Orange România: Cele 82.000 de tablete nu se livrează într-un singur contract, sunt 4 contracte dintre care primul livrat la termen, alte două în curs și ultimul încă nesemnat / Replică la anunțul Ministerului Educației că ar fi livrat doar 25 de mii de dispozitive

1.404 vizualizări
Foto: © Prudencio Alvarez | Dreamstime.com
Orange Romania și-a îndeplinit toate obligațiile și a livrat tabletele conform prevederilor contractuale în cadrul întregului proces de dotare a instituțiilor de învățământ pentru desfășurarea cursurilor online, susține compania într-un răspuns transmis la solicitarea Edupedu.ro, după ce Ministerul Educației a transmis joi informații incomplete legate de această situație.

Ministerul Educației lăsa să se înțeleagă într-un mesaj transmis la solicitarea Edupedu.ro că motivul pentru care cele peste 82 de mii de tablete nu au ajuns la beneficiari ar fi o întârziere în livrarea lor de către compania care a câștigat licitația pentru primul lot, Orange România.

Tablete elevi: motivul întârzierii

Ministrul Educației, Monica Anisie, vorbea chiar despre o întârziere în livrarea tabletelor pusă pe seama săptămânii în care în China nu s-a lucrat, fiind sărbătoare națională.

În replică, Orange România susține că tabletele nu se livrează toate în același timp, ci în patru contracte/tranșe subsecvente. Astfel, dispozitivele din primul contract semnat au fost livrate în termenul stabilit, spun reprezentanții companiei, acum sunt în derulare alte două contracte de livrare, urmând să mai fie semnat încă un contract subsecvent cu ONAC, autoritatea care a organizat licitația, pentru ultima tranșă de tablete din acest prim lot.

Redăm integral răspunsul Orange România:

“Vă confirmăm că Orange Romania și-a îndeplinit toate obligațiile și a livrat tabletele conform prevederilor contractuale în cadrul întregului proces de dotare a instituțiilor de învățământ pentru desfășurarea cursurilor online.

Înțelegem foarte bine nevoia de a livra cât mai rapid aceste tablete împreună cu acces internet, vă asigurăm că toate acțiunile noastre în acest sens se desfășoară cu maximă prioritate și în conformitate cu legislația în materie de achizitii publice în vigoare. 

Detaliem mai jos desfășurarea procesului.

Acordul cadru semnat cu ONAC, în data de 9 septembrie, prevede livrarea unei cantități de maximum 82.826 de tablete prin semnarea de contracte subsecvente cu autoritatea contractantă. Același acord cadru prevede o cantitate maximă pentru primul contract subsecvent de 25.481 tablete. În concluzie, cantitatea maximă de 82.000 de tablete nu se livrează odată într-un singur contract. Operatorul economic semnează cu autoritatea contractantă contracte subsecvente, recurente, pentru cantități de maximum 25.000 de tablete pentru un contract, până la atingerea cantității totale. Documentația de atribuire este disponibilă public și vă rugăm să o consultați pe site-ul e-licitatie.ro, la adresa https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100099237

La data de 11 septembrie a fost semnat primul contract subsecvent pentru 25.481 tablete, care acoperă nevoile județelor Argeș, Mureș, Municipiului București și, parțial, ale județului Ilfov. Această cantitate prevazută de primul contract subsecvent a fost livrată integral.

Au fost semnate alte doua contracte subsecvente – unul pentru înca 18.442 tablete (Ilfov, Brașov, Prahova) și, ulterior, încă unul pentru 20.815 tablete (Harghita, Sibiu, Teleorman, Dâmbovița). Aceste două contracte subsecvente sunt în perioada de valabilitate, livrările efectuându-se  conform termenilor și condițiilor contractuale.

Urmează să fie semnat și ultimul contract subsecvent pentru 18.088 de tablete, care completează cantitatea contractuală rămasă până la atingerea numărului de 82.826 tablete.

Până în acest moment toate obligațiile asumate contractual au fost îndeplinite întocmai și urmează să procedăm la fel în continuare.

Legat de întrebarea dumneavoastră privind echiparea tabletelor cu SIM și soluție MDM (Mobile Device Management), vă confirmăm ca toate tabletele livrate indeplinesc 100% condițiile contractuale – preinstalare SIM, husa de protecție, sistem de operare Android 10 certificat GMS, preinstalare suita Office, sistem de management la distanță – MDM, ca să le enumerăm doar pe cele mai importante.”

Licitația pentru tablete a fost publicată pe SICAP (sistemul public de achiziții) pe 14 iulie 2020, după ce Guvernul a anunțat că aloca 150 de milioane de lei pentru aceste dispozitive și după ce Ministerul Educației a făcut un recensământ al dispozitivelor pe care le au elevii și profesorii, prin intermediul SIIIR, sistemul informatic al școlilor, ca să stabilească necesarul de tablete.

Foto: © Prudencio Alvarez | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Guvernul a publicat doar Memorandumul prin care va adopta proiectul “România Educată” / Raportul prezidențial, în sine, nu a fost făcut public, dar abia ieri a fost trimis la Ministerul Educației / Până pe 1 octombrie ar trebui să avem o nouă lege a Educației, iar în noiembrie din nou consultări pentru „definitivarea pachetului legislativ”

Raportul “România Educată” nu a fost publicat de către Guvern ca anexă la Memorandumul pentru aprobarea acestuia, pe ordinea de zi a ședintei de Guvern de miercuri, 14 iulie. A…
Vezi articolul

Curtea de Conturi: Şcolile din România au primit de la primăriile şi consiliile judeţene doar 0,6% din totalul finanţării pe anul 2016. Echivalentul a 21 de lei pe elev, pe an

Subfinanţarea cronică a Educaţiei şi şcolilor româneşti este reflectată în cel mai recent Raport de audit al performanței privind finanțarea învățământului preuniversitar, în perioada 2014-2016, făcut de Curtea de Conturi. În…
Vezi articolul