în județul Iași – descarcă / Caracterizarea unui personaj dintr-un text de Ioan Slavici, la subiectul III

Subiectele primite de elevii de clasa a XII-a și a XIII-a la simularea județeană organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași au fost publicate online de inspectorat. Edupedu.ro le prezintă…
Vezi articolul