Școala de vară de la Măgurele, pentru liceeni și profesori de știință și tehnologie, între 21 august și 4 septembrie / Înscrieri până pe 25 iulie / Învățare bazată pe proiect, ateliere și dezbateri

3.631 de vizualizări
Foto: MSciTeh 2021
Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh) se organizează anul acesta în perioada 21 august – 4 septembrie 2021 și așteaptă elevi de liceu, profesori din aria STEM (științele naturii, matematică, informatică, geografie, tehnologii) și consilieri școlari din învățământul gimnazial și liceal. Activitățile interactive se vor organiza în institutele coordonatoare, la baza de științe din Măgurele, jud. Ilfov, iar înscrierea se realizează până pe 25 iulie.

MSciTeh 2021 va oferi programe de practică în laboratoarele de cercetare pentru elevii din clasele a IX-a – a XII-a, dar și programe de dezvoltare profesională interdisciplinare pentru profesorii de științe și consilierii școlari din învățământul secundar: gimnazial și liceal.

  • Citește mai jos detaliile complete despre programul școlii, durata, numărul de locuri, obiectivele proiectului, criteriile de participare și organizarea propriu-zisă.

Institutele de la Măgurele vor coordona activitățile, vizitele, proiectele de cercetare și dezvoltare, asigurând cazarea și transportul între activități.

Tema centrală pentru elevi este, anul acesta, Tehnologii cuantice: principii și aplicații.

Programul școlii cuprinde aproximativ 80 de ore de activități educaționale distribuite între cursuri și ateliere de grup, proiecte de cercetare, evenimente, vizite, excursii, precum și un program recreativ realizat de studenții voluntari.

  • Durată: 15 zile (21 august – 4 septembrie)
  • Număr total disponibil de locuri: 60
  • Număr de locuri cu bursă integrală: 48 / bursă parțială: 12
  • Taxă de participare (pentru locurile cu bursă parțială): 1500 lei

Programul își propune ca profesorii participanți să își dezvolte modalitățile de intervenție structurată la nivelul claselor și școlilor prin conștientizarea realității și nevoii de acțiune în echipe multidisciplinare, mixte, pentru creșterea relevanței educației și carierelor STEM.

Pe o durată de aproximativ 40 de ore, MSciTeh propune pentru cadrele didactice și consilierii școlari o incursiune în noi abordări pedagogice, prin intermediul cursurilor și a sesiunilor practice, astfel:

  • Durată: 6 zile (30 august – 4 septembrie)
  • Număr total disponibil de locuri: 35
  • Număr de locuri cu bursă integrală: 27 / bursă parțială: 8
  • Taxă de participare (pentru locurile cu bursă parțială): 750 lei
Înscriere

Pentru a se înscrie, elevii și profesorii trebuie să completeze acest formular, având nevoie să acceseze căsuța Completează formularul de înscriere din dreapta și să își creeze un cont, ori să se conecteze pe platformă prin contul Google.

Condiții de participare

Pentru elevi:

  • Se acceptă aplicațiile elevilor din învățământul liceal (absolvenții a cel puțin clasa a IX-a), indiferent de profil sau specializare;
  • Disponibilitate de participare pe întreaga durată a Școlii de vară (21 august – 4 septembrie 2021);
  • Depunerea on-line a Formularului de aplicație pe platforma de înscriere ce include un scurt CV, prezentarea motivației pentru participare la școala de vară și datele de contact ale unui cadru didactic din specialitățile – științe, tehnologii, inginerie, matematică dispus să completeze o scrisoare de recomandare pentru elevul respectiv;
  • La momentul publicării temelor de cercetare, elevii vor selecta preferințele lor pentru participarea la proiectele de echipă. Selecția participanților va fi făcută în baza acestor opțiuni de către echipele de mentori;
  • Un număr de locuri va fi acordat elevilor care provin din unități de învățământ considerate defavorizate conform proiectului ROSE, lista acestora o găsiți aici;
  • Elevilor li se recomandă să participe având un laptop/tabletă;
  • Admiterea participanților se face în funcție de ierarhiile stabilite de echipele de mentori la fiecare temă, pe locurile cu bursă integrală sau cu bursă parțială.

Pentru profesori:

  • Se acceptă aplicațiile profesorilor care predau discipline STEM (biologie, chimie, fizică, geografie, informatică, matematică și tehnologii) și profesorilor consilieri școlari din învățământul secundar, gimnazial și liceal;
  • Selecția va fi realizată prin formarea unor echipaje mixte, multidisciplinare de trei profesori (de preferat doi profesori STEM și un consilier școlar), astfel prioritate vor avea profesorii care vor participa alături de colegi din cadrul aceleiași instituții sau din localitate;
  • Disponibilitate de participare pe întreaga durată a Școlii de vară;
  • Depunerea on-line a Formularului de aplicație pe platforma de înscriere ce include un scurt CV, prezentarea motivației pentru participare la școala de vară și perspectiva privind utilizarea experienței din cadrul Școlii în activitatea didactică;
  • Un număr de locuri va fi acordat profesorilor care provin din unități de învățământ considerate defavorizate (Pentru liceu se va lua în considerare lista liceelor din programul ROSE al Ministerului Educației Naționale.
  • Un număr de locuri vor fi rezervate pentru profesorii care au elevi înscriși la secțiunea pentru elevi.
  • Selecția echipajelor se realizează de către organizatori în funcție de criteriile individuale și generale menționate anterior. În acord cu ierarhia finală admiterea se poate face pe locurile cu bursă integrală sau cu bursă parțială.
  • Unui echipaj (de trei profesori) admis cu bursă integrală i se pot alătura, la cerere, alți colegi profesori pe locurile cu burse parțiale.

Detaliile complete pentru elevi sunt aici, iar pentru profesori aici.

Între 23 și 30 iulie se va realiza selecția participanților.

Desfășurarea programului

Concret, școala oferă elevilor participanți următoarele:

  • Participarea la realizarea unui proiect de cercetare într-o echipă de elevi sub îndrumarea mentorilor;
  • Cursuri și aplicații despre Tehnologiile cuantice;
  • Cursuri și ateliere pe tematici generale de știință și tehnologie (fizică, chimie automatizări, modelare 3D, inginerie, comunicarea ştiinţei, grafică, antreprenoriat);
  • Vizite în laboratoarele institutelor din Măgurele (IFIN-HH, INCDFP, INCDFM, INFLPR, ELINP, INOE, ISS) și din Universitatea din București (Facultatea de Fizică, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geologie și Geofizica);
  • Excursie de două zile în Geoparcul aspirant UNESCO „Ținutul Buzăului”;
  • Prezentarea rezultatelor proiectelor de cercetare într-o sesiune de comunicări;
  • Publicarea rezultatelor obținute în cadrul temelor de cercetare în revista Curierul de Fizică;
  • Un program de socializare online organizat de studenții Universității din București;
  • Cazare, masă și transport de la locul de cazare la laboratoare.

Pentru elevi, MSciTeh constă în stagii de inițiere în cercetare în echipe reduse de 3 – 4 elevi, cu subiecte diverse propuse de echipele de mentori. Temele, diverse și interdisciplinare, acoperă domenii de știință, inginerie, automatizări și tehnologii digitale, mediu, impact și comunicare pentru societate. Dintre aceste domenii fiecare ediție focalizează asupra unei teme generice care subscrie preocupările și eforturile unor comunități largi și care vizează rezultate și aplicații importante pentru societate. (…)

Pe lângă stagiile în laboratoare, elevii vor participa la cursuri, ateliere, excursii și activități recreative, organizate de mentori și studenți, școala finalizându-se cu sesiuni de prezentare a rezultatelor. Selecția participanților are loc în baza completării unui formular cu o descriere a motivației și a unei scrisori de recomandare din partea unui profesor”, așa cum este precizat mai sus.

Pentru profesori de științe și consilierii școlari, școala de vară este prilejul de a exersa o viziune integrată asupra predării științelor, dar și o abordare a educației ca un rezultat al colaborării dintre profesorii dintr-o școală dinamică și deschisă spre comunitate. Continuând experiența din ediția anterioară, selecția participanților se va face în echipe de profesori care lucrează împreună la aceeași unitate școlară sau în același areal.

Programul de dezvoltare profesională va cuprinde sesiuni generale în domenii conectate pedagogiilor inovative, dezvoltării și implementării de resurse educaționale relevante în activitatea didactică, precum și sesiuni dedicate inițierii unor proiecte de grup adresate școlilor. De asemenea, profesorii vor fi invitați să participe la o serie de vizite în laboratoare și activități recreative alături de elevii școlii de vară”, se precizează pe pagina oficială de înscriere a Școlii de vară.

Costuri
Costuri pentru elevi / Foto: captură msciteh.educatiepentrustiinta.ro
Costuri pentru profesori / Foto: captură msciteh.educatiepentrustiinta.ro

“Mecanica cuantică se pregăteşte să sărbătorească în curând 100 ani de la descoperire, între timp ea fiind prezentă în unele dintre cele mai importante domenii ştiinţifice şi aplicative, devenind fizică cuantică, chimie cuantică infuzând şi transformând domenii precum fizica-matematică, statistica, tehnologia materialelor, dispozitivele electronice, microcosmosul, evoluţia universului, imaginea filozofică asupra lumii, probabilităţi, multiversuri etc.

Dincolo de acest prim impact cu evoluţii exponenţiale pentru societate, teoria cuantică se pregăteşte de o nouă revoluţie, a doua revoluţie cuantică. În şcoala de vară din acest an deschidem subiectul tehnologiilor cuantice pentru elevii de liceu şi mediul preuniversitar prin ilustrarea teoretică şi experimentală a acestei bogate istorii din ştiinţă, precum şi prin aplicaţii interactive despre noile tehnologii cuantice.

Complementare proiectelor dedicate temei centrale, au fost propuse şi alte teme ce subliniază caracterul puternic inter- şi multidisciplinar al şcolii. Grupate pe trei categorii (Ştiinţele mediului, fizică, chimie şi biologie / Inginerie, automatizări şi tehnologii digitale / Ştiinţă pentru societate – impact şi educaţie), acestea propun subiecte de cercetare dintre cele mai diverse.

Temele acoperă o arie vastă de subiecte: de la studiul vibraţiilor seismice şi impactul lor asupra clădirilor, analiza poluanţilor anorganici asupra mediului înconjurător sau designul, folosirea platformelor Arduino şi Raspberry PI în studiul unor fenomene fizice, controlul unor procese sau instalaţii ştiinţifice şi până la a aduce în discuţie întrebări precum: Care este impactul ştiinţelor asupra lumii în care trăim? Cum schimbă tehnologia lumea educaţiei şi a dezvoltării noastre personale, modul în care învăţăm şi relaţionăm cu ceilalţi? Cum configurează ştiinţele şi tehnologia lumea profesiilor?”, sunt detalii despre tematicile școlii, precum se arată într-un comunicat primit la redacție.

Despre proiect

Şcoala de vară MSciTeh 2021 este un program realizat de profesori şi cercetători din cadrul Universităţii din Bucureşti, al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) şi al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), reuniţi sub egida “Comunitatea Educaţie pentru Ştiinţă” ce propune şi implementează şi alte programe educaţionale precum: “Şcoala Altfel la Măgurele”, “Conferinţa Naţională a Comunităţii Educaţie pentru Ştiinţă”, târgul educaţional “Cu mic, cu mare prin Univers”, TEDxCERN@IFIN-HH, “Noaptea Cercetătorilor Europeni”.

Îşi propune să conecteze ştiinţa cu publicul larg, în general, precum şi specialiştii din cercetare şi educaţie cu mediul de educaţie preuniversitar.

Foto: MSciTeh 2021

Citește și:
INTERVIU O elevă româncă a obținut punctajul maxim la Bacalaureatul din Spania. Alexia Mureșan: În prima zi de BAC am avut 3 examene, engleză, istorie și limba spaniolă. Iar apoi matematică, chimie în alte zile / Liceul are doar doi ani, iar media de la BAC contează 40% în nota finală, 60% sunt notele din liceu
Ce activități de vară potrivite să aleagă părinții pentru copii? Geta Costescu, psiholog: Părinții ar trebui să țină seama de ce vor copiii / Degeaba este copilul meu de 10 la matematică și la română, dacă el în toamnă nu este capabil să deschidă gura în raport cu colegii lui sau atunci când profesorul îi pune o întrebare
Concurs de eseuri pentru liceeni despre combaterea poluării în Marea Neagră. Înscrieri până pe 30 septembrie / Premiul cel mare – 1.000 de euro

1 comment
  1. Mulțumim, Ștefan pentru acest anunț și pentru implicarea ta în promovarea științelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Definitivat 2023. Subiectele și baremele pentru învățători au fost publicate / Eseu de 500 de cuvinte despre discursul dramatic într-un text de Caragiale sau Sorescu, subiect de examen

Subiectele și baremele de la Definitivat 2023 pentru profesorii de învățământ primar au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a examenului a avut loc între orele 9…
Vezi articolul

Elevul din Buzău care și-a ironizat profesoara de desen într-un mesaj pe Facebook, în 2018, sancționat atunci cu nota 2 la purtare, a câștigat definitiv procesul. Colegiul Hașdeu trebuie să îi plătească 3.000 de euro daune morale și să îi revizuiască media

Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat definitiv în procesul dintre Colegiul Naţional „B.P. Hașdeu” şi Andrei Alexandru Voicu, fostul elev al școlii, menţinând decizia instanţei de recurs prin care instituţia…
Vezi articolul