Peste 100 de laureați ai premiului Nobel cer Rusiei încetarea războiului: Descoperirile ştiinţifice trebuie folosite “exclusiv în scopuri paşnice şi pentru bunăstarea şi fericirea tuturor oamenilor respectând în acelaşi timp Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”

203 vizualizări
Foto: © Superjoseph | Dreamstime.com
103 laureați ai premiului Nobel din diverse domenii și locuri ale lumii au semnat o scrisoare pentru pace în Ucraina. Ei subliniază că armele nucleare au fost create cu ajutorul științei și tehnologiei, dar nu trebuie folosite niciodată.

Declaraţia a fost iniţiată de Max Planck Society şi Lindau Nobel Laureate Meetings.

“Până la urmă, descoperirile tehnologice și cercetările în domeniul științei au făcut din oameni cea mai mare forță de modelare din sistemul Pământului, în ultimul secol. Descoperirea fisiunii nucleare a creat bazele fabricării armelor nucleare de distrugere în masă. Volumul actual are potențialul să facă Pământul de nelocuit. De aceea, aceste arme nu trebuie niciodată să fie folosite!” – subliniază semnatarii scrisorii.

Descoperirile ştiinţifice trebuie folosite “exclusiv în scopuri paşnice şi pentru bunăstarea şi fericirea tuturor oamenilor respectând în acelaşi timp Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, atrag atenția cei 103 semnatari.

“Îi cerem preşedintelui rus Vladimir Putin să respecte tratatele în temeiul dreptului internaţional, să-şi retragă forţele armate, să înceapă negocierile şi să restabilească pacea”, este concluzia declaraţiei.

De precizat, în urmă cu o zi, o altă scrisoare semnată de alți 163 de laureați ai premiului Nobel condamnau Rusia și cereau sprijin pentru Ucraina. Printre semnatari se numără și scriitorul turc Orhan Pamuk, scrie G4Media.ro.

Invazia rusă va păta reputația internațională a statului rus pentru deceniile care vor urma, mai spun semnatarii primei scrisori: ”Va pune bariere în calea economiei sale și îi va provoca dificultăți populației. Sancțiunile impuse vor restrânge ușurința de mișcare a talentaților și oamenilor harnici ruși din toată lumea. De ce să ridici acest gard între Rusia și lume acum? Sute de soldați ucraineni, soldați ruși și civili ucraineni, inclusiv copii, au murit deja. Este atât de trist, atât de inutil. Facem apel ca guvernul rus să oprească invazia Ucrainei și să-și retragă forțele armate din Ucraina. Respectăm calmul și puterea poporului ucrainean. Suntem alături de ei! (…) Fie ca pacea să vină în această zonă din frumoasa noastră lume”, se mai arată în scrisoarea laureaților Nobel.

Foto: © Superjoseph | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației cere Guvernului deblocarea situației în care pentru proiectele europene din subordine nu poate angaja experți / În caz contrar, pot apărea „posibile corecții financiare”, pentru că indicatorii din proiecte nu vor fi atinși

Angajarea de experți în afara organigramei Ministerului Educației și a instituțiilor publice din subordinea sa este solicitată Guvernului, printr-un memorandum, de către Minister. Documentul se află pe ordinea de zi…
Vezi articolul