Organizația ieșeană Liga Studenților acuză „fraudarea” alegerilor pentru reprezentanții studenților în conducerea Universității de Medicină din Iași

3.325 de vizualizări
Foto: Facebook.com/UMF Iași
O organizație a studenților ieșeni, Liga Studenților, critică alte organizații studențești, reprezentându-i pe cei care învață la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, pentru modul „defectuos” în care au fost organizate alegerile prin care au fost desemnați reprezentanții studenților în structurile de conducere ale instituției. LS Iași susține, într-un comunicat de presă, că alegerile ar fi fost „fraudate” și cere reorganizarea lor „în condiții de legalitate și transparență.

Alegerile prin care studenții de la UMF Iași și-au ales reprezentanții în Consiliul de Administrație, Consiliile facultăților, Senatul Universității și Reprezentantul profesional de an s-au desfășurat în 3 tururi , potrivit datelor de pe site-ul instituției. Potrivit calendarului anunțat:

  • Pentru primul tur, candidaturile au fost depuse pe 27 octombrie, alegerile au fost organizate pe 29 octombrie
  • Pentru turul 2, depunerea candidaturilor a avut loc pe 31 octombrie, alegerile – pe 2 noiembrie. 
  • Pentru turul 3, candidaturile au fost depuse pe 4 noiembrie, alegerile au avut loc pe 6 noiembrie.

LS Iași prezintă date diferite: organizația spune că anunțul cu privire la desfășurarea alegerilor și depunerea candidaturilor a fost făcut pe 26 octombrie, iar alegerile ar fi avut loc pe 28 octombrie (dată la care, în calendarul oficial, urmau să fie validate candidaturile, înaintea alegerilor). Organizația studențească afirmă că „nu există niciun termen rezonabil atât pentru depunerea candidaturilor, cât și pentru a exista o perioadă de campanie, în care candidații să își poată convinge colegii”.

În comunicat mai este acuzat faptul că, pe platforma de vot online, la finalul votul se înregistrează „un număr inexplicabil de voturi anulate, fără a exista posibilitatea tehnică de a exista erori”. LS Iași acuză defavorizarea unor candidați și susține că „unii dintre candidații câștigători sunt de fapt persoane cu funcții de conducere în asociațiile organizatoare”. În acest sens, el dă exemplul președintelui unuia dintre cele patru asociații studențești din UMF Iași, care ar fi câștigat alegerile cu doar 21,6%, în condițiile în care „peste 43% dintre studenții alegători au preferat să se abțină”.

LS Iași mai afirmă că rezultatul votului nu ar fi putut fi aflat în mod real de către studenți, în primele tururi, deoarece rezultatele pentru acestea erau publice doar pentru 24 de ore.

Organizația face trimitere la asociațiile studențești din UMF, societatea Studenților Mediciniști din Iași (SSMI), Societatea Studenților Stomatologi Iași (SSSI), Societatea Studenților Farmaciști Iași (SSFI) și Asociația Studenților Bioingineri Iași (ASB), pe care le acuză de “monopol politic asupra reprezentării studențești și eliminarea studenților vocali”. Nu sunt aduse exemple concrete în acest sens, dar LS susține că acestea nu ar fi sprijinit un protest din 26 iunie al studenților, împotriva măsurilor de majorare a taxelor de cazare și școlarizare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

România își face Comitet pentru Inteligență Artificială, cu două consilii și grupuri de lucru tematice. Ministrul Burduja: Vizăm să conectăm specialiștii români din lume cu mediul de acasă

Guvernul a adoptat, vineri, un memorandum privind înființarea unui Comitet Român pentru Inteligență Artificială, prezentat de ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, drept un “cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forțele din…
Vezi articolul

BREAKING Sindicatele vor protesta, de luni, în fața Guvernului și avertizează că nu vor încheia mediile elevilor dacă nu primesc mărirea salarială amânată de doi ani. Nistor: Profesorii vor primi o mărire de doar 4%, adică 40-50 de lei la salariu

Reprezentanții sindicatelor au anunțat că, începând de luni, vor picheta sediul Guvernului pentru a-și cere drepturile salariale promise de doi ani și tot amânate, iar dacă situația nu se remediază,…
Vezi articolul

Rapoartele elevilor care participă la testarea standardizată „nu conțin datele copiilor”, dă asigurari Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. Acesta mai spune că testele „nu reprezintă nici pentru elevi și nici pentru profesori vreo unitate de măsură”, dar ar putea duce la eliminarea unor conținuturi din programă, dacă unii itemi nu vor fi rezolvați, de exemplu

Datele copiilor nu vor fi introduse în platforma privată pe care Ministerul Educației a anunțat că va organiza o testare standardizată pentru elevii din clasele I-XI, fără cei de clasa…
Vezi articolul
Ce se mai întâmplă cu școlile europene

Ce se mai întâmplă cu școlile europene, în pandemie: Redeschidere cu mai multe viteze în Italia, Austria, Cehia, Slovacia. Primele restricții în liceele din Suedia. Experiment cu testare masivă într-un district german

Procesul de redeschidere a școlilor începe sau continuă în mai multe țări care au închis complet sau parțial unitățile de învățământ, din cauza exploziei de cazuri Covid-19 cu care s-au…
Vezi articolul