Peste 100 de limbi, adăugate pe Google Translate. Printre ele se numără și limba romani în varianta care circulă pe Internet

3.504 vizualizări
examen
Foto: Freepik.com
Cea mai amplă extindere a Google Translate din istoria instrumentului gratuit online vine cu 110 limbi noi, a anunțat Google într-un comunicat săptămâna trecută. Reprezentanții platformei s-au folosit de inteligența artificială pentru a realiza acest lucru.

Această dezvoltare ar putea fi de ajutor pentru peste 614 milioane de vorbitori, adică 8% din populația lumii, anunță reprezentanții companiei. Potrivit informațiilor din partea lor, cele 110 limbi includ atât limbi de importanță majoră, vorbite de mai mult de 100 de milioane de vorbitori, cât și limbi vorbite de comunități mici. De asemenea, câteva dintre limbile introduse nu mai sunt vorbite, dar compania americană susține că urmărește revitalizarea lor.

Una dintre limbile introduse este limba romani. Conform comunicatului, a fost complicat să fie introdusă în motorul de traduceri această limbă, întrucât variază, ca multe altele, în funcție de regiune, dialect și standarde de pronunție. Astfel, a fost ales cel mai folosit și mai cunoscut dialect, cel a romilor din sud-estul Europei. Au fost incluse și elemente din variantele vorbite în nordul continentului european, precum și în Balcani.

Printre limbile incluse se numără și cantoneza (un dialect al limbii chineze), afar (vorbită în Djibouti, Eritrea și Etiopia), punjabă (vorbită în statul indian Punjab), tok pisin (una dintre limbile oficiale din Papua Noua Guinee) etc.

Au fost introduse și limbi pe cale de dispariție, cum ar fi limba manx, vorbită de doar câteva mii de oameni.

Motorul de traducere Google Translate s-a folosit de instrumente de inteligență artificială pentru introducerea numărului mare de limbi, mai spune compania americană.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școala de vară de la Măgurele, pentru liceeni și profesori de știință și tehnologie, între 21 august și 4 septembrie / Înscrieri până pe 25 iulie / Învățare bazată pe proiect, ateliere și dezbateri

Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh) se organizează anul acesta în perioada 21 august – 4 septembrie 2021 și așteaptă elevi de liceu, profesori din aria STEM (științele…
Vezi articolul

VIDEO Guvernul discută acum în primă lectură un proiect de Ordonanță prin care părinții să-și poată lua liber plătit dacă școlile copiilor intră în scenariul galben sau roșu, pentru perioada în care elevii fac școală online

Guvernul discută acum în primă lectură un proiect de Ordonanță prin care părinții să-și poată lua liber plătit dacă școlile copiilor intră în scenariul galben sau roșu, pentru perioada în…
Vezi articolul

Profesoara Dorica Boltașu: Structura examenului de Bacalaureat este gândită politic – cinci întrebări pe text au același punctaj ca un eseu de 3-4 pagini. Ca să iasă niște cifre la final și media 6. Nu încurajăm copilul să învețe nici literatură, nici limba română

Structura actuală a examenului de Bacalaureat este una politică, este de părere profesoara de limba română Dorica Boltașu, care spune că este „un subiect cu cinci întrebări de înțelegere a…
Vezi articolul

Numărul notelor greșite la Evaluarea Națională continuă să crească și “se perpetuează un fenomen periculos”, afirmă Consiliul Elevilor: Ministerul să asigure verificarea corespunzătoare a lucrărilor

“Se perpetuează un fenomen periculos, în care, spre exemplu, lucrările nu sunt corectate în mod obiectiv de ambii profesori evaluatori, ci doar de unul, urmând ca cel de-al doilea să…
Vezi articolul