Pentru ca elevii să poată reveni fizic la școală după cele 2 săptămâni de vacanță, ar trebui să fie mai mic numărul de infectări / Recuperarea se va face prin modificarea structurii anului, se pot folosi vacanța de iarnă și săptămâna “Școala Altfel” – Sorin Cîmpeanu

119.870 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Radu Tuta - Agerpres Foto
Sorin Cîmpeanu / Foto: Radu Tuta – Agerpres Foto
Pentru a reveni la școala fizică pe 8 noiembrie, numărul elevilor infectați din școli ar trebui să scadă la sfârșitul celor două săptămâni de vacanță suplimentară în care intră toți începând de luni, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu într-o intervenție la Digi24. El a adăugat că se va consulta cu experți în epidemiologie pentru a avea un răspuns exact, dar că sistemul nu poate susține mai mult de două săptămâni fără școală fizică. În ceea ce privește recuperarea, aceasta se va face prin modificarea structurii anului școlar și ar putea însemna sacrificarea săptămânii Școala Altfel sau chiar a vacanței de iarnă.

„Două săptămâni pot fi recuperate prin modificarea structurii anului școlar, mai mult nu poate fi recuperat prin modificarea structurii. O săptămână oricum aveau preșcolarii și elevii din învățământul primar, vor avea două săptămâni, deci doar o săptămână în plus de vacanță. Pentru ceilalți elevi vor fi două săptămâni de vacanță, care vor putea fi recuperate, discutăm cu elevii, discutăm cu profesorii, prin modificarea structurii anului școlar există săptămâna Școala Altfel, există vacanța de iarnă, există posibilități de recuperare astfel încât să se păstreze calendarul examenelor naționale, dar mai mult de două săptămâni nu susținem vacanță suplimentară”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Întrebat cum ar trebui să arate situația epidemiologică la sfârșitul acestor două săptămâni pentru ca elevii să se întoarcă la școală, Cîmpeanu a răspuns că „evoluția epidemiologică din școli ne arată că din punct de vedere al numărului de elevi infectați avem o stagnare la 16.000 de elevi și preșcolari infectați, exact atâția aveam și cu o săptămână în urmă, deci ar trebui să fie mai mic numărul de infectări, ne vom consulta cu experți în epidemiologie pentru a avea răspunsul exact. Am anunțat că nu mai devreme de 5 noiembrie vom avea decizia de modificare a structurii anului școlar”, a răspuns Cîmpeanu.

Întrebat dacă elevii din anii terminali ar putea totuși să vină la școală în perioada aceasta, Cîmpeanu a răspuns că „dacă hotărârea CNSU spune că se acordă vacanță tuturor… tuturor înseamnă tuturor. Pot să vă spun că elevii din anii terminali nu vor avea de suferit din perspectiva numărului de săptămâni de cursuri”.

Citește și:
VIDEO Vacanța de două săptămâni începe pe 23 octombrie, anunță ministrul Educației: Vom avea consultări pe modificarea structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată / Mai mult de două săptămâni nu vor putea fi compensate

38 comments
  1. Incredibil! A scos rata de infectare de la care se trecea online, rata pusa din burta (“nu credeam ca o sa se atingă”), probabil pentru a face economii la buget legat de părinții care stăteau acasă cu copiii și acum introduce vacanță forțată, vrea sa schimbe structura anului școlar și sa vadă și cât e rata de infectare pentru a vedea dacă școlile vor începe fizic.
    Din punctul meu de vedere, în condițiile actuale, școala, din păcate trebuie sa continue online pana la o rată de infectare sub 3 la mie, nu 6 la mie.
    Teste de salivă?! Nu sunt concludente.
    Argumente: oricum merg la Mall. Serios?!
    La Mall nu merg 33 de copii (cam câți sunt într-o clasă), nu stau 6-7 ore cu masca pe figura, cât stau la școală unul lângă altul.
    Argument: afară (în alte țări) școala a fost deschisă. Serios?
    Câți copii sunt într-o clasă afară? Câte teste pe săptămână fac copiii afară?
    Concluzia, ministrul ăsta trebuie demis și nu mai are ce căuta pe scaunul de ministru!
    Din păcate de sistemul nostru de învățământ și-au bătut joc toți miniștrii care s-au perindat pe acolo: manuale alternative, luare în calcul a notelor V-VIII pentru a putea accede la liceu și altele.
    Cine a spus ca dacă vrei să distrugi o țară atunci nu e nevoie sa o ataci militar ci să-i distrugi sistemul de educație! Din 89 și până azi la noi cam asta s-a făcut!
    A! Am greșit, am uitat, s-a făcut o reforma în sistemul de educație! S-au înființat scoli private (și facultăți), adevărate fabrici de diplome.

  2. Domnule ministru, reveniti la scoala online dupa vacanta fortata, la asa un dezastru de infectare in Romania. Pana in sem.II. In caz contrar, sunteti responsabil de infectarea cu rea-credinta a copiilor vaccinati sau nu.

  3. Am citit cu interes comentariile tuturor.Fiecare are dreptate in felul sau de abordare a problemei grave actuale.Eu sunt de acord cu vaccinarea, dar sa fie exceptati cei care au probleme de sanatate, pentru ca au murit si multi oameni dupa vaccin, doar ca acestia nu sunt centralizati, asa cum sunt centralizati cei decedati de Covid.

  4. Va rugam , dle ministru Campeanu, ca dupa cele 2 saptamani de vacanta fortata sa se inceapa online! Va fi crunt pt copii si pt familiile lor, vaccinate sau nu , daca se va incepe fizic. Se impune scoala online pana in sem
    II la asa rata de infectare. In caz contrar, consider ca se doreste infectarea cu rea-credinta a copiilor Romaniei.

  5. Revenirea elevilor la scoala in format fizic trebuie sa depinda de rata infectarii in fiecare localitate, nu de caii verzi pe pereti de care pomenește ministrul.
    Unde rata infectarii este mare,adica peste 3 la mie, sa se invete online pana la scaderea acestei rate.
    .

  6. Trebuie că ministrul Câmpeanu este păgân, daca nu stie ca vacanta de iarna este de fapt vacanta de Crăciun.
    Si ca ea cuprinde in mod traditional inca doua mari sărbători ortodoxe.
    Si anume Boboteaza si nasterea Sf Iosn,sfant al carui nume il poarta o muiltime de romani.
    In loc sa cheme la scoala elevii si profesorii, cu sarmaua in gat, mai corect ar trebui sa prelungească anul scolar cu o saptamana, ca anul trecut, fara afectarea examenelor naționale.

  7. Hotelierii de la munte ar avea afacerile compromise la iarnă…
    Iar turiștii bugetul compromis deoarece și-au achitat sejurul.
    Vacanta de iarnă sa rămână vacanță inclusiv cea din februarie.
    Dorim un ministru tânăr care sa se plieze pe nevoile societății in ansamblu.

  8. De ce închideți școlile daca sunt reguli,scenarii de funcționare….sau nu sunt bune ??!!Le-ați modificat de la o zi la alta,de la un an la altul,parca nu suntem în aceeași situație din 2020,chiar mai rău…De dimineață pina seara vorbiți domnule ministru de teste invazive și periculoase,dumneavoastră ați încurajat părinții se refuze testarea,când ,preșcolarii din grădinițe/creșe efectuau la fiecare început de an scolar exudat nazal și faringian pt.intrare in colectivitate,și nu a fost/nu era periculos pt.nimeni.Am întrebat și mai întreb cum se vor testa 500-1000 de elevi de 2 ori pe săptămână de un singur cadru medical într-o școală ,sau nu vor mai face școală..??!!Se vorbește de distanțare in școli,poate nu știți că sunt scoli unde sunt 34 de elevi într-o clasă în care ar trebui sa fie doar maxim 20-22 ,in unele se servește și masa..fara masca evident…despre ce distanță vorbim..?De un an vorbiți de digitalizare ,învățămint performant,profesorii au făcut cursuri in acest sens;acum rezultatul este vacanta,după ce nu ați făcut nimic atitea luni de zile !Pe noi “alegătorii” nu ne întrebați ,de ce nu luați măsuri pt.cei ce nu respecta reguli,pt. cei ce nu se vaccinează ,este problema de sănătate publică națională și internațională sau este numai pentru fraieri?!

    1. Nu ma poți obliga sa fac un vaccin…eu decid ce fac în dreptul meu .Dacă te-ai vaccinat,nu înseamnă că le știi pe toate.. sa lăsăm ura și disprețul deoparte ….

  9. Prostie in stare pură ,că și Turcan de altfel!!! Omule ,tu ești zdravăn la mansardă? Cum sa vină elevii să facă școală de Crăciun sau de Revelion??? Beți din același pahar ,tu și Catzu??? Doamne ferește de asemenea specimene!!!

  10. Tov. ministru ne vede ca pe niste “obiecte” (in cel mai fericit caz “cobai”) cu care se joaca cum doreste. Nu se gandeste ca vacanta aceasta strica “ritmul”?, In prima saptamana dupa vacante de regula nu poti face mare lucru la clasa.
    Ce vrea tov. ministru? Sa reduca vacanta de iarna? Cum ? Venim la scoala incepand cu luni 3 ianuarie? Mergem la scoala pana vineri 24 decembrie? Sau poate dispare complet orice vacanta de iarna? E convenabil, anul acesta … zilele libere (25,26 decembrie si 1,2 ianuarie ) sunt sambata si duminica. Si asa in varianta actuala, saptamana aceea , ultima din decembrie , e o magarie , dar sa te gandesti ca “cineva” (elevi sau profesori) ar putea “face scoala” asa cum doreste tov. ministru e o mizeria. Nu suntem masini tov. ministru, suntem fiinte umane, nu suntem doar niste numere pe hartie. Putin respect va rog.
    Cum explicati logic inchiderea scolilor acolo unde rata de infectare e ZERO sau sub 3-6%. Scolile acelea de ce trebuiau inchise? Asa doar? Vă face sa dormiti bine noaptea? Doriti sa mai puneti niste “bete-n roate ? E un hobby poate ? O placere?
    Aproape 20% din polulatia tarii are parte de aceste “decizii”.
    “Multumim din inima partidului”, era un titlu de cantec acum 30 de ani…

  11. Părinții nu-și verifică copiii nici când acestea sunt on-line, nici când sunt on-side. În marele orașe, la orele dimineții, elevii în loc să fie în sălile de clase sunt la cafele prin localuri, iar părinții la serviciu! V-ați învățat să acuzați profesorii că odraslele nu participă sau au note mici la ore, să acuzați medicii că vă tratează, etc! Cum le mai știți pe toate, unii! În on-line se face școală și învăță, participă și se pregătesc tot elevii care învăța, participă și se pregătesc și pentru orele față în față! Restul sunt doar mofturi și pretențiile unor părinți frustrați ce au urât și urăsc școala! Și da! Ca părinte, consider că este mai bine on-line, decât vacanță! Așa, copiii măcar stau în casa la ore. În vacanță fiind, vor umple molurile! Ce s-a rezolvat? Nimic!

    1. Credeti ca elevii vor merge in mall-uri doar in vacanta si cat timp au scoala online nu vor iesi din case? Cam aberati, ce pot spune.
      Si credeți ca parintii frustrati urasc scoala? Vai de voi. Doar copiii care erau eminenti si foarte buni mai invata ceva in online. Restul, chiar si cei mediocrii, se vor desprinde de scoala asa ca nu mai fiti ignoranti. Da, situatia nu e buna pentru a desfasura scoala fizic, dar copiii prostesc cu scoala online, nu e nici de cum o solutie buna.

    2. Ce te faci cu profesorii care habar nu au sa foloseasca platforma,doar sa posteze temele,si rezolvarile le cer pe whatsapp.Asa ca lasati dracu comentariile idioate.In Romania nu se invata nimic in online.

    3. Aveți cea mai mare dreptate! Sunt profesor și sunt întru totul de acord cu tot ce ați scris. După această vacanță cazurile vor bubui și ne vom trezi din rău în mai rău.

  12. Între timp a apărut o alta varianta in Marea Britanie, mult mai contagioasa ca actuala. Ea va ajunge și in România, cineva va spune ca a eliminat pandemia sau ca vom avea maxim 1500 de cazuri in vârf pandemic așa ca n are rost sa pregătim valul.
    Sper ca in aceste 5-6 săptămâni copiii s au bucurat de școala fizica pentru ca nu vor mai avea parte de ea prea curând.

  13. Sigur, o idee excelenta ca din Sarbatorile de iarna, cand s au perindat pe la zeci de usi si rude in vizita sa-i aducem brusc la scoala. Minunat, stati jos, aveti nota 4. Pai in loc sa profiti de faptul ca de la Boboteaza incolo ai atatea zile tampon, tu mai vrei sa si scurtezi si ii aduci gata infectati mai devreme. Graunte in loc dd creier. Da, scoala altfel e o porcarie. Sa dispara de tot chiar. Mai ales in pandemie.

  14. Orice om cu bun simt intelege ca o pauza de 2 saptamani nu va rezolva mare lucru. Catastrofa e prea mare ca sa poate fi reparata in 2 saptamani. Prelungesc dezastrul ca sa ajungem intr-un hard lockdown.

    Orice om cu bun simt intelege ca acest incompetent ministru va face doar un haos si mai mare. Individul asta nu are solutii, greu de inteles ce mai cauta la minister.

    1. Bataie de joc in loc de vacanta nu e mai bine. Online ul nu asigura echitatea informatiei in conditii de evaluare la nivel national. In satul meu, nu este semnal la date mobile. Adica cele cu care vin tabletele. Unii nici mancare sau curent nu au.

  15. Nu mai mintiti cu recuperarea! Ca nu s-a recuperat nimic. Copiii nostri, din orase mari cu acces la scoli bune si la tehnologie au niste goluri imense in educatie. De ce nu prelungiti anul scolar? Si in Europa se invata vara. De ce atata incapatanare la acest ministru? Anul trecut au facut acelasi lucru, prin taierea saptamanii altfel si prin scoala prelungita pe hartie cu o saptamana, dar s-a suprapus cu examenele de clasa a 8-a iar copiii nu au mers la scoala. Deci s-a ”recuperat” pe hartie. Arata bine in statistici, dar atat.

    1. Dumneavoastră va văitați ,cei care aveți acces la tehnogie, aveți profesori ” super profesori”(că de , sunteți la școli de renume din orașe mari), că aveți copii cu goluri în materie. Ce sa mai zică cei din mediul rural care abia dacă le merge internetul(dacă îl au) sau cei ce nu au, nici acces la tehnologie și nici “super profesori”. Acei super profesori din liceele de renume după care ați fugit , de ce nu s_au dat peste cap da recupereze materia. Oare copilul (copiii )dvs au fost atenți la ce s-au predat online? Ați verificat cat decât ce scrie in caiet sau daca a învățat lecția. Va asigur că cei ce vor să învețe învață în orice condiții și pun întrebări la ce nu știu. Nu vă compătimim pe “cei din orașe mari, de la școli de renume cu acces la tehnologie” elevii aceștia folosesc in alte scopuri tehnologia

      1. Nu ma poți obliga sa fac un vaccin…eu decid ce fac în dreptul meu .Dacă te-ai vaccinat,nu înseamnă că le știi pe toate.. sa lăsăm ura și disprețul deoparte ….

    2. Părinții nu-și verifică copiii nici când acestea sunt on-line, nici când sunt on-side. În marele orașe, la orele dimineții, elevii în loc să fie în sălile de clase sunt la cafele prin localuri, iar părinții la serviciu! V-ați învățat să acuzați profesorii că odraslele nu participă sau au note mici la ore, să acuzați medicii că vă tratează, etc! Cum le mai știți pe toate, unii! În on-line se face școală și învăță, participă și se pregătesc tot elevii care învăța, participă și se pregătesc și pentru orele față în față! Restul sunt doar mofturi și pretențiile unor părinți frustrați ce au urât și urăsc școala! Și da! Ca părinte, consider că este mai bine on-line, decât vacanță! Așa, copiii măcar stau în casa la ore. În vacanță fiind, vor umple molurile! Ce s-a rezolvat? Nimic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine este noul ministru al Educației Naționale din Franța, Pap Ndiaye, și care sunt perspectivele sale / Sindicatele din învățământul francez așteaptă să fie rezolvate “urgențele reale”, precum salariile

Odată cu realegerea lui Emmanuel Macron în funcția de Președinte al Republicii Franceze și, implicit, odată cu instaurarea noului guvern condus de Elisabeth Borne, ministrul Educației Naționale, al Tineretului și…
Vezi articolul

UPDATE Înscrierea copiilor care au nevoie de asistență psihologică în programul „Din grijă pentru copii”, explicată pas cu pas. Decontarea activității psihologilor, prevăzută într-un proiect de hotărâre discutat astăzi în Guvern

Metodologia de decontare a serviciilor psihologice din cadrul programului național Programului național ”Din grijă pentru copii” este prevăzută în cadrul unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a…
Vezi articolul

Andronescu anunță posibila desființare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, pentru că în 2020 învățământul obligatoriu ar putea începe la 5 ani pentru a se termina la clasa a XII-a

Ecaterina Andronescu a spus că a lansat ”dezbateri publice cu directorii școlilor” să vadă dacă Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a ”se mai justifică”, fiind considerată, mai spune ministrul…
Vezi articolul