Peste 100 de limbi, adăugate pe Google Translate. Printre ele se numără și limba romani în varianta care circulă pe Internet

3.345 de vizualizări
examen
Foto: Freepik.com
Cea mai amplă extindere a Google Translate din istoria instrumentului gratuit online vine cu 110 limbi noi, a anunțat Google într-un comunicat săptămâna trecută. Reprezentanții platformei s-au folosit de inteligența artificială pentru a realiza acest lucru.

Această dezvoltare ar putea fi de ajutor pentru peste 614 milioane de vorbitori, adică 8% din populația lumii, anunță reprezentanții companiei. Potrivit informațiilor din partea lor, cele 110 limbi includ atât limbi de importanță majoră, vorbite de mai mult de 100 de milioane de vorbitori, cât și limbi vorbite de comunități mici. De asemenea, câteva dintre limbile introduse nu mai sunt vorbite, dar compania americană susține că urmărește revitalizarea lor.

Una dintre limbile introduse este limba romani. Conform comunicatului, a fost complicat să fie introdusă în motorul de traduceri această limbă, întrucât variază, ca multe altele, în funcție de regiune, dialect și standarde de pronunție. Astfel, a fost ales cel mai folosit și mai cunoscut dialect, cel a romilor din sud-estul Europei. Au fost incluse și elemente din variantele vorbite în nordul continentului european, precum și în Balcani.

Printre limbile incluse se numără și cantoneza (un dialect al limbii chineze), afar (vorbită în Djibouti, Eritrea și Etiopia), punjabă (vorbită în statul indian Punjab), tok pisin (una dintre limbile oficiale din Papua Noua Guinee) etc.

Au fost introduse și limbi pe cale de dispariție, cum ar fi limba manx, vorbită de doar câteva mii de oameni.

Motorul de traducere Google Translate s-a folosit de instrumente de inteligență artificială pentru introducerea numărului mare de limbi, mai spune compania americană.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un nou protest al profesorilor și părinților din Filiași, la prefectura Dolj, după ce școala a rămas din nou fără director. Scrisoare deschisă: „Fără politică în școli”

Profesorii și părinții de la Școala Gimnazială din Filiași vor protesta vineri în fața Prefecturii Dolj, acuzând intervenția politicului în școala românească, după ce directorul Alin Mondescu, care a ocupat…
Vezi articolul

Mulți profesori acuză probleme legate de birocrație excesivă și erori la scanarea lucrărilor, la proba de limbă de limba română Bacalaureat 2024: Am așteptat ore în șir ca să se ștampileze a doua foaie, scanarea a mers greoi, se blurau paginile după scanare / Stai și te chinui să încadrezi lucrarea

Mulți profesori sau membrii ai comisiilor de examen din țară spun că au fost probleme legate de scanarea lucrărilor, luni la proba de limba română la examenul de BAC 2024.…
Vezi articolul