Paradoxala admitere la facultate după începerea cursurilor: Politehnica București organizează o Sesiune III de admitere în octombrie, deși legea prevede 2 sesiuni care să se încheie pe 30 septembrie. Rectorul Mihnea Costoiu: Administrativ, este a doua sesiune, care se extinde

9.530 de vizualizări
Universitatea Politehnica București / Foto: upb.ro
Universitatea Politehnică din București (UPB) prezintă pe site-ul său mai multe “sesiuni de admitere active în prezent”, printre care se numără o a treia sesiune de admitere la Licență 2021, la Master 2021 și la Doctorat 2021. Potrivit aceluiași site, o hotărâre a Consiliului de Administrație al Politehnicii, din 27 septembrie, a prelungit “Sesiunea III – Admitere completare” pentru licență, masterat și doctorat, până la data 29 octombrie 2021. Aceasta, deși metodologia-cadru de organizare a admiterii în instituțiile de învățământ superior prevede doar două sesiuni de admitere, care trebuie să se încheie pe 30 septembrie. Contactat de Edupedu.ro, rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a declarat că “sesiunea a 3-a” este o formulă pentru studenți și că “din punct de vedere administrativ” ar fi vorba tot de a doua sesiune, “care se extinde”.

Ce spune legea despre sesiunile de admitere în învățământul superior:

Potrivit Legii Educației Naționale (Art. 142):

 1. Ministerul Educației și Cercetării elaborează anual o metodologie-cadru privind organizarea admiterii în instituțiile de învățământ superior de stat și particulare din România.
 2. (2) Fiecare instituție de învățământ superior elaborează și aplică propriul regulament de organizare a admiterii în programele de studii oferite. Acest regulament se elaborează conform metodologiei-cadru prevăzute la alin. (1).

Metodologia-cadru din 15 decembrie 2016 privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat, cu modificări ulteriori, prevede la Articolul 8 (1):

 • “Concursul pentru admiterea la toate ciclurile de studii universitare și toate formele de învățământ se poate organiza în două sesiuni, în condiții identice, înainte de începerea anului universitar, dar nu mai târziu de 30 septembrie.”

Or, potrivit informațiilor publice de pe site-ul Universității Politehnica din București, această instituție organizează o “Sesiune a III-a”, prevăzută chiar și în regulamentul de admitere, sesiune care în prezent urmează să dureze până la finalul lunii octombrie, în urma unei decizii de săptămâna trecută a Consiliului de Administrație. Rectorul Mihnea Costoiu afirmă, însă, că administrativ este vorba despre a doua sesiune – declarația completă, mai jos.

Ce spune Regulamentul de Admitere pentru studii de licență în anul universitar 2021-2022 – Politehnica București:
 • Acest document include o anexă dedicată “Sesiunii III”, ce are loc după finalizarea înmatriculării din Sesiunea II și este o sesiune de “admitere-completare”. Primul articol din anexă menționează că este vorba despre o “nouă sesiune” ce are loc “în condițiile specifice din vara anului 2021”. Aceeași anexă precizează că în această Sesiune III admiterea se face prin concurs de dosare bazat pe 3 probe, putând să se înscrie candidați care nu sunt deja înmatriculați în primele 2 sesiuni.

Primele patru articole din această anexă a Regulamentului:

 • Anx.IX-1. După finalizarea înmatriculării din Sesiunea II, Comisia centrală și Comisiile locale de admitere stabilesc eventualele locuri vacante pentru fiecare dintre facultăți. Pentru ocuparea acestora, prin decizia Consiliului de Administrație al UPB, se poate organiza Sesiunea III – Admitere-completare. Structura, calendarul și organizarea acestei noi sesiuni, în condițiile specifice din vara anului 2021, fac obiectul prezentei anexe, și vor fi publicate pe site-ul UPB, precum și la fiecare facultate implicată.
 • Anx.IX-2. În cadrul Sesiunii III, admiterea în UPB se face printr-un concurs de dosare, bazat pe 3 probe (P1, P2 și P3) și desfășurat în trei faze succesive: Faza I – Înscriere, Faza II – Admitere și, respectiv, Faza III – Validare și înmatriculare.
 • Anx.IX-3. Pentru obținerea statutului de candidat admis și înmatriculat, parcurgerea tuturor fazelor din respectiva sesiune este obligatorie.
 • Ses.III.L-1. La această sesiune pot participa numai candidații absolvenți de liceu care au promovat Examenul național de Bacalaureat și nu sunt deja înmatriculați în UPB în Sesiunea I sau Sesiunea II. Lista facultăților participante, domeniile și numărul de locuri disponibile inițial pentru Sesiunea III pot fi găsite la https://admitere.pub.ro, în secțiunea Informații generale despre admitere – Sesiunea III – Admitere-Completare
Sesiunea III – “activă” în octombrie

În secțiunea de Admitere de pe site-ul UPB, prima pagină menționează, luni 4 octombrie, “sesiuni de admitere active în prezent”, inclusiv sesiunile “Licență 2021 III” și “Master 2021 III”.

Sursă foto: captură Admitere.pub.ro

Pagina de admitere la studii de licență menționează că în 2021 concursul de admitere se desfășoară în mai multe sesiuni: Sesiunea I – Admitere anticipată, Sesiunea II – Admitere, Sesiunea III – Admitere completare. Aceeași pagină prevede că Sesiunea III are loc în ˆiulie-septembrie/octombrie 2021”, cu termen pentru “rezultate finale admiși și înmatriculați (Ses III)” pe 29 octombrie, în urma unor modificări în CA, dintre care ultima în ședința CA din 27 septembrie 2021.

Sursă foto: captură Admitere.pub.ro

Tot pe aceeași pagină se menționează că 11 facultăți din cadrul Politehnicii organizează concurs de admitere în Sesiunea III.

Pe paginile facultăților apar mai multe detalii. Astfel, pe pagina Facultății de Inginerie Mecanică se arată că, potrivit Hotărârii CA din 27.09.2021, s-a prelungit sesiunea II până pe 29 octombrie astfel:

 • “LICENȚĂ – Înscriere / Înmatriculare – 28 oct. 2021 / Rezultate finale admiși și înmatriculați – 29 oct. 2021
 • MASTER și DOCTORAT  – Înscriere / Interviu – 28 oct. 2021 / Rezultate finale admiși și înmatriculați – 29 oct. 2021″
Sursă fdto: captură Mecanica.pub.ro
Rectorul Mihnea Costoiu: Nu e prima oară când facem acest lucru

Contactat de Edupedu.ro, rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, a susținut că nu e vorba despre o sesiune separată, ci de “a doua sesiune, care se extinde având în vedere că am avut contacte foarte multe cu industria, în ultima perioadă. Au venit foarte multe companii, pentru programe de masterat și doctorat în special”.

El a spus că “nu e prima oară când facem acest lucru”.

Mihnea Costoiu, declarația completă:

 • “Nu este o a treia sesiune. Este o prelungire a sesiunii pe care am avut-o în toamnă. [E prezentată drept] Sesiunea a 3-a pentru a fi reținută de studenți, dar din punct de vedere administrativ este a doua sesiune, care se extinde având în vedere că am avut contracte foarte multe cu industria, în ultima perioadă. Au venit foarte multe companii, pentru programe de masterat și doctorat în special. Din acest motiv am prelungit, pentru că sunt foarte multe companii interesate și sunte interesați să dezvoltăm la rândul nostru colaborarea cu acestea.
 • Licența nu este în targetul nostru, nu știu de ce au lăsat-o, o fi o eroare. Dar targetul nostru este Masteratul-Doctoratul. Nu e niciun secret, am anunțat public, nu e ceva special. Și nu este prima oară când facem acest lucru. Se înscrie în cadrul poziției universității privind diversificarea relațiilor cu companiile și cu partenerii noștri”.

2 comentarii
 1. Cum se explica faptul ca pe zi ce trece parcul UPB dispare metru cu metru și răsar blocuri peste noapte? Asistam la acelasi fenomen precum cu terenurile de la Agronomie?

 2. Nu aveti voi zile sa acoperiti pe edupedu toate magariile care se fac in UPB. Acolo e mosie, deja, nu mai poate intra nimeni sa faca ordine. Studenti, cadre didactice — sclavi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Cele mai mari 5 universități din România: Vom promova importanța vaccinării cadrelor didactice, a personalului, a studenților, astfel încât să putem decide revenirea în condiții sigure în amfiteatre, săli de seminar, cămine

Cele cinci mari universități românești care formează Consorțiul Universitaria au anunțat astăzi, într-un comunicat de presă, că „vor promova importanţa vaccinării cadrelor didactice, a studenţilor şi personalului didactic-auxiliar şi nedidactic…
Vezi articolul

Universitatea din București anunță că se delimitează de poziția exprimată de Vladimir Tismăneanu și că va discuta “în forurile de decizie” situația sa

Universitatea din București anunță că “se delimitează de poziția exprimată public de profesorul Vladimir Tismăneanu”. Profesorul Tismăneanu este, din 2017, coordonator onorific al Centrului de Cercetare a Totalitarismelor ‘Hannah Arendt’…
Vezi articolul