(P) Curățarea și dezinfectarea spațiilor și echipamentelor în școli, unul dintre cei 6 piloni cheie în lupta contra răspândirii coronavirus, potrivit INSP

2.352 de vizualizări
Până la identificarea de terapii și vaccinuri care să ne protejeze de SARS-CoV-2, cea mai eficientă metodă de control a răspândirii virusului constă în aplicarea bunelor practici de igienă și decontaminare, se arată în manualul Institutului Național pentru Sănătate Publică. Acesta cuprinde și recomandări pentru măsurile de protecţie care trebuie aplicate pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19.

Documentul oficial marchează drept esențială curățarea și dezinfectarea spațiilor și echipamentelor în școli, principiu de bază pe care se întemeiază recomandările naționale pentru toate instituțiile de învățământ preuniversitar din România.

Domestos susține igiena în școli

Școlile pot obține un set complet de produse de curățenie și dezinfecție, constând în 70 de produse Domestos Extended Power, dezinfectant pe bază de clor, și 70 de odorizante de toaletă Domestos Power 5, dacă se înscriu în campania „Domestos susține igiena în școli”, campanie aflată în al cincilea an de desfășurare și care militează pentru Dreptul la toalete și condiții optime de igienă în toate școlile din România. Până acum, în 2020, 50 de școli au primit sau urmează să primească seturi de curățenie și dezinfecție, extrem de importante pentru perioada examenelor, dar și după aceea, odată cu reluarea cursurilor în condiții speciale.

Dreptul la toalete

Avem încă 48.253 de elevi care nu au însă acces la un grup sanitar, potrivit Ministerului Educației, copii care atunci când merg la școală au latrine în curtea instituției, copii care nu au apă curentă la școală, ca să nu mai vorbim despre norme de igienă și securitate sanitară sau respectarea demnității. Pentru ei problemele sunt uriașe.

În campania „Dreptul la toalete”, pentru o parte dintre acești copii  au fost demarate lucrările de construcție a toaletei la școala din comuna Podișor, s-a modernizat toaleta Școlii Gimnaziale „Nicu Albu” din Piatra Neamț, iar recent Școala Gimnazială Pietroșani, din județul Teleorman, a fost aleasă de Crucea Roșie Română pentru a beneficia de construirea unui grup sanitar modern.

Nevoia și obligația de a avea grupuri sanitare moderne, curate și funcționale sunt esențiale pentru o educație de calitate.

Cele 6 principii generale care stau la baza măsurilor INSP sunt:

  1. menținerea distanțării fizice de cel puțin 1,5 m;
  2. aplicarea măsurilor de barieră;
  3. prevenirea aglomerării elevilor;
  4. curățarea și dezinfectarea spațiilor și echipamentelor;
  5. instruirea, informarea și comunicarea;
  6. protecția sănătății elevilor, cadrelor didactice și personalului care se află în grupele de vârstă la risc, și/sau au afecțiuni cronice și/sau dizabilități.

În Manualul cu recomandări emis de INSP dezinfectarea obiectelor este esențială, iar la orele de educație fizică și sport, de exemplu, regulile vor schimba felul în care interacționau până acum elevii. De exemplu, la fotbal, vor putea juca doar în echipe de câte 5 jucători, la o singură poartă și doar portarul mai poate atinge mingea cu mâna. Când mingea iese în afara terenului, elevii repun mingea cu piciorul în joc. Mingea este dezinfectată după fiecare joc. Pentru baschet, elevii vor avea fiecare minge proprie, iar mingiile trebuie dezinfectate după fiecare folosire.

În săli, curățenia și dezinfecția cu soluții avizate se face după fiecare plecare a unui grup de elevi, urmată apoi de aerisirea spațiului respectiv.

În cancelarie, dezinfecția și curățarea ar trebui să aibă loc de cel puțin două ori pe zi, înainte de începerea fiecărui ciclu de învățământ sau probe de examen.

În grupurile sanitare, dezinfecția și curățenia trebuie făcute după fiecare pauză, la finalizarea orelor sau de câte ori este nevoie.

Toate aceste măsuri vor trebui trecute în Planul de curățenie și dezinfecție pe care fiecare unitate este obligată să îl elaboreze și să îl respecte, iar în acest document vor fi scrise în permanență cine face curățenia și cine va supraveghea efectuarea conformă a curățeniei.

În Planul de igienizare a școlii, un al doilea document esențial introdus de noile recomandări INSP, apare dezinfectarea spațiilor de joacă prevăzute cu jucării de exterior. Zilnic și înaintea începerii cursurilor, acestea trebuie dezinfectate cu soluție pe bază de clor.

Kit-ul de igienă și dezinfecție pentru fiecare școală

Regulile INSP prevăd asigurarea aprovizionării școlii cu materialele necesare. Acestea sunt:

  • săpun lichid,
  • hârtie igienică,
  • hârtie de șters pe mâini sau uscătoare pentru mâini,
  • antiseptic pe bază de alcool și dispensere,
  • dezinfectant pentru suprafețe (bănci, catedră, podele, pervazul, clanțe, întrerupătoare)
  • găleți, mături, perii,
  • soluție de spălat pardoseli,
  • mopuri diferite pentru baie și celelalte săli,
  • detergenți și perii pentru vasele de WC,
  • detergenți pentru curățenia chiuvetelor,
  • lavete,
  • materiale de protecție pentru elevi, cadre didactice, personalul care va supraveghea un elev depistat bolnav în timpul orelor de curs, personalul de curățenie și auxiliar

Domestos susține igiena în școli prin:

  • Construirea grupurilor sanitare acolo unde acestea lipsesc sau se află în prezent în curte – o nevoie de bază, în general, extrem de importantă în această perioadă
  • Renovarea și modernizarea toaletelor – pentru asigurarea condițiilor de igienă necesare în spațiile în care copiii își petrec o bună parte din zi
  • Kituri de produse de curățenie și dezinfecție necesare păstrării unei igiene adecvate în unitățile de învățământ

În perioada septembrie 2019 – aprilie 2020 au fost făcute aproape 400 de înscrieri valide în toate cele trei categorii. Înscrie o școală în Campania „Dreptul la toalete”.

Domestos oferă în anul acesta școlar o sponsorizare în valoare de 60,000 euro pentru dotarea efectivă a trei școli cu grupuri sanitare și modernizarea toaletelor în alte două instituții de învățământ, în timp ce, până la finalul anului, 100 de școli vor primi produse de curățenie.

Foto: Domestos susține igiena în școli


1 comment
  1. Ooo, si va controla cineva aplicarea masurilor. Ce de detergenti, dezinfectanti, courpapier si prosoape de hartie sifonate/ti. Si inainte cred ca exista buget ptr sapun si celelalte. Cati dintre dvs au vazut la baie asa ceva? De cate ori si mai alea cu ce se spalau culoarele si toaletele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum vor arăta următoarele urme de pași pe Lună? Cizmele astronauților pentru misiunea Artemis, realizate pentru condițiile extreme de la Polul Sud lunar vor avea un design special pe talpă, care să lase o nouă amprentă iconică 

Cizmele lunare purtate de astronauții din misiunile Artemis vor trebui să îi protejeze pe purtătorii lor de terenul dificil și de temperaturile extreme, însă rolul lor memorabil va fi reprezentat…
Vezi articolul

Liderul sindical Marius Nistor, despre rezolvarea inechităților salariale: Un director adjunct al unei școli ar trebui să primească în plus 1600 de lei pentru a ajunge la salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată

“Salariul unui profesor cu grad didactic I, cu vechime peste 25 de ani și studii superioare de lungă durată trebuie să fie punctul de plecare pentru majorarea salariilor directorilor de…
Vezi articolul